COVID-19
Læsetid: 12 min.

Vaccinegiganten BioNTech har skabt pengeregn i Tyskland– er det uanstændigt?

Vaccineproducenten BioNTech har alene stået for en halv procent af det gigantiske tyske BNP i 2021. Det har medført en lokal pengeregn, og samtidig har verdens fattigste lande stadig ringe adgang til vaccinen. »Uanstændigt« siger chefen for World Medical Association
De tyrkisk-tyske forskere bag BioNTech-vaccinen, ægteparret Özlem Türeci og Ugur Sahin, har med magasinet Der Spiegels ord fået en »kometagtig opstigning, som man ellers kun ser det ved popstjerner«. Her er de portrætteret af graffitimalere under en motorvejsbro i Ankara.

De tyrkisk-tyske forskere bag BioNTech-vaccinen, ægteparret Özlem Türeci og Ugur Sahin, har med magasinet Der Spiegels ord fået en »kometagtig opstigning, som man ellers kun ser det ved popstjerner«. Her er de portrætteret af graffitimalere under en motorvejsbro i Ankara.

Adem Altan

Udland
8. februar 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Mainz ligger fantastisk – lige ned til Rhinen og en god halv time fra Frankfurt. Det lyder fashionabelt, men Mainz er faktisk ingen rig by. Eller rettere: Indtil for nylig var det ingen rig by. Selv i Mainz’ centrum trænger facaderne og infrastrukturen til en overhaling, og byens gæld har i årevis været uoverskuelig høj.

Sådan var det. Indtil firmaet BioNTech i november 2020 offentliggjorde omfattende studier, der bekræftede, at deres vaccinestof mod COVID-19 havde en virkningsgrad på omkring 90 procent. Siden da har hundrede millioner af især europæere og amerikanere fået BioNTechs mRNA-vaccinestof BNT162b2 i armen. Og de tyrkisk-tyske forskere bag vaccinen, ægteparret Özlem Türeci og Ugur Sahin, har med magasinet Der Spiegels ord ikke bare fået en »kometagtig opstigning, som man ellers kun ser det ved popstjerner«. De er også blevet milliardærer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

> det handler om ekstremt komplicerede forsynings- og produktionskæder med ekstremt høje krav til sikkerheden, som kun de største spillere kan leve op til.

Tja, Cuba har udviklet mRNA covid-19 vaccine i offentlig regi og med en stadig aktiv USAnsk handelsblokade, og de kan da ikke betegnes som en stor spiller.

Inger Pedersen

"Selv i Mainz’ centrum trænger facaderne og infrastrukturen til en overhaling, og byens gæld har i årevis været uoverskuelig høj.

Sådan var det. Indtil firmaet BioNTech i november 2020 offentliggjorde omfattende studier, der bekræftede, at deres vaccinestof mod COVID-19 havde en virkningsgrad på omkring 90 procent. "

Og???
Hvad er problemet?

"»BioNTech dominerer markedet, fordi de virkelig har leveret varen, både i forhold til tempo, kvalitet og kvantitet. "

Ok.
Det er lige præcis de kvaliteter i DK, der får min ingeniør-søn i et italiensk firma med eksport-eventyr til Kina - til at flytte million-ordrer "hjem" til Danmark: Bedre pris, tillid til kvalitet og fleksibilitet... og så går det for øvrigt hurtigere...
Dansk Industri: GLEM al jammeren, skulle jeg hilse og sige fra ham: "I er ABSOLUT KONKURRENCEDYGTIGE!!!"

Andreas Munk-Madsen, Peter Hansen, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese, Carsten Bjerre og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Birgitte Nielsen

Mit svar på artiklens spørgsmaal om det er uanstændigt at BioNTech har skabt guld på den vaccine, de har udviklet, er Nej!

Det er ikke misundelse der ligger til grund for, at jeg er tilhænger af at patenterne bliver ophævet, saa de lande der selv kan producere vaccinerne kan gøre det uden at de skal betale for den oprindelige forskning. Men helt ærligt, saa har ejerne af det tyske firma - og Pfizer ikke at forglemme - allerede tjent så godt paa deres investering at de ikke har problemer ift fremtidige investeringer indenfor den research som de er så gode til, og som absolut skal påskønnes.

Jeg er absolut tilhænger af at patenterne bliver ophævet, og ser ingen grund til at nogen eller noget skal stå i vejen for at alle vi 7 milliarder mennesker kan blive godt og grundigt vaccineret. Og hvem ved hvorlang tid vi - eller nogen af os - bliver nødt til at genvaccinere.
Faren er absolut ikke drevet over, selvom det maaske for nogen danskere kan se saadan ud. Virussen respekterer ingen grænser!
Men ophævelse af patenterne er ikke den eneste farbare løsning, nationer der forærer vacciner vaek til lande der ikke har råd til at koebe dem, er absolut ogsaa en moralsk forpligtelse.
Men uanset om man anerkender moralen i dette eller ej, saa er pandemien en så stor økonomisk hindring i den moderne globale verden, at alene det bør mane til at tænke og handle solidarisk.

