Krigen i Ukraine
Læsetid: 1 min.

Antallet af ukrainske flygtninge vokser voldsomt

På blot lidt over en uge er over en million ukrainere flygtet ud af deres land
Ukrainske flygtninge i en bus.

Ukrainske flygtninge i en bus.

Ritzau/Scanpix

Udland
4. marts 2022

1.045.459 ukrainere er flygtet ud af deres hjemland, siden Rusland påbegyndte invasionen af Ukraine for lidt over en uge siden. Det viser FN’s flygtningeorganisation UNHCR’s seneste tal.

Flere end halvdelen – 547.982 – er taget til Polen, mens 133.009 er søgt mod Ungarn og lige under 100.000 til Europas fattigste land, Moldova, der ikke er medlem af EU. Derudover er et anseeligt antal også taget til Slovakiet (cirka 80.000) og Rumænien (over 50.000).

FN forudser, at krigen i Ukraine vil føre til den største flygtningekrise i Europa hidtil i dette århundrede.

»Jeg har arbejdet med flygtningekriser i snart 40 år, og jeg har sjældent set en udvandring så hurtig som denne,« siger UNHCR’s chef, Filippo Grandi.

EU forventer, at op mod fire millioner ukrainere vil flygte fra deres hjemland, og at antallet af internt fordrevne kan nå op på syv millioner personer.

»Vi er i en meget, meget farlig situation med udviklingen i Ukraine. Vi er nødt til at forberede os på, at millioner af flygtninge vil komme til EU,« siger EU-kommissær for indre anliggender Ylva Johansson.

På den polske side kan flygtninge opholde sig i modtagecentre, hvor de kan få mad og blive tilset af sundhedspersonale. Det rapporteres, at Ungarn og Rumænien tilbyder flygtninge kontanter, som de kan bruge til mad og tøj.

EU-Kommissionen har lagt op til tiltag, der vil give ukrainere ret til at blive og arbejde i EU i op til tre år. Desuden skulle de også få adgang til sociale ydelser og skolegang til børnene. Ylva Johansson forventer opbakning fra EU-landene til forslaget, men erkender, at der kan gå nogle dage endnu, før forslaget kan træde i kræft.

Der har i mellemtiden været tiltagende kritik af, hvordan borgere fra især Afrika og Sydasien er blevet diskrimineret imod på grænsen mellem Ukraine og Polen. Blandt andet den nigerianske regering har fordømt behandlingen af afrikanere, som i grænseområdet er blevet slået tilbage med knipler og forhindret i at forlade Ukraine.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den ventede flygtningestrøm ruller, og Vesten giver - på tværs af alle FN-konventioner - særbehandling til ukrainske flygtninge, som er særlige ofre for ondskaben østfra. Ondskaben, som uden nogen rationel grund beskylder os, Vestens mediedrevne 'vi', for at have forulempet den, og nu kommer den så efter os. Alle mand på dæk, alle værn og modangreb skal på brættet. Kampen mod det Onde må og skal tages nu!

Og vel er der tale om et ulovligt angreb på en suveræn, FN-anerkendt nation - og angrebet skal kritiseres og retforfølges, ligesom der skal stilles krav om at Rusland ophører med angreb, ligeså Ukraine, mens der tableres fredsforhandlinger, så flere ulykker kan forebygges. Ruslands politiske og militære ledelse bærer et suverænt ansvar for den ulovlige krigsførsel i Ukraine - dette kan ikke anbringes på andre.

Ruslands angreb på Ukraine er en foreløbig kulmination på en konfliktudvikling som har været evident siden 2007, hvor Ruslands politiske ledelse gjorde opmærksom på at den internationale retsorden, særligt Vesten, ikke tilgodeså de politiske løfter som Rusland ved den kolde krigs ophør, mhp. forebyggelse af en ny af slagsen, havde fået om NATO's ophør med ekspansion østover, Ukraines status som neutralt land og en iagttagelse af at NATO's missilanlæg nær på Ruslands grænser (som NATO begrunder med behovet for at afskrække Iran fra at blive en atommagt).

Konfliktudviklingen er siden eskaleret i tilknytning til bl.a. Syrien, hvor Rusland bremsede USA's ambitioner om at fjerne Assad-styret fra magten (hvilket primært skete for at beskytte russiske flådeinteresser og undgå en eskalerende destabilisering i Mellemøsten/Eurasien) - og siden med de politiske omvæltninger i Ukraine, som fandt sted efter en voldelig magtovertagelse som USA bistod strategisk og økonomisk.

VESTENS BLINDE ØJE

I Vesten udelades ovenstående faktorer af konfliktbilledet. Det udelades også at den amerikanske præsident i efteråret 2021 opfordrede en række arabiske og mellemøstlige lande til at pumpe mere olie ud på verdensmarkedet, hvormed den russiske energiøkonomi ville blive ramt (dog sagde flere af de kontaktede lande nej til det amerikanske forslag).

Det udelades også at der har været borgerkrig i det østlige Ukraine siden 2014, og at den ukrainske regering har obstrueret Minsk 2-akkorden, som i 2015 blev aftalt med OSCE's mellemkomst og politisk bistået af Hollande og Merkel, og det udelades at Vestens politiske eliter intet har gjort for at holde Ukraine fast på forpligtelserne, som ville have afspændt situationen og forebygget en øget militær konflikt i området.

Det udelades også at Ukraine har et problem ed højreradikalisme og neonazisme, og at en del af landets hær udgøres af sådanne kræfter. Azov-bataljonen er det ypperste eksempel på nynazister, som trænes og udrustes af amerikanske, canadiske og britiske militærkontraktører (herunder det tidligere Blackwater) - men der er flere grupperinger og militser, mange frivillige som er tilkommet gennem de seneste år (og særligt den seneste tid). I denne forbindelse udelades det også af den vestlige mediedækning at snigskytteepisoderne, som fandt sted på Maidan-pladsen sidst i februar 2014, og som den ukrainske præsident i den vestlige presse, blev ansvarliggjort for, med al sandsynlighed var organiseret af radikale højrekræfter i Ukraine.

Det udelades også at Ukraines præsident ved sikkerhedskonferencen i München for nyligt, før det russiske angreb, indikerede at Ukraine gerne vil have atomvåben - ved at henvise tilen genåbning af Budapest-memorandummet.

Og der er mere, men hér var lidt. Jeg håber at Information.dk lader dette stå.
Bær over med evt slagfejl.

og en iagttagelse af at NATO’s missilanlæg nær på Ruslands grænser (som NATO begrunder med behovet for at afskrække Iran fra at blive en atommagt) udgør en provokation for den russiske stats sikkerhedsfølelse - skulle der stå.