Vesten køber ind i Rusland for 700 millioner dollar om dagen, mens Putins raketter hagler ned over Kijev

Vesten har indtil videre undladt at tage energisektoren og finanssystemet SWIFT med i deres sanktioner mod Rusland. Op til og på dagen, hvor Putin invaderede Ukraine, købte Vesten gas, olie og naturressourcer for 700 millioner dollar hos russerne. Vestens sanktioner vil ramme russisk økonomi hårdt på længere sigt, men på den korte bane kan de næppe påvirke invasionen, mener eksperter
Rørledninger ved Bovanenkovo-gasfeltet, der sender naturgas ud i Nord Stream-ledningerne, der transporterer naturgas fra Rusland til flere europæiske lande.

Rørledninger ved Bovanenkovo-gasfeltet, der sender naturgas ud i Nord Stream-ledningerne, der transporterer naturgas fra Rusland til flere europæiske lande.

ALEXANDER NEMENOV

Udland
26. februar 2022

Mens de russiske kampvogne de seneste dage er rullet over grænsen til Ukraine, købte de europæiske lande og USA stadig al den russiske olie og gas, de kunne få fingre i – rundt regnet for 700 millioner dollar. Europas økonomi, Europas industri og opvarmningen af europæernes hjem er nemlig tungt bundet op på importen af olie, gas og kul fra Rusland, der er EU’s femtestørste handelspartner.

Omkring en tredjedel af gasforbruget og cirka en fjerdedel af olieforbruget i Europa stammer fra Rusland. Og omvendt betragtet går knap halvdelen af den russiske olieeksport til Europa, mens 90 procent af den russiske gas stadig går vores vej. I 2020 købte Europa således energiprodukter i Rusland for 64,7 milliarder dollar, hvilket ifølge Politico Europe er en smule mere end det russiske militærbudget.

Nu har den vestlige afhængighed af russisk energi tilmed fået de europæiske lande og deres allierede til at tøve med at indføre endnu mere omfattende sanktioner mod Rusland.

»Alle sanktionsmuligheder er endnu ikke udtømt. Presset på Rusland skal øges,« lød det indtrængende fra Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij fredag, da det stod klart, at EU-lederne foreløbigt holder den russiske gas- og olieeksport samt betalingssystemet SWIFT ude af sanktionerne.

Zelenskijs udtalelser kom, efter han havde deltaget via videolink i det hasteindkaldte EU-topmøde torsdag nat i Bruxelles. Og hans optræden var ifølge flere statsledere dybt følelsesladet.

»Det kan blive den sidste gang, I ser mig i live,« sagde Zelenskij til de europæiske statsledere.

Torsdag havde hans udenrigsminister, Dmytro Kuleba, været endnu mere direkte i sin besked til Vesten.

»Alle, der nu tvivler på, om Rusland bør udelukkes fra SWIFT, må forstå, at uskyldige ukrainske mænd, kvinder og børns blod også vil være på deres hænder,« sagde han.

Underforstået: Vi er ladt alene, og økonomien er det eneste våben, Vesten vil forsvare os med – og ikke engang det våben bruger I til fulde.

Ukontrollerbart instrument?

På et finansministermøde fredag i Paris åbnede EU-landene dog op for at bruge det, som den franske finansminister Le Maire kalder for et »finansielt atomvåben«. Finansministrene har nu bedt Den Europæiske Centralbank om at undersøge konsekvenserne af at udelukke Rusland fra SWIFT som en del af den tredje sanktionspakke, som EU ventes at præsentere inden for de kommende dage.

Den franske finansminister understregede, at han ikke vil stå i vejen for forslaget, og efter en stærk debat i de europæiske medier fredag meddelte selv den tyske finansminister Christian Lindner fredag aften, at Tyskland principielt ikke står i vejen for at gå hele vejen. Man vil dog først regne på konsekvenserne i Berlin. I Danmark presser vi på for en inklusion af SWIFT i sanktionerne, sagde statsminister Mette Frederiksen fredag aften.

