To Putin-tro oligarker undsiger nu den russiske præsident

Den russiske præsidents angrebskrig mod Ukraine støder på uventet modstand blandt de russiske rigmænd, der ellers har været hans tro støtter i mange år
Oligarken Mikhail Fridman undsiger Putins angrebskrig i et brev til sine ansatte. Fridman indtog i 2021 en position som verdens 128. rigeste person på magasinet Forbes’ årsliste over verdens milliardærer

Oligarken Mikhail Fridman undsiger Putins angrebskrig i et brev til sine ansatte. Fridman indtog i 2021 en position som verdens 128. rigeste person på magasinet Forbes’ årsliste over verdens milliardærer

Udland
1. marts 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

De russiske milliardærer Mikhail Fridman og Oleg Deripaska er nu trådt i karakter som de to af landets førende erhvervsledere, der klarest undsiger Ruslands angrebskrig mod Ukraine.

Fridman, som er en af Ruslands rigeste mænd, sidder på aktiemajoriteten i kapitalforvaltningsselskabet LetterOne og var med til at grundlægge Alfa Bank, Ruslands største privatbank. I et brev stilet til alle ansatte i hans virksomheder taler han for et stop for »blodsudgydelserne«.

»Krig kan aldrig være svaret,« skriver den ukrainskfødte Fridman. I brevet beretter han om sine ukrainske rødder i Lviv, hvor hans forældre stadig bor: »Selv om jeg har tilbragt en stor del af mit liv som borger i Rusland, hvor jeg har opbygget og udbygget mine virksomheder, er jeg dybt knyttet til både det russiske og det ukrainske folk, og ser den aktuelle konflikt som en tragedie for begge.«

Oleg Deripaska appellerer på sin side til, at der indledes fredsforhandlinger »så hurtigt som mulig«. Det gør han i et opslag på det sociale medie Telegram.

»Fred er af største vigtighed,« skriver Deripaska, der har grundlagt den russiske aluminiumgigant Rusal, som han stadig ejer aktieandele i via sit London-børsnoterede moderselskab EN+ Group.

Deripaska, der så sent som den 21. februar udtalte, at det ikke ville komme til krig i Ukraine, har stået på den amerikanske sanktionsliste siden 2018, angiveligt på grund af nære bånd til den russiske regering – en beslutning, han har lagt sag an mod den amerikanske regering for at få omstødt.

Fridman indtog i 2021 en position som verdens 128.-rigeste person på magasinet Forbes’ årsliste over verdens milliardærer.

I brevet til sine ansatte skriver 57-årige Fridman, at han normalt afholder sig fra at komme med politiske erklæringer

Brodernationer

»Jeg er forretningsmand med ansvar over for mine mange tusinde medarbejdere i Rusland og Ukraine. Jeg er dog overbevist om, at krig aldrig kan være svaret. Denne krise vil koste liv og skade to nationer, der har været hinandens brødre i hundreder af år,« skriver han.

»Selv om en løsning virker skræmmende langt væk, kan jeg kun slutte mig til dem, hvis inderlige ønske er, at blodsudgydelserne skal ophøre.«

Fridmans LetterOne ejer via sin L1 Retail-enhed aktieandel i den britiske helsekostforhandler Holland & Barrett, den spanske supermarkedskæde DIA og mobiltelefontjenesteudbyderen Turkcell, som har telefonikunder i Tyrkiet, Ukraine, Belarus og Cypern.

Oligarken Oleg Deripaska appellerer til, at der indledes fredsforhandlinger »så hurtigt som mulig«. Det gør han i et opslag på det sociale medie Telegram.

Oligarken Oleg Deripaska appellerer til, at der indledes fredsforhandlinger »så hurtigt som mulig«. Det gør han i et opslag på det sociale medie Telegram.

KIRILL KUDRYAVTSEV

Fridman og Deripaska har dermed sluttet sig til en lille, men voksende gruppe af prominente – herunder populære skuespillere, musikere og tv-værter – som kræver, at præsident Vladimir Putin stopper militæroperationen i Ukraine (også Chelsea-ejer Roman Abramovich spiller ifølge en talsmand en rolle i fredsforhandlingerne på opfordring fra Ukraine, red.).

Endnu forholder de fleste russiske oligarker sig tavse.

