regulering
Læsetid: 5 min.

Eksperter: Lov mod techgiganter vil normalisere en industri, der har reguleret sig selv i al for lang tid

EU-forhandlere er nået til enighed om en omfattende lov, der skal regulere de store techgiganter med strengere regler og store bøder. Den forventes at træde i kraft i oktober, og ifølge eksperter vil det øge EU’s muligheder for at føre bedre kontrol på et område, der hidtidig har været næsten ureguleret
EU’s konkurrencekommisær Margrethe Vestager var blandt deltagerne på et pressemøde fredag, hvor en ny lovgivning, der skal regulere techgiganterne, blev præsenteret.

EU’s konkurrencekommisær Margrethe Vestager var blandt deltagerne på et pressemøde fredag, hvor en ny lovgivning, der skal regulere techgiganterne, blev præsenteret.

Ritzau/Scanpix

Udland
26. marts 2022

Det er begyndelsen på en ny æra for teknologisk regulering på verdensplan, lød det fra den tyske EU-parlamentariker Andreas Schwab, da det denne uge kom frem, at forhandlere fra Europa-Parlamentet og de 27 EU-medlemslande var nået til enighed om en ny lovpakke, der skal stramme grebet om store techgiganter som Google, Meta, Amazon og Apple.

Andreas Schwab har stået i spidsen for Europa-Parlamentets forhandlingsdelegation, og der venter techgiganterne skrappere regler og kæmpe bøder. Med retsakten Digital Markets Act (DMA) sætter Europa grænser for, hvad de store it-selskaber kan tillade sig for at sikre, at de digitale markeder er åbne og konkurrencedygtige.

Den nye lovgivning skal godkendes af både EU-Parlamentet og EU’s ministerråd, før den kan træde i kraft. På et pressemøde sagde EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, at hun forventer, at det vil ske i oktober.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

Udover den åbenlyst nødvendige regulering af de nævnte kommercielle nøgleaktører burde EU iværksætte alternative tjenester på public service vilkår. Herunder afsætte ressourcer til forsvarlig drift af sociale medier.

Mathias Petersen, Espen Bøgh, Torben Arendal, Rolf Andersen, Ervin Lazar, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

- Nu skal man nok passe på med at blive lidt for overstadige i den anledning, for hvor langt rækker disse love som EU har vedtaget - når alt kommer til alt.

En ting jeg savner at høre om er vores ("køberenes") ejerforhold til den elektroniske dims - computer, mobiltelefon og tablet som vi køber for skyhøje priser.

Vi skallæse alenlange diktatoriske juridiske forhold som vi skal rette os efter, og som fritager producenten/erne for såvel mobiltelefonen som den software der ligger på den som deres legitime intellektuelle ejendom - og langt langt udover det i fremtiden.

Men ikke nok med det så sætter de sig så eftertrykkeligt på vores daglige brug af vores mobile enhed i så vid udstrækning som det overhovedet kan lade sig gøre.

For noget tid siden oplevede jeg at jeg ikke kunne benytte min mobiltelefon - ja.., jeg kunne vel ringe, men ikke bruge det eller de programmer der lå på den, - den var faktisk spærret, - og så fik jeg meddelelsen at jeg først skulle opdatere min mobiltelefon før jeg kunne benytte de programmer på den igen?

- Jeg kunne altså ikke selv bestemmer over min mobiltelefon og bruge den som jeg havde lyst og og vilje til, og da ikke bestemme om jeg ville have den opdatering - som jeg nødvendigvis skulle have "proppet ned i halsen" - om det var Google eller Samsung der stod bag dette skal jeg lade være usagt, men tilbage står min oplevelse at at have fået frataget min ret som køber til at bestemme over en vare jeg havde købte og betalt hvad der blev forlangt.

- Vi skal have lovgivning om ejerskabet, som techgiganterne skal respektere, - de ville jo ikke selv finde sig i det selvsamme fra anden side - vel?

Jacob Nielsen, Steen K Petersen, Inger Pedersen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Helt enig med Esben Bøgh.

Det de skulle lave var et sæt regler der gælder for elektronik og for software.

Så skal dem der vil sælge til os sørge for at DE følger de regler. Og ikke som nu hvor man skal acceptere lange EULA for at bruge det software man har betalt for.

Der var engang en der i deres EULA hvad placeret et tlf. nr. Den første der ringede til det nummer ville vinde $1.000 mener jeg. Der gik over 3 år før der var en der ringede.

Med andre vare er det producenten der skal leve op til gældende regler. Få lavt de regler. For nu er det producenterne der laver reglerne og får forbrugerne til at betale for varen, før de får muligheden for at kende reglerne for brugen.
Og de fleste af os har opgivet at læse deres lange regel dokumenter og clicker accept af bare nødvendighed for at kunne bruge varen vi har betalt for.

Der skulle være faste regler der gælder for alt software, lige som hvis man køber en bil, så skal producenten sørge for at bilen holder sig indenfor reglerne, og ikke køberen.