Biden i Europa
Læsetid: 6 min.

Biden kritiseres for kun at bruge pisk mod Rusland. Putin skal også tilbydes gulerødder

Under sit korte visit i Bruxelles torsdag vil USA’s præsident kalde på vestlig enhed i krigen i Ukraine, der ifølge amerikanerne bliver svær at afslutte. Men nu kritiseres Biden for ikke at have en plan for et slutspil og for sin manglende opbakning til Zelenskyjs idé om neutralitet
Den amerikanske præsident Joe Biden umiddelbart inden afrejsen fra Det Hvide Hus i Washington, D.C. til Bruxelles, hvor han torsdag mødes med stats- og regeringschefer fra NATO, EU og G7-gruppen.

Den amerikanske præsident Joe Biden umiddelbart inden afrejsen fra Det Hvide Hus i Washington, D.C. til Bruxelles, hvor han torsdag mødes med stats- og regeringschefer fra NATO, EU og G7-gruppen.

Leah Millis

Udland
24. marts 2022

Når præsident Joe Biden samler snesevis af stats- og regeringschefer fra NATO, EU og G7-gruppen torsdag til powwow-møder i Bruxelles, er det primære formål at sikre fortsat vestlig enhed over for Ruslands angrebskrig mod Ukraine. En konflikt, der ifølge sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan »ikke vil blive let at afslutte hurtigt«.

Men hvad er egentlig amerikanernes strategi? Udenrigsminister Antony Blinken sagde for nylig, at USA for nuværende har svært at ved at se en diplomatisk løsning for sig med Rusland. Underforstået: Præsident Vladimir Putin er ikke interesseret i forhandlinger.

I stedet planlægger Biden og USA’s allierede at lægge yderligere pres på Rusland med nye sanktioner. 300 medlemmer af det russiske parlament, Dumaen, vil blive ramt. Herudover vil USA og EU ifølge Sullivan prøve at lukke »smuthuller«, der angiveligt benyttes af Rusland og tredjelande til at slippe uden om de vestlige sanktioner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Nu vi taler om gulerødder.
Jeg har tidligere foreslået at (til)give Putin Crimera og Donbass, af den simple årsag at de regioner lader til altid at have været overvejende pro-russiske. Spørgsmålet kunne evt. afgøres endeligt ved en (ny) folkeafstemning under ledelse af en international hær (FN) af valgobservatører. Den overordnede deal vil så være at resten af Ukraine får ægte garantier for neutralitet, ligeledes overvåget af FN. Hvem kan være imod sådan en ordning? Neutraliteten bør omfatte retten til at aspirere mod EU-medlemskab, af hensyn til Ukraines muligheder for økonomisk udvikling, men ikke retten til NATO-medlemskab; dette af sikkerhedspolitiske og psykologiske årsager, da russerne tydeligvis er allergiske overfor NATO.
Ordningen bør gælde i mindst ti år og derefter bringes til genforhandling i FN, for det tilfælde at de sikkerhedspolitske forhold i verden har gjort den uholdbar.

Anders Graae, Viggo Okholm, fin egenfeldt, Rolf Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Søren Kristensen, grundlæggende kan jeg godt lide dit forslag. Altså en slags 'finlandisering' af Ukraine.

Det kan - måske - give Putin en nogenlunde hæderlig udvej, og vi kan få fred i Ukraine.

Men så er der jo alle de krigsforbrydelser, Putin har begået i hele Ukraine. Skal han have lov til at slippe fra dét med 'æren' i behold ?

Vi får jo nok heller ikke et fornuftigt samarbejdsforhold til Rusland før Putin er væk, og der kommer mere pragmatiske og realistiske ledere ind i Kreml, så Rusland kan få genopbygget sin økonomi - og ikke bare forære alle værdierne til nogle få oligarker på den menige russers bekostning.

Søren Kristensen, Peter Beck-Lauritzen, Nels Friis Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Det er helt afgørende at strukturen i tænkning om Ukraine frigøres for militær dominans. Dvs. at ikke militære måder at tænke på prioriteres. Hvordan sikre vi Rusland så også Putin føler sig sikker? Hvordan sikre vi Ukraine så de føler sig sikre. Selvfølgelig er Putin ikke sikker med en pistol for panden. det er vi heller ikke. En eller anden idiot kunne jo finde på at trykke på aftrækkeren. Væk med pistol tænkning - ind med tænkning. Lad os få nogle flere historikere, filosoffer, psykologer på banen i magthierarkierne. Det er vores bedste sikkerhedsvej. Og så iøvrigt: enhver pædagog ved på første års studiet at gulerødder virker bedre en piske.

Anders Graae, Jan Fritsbøger, Lars Løfgren, Peter Beck-Lauritzen, Viggo Okholm, Niels Bent Johansen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

SK, tror næppe det er realistisk for Ukraine at afgive Lugansk og Donbas, da 40% af Ukraines energi befinder sig der. Jeg er mest stemt for at Putin skal "slås" helt hjem! Jeg ser ikke at Putins argumenter for at angribe Ukraine er holdbare. Jeg ser også gerne at Putins og oligarkers "tyvekoster" gives tilbage til Rusland og kleptokraterne fjernes. Dybt forkastelig adfærd af Putin, ligeså at true med a-våben.