Men deres intervention kan måske være murbrækker for, at den russiske forretnings- og finansverden begynder at øge presset på Kreml ved at give åbent udtryk for deres modstand mod Putins invasion. Landets rigeste mennesker forventes fra mandag at blive ramt af betydelige økonomiske omvæltninger, efterhånden som sanktionerne mod Rusland strammer til, herunder i kraft af udelukkelse af flere russiske banker fra Swifts globale bankbetalingssystem, der er lagt an på at afkoble landet fra de internationale finansstrømme.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bruno Petersen

Kom ved læsning til at konkludere at det at bestemme hvilken retning et land skal gå er en misforståelse af hvad det vil sige at være leder at et land.. Det burde være opgaven at fremme proceder ikke resultater.. Resultater er (hypotetiske) utopier. .

Inger Pedersen

Jo jo, og det er vel så bare ham - men hvad med de andre?

Kim Houmøller

Russernes problem at få afsluttet dette overgreb. Vi kan og skal ikke risikere en verdenskrig. Men vi kan hjælpe på alle måder. Russerne må selv likvidere Putin og gerne meget snart. Alternativet rent økonomisk bliver en massakre.

Niels Jacobs, René Arestrup, Svend Erik Sokkelund, Torben Bruhn Andersen, Bent Nørgaard, Holger Nielsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Ja, russernes problem er at få afsluttet dette angreb.

Og måske er Putin i virkeligheden en god mand, han har bare ikke kunne finde andre måder at abdicere på end at invadere Ukraine og måske er det i virkeligheden os selv vi kan takke, for at det er kommet så vidt. Fordi vi ikke var imødekommende nok overfor Rusland i årene efter Sovjetuninonens sammenbrud, ligesom "vi" i øvrigt ikke var særligt imødekommende overforTyskland i 1919.

Vi glemme alt for ofte hvor vigtigt det er at behandle tabere ordentligt, men vi vil jo allesammen det bedst. Vi, inklusive russerne og for den sags skyld alle andre nationer, er bare ikke altid gode nok til at snakke sammen og finde de rigtige løsninger på konflikter, som sagtens kunne være blevet løst, hvis ikke det var så forbandet nemt at gribe til våben. Det militærindustrielle kompleks er bare altid så irriterende behjælpsomt og venter kun på at blive brugt og det koster enorme summer at abonnere på det, mens pengene kunne bruges på noget langt mere fornuftigt; hvis bare vi ikke hele tiden blev bekræftet i hvor slemme de andre er og at vi hellere må være forberedt på det værste.

Så giv Putin en chanse og lad være med at dæmonisere ham. I virkeligeheden er han bare gammel KGB officer, som er blevet fanget af sit eget spejlbillede. Sig til ham, at det er ok at være bekymret på sit folks sikkerhed og at det er sødt af ham at beskytter Ukraine mod det "farlige" Vesten, men at vi andre heller ikke vil noget ondt mod Ukraine, ligeså lidt som vi vil ondt mod Rusland. Men sig også, at han bliver nødt til at gå pension og at vi skal nok lade være med at komme efter ham, hvis han gør det frivilligt. Alle fortjener en chanse til.

Martin Sørensen

Som planerne om at tage ukraine uden problemer ser mere og mere umuligt ud, ja det ser umuligt ud og tage ukraine overhoved. vil modstanden mod oligakerne og putin regimet vokse i folket. som sangtionerne rammer den almindelige russer og man høre om brutale overgreb mod den ukraiske befolkning. ja så er senariet for et russisk forår, lagt

Det næste vi vil se er at både russiske og især hviderussiske soldater desertere, og vender sine kanoner 180grader rundt, og kæmper for ukrainerne, i mod putin og Lukasjenko, når moskva snt petersborg og de andre store byer i rusland og minsk i hviderusland er sorte af mendsker der kræver at krigen stopper og at diktatorene går af, ja kræver et opgør med regimet, så vil krigen gå i en ny fase.

Oligakkerne er opsiononaister deres aliance med putin er købt og betalt, kan putin ikke levere varen ja bye bye putin hope you like sibirea, putin og Lukasjenko bliver de store tabere, og vi vil se et regime skifte der vender sig mod vesten, som rusland bliver tættere på at gå statsbankerot.

mit bud er at om bare to tre uger vil vi se et mendeskehav i de store russiske byer, der kræver at krigen stopper NU kræver at putin går af kræver en revulvsution, vi vil se kyiv omdannet til et skydegalleri for ukrainske friheds kæmpere og derfor bliver der hobetal af russere, og hviderussere. der desertere og ganske enkelt slutter sig til ukraines hær. denne krig bliver afgjort i mosvkas gader ikke i gadekampe i kyiv

Tommy Clausen

Despoten Putin og hans maffia slæng´s dager er snart talt!! Han ligner en opblæst balong, på stoffer! Han kan aldrig vinde denne krig, men han har forenet Vesten, Europa, og Scandinavien. EU står stærkt i dag, stærkere end i går. Det er synd for det Russiske folk, der nu betaler prisen for en vanvittig Putin.!
Urkraina vil sejre tilsist! Putin bør stælles for domstolen!