»Mit bedste bud er, at SWIFT kommer til at indgå i den tredje sanktionspakke,« siger Mette Frederiksen.

Det afgørende spørgsmål er ikke kun, hvilke sanktioner og værktøjer der er effektive, men også hvor meget Europa selv er klar til at ofre for at ramme Putin og hans regime.

»Hvis vi ønsker, at sanktioner skal være effektive, herunder med særligt blik for, hvor integrerede EU-markedet er med Rusland, så er vi nødt til at acceptere en høj grad af selvskade,« forklarer Tom Keatinge, direktør for Centre for Financial Crime and Security Studies på tænketanken Royal United Services Institute til BBC.

»Betyder det, at lyset vil gå ud i bestemte europæiske lande, fordi energiforsyningen vil blive lukket? Det håber vi selvfølgelig ikke. Men der er gødning og sjældne jordarter, hvor vi er afhængige af Rusland, når det kommer til vores industri. Så de (Rusland, red.) har bestemt muligheder, de kan bruge.«

Her er det åbenlyst de europæiske lande, som er mest afhængige af forsyningen af især energi fra Rusland, som har stået på bremsen – lande som Italien, Ungarn, Tyskland og Cypern, forklarer Christian von Soest, der er sanktionsforsker ved German Institute for Global and Area Studies (GIGA). Problemet med SWIFT-udelukkelsen er nemlig, at gas, olie og kul ikke kan betales, fordi det vil lukke for betalingsforbindelserne til Rusland. Og så ville russerne efter alt at dømme lukke for hanen.

»Men om SWIFT må man også sige, at det er et tiltag, der rammer meget bredt og ukontrollerbart – det vil altså også få stærke effekter i Rusland, som vi ikke nødvendigvis ønsker i et land, hvor magten og beslutningen om at marchere ind i Ukraine er koncentreret på så ekstremt få hænder. Den russiske befolkning har jo meget lidt indflydelse på, hvad der sker i Kreml,« siger Von Soest.

»Så i det lys giver det mening at skåne dem så vidt muligt og ramme toppen af Putins system så hårdt som muligt.«

Europas vanære

Mens spørgsmålet fortsat blev diskuteret intensivt i den europæiske presse, blev der fredag forhandlet videre bag kulisserne. I løbet af eftermiddagen kom det ud, at Vladimir Putin og hans udenrigsminister Lavrov begge underlægges personlige sanktioner.

Trods det franske fremstød for atter at lægge de sidste og hårdeste sanktioner på bordet, sendte den tidligere formand for Det Europæiske Råd, den polske oppositionsleder Donald Tusk, hårde ord efter sine tidligere kolleger blandt stats- og regeringscheferne.

»I denne krig er alting virkeligt: Putins vanvid og grusomhed, ukrainske ofre, bomber, der falder på Kijev. Kun jeres sanktioner er falske. De EU-regeringer, som blokerede for skrappe beslutninger, har bragt sig selv i vanære,« lød det fra Tusk.

I sin tale natten til fredag understregede den amerikanske præsident Joe Biden, at de initiativer, som Vesten har taget mod de russiske banker og den russiske stats muligheder for at sælge statsobligationer på markedet, er mere virksom end en suspendering af Rusland fra SWIFT-systemet.   Som økonomen Adam Tooze påpeger, så er de amerikanske sanktioner klinisk renset for begrænsninger på energiområdet.

