Lobbyist for Rusland
Læsetid: 9 min.

Putin har knyttet stærke økonomiske bånd til Europas politiske eliter

Den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder raser mod Ukraines sabelraslen mod Rusland. Han er langtfra den eneste i den politiske elite i Europa, som har tætte økonomiske bånd til russiske oligarkers selskaber. Frankrigs tidligere premierminister, Finlands tidligere premierminister og Østrigs tidligere udenrigsminister har alle fået topjob for russiske statsselskaber
Gerhard Schrøder og Vladimir Putin hilser hjertligt på hinanden under et møde i 2012. Kun få uger efter Schröder gik af som tysk kansler i 2005, fik han plads i bestyrelsen i Nord Stream-selskabet, som skulle sikre en gasledning mellem Rusland og Tyskland.

Gerhard Schrøder og Vladimir Putin hilser hjertligt på hinanden under et møde i 2012. Kun få uger efter Schröder gik af som tysk kansler i 2005, fik han plads i bestyrelsen i Nord Stream-selskabet, som skulle sikre en gasledning mellem Rusland og Tyskland.

Udland
7. februar 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

De økonomiske og politiske bånd mellem Vladimir Putins Rusland og en del af den politiske elite i en række af EU’s medlemslande er blevet styrket kraftigt de seneste år, samtidig med at Vesten har indført sanktioner mod Rusland for annekteringen af Krim, Ruslands grønne mænd i Donbas-regionen, giftangrebet på den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj og flere andre sager.

Fælles for rækken af tidligere toppolitikere er, at de har markeret sig som markante støtter af en opblødning af forholdet mellem Europa og Rusland, både før og efter de har fået fremtrædende roller i de russiske virksomheder.

De mange eksempler har fået den tidligere polske udenrigsminister Witold Waszczykowski til at klage til EU-Kommissionen over det, som han anser som »politisk korruption«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Schröder raser mod Ukraine! Forsøger Schröder afspænding? Er han "købt"?
Bidens søn var også i Ukrainsk gasselskab!
Højtrangerede politikere, der arbejder for Putins oligarker! Opmarch af krigsudstyr?
Hvad foregår der egentlig, bag det gensidige "ord-flom"?

Dan Jensen, Holger Nielsen, Martin Mortensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Korrupte politiker findes overalt, i alle lænder . Intet nyt under solen, Se bare her hjeme , hvad med Dong og ham Bjarne Croydon som et eksempel. Alle disse politiker arbejder for deres egen fremme, og ikke deres lande.

Flemming Berger, Kent Bajer, Steen K Petersen, Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Egon Stich, John Andersen, Peter Mikkelsen, Mogens Holme og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Den vigtigste egenskab for en politiker er at blive valgt om 4 år - resten betyder ikke så meget.....

Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, John Andersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det siger en del om den politiske elite i Vesteuropa, at de lader sig købe.

John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

penge handler om magt, og magt handler om penge, og en af de mest lukrative forretninger er våben,
så det er ikke underligt at både pengemagten og den politiske magt bakker helhjertet op om militarismen, og så er det faktisk inderligt ligegyldigt hvilke magthavere man støtter, det drejer sig om at holde gang i konflikterne og udløse krige,
men hvorfor er der almindelige mennesker som bakker op om fjendebilleder og dermed også krigene ?
tjah måske har det noget at gøre med at "alle" lande er totalt oversvømmet med propaganda imod "de andre"
og med propaganda i form af underholdning, som sælger ideen om at bevæbning og villighed til at bruge våbnene, er den eneste gode løsning på alle konflikter
( actionfilm computerspil )
og i form af ensidig "journalistik" som definerer verden som en stor kamp/konkurrence hvor vinderen altid har ret, og altid er den retfærdige, så det gælder bare om at vinde.
jeg mener det er akkurat lige så perverst og ondt at bakke op om NATO/USA som det er at bakke op om Putin, eller andre lande som vil skaffe sig magt ved at have militær (trusler) og bruge militære "værktøjer" (krig)

Mogens Holme, David Zennaro, Kent Bajer, John Andersen, Steen K Petersen, Torben Arendal, Lars Løfgren, Dorte Andersen, Viggo Okholm, Hanne Utoft, Anders Graae, ingemaje lange og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Vi er afhængige af arabisk olie, afrikanske mineraler, kinesiske produkter, billig soja fra Brasilien og amerikansk dominans på krigsudstyr, internet, information og sociale medier.

