Analyse
Læsetid: 8 min.

Vinter-OL kan stå tilbage som en milepæl i Kinas øgede isolation fra omverdenen

Vinterolympiaden i Beijing bliver en markant anden oplevelse, end sidst byen var vært. Hvor sommerlegene i 2008 var med til at svinge de kinesiske døre helt op for omverdenen, kan vinter-OL stå tilbage som begivenheden, der symboliserer enden på den æra
Kinas forsøg på at skabe en fortælling om Kina gennem vinter-OL ses bedst illustreret ved OL-maskotten Bing Dwen Dwen – en panda med tårnhøj nuttethedsfaktor, som ud over at være godt kørende på ski og skøjter er iklædt en astronautlignende dragt af is, der signalerer Kinas omfavnelse af nye teknologier.

Kinas forsøg på at skabe en fortælling om Kina gennem vinter-OL ses bedst illustreret ved OL-maskotten Bing Dwen Dwen – en panda med tårnhøj nuttethedsfaktor, som ud over at være godt kørende på ski og skøjter er iklædt en astronautlignende dragt af is, der signalerer Kinas omfavnelse af nye teknologier.

Wu Hong

Udland
4. februar 2022

Når den olympiske ild bliver tændt i Beijing i dag fredag, er det ikke kun atleterne i de 15 vinterdiscipliner, der konkurrerer. To fortællinger om Kina duellerer side om side.

Den ene står Kina selv for. Det er den officielle version bedst illustreret ved OL-maskotten Bing Dwen Dwen. Ikke så overraskende faldt maskotvalget på en panda med tårnhøj nuttethedsfaktor. Bing Dwen Dwen er ud over at være godt kørende på ski og skøjter iklædt en astronautlignende dragt af is, der signalerer Kinas omfavnelse af nye teknologier.

Den konkurrerende version handler om alt det, værterne helst ikke vil tale om. Om undertrykkelse af etniske og religiøse mindretal, om masseovervågning og censur og om fængslinger af advokater, journalister, feminister og andre, der måtte falde i kommunistpartiets unåde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Birgitte Nielsen

Utroligt som "China bashing" vedbliver at være god tone i et ellers forholdsvis anstændigt talerør for oplyste danskere.

Da det er for tidskrævende at gå ind i de omfattende og detaljerede påstande der føres til torvs uden bevisførelse, her blot et par kommentarer:

1) Gentagne og massive anklager i vestlige medier om at den kinesiske regering krænker menneskerettighederne for den etniske minoritet Uyghurerne i Xinjiang provinsen bliver meget grundigt og kompetent afvist her:

https://transnational.live/2021/10/17/tffs-behind-the-smokescreen-report/

Det er en meget lang artikel, som fortjener at blive læst i sin fulde udstrækning, men saerligt Kapitel 2 har relevans i denne sammenhæng. Kapitlet omhandler påstandene om massemord, internering i genopdragelseslejre og andre påståede undertrykkelsesmetoder, og afslører det yderst tynde og totalt uvidenskabelige grundlag påstandene er fremsat på. I main stream media står dette kapitel iøvrigt sådan cirka alene om at behandle de gængse populistiske påstande ang. Uyghurerne i Yinjiang kildekritisk.

2) Artiklens påstand om af at Kina de sidste to år har været nærmest hermetisk lukket om sig selv, er populistisk og underlødig.
Kina har tværtimod handlet yderst ansvarligt i forhold til at beskytte sin egen befolkning og den øvrige verden mod SARS‑CoV‑2. Jeg forstår simpelthen ikke hvordan artiklens forfattere kan få sig selv til at bebrejde Kinas regering for denne handlemåde.

t. helleskov, Mazdak Maleki, Per Dørup, Karsten Nielsen, Hanne Utoft, Anders Graae, John Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Birgitte Nielsen

Rettelse/præcisering af ovenstående:
Den citerede artikel i Transnational.live afviser ikke påstandene om krænkelser af menneskerettighederne i Xinjiang, da artiklens forfattere ikke har tilstrækkelig viden til at kunne gøre dette. Dens ærinde er at belyse at disse påstande er fremsat og repeteret igen og igen paa trods af en total mangel på et anstændigt kildemateriale.

ingemaje lange, Hanne Utoft, fin egenfeldt og John Andersen anbefalede denne kommentar

En Amerikansk politiker udtalte for nogle år siden, at det ikke er den der har flest atomvåben, der har magten, men den som kontrollerer nyhederne.