Steffen Gliese

Man skal huske, at det er en kompliceret vaccine at anvende, og det, der i en markedslogik skal virke, er, hvad der følger bagefter: andre vacciner, også udviklet på andre teknologier, der gør dem lettere at udbrede.
Det er jo, hvad Politiken skrev om forleden, hvor de fortalte om en vaccine fra et amerikansk universitet, der ikke skal patenteres, og som benytter sig af den klassiske vaccinationsmetode - mao vil den kunne produceres verden over ganske billigt og bredes ud til 'alle'.

Anne-Marie Esmann, Claus Nielsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese, det er vel Corbevax du skriver om?
https://www.texastribune.org/2021/10/19/texas-covid-19-vaccine-peter-hotez/

Steffen Gliese

Ja, men det var Bottazzi, Politiken portrætterede.
https://politiken.dk/del/VZ7RO3AApX_g - den kan læses fra dette link, hvis man opretter et gratis medielogin.

Det er bedre at være "rig og frisk" end "fattig og syg", som mor sagde!

Anne-Marie Esmann

Uanset hvad man måtte mene er det faktuelt, at under en pandemi læs verdensomspændende og som rammer hele verdens verdens befolkning er det simpelt hen ikke i orden at medicinalvirksomhederne tjener kassen på disse vacciner. De er alle udviklet med støtte fra det offentlige som har været med til at betale for forskningen (ved ikke om Biontech er en af dem, men Phizer er) og som Birgit Nielsen skriver bør patenterne gives fri og det kan ikke gå for langsomt. Verden hænger sammen og vi er godt 7 mia still going up. Så er er altså pinedød nødsaget til at stå sammen om at få denne pandemi ned i øjenhøjde hvor vi igen kan trække vejret frit i hele verden og så måske få et skud af og til sæsonbestemt. Ingen ved jo heller ikke ret meget om, hvad der kan være i vente. Vi kan kun håbe på at luften er gået ud af pandemien men det bliver vel kun gisninger indtil videre og tommelfingeren op.

Der er ikke noget galt i at nogen kommer først, og tjener mest.

Vi skal bare ikke lade patenter og copyright trække ud i en uendelighed. Hvis et normalt medicin patent kan gælde i fem eller ti år, for et produkt, som ingen andre var på vippen til at udvikle, så er det masser af tid til at tjene pengene hjem igen.

Hvis der derimod er andre, som bare er et par måneder efter, kan patentet naturligvis kun gælde et par måneder!

Og hvis der er en aktiv pandemi, så godkendelsen bliver hjulpet hurtigere igennem, skal patentet naturligvis tilsvarende afkortes. Ligesom akut livsnødvendigt behov kan retfærdiggøre en midlertidig tilladelse til kopi-produkter.

Og hvis et produkt ikke er i aktiv produktion og markedsføring og salg (et forældet medikament eller en gammel film eller sang), så skal patentet/copyrighten naturligvis afsluttes straks.

Birgitte Nielsen

Fra organisationen Global Justice Now modtog jeg idag disse oplysninger, der belyser diskussionen her. Det drejer sig her om Pfizer, det selskab, der har tjent flest penge paa BioNTech's research og opfindelse.

Today Pfizer announced that it made $81 billion in revenues in 2021, double its figures from 2020. The company’s Covid-19 vaccine itself made $37 billion, making it the most lucrative drug of all time by annual revenue.

Pfizer’s vaccine revenues are seven times larger than government health spending across all low-income countries, the same places where only 10% of people have received a single vaccine dose. The company has brought in $16 billion more than the previously most lucrative drug, Humira, a drug whose own price has been hiked 470% since it entered the market. If you lined up Pfizer’s revenues in $100 bills, they’d stretch all the way round the world.

Fundamentally, today’s news means Pfizer has been richly rewarded for keeping its vaccine recipe secret, restricting who can make it and, therefore, who has access to it. Monopoly capitalism is alive and well. Pfizer has profiteered handsomely from vaccine apartheid.

Anne-Marie Esmann

Birgit Nielsen
Tak fordi du har gjort os alle klogere. Det indlæg understreger jo vitterligt hvilken vanvittig situation verden befinder sig i når en pandemi rammer. Vore politikere og kloge hoveder i særdeleshed må sørge for, at vi får ophævet patenter når der er tale om pandemier, hurtigst muligt. Vi kan ikke få styr på en pandemi under nugældende regler og det må vi forstå her i vores forkælede og rige vesten.