Reportage
Læsetid: 7 min.

Flugten fra Irpin: Ældre og skrøbelige borgere fortæller om en måned i helvede

Nogle af de sidste til at forlade en by 20 km fra Kyiv beskriver et sandt inferno af vedvarende eksplosionslarm, livsfare, desperation og nervøse sammenbrud – nu er Irpin angiveligt generobret af de ukrainske forsvarsstyrker
Byen Irpin, en forstad til Kyiv, har været særligt hårdt ramt af russiske luftangreb. En frivillig hjælper en af de ældre borgere ud af byen.

Byen Irpin, en forstad til Kyiv, har været særligt hårdt ramt af russiske luftangreb. En frivillig hjælper en af de ældre borgere ud af byen.

Oleksandr Ratushniak

Udland
30. marts 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

KYIV – Med få minutters mellemrum ankommer en ambulance eller en hvid stationcar uden kendetegn til en støvet gårdsplads i en vestlig forstad til Kyiv. Og et ældre, skrøbeligt menneske hjælpes ud – eller løftes ud fra bagklappen på en båre.

De evakuerede er borgere fra Irpin, en pendlerby 20 km fra Kyiv. Og blandt de sidste tilbageblevne, fordi de er for gamle, for syge eller for lidt mobile til at have været i stand til at flygte tidligere.

I stedet har de oplevet en måned i helvede: Allerede i krigens første dage stødte russiske styrker frem i oplandet til Irpin. Siden har byen og dens nærområde været skueplads for heftige kampe og intense russiske bombardementer.

Tirsdag erklærede Ukraines indenrigsminister byen for »befriet« og de russiske styrker for »fordrevne«. Om russerne nu omgrupperer eller er på et egentligt tilbagetog, står ikke klart i skrivende stund. Men i Ukraine hyldes generobringen af Irpin som en af krigens største ukrainske sejre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Russerne påstår, at de bruger nøjagtige præcisions våben, når de bomber.

I så fald har de været rettet mod civilbefolkningen.

Det kaldes for terror bombning...

Inger Pedersen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Frederik Schwane, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nej, nej, det er slet ikke sket i virkeligheden..
Det er bare skuespillere.
Og desuden er det de ukrainske nazistiske narkomaner fra den ukrainske hær, der bomber, hvis der da overhovedet bombes.

Det siger Kreml ihvertfald.
(Samme drejebog, som de anvendte i Syrien, forøvrigt..)

https://www.dr.dk/nyheder/udland/analyse-skuespillere-og-falske-flag-den...

Fie Ankjer Nielsen, Inger Pedersen, Alvin Jensen, Willy Johannsen, Kim Folke Knudsen, Frederik Schwane, Herdis Weins og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Eva Schwanenflügel

Dem der, på disse sider, forsøger at undskylde Putins invasion af Ukraine, må jo så bakke op omkring, at det er ukrainske (ja, måske snarere amerikanske) skuespillere, der bare forsøger at miskreditere Rusland?

For det er jo USA's skyld, ikk? (ironi kan forekomme)

Kim Folke Knudsen

@Ostpreussen, Schlesien, Danzig, Brandenburg 1945

De forfærdelige og hjerteskærende beretninger om civilbefolkningens lidelse er helt den samme. Den Røde Hærs morderiske fremfærd har ikke ændret sig en pind siden da. Alt og alle mejes ned. Kolonner med flygtende ukrainere i biler tydeligt markeret med hvide flag som civil transport må opleve at blive beskudt af de russiske mordere som med fuld overlæg terroriserer de flygtende civile mænd, kvinder, bedstemødre og børn. I 1945 kørte de flygtningekolonnernes hestetrukne vogne ned med deres kampvogne som malede køretøjerne og civile ofre Mænd, kvinder, bedstemødre og børn ned i jorden.

Danmark smagte en lille brøkdel af den russiske vildskab, da russerne fandt det betimeligt at smadre et allieret nations smukke byer med terrorbombardementerne af Rønne og Neksø den 7 og 8 Maj 1945. Helt unødvendige terrorbombardementer på et tidspunkt, hvor den totale tyske kapitulation var timer fra at blive en realitet.

Men med tyskerne var den en afgørende forskel. De havde overfaldet Sovjetunionen den 22 Juni 1941 og indledt en krig med hidtil uset brutalitet og vold rettet mod det russiske folk. Var Den Røde Hærs fremfærd i DE begrundet ja det var den, de russiske soldater var optændt af et vildt raseri over det syn, der havde mødt dem ved generobringen af de nedbrændte og ødelagte russiske byer fra 1943-1945. Var Den Røde Hærs fremfærd i DE dermed retfærdiggjort - Nej på ingen måde en krigsforbrydelse er en krigsforbrydelse og denne krigsforbrydelse kan ikke gradbøjes af egne lidelser.