Mere benzin på bålet vil blot øge risikoen for at krigen udvikler sig - og/eller at Putin og den russiske ledelse presses så meget op i hjørnet at vi risikerer at de tager værre våben i anvendelse end hidtil.

Situationen i Kiev strammer til, angiveligt (men tjek flere kilder for bekræftelse) har russerne nu sendt en voldstomt stor militærkonvoj mod Kiev, men byen må nu formodes at være så velorganiseret og rumme så mange våben og kamptropper/militser, at Rusland nok tøver med at gå ind i en sådan bykrig. Kan det få en desperat russisk ledelse til at pulverisere kiev fra luften og søsiden, hvis den ikke ser noget militærtstrategisk alternativ, eller en politisk åbning ikke er kommet? Det er ikke usandsynligt, og en sådan katastrofe SKAL undgås. Uanset hvilke principper man ellers dyrker.

Det har i øvrigt længe i vestlige medier været påstået at der ikke er et nynazistisk problem i Ukraine, ligesom det har været benægtet at nynazister og højreradikale var en væsentlig del af revolten på Maidan i 2014. Hér er en talsmand for C14, en paraplyorganisation for de mange højreradikale/nynazistiske grupperinger i Ukraine, som ved en tale for ganske nyligt i Kiev afslører nogle andre fakta: https://twitter.com/RealAlexRubi/status/1497747535783411714

Det forlyder i øvrigt at Azov-bataljonen og de øvrige højreradikale militser/grupperinger ønsker at konfrontere russerne i en bykrig i Kiev.

Peter Mikkelsen, Marianne Jespersen, Torben Nielsen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Eneherskeren i Moskva er med militære midler i gang med at erstatte den legitime regering i Kyiv. Det bliver det tidspunkt, hvor begivenhederne på Maidanpladsen bliver endegyldigt overført til historikere. Diplomater og realpolitikere skal derimod til at forholde sig til de kendsgerninger, Putin har fremskaffet.

Som de folk med storhedsvanvid, han er i kategori med, har han oparbejdet en regning. Jo flere han massakrerer i Ukraine med luftbombardementer, desto større bliver regningen hos ukrainerne. Men han har en anden hos europæerne og en tredje i verdensoffentligheden.

Russerne kommer til at betale dyrt for deres aggressioner, men foreløbig skal vi prøve at sørge for, at deres landsmænd i vores umiddelbare omgivelser kan få lov til at gå omkring som sidste-dages-hellige. The-selskabet er derimod foreløbig stillet i bero.

Torben Nielsen

Tak for en god debat her på Inf. om den rædsomme krig. Det er rart når mange synsvinkler kommer på bordet uden ubehagelige personangreb. Nogle synspunkter kan man være mere enige i end andre, men person angreb gavner intet.
Men gælder det også Putin? -Måske! Lad os bare kalde det Putins krig. Men det er vel personkredsen tæt omkring ham der bærer den egentlige skyld for hans virke. Søren Kristian skrev i et tidligere indlæg. Giv ham en chance.- Ikke som præsident, men måske som pensionis. -Jeg kunne tilføje i en sygeseng for manden er jo syg.
Hadefuld tale skaber ingen løsninger, men er let at gribe til i afmagt. Men skulle en "Stauffenberg" fra Putins inderkredsen træde til, kunne det nok alligevel fremskynde en afslutning på krigen.

René Arestrup

@Hanne Utoft
'Mere benzin på bålet vil blot øge risikoen for at krigen udvikler sig - og/eller at Putin og den russiske ledelse presses så meget op i hjørnet at vi risikerer at de tager værre våben i anvendelse end hidtil.'

Så hvad foreslår du? At vi skal rulle sanktionerne tilbage, pakke Putin ind i vat og bomuld?

Det synes at være en rød tråd i den argumentation, du har stået på gennem hele denne debat - at vi skal træde særdeles varsomt, ja nærmest være eftergivende over for Putin-regimet fordi vi ellers risikerer noget, der er endnu værre.

