Sanktioner mod Rusland
Læsetid: 6 min.

Scholz stopper Putins prestigeprojekt, mens Rusland truer med højere gaspriser

Tyskland annoncerede tirsdag, at man suspenderer godkendelsen af Nord Stream 2-rørledningen, et markant skridt, som får russerne til at true med højere gaspriser. De vestlige lande er desuden klar med en række økonomiske og personrettede sanktioner mod Putins Rusland. Spørgsmålet er nu, hvor Vestens nye røde linje går
Allerede mandag aften kunne man høre den russiske præsident Vladimir Putin tale på russisk tv. Det gjorde blandt andet en familie på et hotelværelse i den russiske by Tangarog øst for Ukraine. De var tidligere flygtet fra de prorussiske separatistkontrollerede områder i Donetsk og Lugansk.

Allerede mandag aften kunne man høre den russiske præsident Vladimir Putin tale på russisk tv. Det gjorde blandt andet en familie på et hotelværelse i den russiske by Tangarog øst for Ukraine. De var tidligere flygtet fra de prorussiske separatistkontrollerede områder i Donetsk og Lugansk.

Sergey Ponomarev

Udland
23. februar 2022

Kansler Olaf Scholz’ melding om, at Tyskland suspenderer rørledningen Nord Stream 2, er markant og epokegørende. Tyskland viser sig således klar til at ramme Putin, der hvor det gør ondt. For Rusland i første omgang på stoltheden – og for Europa med stor sandsynlighed på økonomien.

»Situationen er i dag fundamentalt anderledes, og derfor må vi i lyset af de seneste begivenheder også tage denne situation op til fornyet overvejelse,« udtalte den tyske kansler Olaf Scholz om beslutningen, som kom, efter præsident Putin havde sendt soldater ind i det østlige Ukraine. En handling, som en amerikansk regeringstalsmand tirsdag karakteriserede som »en invasion«.

USA har i årevis forsøgt at stoppe gasrørledningen, som har kostet cirka 75 milliarder kroner og er et prestigeprojekt for præsident Putin, uden at tyskerne har rykket sig. »Et økonomisk projekt,« kaldte kansler Merkel rørledningen.

Men Putins beslutning om at anerkende de to udbryderrepublikker i Østukraine og gå militært ind i de østlige provinser i Ukraine var dråben, som fik bægeret til at flyde over for Scholz. Teknisk set har de tyske myndigheder tilbagetrukket en ministeriel godkendelse, som var nødvendig for den ellers færdigbyggede rørledning.

»Og uden denne certifikation kan Nord Stream 2 ikke sættes i drift,« tilføjede Scholz. 

Dermed er USA og Tyskland nu helt på linje. Beslutningen mødte opbakning fra Ukraine.

»Det er det moralske, politiske og praktisk rigtige at gøre under de nuværende omstændigheder. Sandt lederskab indebærer svære beslutninger i vanskelige tider. Tysklands skridt beviser netop dette,« lød det fra den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba.

En ældre kvinde i den ukrainske by Avdiivka lidt nord for Donetsk vågnede i går op til en ny virkelighed: Ruslands præsident, Vladimir Putin, havde i løbet af natten mellem mandag og tirsdag sendt kampvogne ind i de to udbryderrepublikker Donetsk og Lugansk. Samtidig anerkendte Rusland formelt de to separatistiske republikker i det østlige Ukraine.

En ældre kvinde i den ukrainske by Avdiivka lidt nord for Donetsk vågnede i går op til en ny virkelighed: Ruslands præsident, Vladimir Putin, havde i løbet af natten mellem mandag og tirsdag sendt kampvogne ind i de to udbryderrepublikker Donetsk og Lugansk. Samtidig anerkendte Rusland formelt de to separatistiske republikker i det østlige Ukraine.

Aris Messinis

Flere sanktioner på vej

Russerne sagde tirsdag, at gasleverancerne til Europa ikke vil blive påvirket af konflikten. Men det var inden Nord Stream 2-meldingen. 

»Velkommen til den nye verden, hvor europæerne snart vil betale 2.000 euro pr. tusind kubikmeter gas,« lød det fra Dmitrij Medvedev, Ruslands tidligere præsident og nuværende viceformand for Putins sikkerhedsråd.

En slet skjult trussel om at hæve prisen for gas til et Europa, der i forvejen er martret af naturgasprisernes himmelflugt. Men. Nord Stream 2-rørledningen har ikke leveret så meget som en kubikmeter gas endnu, og Tyskland har stadig gaskontrakter med russerne. Gassen kan blandt andet flyde gennem Nord Stream 1-ledningen. Først til næste vinter var ibrugtagningen af den nye forbindelse planlagt. 

Derfor er suspenderingen et vigtigt symbolsk skridt, der på længere sigt kan gøre Europa og ikke mindst Tyskland mindre afhængigt af russisk gas. Men på den korte bane er det resten af sanktionspakken, europæerne skal sætte deres lid til, hvis de vil ramme Putin og de russiske oligarker. 