Amerikanske sanktioner i form af udelukkelse fra netop SWIFT har i tilfældet Iran vist sig at skabe økonomiske kriser med store sociale og økonomiske konsekvenser for civilbefolkningen. Omvendt er Rusland en helt anden størrelse økonomisk, og landet har opbygget alternative betalingskanaler og importmuligheder i de senere år. Det skaber frygt for, at vi kan drive Rusland mere mod Kina og Asien, hvis vi stopper finansstrømmene og samhandlen. Dertil kommer de enorme aktiver for over 300 milliarder euro, som europæiske virksomheder har i Rusland. Det skaber en form for gidselsituation. For hvis Vesten lukker Rusland ude af SWIFT, kan den russiske stat vælge at konfiskere de europæiske aktiver, og det kan bidrage til at få det spirende økonomiske opsving efter COVID-19-pandemien til at ramle sammen som et korthus.

»Selvfølgelig bliver det her også rasende dyrt for Vesten,« siger Christian von Soest fra GIGA-instituttet.

»De største omkostninger opstår helt klart på energiområdet. Desuden må vi i så fald være villige til at bære omkostningerne, som også vil skyldes en øget inflation som følge af øgede energipriser.«

Den store hammer

Indtil videre har Vesten, herunder EU, USA, Storbritannien og G7-landene indført sanktioner over to omgange, efter den russiske invasion gik i gang. Hovedfokus har været på det økonomiske område. Alle landene har lukket for den russiske stats mulighed for at sælge statsobligationer på markederne, hvilket vil gøre det sværere at betjene den russiske stats gæld. Desuden er man gået efter den finansielle sektor og en række oligarker, som har fået rejseforbud og har fået indefrosset deres aktiver. USA har indefrosset aktiver tilhørende en række russiske banker, herunder de to største banker Sberbank og VTB, der begge er ejet af den russiske stat, og gjort, at de ikke længere vil kunne foretage transaktioner i dollar.

»Ved at afskære Ruslands to største banker – som tilsammen udgør mere end halvdelen af det samlede banksystem i Rusland målt i værdi af aktiver – fra at behandle betalinger gennem det amerikanske finansielle system, kan de russiske finansielle institutioner, der er omfattet af sanktionerne, ikke længere drage fordel af det amerikanske finansielle systems bemærkelsesværdige rækkevidde, effektivitet og sikkerhed,« udtalte det amerikanske finansministerium i en selvsikker erklæring.

Selv uden en SWIFT-udelukkelse er der altså ikke just tale om klinisk præcise sanktioner, men om en stor hammer, som vil gøre rigtig ondt på Rusland.

»Vi taler ikke om snævre, skræddersyede sanktioner,« forklarer Maria Shagina, forsker på Center for Eastern European Studies på Universitetet i Zürich.

»Det betyder systemisk, at vigtige virksomheder, banker og enheder vil blive ramt. Og det vil uundgåeligt give genklang i den russiske økonomi, hvilket betyder, at den russiske befolkning vil få sin del at bære,« forklarer hun til BBC-programmet The Briefing Room.

»I den kommende tid skal vi i Europa overveje, hvordan vi skal håndtere flygtningestrømme og en eventuel energikrise, og hvordan vi skal imødegå virkningerne af denne krise på vores økonomier,« lyder det dystert fra Marie Dumoulin, forsker i tænketanken European Council on Foreign Relations og tidligere leder af det franske udenrigsministeriums ruslandskontor. 

Kapitalisme i krigstider

Mens Europa diskuterer udelukkelsen af Rusland fra SWIFT-systemet og afhængigheden af russisk energi, stiger tragediens omfang i Ukraine. Det samme gør vreden på lande som Italien, Ungarn og Tyskland, der har plæderet for ikke at gå hele vejen med sanktionerne i første omgang. Et argument er her, at man vil beholde nogle trumfer i ærmet. Det er et politisk argument, som det ikke er op til økonomer at vurdere, mener sanktionsforskeren Christian von Soest. Men tanken er, at det er en trumf, som man for eksempel kan hive frem, »hvis for eksempel Zelenskij dræbes i en skueproces eller der opstår massehenrettelser, eller hvad man kan forestille sig af grusomheder«, som han formulerer det.

