Kommentar
Læsetid: 5 min.

Putins løfte om at »afnazificere« Ukraine har et antisemitisk grundlag

Den russiske leders påskud for at invadere Ukraine iscenesætter dets jødiske præsident som nazist – og definerer russiske kristne som de sande ofre for holocaust
Demonastration mod Vladimir Putins invasion af Ukraine søndag den 27. februar i Spaniens hovedstad, Madrid med plakater med ordene »Det er nok« og »folkemordere«, hvor Putin bliver sammenlignet med Hitler.

Demonastration mod Vladimir Putins invasion af Ukraine søndag den 27. februar i Spaniens hovedstad, Madrid med plakater med ordene »Det er nok« og »folkemordere«, hvor Putin bliver sammenlignet med Hitler.

Gabriel Bouys

Udland
28. februar 2022

Da Vladimir Putin ved daggry torsdag meddelte offentligheden, at Rusland havde indledt en invasion af Ukraine, legitimerede han den som en »speciel militæroperation«, der havde som mål at »afnazificere« Ukraine.

Det legitimationsgrundlag er yderst tvivlsomt. Alligevel er det værd at se nærmere på, hvad det støtter sig til.

Nu er Vladimir Putin jo selv en fascistisk autokrat, der fængsler demokratiske oppositionsledere og kritikere. Han er også en anerkendt og feteret leder af den globale højrefløj, der i stigende grad ligner en global fascistbevægelse.

Ukraine har ganske vist en højreekstremistisk bevægelse, og dens væbnede forsvarere omfatter Azov-bataljonen, en nationalistisk militsgruppe fra højrefløjen. Intet demokratisk land er fri for højreekstremistiske nationalistiske grupper, heller ikke USA. Men ved valget i 2019 blev den ukrainske yderste højrefløj ydmyget og fik kun to procent af stemmerne. Dette er langt mindre støtte, end højreekstremistiske partier kan mobilisere i hele Vesteuropa, herunder i ubestrideligt demokratiske lande som Frankrig og Tyskland.

Ukraine er et demokratisk land, hvis populære præsident blev valgt ved et frit og retfærdigt valg med over 70 procent af stemmerne. Dets præsident, Volodymyr Zelenskyj, er jøde og kommer fra en familie, der delvist blev udslettet i det nazistiske holocaust. Putins påstand om, at Rusland invaderer Ukraine for at afnazificere det, må derfor forekomme komplet absurd.

Men forståelsen af, hvorfor Putin retfærdiggør invasionen af det demokratiske Ukraine på denne vis, kaster et vigtigt lys over, hvad der sker, ikke blot i Østeuropa, men på verdensplan.

Førerkult

Fascisme er en førerkult, som lover national genoprejsning, der skal gøre op med en påstået ydmygelse, der kommer fra etniske eller religiøse minoriteter, fra liberale, feminister, immigranter og homoseksuelle. Den fascistiske leder hævder, at nationen er ydmyget, og at dens maskulinitet er truet af disse kræfter. Den har derfor ikke anden udvej end at genvinde sin tidligere herlighed (og ofte sit tidligere territorium) med vold. Og førerskikkelsen tilbyder sig selv som den eneste, der kan forestå missionen.

Centralt i den europæiske fascisme står den forestilling, at det er jøderne, der er agenterne for det moralske forfald. Ifølge europæisk fascisme er det jøderne, der bringer et land under den (jødiske) globale elites dominans ved at bruge redskaberne fra det liberale demokrati, fra sekulær humanisme, feminisme og homoseksuelles rettigheder til at fostre dekadence, svaghed og urenhed. Fascistisk antisemitisme er racistisk snarere end religiøs og retter sig mod jøder som en korrupt og statsløs race, der søger global dominans.

Fascismen retfærdiggør sin vold ved at tilbyde at beskytte en formodet ren religiøs og national identitet mod liberalismens kræfter. I vest præsenterer fascismen sig selv som forsvarer af europæisk kristendom mod disse kræfter, herunder muslimsk masseindvandring. Fascisme i Vesten bliver således stadig sværere at skelne fra kristen nationalisme.

