Krigen i Ukraine
Læsetid: 5 min.

Vesten gør klar til hårdere sanktioner, mens Kijev endnu holder stand

Kijev holder fortsat stand mod de russiske angreb søndag morgen efter en nat med kampe ved den ukrainske hovedstad. I en række andre store byer pågår der kampe, herunder den næststørste by Kharkiv. Vesten er nu klar til at udelukke en række russiske banker fra finanssystemet SWIFT og sanktionere den russiske nationalbank. Samtidigt sender Tyskland panserværnsraketter og Stinger-missiler til Ukraine
En brandmand tager en pause på gaden i den ukrainske hovedstad, Kijev. Der er udgangsforbud i byen, men trods voldsomme kampe mod de russiske styrker, havde ukrainerne stadig kontrollen søndag morgen.

En brandmand tager en pause på gaden i den ukrainske hovedstad, Kijev. Der er udgangsforbud i byen, men trods voldsomme kampe mod de russiske styrker, havde ukrainerne stadig kontrollen søndag morgen.

Diego Herrera

Udland
27. februar 2022

Opdateret søndag formiddag med information om, at også Danmark lukker sit luftrum for russisk flytrafik.

Ukraine har fortsat kontrol med Kijev, er meldingen søndag morgen. Rusland har endnu ikke haft held til at indtage den ukrainske hovedstad, oplyser den ukrainske regering således efter endnu en nat med kampe mellem landets militær og de russiske invasionsstyrker i en række byer i landet. 

Ifølge byens viceborgmester Mykola Povoroznyk var situationen relativt rolig søndag morgen, og luftangreb mod byen havde hidtil ikke været af det omfang, der på forhånd var frygtet, skriver BBC.

Der havde i løbet af natten været kampe mod russiske »sabotørgrupper« i hovedstaden, oplyser viceborgmesteren ifølge BBC uden at give yderligere detaljer. Desuden pågår der kampe ved lufthavnen i Vasylkiv, syd for Kijev. 

Ifølge den lokale guvernør i millionbyen Kharkiv, er russiske styrker her til morgen brudt ind i byen, og der pågår kampe mellem russisk militær og ukrainske soldater. Myndighederne opfordrer civile til at holde sig indendørs.

»Den russiske fjendes lette køretøjer trængte ind i byen Kharkiv (...) De ukrainske væbnede styrker er i gang med at eliminere fjenden,« lyder det fra de lokale myndigheder ifølge AFP.

Den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskyj betegnede i en video søndag morgen nattens begivenheder som »brutale«. Han sagde, at de russiske besættelsesstyrker »angriber civile områder«, hvor der ikke findes nogen militær infrastruktur, ifølge Sky News.

Fra den russiske præsident Putin lød det søndag, at han var klar til at forhandle med Ukraine i Belarus og havde sendt forhandlingshold til landet. Et forslag som Ukraine afviste, da landet ikke ønsker at forhandle i et land, som lægger jord til den russiske invasion af Ukraine.

Uklar situation

Det er på skrivende tidspunkt uklart, hvad situationen er i Kharkiv, landets næststørste by med 1,4 millioner indbyggere tæt på grænsen til Rusland. Der meldes om heftige kampe i centrale dele af byen, oplyser ukrainske medier.

I det sydlige Ukraine hævder den russiske hær at have »fuldstændig« belejret byen Kherson med 290.000 indbyggere og byen Berdyansk med 110.000 indbyggere i den sydøstlige del af Ukraine, ifølge det statskontrollerede russiske nyhedsbureau TASS.

De russiske styrker har desuden ramt et oliedepot i byen Vasylkiv, der ligger syd for hovedstaden Kijev, som også er hjem for en ukrainske militærbase. Myndighederne advarer om en mulig miljøkatastrofe og beder indbyggerne om at blive indenfor og lukke deres vinduer. Det samme gælder mod øst i Kharkiv, hvor en gasledning er blevet ødelagt af russiske styrker ifølge den lokale ukrainske myndighed. Her lyder det fra myndighederne, at der også er risiko for en miljøkatastrofe i denne by, så beboerne opfordres til at dække deres vinduer og drikke væske i store mængder.