»Vi skal nok ikke bilde os ind, at vi kan stoppe Putins invasion her og nu med de vedtagne sanktioner – eller sanktioner generelt,« siger han.

»Det er langt mere langsigtede værktøjer, vi taler om her. De virker ikke nu, men om måneder eller år.«

Alligevel blev der altså hamstret både russisk gas og olie under invasionen af Ukraine. Fredag morgen fortsatte de store ordrer fra europæiske forsyningsselskaber til Gazprom og de andre russiske energiselskaber.

»De europæiske forsyningsselskaber beder Gazprom om at levere mere gas, og den russiske statsejede gigant gør det gerne,« noterede energiskribenten hos Bloomberg, Javier Blas, syrligt.

»Det er kapitalisme i krigstider.«

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Vil ikke lukke SWIFT aht den russiske befolkning? Hvad med den ukrainske og de højere energipriser i vesten! Alle må bære ubehageligheder, hvis vi er uenige med Putin. Sølle argument!
På med tomme-skruerne, Putin og alle hans "Pinocchio'er", utroligt at se Putins hudfletning af FSB-chefen.
Vesten vil så meget, men gør ikke det nødvendige, pga. energi og mineraler!

Ole Svendsen, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Peter Hansen, Tommy Clausen, erik pedersen, Jens Christensen og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar

Ukraine står virkelig mere og mere alene- det får også konsekvenser i fremtiden, at vi har svigtet dem på den måde.

Dan Jensen, Naja Abelsen, Ole Svendsen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Peter Hansen, Tommy Clausen, erik pedersen og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Det er unægtelig svært ikke at føle, vi svigter stort ved ikke at kunne gøre mere. Og det kommer velsagtens dermed også til blot at blive endnu værre for alle den kommende tid.

Ruben Christiansen

Til gengæld har vi set den fjerde største enkelt dags stigning på det danske aktie marked nogensinde, så nogen er glade for sanktionernes manglende omfang.

Rune « Midlerne fra det russiske kollaps skal jo flyttes et eller andet sted hen :)

Enhver almindelig borger kan jo i disse moderne tider se på, hvor de forskellige energiselskaber får deres råstoffer, og hvordan de opfører sig - og så handle ud fra personlig overbevisning.

Kim Folke Knudsen

@Hykleri i Tyskland omkring sanktioner

Det er ikke synd for det russiske folk at lukke for SWIFT.

Det er en af forudsætningerne for at det russiske folk en gang i fremtiden kan vinde den frihed de har været afskåret fra i århundreder.

SWIFT og den konsekvente kvælning af russisk økonomi er forudsætningen for at situationen kan vendes. Vi er i Krig med det russiske diktatur. Det det gælder om at forebygge er, at denne krig ikke bliver mere omfattende mere tragisk og mere ødelæggende. Det gøres kun ved at erkende at forbrydersyndikatet i Kreml er roden til ALT ONDT.

Som det er nu så betaler de vestlige nationer og den frie Verden til de gravpladser som det russiske diktatur er ved at grave til dem. Tyskland, Polen, Slovakiet, Ungarn, Tjekkiet, Nederlandene, Luxemburg, Belgien, Danmark, Finland, Sverige ja jeg kunne blive ved.

Hvis diktatoren Vladimir Putin og hans forbryderbande i Kreml skal kunne matche USA så er det en af forudsætningerne at de får etableret kontrol over hele Europa herunder opløst EU og NATO. Oveni ryger landenes suverænitet. Fravristes Europa fra USA´s indflydelse så tilflyder der Rusland store økonomiske ressourcer som kløgtigt via et partnerskab med det mere rationelle Kina kan anvendes til at få USA og den frie Verden ned med nakken en gang for alle. Det bidrager vi så til som en flok vælgeridioter at betale for al den dejlige russiske gas, så vi kan hygge os i vores varme tyske stuer ligesom manden der pisser i bukserne og får det åh så dejligt varmt.

