Ukrainekrisen
Læsetid: 4 min.

Putins absurde, rablende tale er et vendepunkt i hans lange epoke som Ruslands hersker

Før han talte til nationen, samlede den russiske præsident sin inderkreds i det nationale sikkerhedsråd for at få dem til at tage medejerskab til en beslutning, der vil få skelsættende følger for Europas sikkerhedsarkitektur – og som kan kaste Ukraine ud i blodig krig
Før Putins opsigtsvækkende tale om Ukraine, mødtes han med medlemmerne af sit sikkerhedsråd. Her valgte han at placere sig alene, hvorfra han kunne overvåge sine underordnede på bemærkelsesværdig afstand, mens de snoede sig akavet i deres stole og ventede på, at det blev deres tur til at blive grillet af chefen.

Før Putins opsigtsvækkende tale om Ukraine, mødtes han med medlemmerne af sit sikkerhedsråd. Her valgte han at placere sig alene, hvorfra han kunne overvåge sine underordnede på bemærkelsesværdig afstand, mens de snoede sig akavet i deres stole og ventede på, at det blev deres tur til at blive grillet af chefen.

ALEXEI NIKOLSKY

Udland
23. februar 2022

Vladimir Putin sad i ensom majestæt ved et bord i et søjleudsmykket rum i Kreml. Han stirrede hen over det brede parketgulv på medlemmerne af sit sikkerhedsråd – og spurgte så, om nogen ønskede at fremføre alternative synspunkter.

Han blev mødt med fuldkommen tavshed.

Få timer senere dukkede den russiske præsident op igen, denne gang på statsligt fjernsyn, for at levere, hvad der viste sig at blive en vred og rablende tale om Ukraine – et land, der i Putins fremstilling var blevet »en koloni med et marionetstyre« og ikke havde nogen historisk eksistensberettigelse.

Umiddelbart efter fulgte en underskrivelse af en aftale om russisk anerkendelse af de to klientstater i det østlige Ukraine som uafhængige ’entiteter’, hvilket sandsynligvis går over i historien som et af de vigtigste vendepunkter i hans indtil videre 22 år lange regeringsepoke i Rusland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Thornvig Sørensen

En engelsksproget udskrift af talen ligger på den russiske præsidents hjemmeside:

http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/67828

Talen har mange fælles punkter med Putins artikel fra 12. juli 2021:

http://en.kremlin.ru/events/president/news/66181

Putins fortolkning af Ukraines historie er fundamentalt forkert efter min mening. Ukrainerne kommer aldrig til at acceptere fortolkningen, og mindst af alt, hvis Putin forsøger at bevise dens rigtighed ved at lade den russiske hær invadere Ukraine. Men Putin har ikke andre midler end invasion til at påvise fortolkningens rigtighed.

Selv om de vestlige lande for fredens skyld holder igen med sanktioner i skrivende stund, har Putin næppe nogen vej tilbage længere. Undervejs i hele forløbet har der heller aldrig været nogen reelle indikationer på, at Putin skulle have ønsket en tilbagetogsrute. Hans konkrete handlinger i det militære opbygningsforløb har været logiske og konsekvente hele vejen igennem.

Men der er en del fredsforskere og eksperter i international politologi, m.fl., som måske burde eftertænke deres faglige metoder på baggrund af erfaringerne med Putin. Da han lagde sin historiefortolkning frem til offentlig skue, vendte fagfolkene ryggen til ham og fortsatte på mekanisk vis med deres egne geopolitiske skabelonmodeller.

Søren Kristensen

Hvis bare store lande ville opføre sig med samme ydmyghed som små, og små med samme pondus som store.

Birgitte Nielsen

Tak til T.Helleskov og Anders Thornvig Sørensen for at dele Putins tale, som jeg nu har læst i sin helhed.

Som svar paa Helleskovs opfordring til at bedømme hans "absurde, rablende tale", herværende artikels overskrift og adskillige slogans af samme slags i dagens medier, føler jeg mig foranlediget til - endnu engang - at påpege den overfladiske og populistiske tilgang til det der med et uretvisende udtryk kaldes "nyheder" og endog indimellem "analyse".