Putin er som lederen af russisk kristen nationalisme kommet til at se sig selv som den globale leder af kristen nationalisme og bliver i stigende grad også betragtet som sådan af kristne nationalister rundt om i verden, herunder i USA. Når Putin er dukket op som leder af denne bevægelse, er det til dels på grund af den globale rækkevidde, som nyere russiske fascistiske tænkere som Alexander Dugin og Alexander Prokhanov har opnået. De har lagt det ideologiske grundlag.

Det er let i Putins invasion af Ukraine at genkende den køreplan, som er lagt i de senere år af Dugin og Prokhanov, store skikkelser i Putins Rusland. Både Dugin og Prokhanov ser et uafhængigt Ukraine som en eksistentiel trussel mod deres mål, som Timothy Snyder i sin bog fra 2018, The Road to Unfreedom, beskrev som »et ønske om at vende tilbage til sovjetmagten i fascistisk form«. Den form for russisk fascisme, Dugin og Prokhanov forsvarer, er – ganske som de centrale versioner af europæisk fascisme – eksplicit antisemitisk. Som Snyder skriver: »… hvis Prokhanov havde en primær trossætning, så handlede det om det tomme og abstrakte havfolks endeløse kamp mod det godhjertede og retskafne landfolk. Ligesom Adolf Hitler beskyldte Prokhanov verdensjødedommen for at opfinde de ideer, der gjorde hans hjemland til slaver. Han gav også jøderne skylden for holocaust.«

’Rigtige’ ofre

Den dominerende version af antisemitisme, der lever i dele af Østeuropa i dag, er, at jøder anvender holocaust til at frastjæle offerfortællingen fra de ’rigtige’ ofre for nazisterne, som er russiske kristne (eller andre ikkejødiske østeuropæere). De, der favner russisk kristen, nationalistisk ideologi, vil være særligt modtagelige over for denne variant af antisemitisme.

Med den baggrund på plads kan vi forstå, hvorfor Putin har grebet til en invasion såvel som de ord, han bruger til at retfærdiggøre den. Ukraine har altid været det primære mål for dem, der søger at genoprette »sovjetmagten i fascistisk form«. Som et ekko af velkendte fascistiske, antisemitiske udtalelser fordømte den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev i en artikel fra 2021 Zelenskyj som modbydelig, korrupt og troløs. Ukrainernes frie demokratiske valg af en jødisk præsident bekræftede i den fascistiske tankegang, at det liberale demokratis fascistiske skræmmebillede som et redskab for global jødisk dominans var reel.

Ved at hævde, at målet med invasionen er at »afnazificere« Ukraine, appellerer Putin til myterne om moderne østeuropæisk antisemitisme – at et hemmeligt globalt netværk af jøder var (og er) de virkelige agenter for vold mod russiske kristne, og at de virkelige ofre for nazisterne ikke var jøderne, men derimod denne gruppe. Russiske kristne er mål for en sammensværgelse fra en global elite, som ved hjælp af det liberale demokratis og menneskerettighedernes ordforråd angriber den kristne tro og den russiske nation. Putins propaganda er ikke rettet mod et åbenlyst skeptisk Vesten, men appellerer snarere indadtil til denne strømning af kristen nationalisme.

Der er en bredere morale på færde her. Angrebet på det liberale demokrati i Vesten kommer fra en global fascistisk bevægelse, hvis centrum er kristen nationalisme. Det vil være svært at adskille denne bevægelse fra antisemitisme (omend en version af antisemitisme, der allierer sig med kræfter, der presser på for en jødisk nationalistisk stat i Israel).

Det er ikke overraskende, at tilhængere af synspunktet om, at en kristen nation har brug for beskyttelse og forsvar mod liberalisme, »globalisme« og deres formodede dekadence, vil blive ført ud i deres mest voldelige handlinger, når ansigterne på det frie, sekulære, tolerante liberale demokrati omfatter fremtrædende jøder.