Ukraine i dag- Baltikum Estland Letland Litauen i morgen- Danmark Sverige Finland, Norge Tyskland, Nederlandene Belgien med flere i over morgen.

Den tyske elite og næsten alle tyske partier lige med undtagelse af et par få kvikke hoveder i FDP har anbragt det tyske folk og de europæiske lande i en fælde ved at lade sig integrere i det russiske råvarer og gas net. Alle de tyske EURO går lige lukt ned i Vladimir Putins krigskasse til at anskaffe sig mere ammunition udbygge Atom våben styrken anskaffe sig mere avanceret konventionelle våben som fosforgranater og lignende djævelskab. Produktet af den tyske kansler Angela Merkel og SPD´s fordærvede sikkerhedspolitik.

Først kørte Angela Merkel CDU og SPD ( Socialdemokrater !!) de sydeuropæiske lande udi fattigdom med deres 0 budgetunderskuds politik som førte til massive besparelser i Grækenland og Spanien og fattigdom.

Så inviterede Angela Merkel og SPD det halve Arabien ind i Tyskland i år 2015. Her var ingen smalle steder, som nu hvor man ikke vil give så meget som en Euro i våbenhjælp til et demokrati der kæmper for sin frihed til det ukrainske folk.

Det forårsagede en højrebølge uden lige i Europa denne globaliserede vanvidspolitik hvor nationale interesser trædes under fode og hvor det eneste som tæller er hensynet til den storkapital, der nu forsyner Vladimir Putin med de våben der skal bruges til at knægte demokratiet og den frie Verden.

Den inviterede arabiske flygtningebølge som blev lukket ind af en pivåben dør af Forbundskansler Angela Merkel. Hun og hendes vanvittige og skadelige politik var den afgørende årsag til GB udmeldelse af EU. GB og englænderne havde ligesom os andre fået nok af Fru Merkels gæstfrihed overfor formørkede islamister og alverdens arabere herunder skjulte IS celler som blev sluset ind i Tyskland.

Men hun var jo en DDR kansler Angela Merkel og et evigt skamfuldt bevis på, ulykken ved at slippe en sådan person løs som forbundskansler syltet ind i det gamle DDR Regime det var hvad hun var. Hun har gnubbet sig for meget med russerne før og hendes dømmekraft har taget skade for bestandigt.

Nu ser vi så den hændervridende Ursula von der Leyen CDU stå og fremstille det som om EU har besluttet sig for skrappe sanktioner overfor det russiske diktatur medens den selv samme Ursula von der Leyen og hendes elitære CDU gør alt hvad de kan for at stikke en kæp i hjulet for mere videregående sanktioner. To heste er altid gode at spille på den dag russerne igen med AFD´s velvillige støtte atter står i Berlin.

Næh den elitære samfundselite i det engang så kulturelle Tyskland med CDU, SPD og FDP i spidsen fandt det betimeligt at forsyne fundamentalistiske diktaturer i Saudi Arabien og Stor Mellemøsten med avancerede våben uden at tøve et øjeblik. Jo nu da pressen har fået øje på det tyske hykleri, så har man travlt med at bedyre at nu vil de komme på bedre tanker.

Da det ukrainske folk på knæ bad om støtte vel vidende at den russiske invasion var nært forestående var der ikke et eneste af de globaliserede og verdensfjerne tyske parlamentariske partier som ville tillade så meget som at en pistol blev leveret til det ukrainske forsvar. Plutokrat vælde er de: de fordærvede tyske partier CDU SPD De Grønne og hvad de alle sammen kalder sig.

Russerne og Vladimir Putins sindssyge plan om at ville herske over Europa ved at opløse NATO og knuse EU det er den nu helt åbenlyse trussel. Bare gå på de sociale medier så ser I alle grusomhederne i Ukraine begået mod det ukrainske folk af Den Røde hær.

