Explainer
Læsetid: 5 min.

I det østlige Ukraine har krigen allerede været i gang i otte år

Lige nu står det hele og vipper i de såkaldte folkerepublikker Donetsk og Lugansk, som den russiske regering sent mandag besluttede at anerkende som uafhængige, og hvor separatister med russisk støtte har holdt fast i magten. Russerne anklager Ukraine for folkemord, mens Ukraine hævder, at separatister aktivt forsøger at fremprovokere en konfrontation
Ingen steder bliver der banket hårdere på krigstrommerne end i Donbass, og de seneste dage er situationen spidset yderligere til.

Ingen steder bliver der banket hårdere på krigstrommerne end i Donbass, og de seneste dage er situationen spidset yderligere til.

Gleb Garanich

Udland
22. februar 2022

Der foregår et »folkemord« i Donbass, sagde præsident Vladimir Putin onsdag. Siden er anklagerne gentaget i russiske statsmedier, og i en erklæring, som russiske diplomater fremlagde for FN’s Sikkerhedsråd i sidste uge, hedder det, at ukrainske styrker målrettet forsøger at »udrydde civilbefolkningen i de selverklærede folkerepublikker Donetsk og Lugansk«.

Hvis den russiske hær krydser grænsen til Ukraine, vil det formentlig være helt eller delvist under påskud af at beskytte de omkring fire millioner mennesker, som bor i de såkaldte folkerepublikker i Donbass, der siden 2014 har været kontrolleret af prorussiske separatister. En humanitær indsats, et ansvar for at beskytte landsmænd på fremmed territorium.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Lundkvist

Sindberg skriver at Yanukovits i 2014 'måtte gå af'.
Faktum er at han var blevet valgt tiul præsident i Ukraine i valg, hvis legitimitet var blevet anerkendt af EU og andre. Men han blev styrtet af fascistiske bander. Derefter blev fagforeinger og alle russisk orienterede forfulgt. Det største oppositionsparti blev forbudt og i Odessa blev ca. 50 fagforeningsfolk indebrændt i en mordbrand. Det var rent nødværgr at befolkningerne i Østukraine og på Krim løsrev sig fra regimet i Kiev. For få måneder siden blev det største oppositionsparti (russisk-orienteret) i Ukraine forbudt, og russisk-orienterede medier lukket.

Mikael Velschow-Rasmussen, lars pedersen, Anders Graae, John Andersen, Jens Jensen, Per Larsen Andersen, Hanne Utoft og Birgitte Nielsen anbefalede denne kommentar
Birgitte Nielsen

Jeg er enig i Anders Lundkvist kommentar. Den demokratisk valgte præsident Yanukovits "gik ikke af" han blev afsat ved et kup, og de neo-facistiske kupmagere blev i fuld offentlighed støttet af Vesten både før, under og efter kuppet. Det er i denne kontekst man skal forstå de 8 år lange kampe i Donbass, og iøvrigt Ruslands annektering af Krim.

John Pilger skrev i 2015:

"With eastern Europe and the Balkans now military outposts of Nato, the last "buffer state" bordering Russia is being torn apart. We in the west are backing neo-Nazis in a country where Ukrainian Nazis backed Hitler. Having masterminded the coup in February against the democratically elected government in Kiev, Washington's planned seizure of Russia's historic, legitimate warm-water naval base in Crimea failed. The Russians defended themselves, as they have done against every threat and invasion from the west for almost a century."

Det er tankevækkende at, Pilger desuden refererer i vedlagte artikel til den engelske forfatter Harold Pinters rammende udtalelse, som ligeså godt kunne have været skrevet idag:

"Why do we tolerate the threat of another world war in our name? Why do we allow lies that justify this risk? The scale of our indoctrination, wrote Harold Pinter, is a "brilliant, even witty, highly successful act of hypnosis", as if the truth "never happened even while it was happening".

For at ingen skal misforstå det, er jeg ikke "Kreml medløber", og jeg er heller ikke ude på at forsvare diktaturstater. Jeg er iøvrigt sikker paa det samme gælder for langt de fleste andre, der går imod krigens retorik og de fjendebilleder, der ustandseligt tegnes i denne tid.
Men hvis vi glemmer de begivenheder, der foregik lige for næsen af os for ganske få år siden, og hvis vi ikke analyserer dem selv, men tror at main stream media altid har ret, så er vi medløbere til det militær industrielle kompleks.
Dette kompleks tjener milliarder af dollars hvert eneste aar på det som den amerikanske forfatter Vidal Gore efter 9/11 kaldte "Perpetual War". Det har de haft uhyggeligt held til at gøre de sidste 75 aar.
Skal vi bare lade dem fortsætte, eller skulle vi ikke snart stoppe op og tænke selv.

http://johnpilger.com/articles/break-the-silence-a-world-war-is-beckoning

Vibeke Olsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Flemming Berger, Torben Kjeldsen, Anders Graae, Jørgen Tryggestad, Jens Jensen, Torben Arendal, Per Larsen Andersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det kan jo ikke være rigtigt, at der både foregår et folkemord imod russere i grænseregionerne op til Rusland, og at ukrainere og russere er ét og det samme folk.

Steffen Gliese

https://euvsdisinfo.eu/report/fascism-conquered-most-of-ukraine - en herlig side, der saboterer de gentagne misinformationsforsøg fra det autoritære styre i Rusland.

Steffen Gliese

For det er jo ikke sådan, at Rusland er imod nationalisme - Rusland er bare modstander af andre landes krav på selvstændighed.

Bent Nørgaard

@Birgitte Nielsen. Du tror vel også på at Putin er ægte folkevalgt? Eller Hvide
Ruslands ditto? Eller som onkel Josef er situeret for; jeg har ikke nogle imod folkeafstemninger, det er jo jer der tæller op. Men ellers er forsvar af diktaturer både morsomme og skræmmende på samme tid.