Efter min mening er der intet rablende og absurd i talen, den er derimod en helt igennem sammenhængende gennemgang af dele af Sovjets, Ruslands og Ukraines historie, som DEN MAND anskuer den.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, om presidenten har ret i sin historieopfattelse, sandsynligheden taler for at dele af den er en af flere versioner af sandheden.
I det russofobiske selskab som kendetegner en stor del af den debat der foregår i dette og andre af Informations kommentarspor, er jeg nødsaget til at sige at jeg ikke er hverken Kreml medløber, gammelsovjet tilhænger, og slet ikke tilhænger af diktaturstater.
Men jeg kan desuagtet ikke finde på at fælde dom over det presidenten for et af de største lande i verden præsenterer som en større tale, før jeg i det faktiske har læst eller hørt det han har at sige. Rusland er ikke alene geografisk set det største land i verden, med sine 144 millioner mennesker er det også et meget folkerigt land.

Efter min mening er der altfor mange letkøbte opfattelser herinde og hurtige slutninger i stil med det rablende og absurde. Det minder uhyggeligt om den 1. kolde krigs retorik og afvisning af ALLE udtalelser hvis de kom fra Sovjet.

Her et par citater fra talen, som eksempel på det ovenstående. Man må være meget "hardcore" for ikke at finde een eneste sandhed i det citerede.
Men jeg opfordrer faktisk til at læse talen i sin helhed.

"A stable statehood has never developed in Ukraine; its electoral and other political procedures just serve as a cover, a screen for the redistribution of power and property between various oligarchic clans.
Corruption, which is certainly a challenge and a problem for many countries, including Russia, has gone beyond the usual scope in Ukraine. It has literally permeated and corroded Ukrainian statehood, the entire system, and all branches of power.
Radical nationalists took advantage of the justified public discontent and saddled the Maidan protest, escalating it to a coup d'état in 2014. They also had direct assistance from foreign states. According to reports, the US Embassy provided $1 million a day to support the so-called protest camp on Independence Square in Kiev. In addition, large amounts were impudently transferred directly to the opposition leaders’ bank accounts, tens of millions of dollars. But the people who actually suffered, the families of those who died in the clashes provoked in the streets and squares of Kiev and other cities, how much did they get in the end? Better not ask.
The nationalists who have seized power have unleashed a persecution, a real terror campaign against those who opposed their anti-constitutional actions. Politicians, journalists, and public activists were harassed and publicly humiliated. A wave of violence swept Ukrainian cities, including a series of high-profile and unpunished murders. One shudders at the memories of the terrible tragedy in Odessa, where peaceful protesters were brutally murdered, burned alive in the House of Trade Unions. The criminals who committed that atrocity have never been punished, and no one is even looking for them."

"Not a single day goes by without Donbass communities coming under shelling attacks. The recently formed large military force makes use of attack drones, heavy equipment, missiles, artillery and multiple rocket launchers. The killing of civilians, the blockade, the abuse of people, including children, women and the elderly, continues unabated. As we say, there is no end in sight to this."

Michael Gudnæs, Palle Yndal-Olsen, Jørgen Rink, Torben Arendal og Anders Graae anbefalede denne kommentar

@Birgitte Nielsen

Jeg får lyst til at være lidt fræk og spørge dig, hvad det er helt præcist, du finder i ovenstående citat, som kan kaldes for sandheder? Sandheder forstået som noget der kan opfattes som relevant og legitimerende i Putins forsøg på at retfærdiggøre sine drømme om at annektere Ukraine i sit Storrusland.

@ Birgitte Nielsen

...... Da jeg havde læst første afsnit af citatet, tænkte jeg at det ligesåvel kunne være Rusland, som Putin talte om :-)

Martin Sørensen

Det væsentlige er ikke hvad Putin siger om ukrainsk uafhængig men det som omkring 85% af de 44 millioner ukrainerne mener om deres lands uafhængighed til Rusland, et folk der ofte velstand for uafhængighed.

Det russiske BNP pro capita, er ca tre gange højere end det ukrainske.

Så hvad Putin mener at der er sandheden om Ukraine og alle andre der betvivler deres ret til at være et uafhængigt land ja det er inderligt ligegyldigt...........i Ukraine kæmper 80 årige babushkaer for deres lands frihed.... Så jeg er ca nul grader Kelvin ligeglad mellem røvballerne om hvad Putin mener der er sandheden...

Et folk der ønsker frihed og er et land skal ikke betvivles i denne ret...

Længe leve den frie republik Ukraine...

Birgitte « Det er nok i høj grad de vestofobisk-paranoide elementer, talen er gennemsyret af, man henviser til som rablende. Resten er blot almindeligt ufaktuel :)