Jason Stanley er amerikansk filosof

© Dagbladet Information og The Guardian

Oversat af Niels Ivar Larsen

Serie

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Måske skulle Inf snart begynde at nuancere de kilder de øser af. Den ensidige brug af angel-saksiske kilder skævvrider mediebilledet og de informationer vi får. Tag og ansæt folk der kan læse tysk, fransk, italiensk, spansk osv. det kan kun blive bedre.

Mht. denne art - det er som den opstiller en præmis at fordi er land har en præsident af jødisk afstamning, så kan landet ikke have klare fascistiske træk. Se til Israel, der klarer de da den slgs ret godt.
Jeg synes også at der gås lige lovlig hurtig hen over fx. den Azovske bataljon, der er åbenlys nazistisk, bruger gl. SS-faner, og soldaterne, der er kontraktligt ansat af den ukrainske hær, bærer både hagekors og naziruner på uniformen.

Bataljonen indgår også i NATO's og USA's Stay behind-grupper, der skal kæmpe mod russerne i en given situation. Der er tale om en paramilitær styrke, der af FN anklages for at have begået krigsforbrydelser mod den russiske befolkningsgruppe i Donbas-regionen i 2014 osv.
Den azovske bataljon trænes af Blackwater, der er USA's privatiserede hær for beskidte operationer og som samarbejder med både Pentagon og CIA.

Alt dette legitimere naturligvis ikke Putins overfald på Ukraine, men det er vigtigt at vi her til lands ikke bliver for højstemte når vi galper op om "værdier" og "demokrati" og hvad Mette Frederiksen og Jeppe kofod ellers kan få sig selv til at sige.
Der skal to til tango,. og basalt set, så har USA/NATO intet at sige Putin på.

jens rasmussen, Benjamin Bach, Steen K Petersen, David Zennaro, Erik Pedersen, Per Langholz, Ture Nilsson, Pia Nielsen, Anders Graae, sys jensen, Alvin Jensen, Poul Reynolds, Marie-Christine Poncelet, Torben Arendal, Jan Fritsbøger, Søren Ferling, Hans Larsen, Morten Petersen, Brian Nocis Jensen, Per Dørup, Flemming Berger, Hanne Utoft, Thomas Tanghus og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Selvfølgelig er den azovske bataljon baseret på en meget ubehagelig højreekstremistisk tankegang og værdisæt, men den repræsenterer med sin begrænsede størrelse dog ikke det officielle Ukraine. Og det gør Biletskys parti fsv heller ikke. Der er mig bekendt tale om en nationalisme/patriotisme med det specifikke formål at bekæmpe Ruslands 2014-okkupation af Krim. At en sådan okkupation fører til ekstreme elementer som den her "nationalgarde" er næppe overraskende, og yderligere russisk okkupation af Ukraine vil utvivlsomt puste endnu mere til nationalisme og patriotisme rettet mod det nuværende Rusland.

Bjørn Pedersen, Christian de Thurah, Erik Karlsen, Søren Ferling og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Der er mig bekendt tale om en nationalisme/patriotisme med det specifikke formål at bekæmpe Ruslands 2014-okkupation af Krim."

Biletsky indledte vist allerede i 2008 det ultranationalistiske SAA, som man kan orientere sig dybere om hér:https://en.wikipedia.org/wiki/Social-National_Assembly
Bemærk de neonazistiske symboler.