Det ukrainske folk har ikke hærget myrdet og voldtaget i Rusland. Det ukrainske folk har ikke truet russiske interesser som deres russernes tykke løgnepropaganda kommunistisk inspireret som altid tværer rundt i. Det ukrainske folk var gennem århundreder forbundet med deres russiske brødre og søstre på den anden side af grænsen indtil diktator Vladimir Putin smadrede det hele, som Adolf Hitler smadrede Polen fra 1939-1945 og dermed ødelagde århundreders sameksistens mellem polakker tyskere, Kaschuber, hviderussere osv.

Jeg kan ikke holde ud at se på det krigsgale vanvid af militær tramp og Den Røde Hærs optog på Den Røde Plads den 9 Maj 1945. Jeg krummer især tæer over at se politikere og inviterede personer fra Den Frie Verden og fra Demokratiernes fællesskab stå og se på i #ærefuld andagt# over alt det russiske isenkram af ødelæggelsesvåben, som buldrer rundt på Den Røde Plads hin 9 Maj 1945.

For mig at se kunne de vestlige inviterede personer og Putin Versteher til denne krigsgale opmarch på Den Røde Plads ligeså godt stille op til et nationalsocialistisk årsmøde i Nürnberg.

De vestlige personer som fremover deltager i dette militaristiske krigsgale optog af en 9 Maj begivenhed i Moskva er for mig at se kollaboratører, der bør blive i Rusland resten af deres dage. Bliv væk fra denne 9 Maj 2022 og mange år frem, indtil den dag, da Rusland repræsenteres af et ikke forbryderisk regime som det der hersker nu.

Den dag med befrielse for det russiske folk fra stalinismens åg - den dag kommer det er sikkert.

VH
KFK

Michael Andresen, Herdis Weins og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Ruslands enorme lidelser under Anden Verdenskrig er ingen undskyldning for, at Putins regime kan påføre mennesker i andre lande nøjagtig de samme lidelser.

Jeg er gammel - 78 - og har et temmelig indgående kendskab til Europas historie.
Den historie misbruger Putin - også i den grad .
Og med monopol på medierne, kan han gøre det uden at blive sagt imod i Rusland.

Han ved, hvordan den ældre generation, sammen med den yngre, som måske ikke kender ret meget til den verden, som ligger udenfor Rusland, reagerer, når de dag efter dag bliver fortalt, at det, Putin bekæmper, er nazisme.
Hvem kan have noget mod det?

De mennesker ved ikke bedre.

At hans eget regime er blevet en alt for vellignende kopi af Hitlers, jøderne blot udskiftet med ukrainerne, tør de færreste russere overhovedet drømme om at sige.

Både Ukraine - og Rusland - går hårde tider i møder.

Jeg har lige sendt min folkepension til Ukraine.

Jeg klarer mig nok uden.

Med kærlig hilsen til alle, som fortjener det.
Willy Johannsen

Anders Thornvig Sørensen

FN's flygtningeorganisation UNHCR oplyser, at antallet af ukrainere, der er flygtet til udlandet, har nået fire millioner.

https://data2.unhcr.org/en/situations/ukraine

Verdenssundhedsorganisationen WHO har for perioden 24. februar - 18. marts 2022 optalt 73 bekræftede tilfælde af angreb mod Ukraines sundhedsvæsen. Derudover er der 1 sandsynligt og 2 mulige tilfælde af samme.

Underfordeling på enkeltkategorier:

- bortførelse af hospitalspersonale og/eller patienter: 1 bekræftet, 1 muligt tilfælde
- fjernelse af materialer til sundhedspleje: 1 bekræftet tilfælde
- angreb med våben (knive, slagtøj, skydevåben, granater, eksplosiver) alle andre tilfælde

https://extranet.who.int/ssa/LeftMenu/PublicReportList.aspx?start=2022-0...

Ved angreb med våben er der i gennemsnit ca. 3 bekræftede tilfælde om dagen i perioden.

Krydsild kan kun forklare en lille del, fordi bykampe stort set kun har fundet sted i Mariupol, og selv dér ligner de mest kendte tilfælde snarere missilangreb fra flyveåben eller langdistance.

Tilbage er der to mulige forklaringer, som ikke udelukker hinanden. Den ene lyder på vildfarne bomber, missiler og granater. Det er kun realistisk, hvis man konstaterer, at der har fundet tæppebombning sted. Den anden mulige forklaring er en målrettet ødelæggelseskrig mod Ukraines sundhedsvæsen.

Klaus Ankerstjerne Eriksen

Mange russere er modstandere af krigen. Men deres informationer om, hvad der foregår, er filtreret gennem et Putin-kontrolleret net. Der er meget de ikke ved.

Hvis jeg var russer, så ville jeg meget gerne have informationer om, hvad der foregår, fra andre parter i krigen.

Derfor er jeg begyndt at lave små kommentarer, som jeg uploader på en Channel på mediet Telegram ca. en gang om dagen. Jeg kalder min Channel for "ukraine_information" .

Kender du nogen i Rusland, der gerne vil vide lidt mere om Putins krig i Ukraine, så må de gerne kigge ind på ukraine_information.

PS: bær over med mit ringe russisk sprog, jeg bruger google-translate til oversættelse ;-)