Men den anden trussel er det fordærvede tyske lederskab af Europa styret af en klike af plutokrater og såkaldte pseudodemokrater der har travlt med at prædike tomme ord om menneskerettigheder medens de med den anden hånd finansierer hele deres tyske velstand og industri på den russiske gas, som driver Vladimir Putins krigsmaskine.

Hver gang de skal svare på de har ting og svare på hvorfor de ikke har rørt en finger for at få lukket Vladimir Putins 5. kolonne AFD, så ryger deres ubehjælpsomme ja latterlige begrundelser op som parader. Vi må se om ikke vi kan få Vladimir Putin på bedre tanker eller som en tysk admiral i flåden foreslog, hvorfor ikke forære Krim halvøen og Donbass til russerne det er jo ikke tysk territorium vel.

Og det sidste kort der altid trækkes er 1945 !

Ja fordi tyskerne for 80 år siden de fleste af de dengang levende tyskere lever ikke mere, så kan vi ikke gøre noget andet end at forære russerne al den kapital som de behøver for at gentage 1945 en gang til. Det gik jo ikke just hyggeligt til da den røde hær pløjede sig igennem Ostpreussen, Schlesien, Pommern og brændte byerne ned til grunden voldtog i øst og vest og hvad der kunne vakle rundt af civile efter den omgang de blevet voldtaget endnu en gang og så smidt ud fra deres hjemegn over på den anden side af Oder og Neisse floden.

Således afrundet i sit altruistiske forsvar for et pivåbent og defatistik og ikke forsvarsvilligt Tyskland skal vi lige frem klappe af det tyske lederskab ! og afvente dagen hvor Den Røde Hær står 80 km fra Berlin og har løbet det frie og demokratiske Polen over ende. Til den tid der flygter de den politiske tyske elite af plutokrat partier til varmere himmelstrøg medens det tyske folk bliver overladt til egen elendige skæbne.

Vågn op du tyske folk - der er tid endnu til at afværge den lurende katastrofe fra en fejlslagen tysk politik og et katastrofalt manglende lederskab af EU.

Ungarn, Slovakiet, Polen Litauen, Letland Estland har set den sørgelige tyske skrift på væggen

De ser undergangen skrevet på væggen med tysk gotisk skrift.

Det har det ukrainske folk også - skam jer usle tyske plutokrater i CDU SPD De Grønne med flere.

som finansierer jeres egen personlige materielle velstand på andre nationers ulykke.

VH
KFK

Torben Bruhn Andersen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Den selvbestaltede diktator Putin og hans maffia slæng, skal have fiske lussinger, så luk forfan , SWIFT!!

Bjørn Høj Jakobsen

Lukning af SWIFT er ikke et mirakel middel. En udelukkelse af SWIFT vil gøre det særdeles bøvlet, men de vil stadig kunne overføre penge ved hjælp af fx. fax. løsninger eller andre kreative løsninger. Rusland forberedte sig allerede i 2014, da SWIFT sanktionen blev vurderet. Sandsynligvis vil det pga samhandel, investeringer og udestående lån være vesten som står til, at tabe mest.

Det er såmænd ikke anderledes end da det USA-ejede Coca Cola Company fortsatte med at producere deres giftige drik i Det 3. rige under hele krigen. Og endda havde held med at omgå sukkerrestriktionerne for fortsat at kunne producere. Aftagerne var nazi-eliten, der slet ikke var så fædlandskrælige når ganerne skulle læskes.
Også dengang bar der sikkert "jeppe Kofod'er", der talte om værdier.

Det er ikke alt der skal vedtages af EU. Men det er godt for politikkerne sommetider at have Bruxelles til at bortforklare hvorfor der er noget vi ikke kan gøre eller noget andet vi skal gøre.

Men f.eks. kan Danmark selv bestemme om danske rederier, med Mærsk i spidsen, der uagtet krigen fortsat besejler russiske havne med containere de siger de ikke ved hvad indeholder, skal belønnes med statsstøtte i milliardklassen.