Rusland er lige så meget afhængig af disse produkter, lige bortset fra olien og amerikansk krigsudstyr..

Forhåbentlig finder vi en bedre måde at leve på med mindre spild, så der er noget til de næste generationer.

PS. Er ikke alle europæiske politikere knyttet sammen af økonomiske bånd?

Kan der ikke findes en styreform, hvor udnertrykkelse, af andre, er en ulempe ?

Jan Fritsbøger

tjah Dan ellers må vi vel opfinde den,
jeg er så lidt bange for at det kræver noget "umuligt" nemlig at al egoisme og al grådighed forsvinder,
men verden bliver jo ikke bedre af at vi har en kultur hvor magt og penge giver anerkendelse, og dette fremmes aktivt af alle medier,
så måske skal vi alle holde op med at se op til magthaverne både de politiske og dem med pengemagt,
og vi skal også lade være med selv at ønske at vi har flere penge og mere magt,

og hvis man gør det vil man faktisk opdage at livet ikke er så ringe endda,
jeg ved dette af egen erfaring, og jeg stortrives helt uden magt og uden mange penge.

Dan Jensen, Steen K Petersen, Kent Bajer, John Andersen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

"Fælles for rækken af tidligere toppolitikere er, at de har markeret sig som markante støtter af en opblødning af forholdet mellem Europa og Rusland". Ja, men det gør dem ikke til landsforrædere eller 5-kolonne-folk, hvilket ligger som en underforstået præmis for artiklen, for ellers var den jo ganske overflødig. Den fortæller jo kun, at russiske firmaer, ansætter de folk, som de mener bedst fremmer firmaets interesser. Det er jo sådan man gør i alle firmaer i øst som i vest.
Mange lande, særligt dem med et mere tvivlsomt forhold til demokratiske spilleregler, gør det samme. Ofte arrangerer man sig mere elegant og udstyrer sine fortalere med et videnskabeligt eller på anden måde seriøst dække, som man kalder ”tænketanke”. På den måde dækker man den rå pengemagt med et tilforladeligt slør, og foregiver en vis form for objektivitet, saglighed eller værdigt formål. Men økonomisk i lommen på bestemte interesser er de stadig.
Sebastian Kurz, der indtil sidste år var Østrigs forbundskansler, er fx for nyligt købt af en amerikansk tænketank på grund af hans meritter som det ”politiske vidunderbarn, der kan trække Europa til højre”, som han er beskrevet i Berlinske. Det er jo sådan man gør i et kapitalistisk, markedssyret system, hvor pengene råder og giver magt og indflydelse.
Det kunne jo også være, at visse forhenværende politikere og andre – måske efter grundig overvejelse og dybtgående analyser – mener, at en opblødning af forholdet mellem Vesten og Rusland gavner fred og sikkerhed i Europa langt bedre end krigsudstyr og militær opbygning. Bl.a. jeg er enig i denne betragtning.
Disclaimer: Nej. Jeg modtager ingen løn eller andre materielle eller immaterielle ydelser, goder eller fordele fra Gazprom eller fremmestade stater – hverken i øst eller vest.

Jan Fritsbøger, Mogens Holme, David Zennaro, John Andersen, Marie-Christine Poncelet og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

For at ingen får et forkert indtryk:
Gerhard Schröder er persona non grata i SPDs ledelse. Hvad han i øvrigt er, kan man se rundt omkring i den europæiske presse.