Således bekendtgjorde både USA, EU og Storbritannien tirsdag en række målrettede sanktioner, der skal ramme de personer og institutioner, som står bag den russiske invasion af det østlige Ukraine. Det drejer sig ifølge EU’s udenrigschef Josep Borrell om 27 navngivne personer og en række organisationer, der er med til at undergrave Ukraines suverænitet.

EU’s planlagte sanktioner skal efter planen ramme 351 medlemmer af Dumaen, et ukendt antal russiske banker med tæt forbindelse til de oprørskontrollerede områder og det russiske militær, import- og eksportforbud for Lugansk og Donetsk, og EU-forbud mod køb af russiske statsobligationer, hvilket gør det sværere for Rusland at finansiere sin statslige gæld. Personsanktionerne indeholder rejseforbud og indefrysning af ressourcer i europæiske banker.

»Vi vil sørge for, at den russiske stat ikke kan finansiere sig selv i Europa,« sagde EU’s udenrigschef Josep Borrell tirsdag til FranceInfo. Den franske udenrigsminister Jean-Yves Le Drian oplyste tirsdag aften, at EU’s 27 medlemslande enstemmigt var blevet enige om de nye sanktioner.

Også Storbritannien annoncerede økonomiske sanktioner mod Rusland som følge af invasionen, herunder sanktioner mod fem russiske banker, Duma-medlemmerne og tre navngivne oligarker, og, ligesom EU, et forbud mod køb af russiske statsobligationer. Sanktionernes manglende bid mødte efterfølgende kritik i det britiske parlament. USA har indført en række sanktioner rettet mod de to udbryderrepublikker og annonceret, at flere er på vej. De nye sanktioner var ikke offentliggjort inden avisens deadline.

De nye sanktioner udelukker dog efter alt at dømme ikke Rusland fra det internationale finanssystem SWIFT eller isolerer landet fuldstændigt handelsmæssigt. Det er for, at Vesten kan sætte det helt tunge skyts ind, hvis Putin fortsætter sit felttog længere ind i Ukraine ud over de nuværende grænser for de to russiskkontrollerede områder. En trinvis indførsel af sanktioner.

Samtidig med at russiske styrker gik ind i Østukraine natten mellem mandag og tirsdag, gik livet videre i Kijev. Kort efter Ruslands indtrængen i Østukraine holdt Ukraines præsident Volodimir Zelinskij en tale, hvor han anklagede Rusland for at krænke Ukraines suverænitet ved at anerkende udbryderrepublikkerne som uafhængige.

Samtidig med at russiske styrker gik ind i Østukraine natten mellem mandag og tirsdag, gik livet videre i Kijev. Kort efter Ruslands indtrængen i Østukraine holdt Ukraines præsident Volodimir Zelinskij en tale, hvor han anklagede Rusland for at krænke Ukraines suverænitet ved at anerkende udbryderrepublikkerne som uafhængige.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Hvor er den røde linje?

Vesten forsøger således at finde balancepunktet mellem at vise Putin, at hans overtrædelser af folkeretten har konsekvenser, samtidig med at man ikke præmaturt bruger hele arsenalet på et tidspunkt, hvor konfliktens forløb fremadrettet langtfra er givet. Tirsdag sagde Putin på et pressemøde, at den russiske anerkendelse af udbryderrepublikkerne gælder hele Donbass-regionen, hvor Ukraine i dag har kontrollen med to tredjedele.

I første omgang ville han ikke sige, om planen er en yderligere russisk invasion af resten af regionen, men opfordrede i stedet til »forhandlinger« mellem Kijev og de russiskstøttede separatister.

Rusland vil »opfylde de forpligtelser, vi har påtaget os, hvis det er nødvendigt,« sagde Putin ifølge Financial Times og fortsatte om en mulig russisk militæraktion: »Det er umuligt at forudsige specifikke mulige handlinger, det afhænger af situationen.«

Men den nye røde linje, som Putin ikke må overskride, hvis han vil undgå endnu hårdere sanktioner, fremstår ikke krystalklar, og ej heller konsekvenserne, hvis han gør det. Den italienske premierminister Mario Draghi sagde fredag, at sanktioner på energiområdet ikke kan komme på tale – kort sagt er Europa alt for afhængigt af russisk gas til, at man tør risikere et totalt stop. Det gælder ikke mindst Italien, som importerer 90 procent af sit naturgasbehov fra udlandet med Rusland som hovedleverandør.

Dermed er det uklart, hvad Vesten vil gøre, hvis Putin går endnu længere i sit ukrainske felttog. Denne bevidste uklarhed har nogle EU-lande tidligere set som en styrke, men spørgsmålet er, hvad der skal til, for at Rusland bliver sendt ud af det internationale finansielle system Swift, og Putin selv og hans nærmeste bliver ramt af sanktionerne.

Som økonomen Gabriel Zucman påpeger, kunne Vesten gå meget længere for at ramme den russiske elite. Halvdelen af de allerrigeste russiske oligarkers formuer er placeret i udenlandske banker og offshorekonti. Hvis man vil ramme den russiske elite, skal man således gå efter pengene, som er på bankkonti i Schweiz og London – og i skattely.