På den måde kan man spekulere sig selv til absolut handlingslammelse.

Jeg kan næsten blive i tvivl om du har forstået, at der faktisk er krig i Europa. Putin-regimet har besluttet at gennemføre den største invasion siden 2. verdenskrig og har overfaldet et sagsløst naboland. Og lige nu regner raketter og artillerigranater ned over tæt beboede områder i en række ukrainske byer.

Skal Putin belønnes for det? Skal vi - af bare skræk og rædsel for hvad Putin eventuelt kan finde på - bakke og bukke, lade Ukraine i stikken og acceptere, at Putin, med vold, forsøger at gennemtvinge en hel ny sikkerhedsorden i Europa?

For mig at se, er der kun én farbar vej og det er at lægge så massivt pres på Putin/Rusland, at regimet kollapser. Og det kan kun gå for langsomt.

Så jo, mere benzin på bålet.

Det er næsten utroligt, jeg har adskillige gange skrevet at der skal tages forhandlingsinitiativer som bremser krigshandlingerne, hvorpå den politiske proces mellem Vesten, Ukraine og Rusland skal i gang. Jeg har også opfordret til at europæiske politikere tager initiativer, for amerikanerne vil ikke - og jeg har konkret henvist til hvilke initiativer som kan (gen)optages.

Adskillige meget erfarne, velinformerede og moderat sindede FN-folk, amerikanske ambassadører, konfliktforskere, officerer og politikere råder til fuldstændigt det samme.

Der synes at være en meget emotionel og kortsluttet logik knyttet til benzinen på bålet - og det er meget let at sidde fjernt fra begivenhederne og ofre andre menneskers liv på sine, for at sige det mildt, ikke særligt velinformerede eller reflekterede lommeteoriers alter, mens man gør alt hvad man kan for at bagvaske folk som modsiger krigsudviklingen og kalder på dens ophør. Jeg er helt klar over at der med til denne fremgangsmåde hører flere teorier om at ellers tager Putin Europa og Ukraine mister sin frihed - men begge dele er noget sludder. Ukraine er ikke frit, det er fanget mellem stormagter og deres interesser, ligesom Danmark. Tag jer nu lidt sammen.

eks-politikere, skulle der naturligvis stå.

René Arestrup

@Hanne Utoft
Ja, hvis ikke man skulle blive emotionel, når man er vidne til det, der foregår, så ved jeg ikke hvornår.

Dernæst, det er muligt du bilder dig selv ind - og det gør du tydeligvis - at du repræsenter fornuftens klare stemme og at du besidder det kølige og nøgterne overblik, underbygget af de kilder, du finder opportune at bruge, men det ændrer ikke ved det fundamentale: Selv dine analyser er mangelfulde og primitive, ligesom de hviler på nogle forudsætninger, som du, helt subjektivt, opfinder til lejligheden.

Og nej, jeg ofrer ikke andre menneskers liv. Det gør Putin-regimet og alle dets klakører.

Marianne Jespersen

Eftertiden har vurderet at 1. verdenskrig kunne være undgået hvis ikke alt for mange havde valgt at smide mere benzin på bålet. Den krig løste ingen problemer og ledte i øvrigt frem til 2. verdenskrig.

1. verdenskrig kostede mindst 56 mio. menneskeliv for ingenting. Måske skulle vi overveje hvad vi kan gøre for at deeskalere og løse konflikten uanset det forekommer både vanskeligt og meget meget svært .

Torben Siersbæk

@Marianne Jespersen - 01. marts, 2022 - 22:45.

Interessant spørgsmål, "hvad vikan gøre for at deeskalere og løse konflikten".... VI????

Hvordan får "vi" ophævet censuren og indført demokrati i Rusland?
Hvordan får "vi" Putin til at respektere andet end hans egne snævre interesser?
Du HAR set de bizarre reportager - som Kreml selv har leveret - fra "møder" med Putin og hans håndlangere?
Anser du Putin for at være en rationel politisk leder, som man kan forhandle gensidigt tilfredsstillende internationale aftaler med?

Bemærk, at der er forskel på en autokrat/diktator og det folk han udsuger!

Du kan blive meget klogere ved at lytte til DR-podcasten "Kampen om historien" afsnittet fra 25. januar (https://www.dr.dk/radio/p1/kampen-om-historien-3/kampen-om-historien-24)!