EU-topmøde
Læsetid: 2 min.

Europas tre dramatiske udfordringer – og EU-landenes svar på dem i Versailles

Putins krig i Ukraine har akut sat gang i den europæiske kamp for ’strategisk autonomi’. Her er konklusionerne og uenighederne fra de tre vigtigste områder på EU-topmødet i Versailles: Energi, økonomi og forsvar
Ursula von der Leyen under en uformel del af EU-topmødet.

Ursula von der Leyen under en uformel del af EU-topmødet.

Sarah Meyssonnier

Udland
12. marts 2022

ENERGI

Det ses tydeligst på energiområdet, hvor en række EU-lande med Tyskland i spidsen er dybt afhængige af russisk gas, olie og kul og dermed er med til at finansiere Putins krig med flere milliarder kroner om dagen.Mange EU-lande har længe kigget skeptisk på den franske præsident Macrons krav om større »strategisk suverænitet« i EU – både hvad forsyninger med for eksempel mikrochips angår, men også i forhold til fødevarer og energi. Men med krigen i Ukraine står den idé nu i et helt nyt lys.

De baltiske lande lagde op til mødet stærkt pres på for straks at skabe en europæisk embargo mod russisk energi. Men efter modstand fra blandt andet Italien, Østrig, Ungarn og Tyskland blev det afvist. Fra Tyskland lød der i skikkelse af udenrigsminister Annalena Baerbock en advarsel om, at en embargo »på få uger« kan skabe varme- og strømnedbrud, altså »netop den destabilisering, som Putin ønsker«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her