Svoboda må heller ikke overses; partiet indledte dets storhedstid i slutningen af 00'erne, spillede en væsentlig rolle i Maidan-protesterne og blev del af den provisoriske kupregering i 2014: https://en.wikipedia.org/wiki/Svoboda_(political_party)

Højre sektor må heller ikke overses; grupperingen spillede en væsentlig rolle i angrebene på institutionsbygninger, myndigheder, politi og præsidentbygningen op til Janukovitj' flugt. https://en.wikipedia.org/wiki/Right_Sector

Det er Svoboda og Højre Sektor, som af flere ukrainske journalister og forskere anses for at være involveret i snigskytteangrebet d. 20. februar 2014.
https://www.researchgate.net/publication/266855828_The_Snipers'_Massacre_on_the_Maidan_in_Ukraine

Per Langholz, Anders Graae, Marie-Christine Poncelet og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Der er ingen tvivl om, at de grupperinger eksisterer. Det gør de fsv i mange lande, og i Ukraine gødes de unægtelig af de russiske overgreb.

David Zennaro, Christian de Thurah og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Omvendt har det i flere valg siden 2022 vist sig, at den yderste højrefløj ikke har meget opbakning fra befolkningen.

Chris David Bonde Henriksen, David Zennaro, Alvin Jensen, Christian de Thurah, Jens Christensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Diktator Vladimir Putin og Forbrydersyndikatet i Kreml

Ja Vladimir Putin: det er ikke nogen nyhed.

Forbrydersyndikatet i Kreml finansierer adskillige partier i Europa, som er højreekstremistiske antisemitiske og tilhængere af totalitære samfund.

Lega Norte Italien
Front National Marine Le Pen
AFD

De partier indgår som 5 kolonne landsforrædere, der er købt af Forbrydersyndikatet i Kreml. Ledelserne bør opløses og partierne forbydes som forfatningsstridige partier, der truer demokratiet i Europas frie samfund. Deres medlemmer er blevet tudet ørene fulde med Moskva finansieret propaganda og løgnehistorier. Der er ofte tale om udsatte samfundslag, som er fuld af bitterhed over de eksisterende partier og som derfor er nemme at manipulere med.

Det er Forbrydersyndikatet i Kreml mestre i manipulation løgn og fordrejelse af sandheden. I kølvandet på hele lavinen af løgne følger hoffet af Putin Versteher personer: der gerne vil forstå og intellektualisere diktatorens komplet sindssyge adfærd og som mener at de på idealistisk vis kan forhandle sig til at vende udviklingen om i modsat retning. De pågældende personer er ikke klar over, at de står øverst på listerne i KGB over samfundspersoner, der skal likvideres, fordi de ved for meget i kraft af deres intellektuelle formåen og naive interesse for at forstå det russiske diktatur har fået lidt for meget kendskab til hvad der foregår i Kremls mørke og dystre gange.

Vi tager lige Forbrydersyndikatets drejebog for omstyrtning af demokratiet og den frie Verden i Europa en gang til.

Eksempel hvad skal AFD bruges til ?. Tyskland kræver en genforhandling af Oder Neisse grænsen og ryger i totterne på Polen. Så kan russerne svække Polen forære Tyskland 100.000 km2 landområde stjålet fra Polen og tragedien fra 1939-1945 begynder forfra. Til gengæld skal Tyskland lige indordne sig russiske interesser læs opløsning af NATO og EU.

Når spliden mellem Polen og DE står i lys lue med dette revisionistiske grænsedragningskrav, så rykker den røde hær ind i Polen og tromler den polske nation flad igen.

Den lille Psykopat som står i spidsen for Forbrydersyndikatet kan hans kommunistiske historie til fingerspidserne. Der var jo en tæt alliance mellem Josef Stalin Kommunisterne og Adolf Hitlers Nationalsocialistiske bevægelse fra 1939-1941. fordi begge rædselsvækkende terrorregimer var enige om en ting: Fjern demokratiet og de frie vestlige samfund fra Jordens overflade.

Et forhold er værre ved Diktatoren Vladimir Putin end Josef Stalin: Vladimir Putin betjener sig af antisemitisme og antisemitiske sympatisører, det gjorde Josef Stalin og Kommunisterne ikke.

Når den radikale venstrefløj her i Danmark anvender ordet nazisme, så får jeg uvilkårligt den mistanke, at der er tale om en bevidst omskrivning af det rette partinavn.

Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP)

for så blev socialisme begrebet ligesom renset for denne hæslige afart af et parti.

kan hænde at jer tager fejl ?, men det ligner unægtelig ikke en tilfældighed.

Hvis nogen er tvivl om Diktator Vladimir Putins tilbøjeligheder og sympati, så se hvor mange Josef Stalin statuer der er opsat indenfor hans imperium i Rusland. Vladimir Putin har gjort alt, hvad der stod i hans magt for at afskære millioner af russiske borgere fra kendskab til deres familiemedlemmer som omkom blev torteret blev voldtaget blev udnyttet til at arbejde sig i døden i Gulags KZ lejre.

Jeg er ikke sikker på at de pågældende KZ lejre ikke er i brug endnu i dag til at knægte og ødelægge de russere, der byder Forbrydersyndikatet i Kreml modstand og trods.

Det russiske civilsamfund som i disse dage protesterer over deres korrupte farlige og forbryderiske ledere en bande af kriminelle. De russiske borger har min fulde respekt ære være deres modige handlinger.

Vi er i krig med Forbrydersyndikatet i Kreml og dets leder Diktatoren Vladimir Putin

Vi er ikke i krig med det russiske folk og ønsker at det russiske folk at de gør sig fri af deres tyranner i Kreml.

VH
KFK

Søren Kristensen, Chris David Bonde Henriksen, Erik Fuglsang, Herdis Weins, Jens Christensen, Steffen Gliese og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

at mene det kun er kreml der er "mestre i manipulation løgn og fordrejelse af sandheden" er i sig selv en fordrejelse, det er simpelthen en integreret del af magtens struktur, at bruge sine egne konstruerede "sandheder" til at legitimere sine uacceptable handlinger,
og hvilken magt betyder mest (dominerer totalt) her i verden, mit svar er pengemagten, med MIMAC som det ultimativt mest betændte eksempel, og det globale MIMAC har uden tvivl sin mest magtfulde basis i USA/NATO,
men også i Rusland er pengemagten en dominerende faktor,
så i virkeligheden er Rusland og USA en slags samarbejdspartnere som kan bruge hinanden til at sælge militarismen til befolkningerne i alle lande, hvor pengemagten ønsker adgang til ekstrem vold som en mulighed og derfor er varme fortalere for et stærkt militær/evig oprustning.

Steen K Petersen, Inger Pedersen, Anders Graae, Alvin Jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"Krim-regionen gjorde oprør og overgik til Rusland"

Det er omtrent det dummeste, jeg nogen sinde har læst. Men hvis man tror på den slags, er det pludselig ikke længere så mærkeligt, at det er lidt svært at enes om tingene.

Tænk at vi ikke skal længere væk i tid, før den slags vilde omskrivninger af historien kan benyttes i debat.

Jeg tror ikke vi vinder det russiske folk fulde modstand mod denne invasion, før det fremstår klart at ikke støtter disse ekstrem højreradikale i Ukraine. Det skal være 100 % sikkert at de nazi organisationers hverken får penge eller våben fra Vesten. Vores politikere skal sige det højt at de vil sikre at vi ikke støtter nazitiske organisationer som Azov battalionen, det skal siges så højt at det russiske folk kan høre det.

Søren Kristensen, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, Erik Pedersen, David Zennaro og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Jfr dagens artikel her på Information, "Le Pen, Salvini og Orbán...", har Putin og Rusland længe samarbejdet med ydre højrekræfter rundt om i Europa. Det er der ikke noget nyt i, og der er heller ikke hverken hoved eller hale i direkte eller indirekte at relativere det russiske angreb overfor de grupperinger.

Søren Kristensen

Uanset hvor meget beskidt mel de forskellige parter har i posen, så er det der foregår i Ukraine lige nu, og som i hvert fald i denne ombærinng kunne være undtået hvis Putin havde besindet sig, ikke særligt konstruktivt for hverken det russiske-ukrainske folks fremtid eller for vores. Spørgsmået er hvordan hjælper ham ud af det, før han går helt amok.