Der er tale om et stigende antal civile dræbte under krigen. Ifølge FN var der tale om minimum 240 sårede og 64 civile dræbte lørdag. I byen Okhtyrka i det nordøstlige Ukraine er minimum seks mennesker blevet dræbt ved et angreb fredag, herunder en lille pige, og i alt 55 er sårede, oplyser de lokale myndigheder. I Kharkiv har angreb mod en civil boligblok resulteret i, at en ældre kvinde er blevet dræbt, mens resten af bygningens beboere er blevet evakueret. Ifølge CNN blev en seks-årig dreng dræbt i nat i Kijev, krigens hidtil yngste offer, da han blev fanget i krydsilden. 

De ukrainske styrker er ifølge observatører overraskende modstandsdygtige overfor den russiske invasion, og det bemærkes, at den russiske invasions forløb ikke synes at forløbe efter planen, herunder med målet om en hurtig overtagelse af Kijev og udskiftning af den siddende regering. 

»Den ukrainske modstand er fortsat bemærkelsesværdigt effektiv,« lyder vurderingen fra den amerikanske tænketank The Institute for the Study of War i Washington.

Nye sanktioner og våben på vej

Sent lørdag aften sagde EU-Kommissionens forkvinde Ursula Von der Leyen, at der nu er enighed blandt medlemslandene om at udelukke en række russiske banker fra SWIFT-samarbejdet, som er et finansielt system, der bruges til at meddele om bankoverførsler, og som kan indebære, at russiske banker kan få væsentligt sværere ved at operere.

»Det vil sikre, at disse banker bliver afskåret fra det internationale finansielle system, og det vil skade deres evne til at operere globalt,« lød det fra Von der Leyen, som samtidig påpegede, at man vil komme med yderligere sanktioner.

Der er ikke tale om at udelukke Rusland generelt fra systemet, men om en række målrettede sanktioner mod udvalgte russiske banker, som rammer meget bredt. Det vurderes, at godt 70 procent af de russiske banker vil blive udelukket fra SWIFT-systemet. Det kan i praksis gøre import og eksport fra Rusland stort set umulig, da størstedelen af de påkrævede betalinger går gennem systemet.

Det forventes dog, at man i de nye sanktioner med SWIFT-systemet fortsat holder hånden over en række banker, som gør, at europæerne kan fortsætte med at betale for den russiske gas og olie, der tilsammen udgør omkring halvdelen af den samlede eksport fra Rusland til Vesten.

Samtidig sagde EU-Kommissions forkvinde, at Vesten nu vil sanktionere den russiske nationalbank, hvilket også kan få store konsekvenser for landet. 

»Dette vil fastfryse dens transaktioner. Og det vil gøre det umuligt for centralbanken at afvikle dens aktiver,« sagde Von der Leyen og åbnede for yderligere sanktioner de kommende dage.

»Selv ud over de foranstaltninger, som vi annoncerer i dag, er vi parat til at iværksætte yderligere foranstaltninger for at stille Rusland til ansvar for dets angreb på Ukraine,« sagde Von der Leyen.

En række europæiske lande oplyste lørdag og søndag, at de lukker deres luftrum for russiske fly, herunder Tyskland, Finland og Irland.

Udenrigsminister Jeppe Kofod meddelte søndag, at også Danmark lukker sit luftrum for russisk flytrafik.

Tysklands kansler Olaf Scholz oplyste lørdag, at Tyskland nu vil levere våben til Ukraine og dermed bryder med sin hidtidige politik under krisen. Det skete samtidig med meldinger fra en række europæiske lande om, at man leverer våben, militært udstyr, brændstof og anden hjælp til Ukraine.

»Den russiske invasion markerer et vendepunkt. Det er vores pligt at støtte Ukraine efter bedste evne til at forsvare sig mod Putins invasionshær. Derfor leverer vi 1.000 panserværnsvåben og 500 Stinger-missiler til vores venner i Ukraine,« lød det lørdag fra Scholz

USA godkendte også lørdag militær assistance for 350 millioner dollar til Ukraine. 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her