Arne Albatros Olsen, Estermarie Mandelquist, t. helleskov, Mazdak Maleki, Karsten Nielsen, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Anders Graae og Birgitte Nielsen anbefalede denne kommentar

For mig er det vigtigt at se den strukturelle problematik i økonomi og politik, der grundes i åndelig/mental dovenskab og grådighed. Disse såkaldte dødssynder har grebet verden og det er dødsens farligt. De forfalsker enhver form for dialog og alle handlinger: Militært industrielt kompleks; finans profit kompleks, revolverdiplomati, naturdestruktion; alt leder frem mod polarisering. Vækst bliver til destruktion fordi det frigøres for bindinger til "det gode/godt". De store og de mægtige som tror de kæmper for det gode hænger i neglene over den afgrund deres dovenskab og grådighed er. Deres angst er basis for deres tænkning; hvor søgen efter respekt, dialog og tryghed burde være både afsæt og mål. Gentager historien sig?

Arne Albatros Olsen, t. helleskov, Pia Stockfisch, ingemaje lange, Hanne Utoft, Anders Graae og Birgitte Nielsen anbefalede denne kommentar
Birgitte Nielsen

John Andersen,
fredsforskeren Jan Øberg, der redigerer web siten Transnational.live har skabt et udtryk, der dækker pressens magt altfor godt. Han taler om medierne som del af et større kompleks han kalder MIMAC, en forkortelse af udtrykket The Military Industrial Media Academic Complex. Og han forklarer hvordan disse fire instanser konspirerer om at at kontrollere verdens udvikling.

MIMAC's nærmest ubegrænsede magt er dødsensfarligt for os alle.

En af mange artikler på Transnational.live illustrerer dette:

https://transnational.live/category/military-militarism-mimac/

Arne Albatros Olsen, t. helleskov, Karsten Nielsen, Lars Løfgren, Hanne Utoft, John Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

Tak Birgitte for vigtige referencer.

Kristian Jensen

Vi kan jo ikke få politikerne, sportsorganisationerne eller atleterne til at tage ansvar for at de med deres opvisninger i Kina er med til at legitimisere en styret i en slavestat, Hvad kan vi så gøre? Tja hvis vi mener noget med menneskerettigheder og demokrati, hvis ikke vil se på mens Kina undertrykker Tibetanere, Uighurer, Hong Kong kinesere, så kan vi jo lade være med at se OL på tossen. Hvis vi lader seertallene forsvinde, så er det et signal være atleter, sportsorganisationer og politikere kan forstå. Jeg går gerne forrest og ser ikke en eneste begivenhed fra OL i Kina. Jeg synes det er skammeligt at sidde der og lade sig underholde, når man ved hvad Kina dagligt gør mod Uighurerne.

Birgitte Nielsen

Kristian Jensen, du VED aabenbart at Kina behandler Uyghurerne som slaver? - jeg synes du skulle taenke dig om en ekstra gang og undersoege om de informationer du har desangaaende er trovaerdige. Da det altid er godt at se en sag fra flere sider end en, skulle du maaske laese det link jeg har delt i min kommentar oeverst 4/2 kl. 3:18 om det papirstynde og loese grundlag disse paastande er blevet fremsat paa og i vid udstraekning blevet accepteret og gentaget i uendelighed.

Kristian Jensen

你好 "Birgitte Nielsen" . Tonen i din retorik samt dine valg af ord og ordstilling ligner på ingen måde nogen en "Birgitte Nielsen" gøre. Du afslører dig selv, du er en trold, besat af kinesisk ideologi og ikke en særlig dygtig en af slagen. Du må selvfølgelig gerne deltage i debatten, men det er jo ikke det du gør. For at deltage i en debat, kræver det at man har sine egne holdninger. Dem savner du. Jeg håber for dig at du en dag slipper fri, lige som jeg håber for Uighurerne, Tibetanerne og Hong Kong kinderne at de også en dag slipper fri.

Hvis man vil erkundiger sig om uighurernes skæbne i Kina, kan man høre disse fine udsendelser af Sveriges Radios 'Konflikt på P1':
https://sverigesradio.se/avsnitt/1158462
og
https://sverigesradio.se/avsnitt/1158462

Hvis man stadig er i tvivl, om der finder massive menneskeretskrænkelser sted, kan man læse denne rapport fra HRW:
https://www.hrw.org/report/2021/04/19/break-their-lineage-break-their-ro...

Rasmus Gissel, uffe hellum og Kristian Jensen anbefalede denne kommentar