Klaus Brusgaard

Hvad er præmissen for denne artikel?
Nogle danske politikere drager over dammen;
Anders Fogh Rasmussen: seniorkonsulent hos Boston Consulting Group og via sit eget konsulentfirma Rasmussen Global hyret af investeringsbanken Goldman Sachs.
Bjarne Corydon fik job som global direktør i konsulentfirmaet McKinsey.
Andre til private erhvervsliv;
Karen Hækkerup blev øverste direktør for Landbrug & Fødevarer
Knud Heinesen fik direktørjob i Spies
Carsten Koch blev direktør i Danske Invest under Danske Bank.
Brian Mikkelsen direktør for Dansk Erhverv.
Emilie Turunen cheflobbyist i Nykredit.
Jakob Axel Nielsen direktør for Aleris Privathospitaler
osv osv
Er problemet at politikerne går efter topjobs som de får ikræft af de politiske netværk som de muligvis ikke helt har sluppet? Eller at alt Russisk bare er noget som "vi" ikke kan lide?

Steen K Petersen, Carsten Munk, Mogens Holme, David Zennaro, Kim Houmøller og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Pudsigt nok, vil vi jo gerne bryste os af at vi er et land med lidt korruption..
Så derfor er det jo morsomt at vi ikke har et system hvor bidrag til politikere og partier ikke skal fremlægges for offentligheden.
Venstre har tætte forbindelser til diverse erhvervsforeninger og landbruget - det samme med socialdemokratiet hvis hovedsponsor er fagbevægelsen... selvom det måske er ved at ændre sig med den førte politik...
Det tyder på urent trav når vi igen og igen ser at partierne ikke overholder de gældende regler eller snor sig udenom.
Det burde være åbenlyst for enhver hvad lobbyisme betyder - det ses tydeligt i den praktiske politik.
Det tydeligste og mest åbenlyse eksempel er USA hvor der er over 200.000 lobbyister i Washington - de ville ikke være der hvis ikke man kunne købe sig til indflydelse.

Steen K Petersen, Carsten Munk, Mogens Holme, David Zennaro, Kim Houmøller og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen-Man

Ifølge artiklen har Gerhard Schrøder udtalt, at NATO bør udelukke Ukraines medlemskab i en overskuelig fremtid og derefter finde måder på lang sigt, "som tager hensyn til alles sikkerhedsinteresser".
Det lyder nu meget fornuftigt, ja som noget den gamle tyske socialdemokratiske hædersmand og afspændingspolitiker Willy Brandt også kunne have sagt, om han havde levet i dag.

Jørgen Mathiasen

Fra at være forretningsmand er Gerhards Schrøders ven V. Putin blevet gidseltager, og det er en ubehagelig erkendelse for den tyske regering. Amerikanerne har fået ret i, at gasleverancerne er en sikkerhedsrisiko, og dermed har ikke kun det tysk-russiske gasprojektet oplevet et point of no return, det samme har SPD. Putin kan ikke gå tilbage til rollen som forretningsmand, og Tyskland må udvikle nye planer for sin energiforsyning. Det siger vel sig selv, at den tyske regering ikke lige ser Gerhard Schröder som den meste oplagte konsulent for det projekt.

William Mannicke

Grundlæggende er der kun en løsning på at undgå afpresning fra energi leverandører:
Selvforsyning.

Hvis EU lagde lige så mange penge i forskning af oplagring af vind/sol energi, som de lægger i rum projekter, var vi måske nærmere en løsning.

Men i EU /Belgien er der flere lobbyister end valgte parlamentarikere,
Forhenværende parlamentarikere, før valgt til parlamenter i EU, men nu ansat af multinationale selskaber, for at fremme egne og selskabernes interesser. Gas/Atomkraft/Olie..

Så forsæt bare granskningen af lobbyisme, men prøv lige at begynde i Belgien.

Steen K Petersen, Mogens Holme og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

træbatterier Gert ??? er du helt sikker på du har forstået hvad det går ud på ? jeg tror ikke et halvt sekund på batterier lavet af kun træaffald, nok fordi jeg har viden om hvad et batteri rent fysisk/kemisk kan og hvordan.
virker somme tider som om du lever i en fantasiverden hvor der findes løsninger som tillader overforbrug uden negative konsekvenser, der gør der bare ikke i den virkelige verden, her er overforbrug et massivt problem, og det må derfor væk.