Opretholder man statsstøtten til de rederier er danske skatteydere med til at betale for brændstoffet til MIG jagerne og de tanks der kører i Kiev gader.

Naja Abelsen, Jens Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Bo Johansen

@Tommy Clausen

Den selvbestaltede diktator Putin og hans maffia slæng, skal have fiske lussinger, så luk forfan , SWIFT!!

Paul Krugman havde en interessant klumme[1] i NYT for et par dage siden. Det er således at intet mindre end, hvad der svarer til 85% af det russiske BNP er placeret i skattely. Hvis nogen ellers skulle have været i tvivl om omfanget af Putins kleptokrati!
Dér har man en virkelig effektiv klemme på mafiaen i Kreml. Beslaglæg/indefrys alle disse værdier, og så er der ikke mere tilbage at føre krig for.
Dette burde også tjene som en øjenåbner for alle dem, der mener at det er NATO, som Putin er bange for: Putin er bange for et stort, velfungerende demokrati i en tidligere sovjetrepublik, som kunne give den russiske befolkning længsler efter et tilsvarende, og derfor forsøger han af al magt at forhindre det.

[1]: https://www.nytimes.com/2022/02/24/opinion/russia-ukraine-sanctions-offs...

Ole Svendsen, Torben Bruhn Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Kommer den lille Putin igennem denne krise tager han med garanti de Baltiske lande samt Finland uden problemer. Mon ikke Gotland og Bornholm ryger ved samme lejlighed?

Altid nem at være bagklog, men uduelige ledere har vi haft i alt for mange år.
Slut med at rejse rundt i verden og lege politimand. Vi skal have et forsvar der er troværdigt og passer på Danmark / Norden!

Peter Beck-Lauritzen

Henrik Berlau: overfor Putin må EU være dem der lægger linien. Møller kan besejle russiske havne, ligeså bunke olie ud for Kaliningrad, sålænge det ikke er forbudt.
Men måske udvikler situationen sig i den rigtige retning, nu hvor Frankrig har opbragt et russisk fragtskib i Kanalen. Smid Rusland ud af europa, luk dem helt ude.

Per Christiansen

Det er pinligt at se på hvor lidt EU er parate til at “betale” på frihedens alter.
Det er især tå krummende at se Danmarks evne til at yde våben støtte til Ukraine.
Det Swift system må Tyskland, Italien, Ungarn, og ? Skal lukkes for Rusland og dets allierede.

Naja Abelsen, Ole Svendsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Peter Beck-Lauritzen

"Henrik Berlau: overfor Putin må EU være dem der lægger linien. Møller kan besejle russiske havne, ligeså bunke olie ud for Kaliningrad, sålænge det ikke er forbudt."

Ja da.
Og så længe, de vil lægge navn til.
Det ville både de og F. L Schmidt jo også gerne under 2. Verdenskrig.

Salling og COOP har stoppet salg af russiske varer - men de har selvfølgelig heller ikke helt så meget på spil...

Inger Pedersen

Peter Beck-Lauritzen

"Henrik Berlau: overfor Putin må EU være dem der lægger linien. Møller kan besejle russiske havne, ligeså bunke olie ud for Kaliningrad, sålænge det ikke er forbudt."

Ja da.
Og så længe, de vil lægge navn til.
Det ville både de og F. L Schmidt jo også gerne under 2. Verdenskrig.

Salling og COOP har stoppet salg af russiske varer - men de har selvfølgelig heller ikke helt så meget på spil...

Peter Beck-Lauritzen

IP: firmaer skal ikke drive politik, det har vi politikkere til.
Møller og FLS leverede til tyskerne. Ja, kunne de lade være? Næppe!
I Tyskland sympatiserede Hugo Junker ikke med nationalsocialisterne. HJ "solgte" hans konglomerat for en guldmark og fik husarrest resten af hans liv! Sådan gik det for mange virksomheder. Og sådan går det altid, når politikkere bruger våben, for at nå deres mål. Støtter gerne alle tiltag mod Putin, også Salling og Coops tiltag. Men, kommer Putin til DK, vil russiske varer sikkert dukke op på hylderne igen. Det er forskellen på dengang og nu.