Hvad skal der til for, at EU og resten af Vesten for alvor går efter Putins inderkreds, beslaglægger deres Côte d’Azur-villaer, snupper deres milliardformuer i schweiziske skattely og smider oligarkerne ud af de milliondyre penthouselejligheder i London. Er det kun en fuldtonet invasion af Kijev, der udløser dette?

»Bør en effektiv sanktionspolitik ikke starte med at beslaglægge disse aktiver. Ja, jeg ved det godt, det ville betyde, at man skulle tage kampen op mod schweiziske banker og et omfattende netværk af medhjælpere i New York og London … men forhåbentlig indser vores egen top 0,01 procent, at det er en bedre strategi end atomkrig,« spørger Zucman på Twitter.

Serie

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg forestiller mig, at der skal bygges store beholdere og tankanlæg på stedet? Godt jeg ikke bor i nærheden af sådan en potentiel kæmpebombe. Det ville jeg ikke have nerver til.

Læg forøvrigt mærke til knægtens legetøj.

De må tænde for deres lukkede kernekraftværker og lade være med at lukke flere

Birgitte Nielsen

Naar Nordstream 2 betegnes som "Putins prestigeprojekt" her i overskriften, er det igen-igen udtryk for usmagelig Putin personfiksering, der ikke tjener til nogen afklaring af en alvorlig situation.
Det har været en meget vanskelig beslutning for den tyske regering at aflyse godkendelsen, for der er store gensidige økonomiske interesser saavel for Rusland som for Europa i projektet.
Den populistiske sprogbrug der anvendes her, og iøvrigt i mange andre af bladets artikler ang. Ukraine/Rusland krisen, er noget som før i tiden hørte sensationspressen = formiddagsbladene til. Det gavner absolut ingen almindelige tænkende væsener.

jens christian jacobsen

Altid gå til den kontekst som journalister sjældent interesserer sig for: Hvem har gavn af konflikterne?
Det har USA og Kina. Sidstnævnte har aftalt gasleverancer og 2 nye gasledninger dobbelt så lange som Nordstream2, fra gasfelter i Sibirien til Xinjiang. Prisen er sjovt nok lidt højere end den leverance som Rusland og Tyskland havde aftalt.
USA har allerede for 1 år siden aftalt at levere fracked sort gas pr. skib til Italien. Tyskland følger nok snart efter.
Og mon ikke 'oligarkerne' for længst har deponeret deres aktiver hos stråmænd og i skattely - ligesom 'oligarker' i vesten?
Så hvem tjener på sanktionerne?

Hans Aagaard, Birgitte Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvad hjælper sanktionerne? Ruslands økonomiske muligheder, næppe! De værdier er flyttet i andre hvidvask-& skattely-lande, bl.a. CH!
I 2014 blev export til Rusland omfattet af sanktioner=Rusland øgede deres egen produktion til selvforsørgelse, bl.a.svinekød.
Hvor virker sanktionerne? Vesten sidder bare og glor på "peace in our time" igen!
Amerikanske sanktioner er hovedsageligt møntet på aktiviteter i Lugansk & Donetsk, ja plus to banker! Kina bakker op om Rusland=en ladeport er åben til resten af verdenen for Rusland!
Putin anerkender ikke grænser eller konventioner! Hvorfor? Ja, det gør de store lande, USA og Kina, heller ikke! Endnu en ALFA-han på verdens-scenen!

Dagens mail fra ICIJ fortæller lidt om hvem der rammes af UKs restriktioner:

https://www.icij.org/investigations/pandora-papers/uk-targets-three-olig...

Innercirklen i Kreml:

https://projects.icij.org/investigations/pandora-papers/power-players/en...

Men ICIJ undersøger jo også andre oligarker. Nogle er knapt så store, men regerer også deres lande gennem deres forretningsnetværk:

https://projects.icij.org/investigations/pandora-papers/power-players/en...

I Rusland er Putin sikkert capo di tutti capi. En redelig verden ville forlængst have smidt dem alle i fængsel. Men desværre er store dele af verden også styret af oligarker, som ser en fordel i at gøre "forretninger" i Rusland.

Der findes en anden type oligarker, som har tjent deres penge redeligt ved at fremstille et produkt eller en service verden har brug for. Bill Gates f.eks. Ikke at jeg synes at det er i orden at tjene så urimeligt meget. Men i det mindste er han ikke en forbryder.

Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det kan man ikke lige se, men det sidste link er til President Volodymyr Zelenskyy.

Jørn-Erik Rasmussen

Nu holder Vesten sammen.
Tysklands suspendering af rørledningen Nord Stream 2 er godt nok dyr for Tyskland og en gratis omgang for USA. Måske mere end gratis - det kan måske ligefrem blive en økonomisk gevinst for USA.
USA og storbritannien vil så lave sanktioner mod nogle personer/oligarker. Det er der måske også gevinster i?