For nogle få år siden læste jeg en artikel i kølvandet på Krim krisen. Den omhandlede Putins visioner om at genrejse det sovjetiske imperium, samt omskrive den russiske historie.

I artiklen blev det forudset, at Putin ville opruste yderligere i en årrække og gå ind i Ukraine. Men ikke nok med det. Som worst case scenario blev det forudset i artiklen, at han muligvis ville gå videre igennem Ukraine og besætte de baltiske lande, men forinden have rettet atom våben mod samtlige europæiske hovedstæder. Så han kan true Europa med et lynhurtigt atomangreb, hvis NATO kommer de 3 baltiske lande til undsætning.

Hvad vælger de europæiske lande i den situation? Kommer de ikke Baltikum til undsætning, så er NATO totalt ydmyget og mister sin afskrækkelses effekt. Hvis de alligevel gør, så er risikoen for atom krig i Europa meget reel. Hvem har mest is i maven? De europæiske ledere - eller Putin?

Putin selv sidder i sådan en situation formentlig i sikkerhed i en stor bunker under hans pragtpalads - bygget for penge, som han har tilranet sig fra den russiske økonomi i en lang årrække.

Jeg håber ved Gud ikke det kommer så vidt. Men Putin er magtgal ud over alle grænser. Han er kynisk, hensynsløs og meget snu. Vi har i Vesten været alt for naive.

Det danske forsvar er desuden stort set løbet tør for ammunition. Igen og igen har vi undervurderet Putin's aggressive magt ambitioner. Vores forsvar er ikke gearet til territorial forsvar længere.

Omvendt var det dumt af George W Bush at stille Georgien og Ukraine et fuldt NATO medlemskab og EU medlemskab i udsigt i 2008 - uden at mene det. Det har altid været et luft kastel, men Ukraine valgte jo at tro på dette meget attraktive tilbud. Det var med til at gøre at Ukraine vendte sig væk fra Rusland og over mod EU og NATO.

Desuden så Rusland et Nato medlemsskab til Ukraine og Georgien som en meget reel trussel mod Ruslands sikkerhed og angreb Georgien kort efter. Det havde nok været bedre, at Ukraine ikke var bleve stillet et luftkastel om NATO medlemsskab i udsigt og derfor havde stræbt efter at være et neutralt land.

I Vesten har vi ikke et ønske om at angribe Rusland, men fra Moskva ser det anderledes ud. Et tungt bevæbnet Ukraine, som fuldgyldigt NATO land, der desuden råder over atom våben ville have været et skræk scenarie - set fra Putins side. Tyv tror hver man stjæler - og et skruppelløst magt menneske som Putin - vil jo formentlig også tro, at andre mennesker minder om ham selv.

Hvis Rusland nøjes med at gå efter Ukraine, bliver Europa fremadrettet nødt til at opruste betydeligt - og tage Putin meget alvorligt. Desværre er det jo nok det, som det hele handler om. Putins ønsker om at være "Den Store Leder" af Sovjet 2.0.

Der bør stilles langt flere våben og soldater over til Øst-Europa med det samme. Herunder Baltikum.

Handelssanktionerne får en vis effekt på den russiske befolkning, men på sigt får de bare Rusland til at handle meget mere med Kina. De vil hjertens gerne aftage en masse russisk gas, udvikle deres egen version af SWIFT systemet og forsyne Rusland med de højteknologiske komponenter, som Vesten ikke længere vil sælge til Rusland.
Desuden er de to despoter Xi og Putin nok enige om mange ting.
Bl.a. at diktatur er en fantastisk styreform, så længe det er dem selv, der sidder på magten.