Krig i Ukraine
Læsetid: 7 min.

Førende flygtningeekspert: Danmark bør holde sig klar til at modtage 100.000 ukrainske flygtninge

Den største flygtningekatastrofe siden Anden Verdenskrig kræver en luftbro med tusindvis af passagerfly væk fra de ukrainske grænser – og en hidtil uset europæisk solidaritet, mener den indflydelsesrige flygtningeekspert, Gerald Knaus. Han bakkes op af Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, der regner med op mod otte millioner ukrainske flygtninge i EU i løbet af de kommende uger
Flygtninge i kø ved grænsen mellem Polen og Ukraine for at komme længere væk fra krigen og ind i EU. Det er ikke nu, EU skal tage retsstatskonfrontationen med Polen – Polen skal tværtimod have hjælp, siger Gerald Knaus.

Flygtninge i kø ved grænsen mellem Polen og Ukraine for at komme længere væk fra krigen og ind i EU. Det er ikke nu, EU skal tage retsstatskonfrontationen med Polen – Polen skal tværtimod have hjælp, siger Gerald Knaus.

Anders Rye Skjoldjensen

Udland
23. marts 2022

I takt med den brutale ødelæggelse af byer som Mariupol har Ruslands krig mod Ukraine skabt den suverænt største flygtningekrise og den største humanitære krise i Europa siden Anden Verdenskrig. Og det ser ud til at blive markant værre.

Under mandagens krisemøde mellem de europæiske forsvars- og udenrigsministre i Bruxelles udtalte Tysklands udenrigsminister Annalena Baerbock fra De Grønne, at der »inden for de næste uger« efter alt at dømme vil være kommet op mod otte millioner flygtninge fra Ukraine til EU. Og at EU derfor er både praktisk og moralsk forpligtet til akut at skabe en »luftbro« for ukrainerne ud i hele Europa, så de østeuropæiske lande aflastes.

Langt større end 2015

I dag – en lille måned efter det russiske overfald på Ukraine – befinder der sig allerede over tre millioner ukrainske flygtninge i EU, og dagligt er der fortsat op mod 150.00 mennesker, herunder især kvinder og børn, som flygter fra det krigshærgede land. Internt i Ukraine er der omkring ti millioner flygtninge – især blandt disse internt fordrevne formodes millioner at bevæge sig mod EU-nabolande som Polen, Slovakiet og Ungarn samt ikke-EU-landet Moldova.

»Der ankommer lige nu flere flygtninge i EU hver uge, end der gjorde i hele 2015. Vi taler altså om en langt, langt større udfordring end i den sidste flygtningekrise, og vi må handle solidarisk – nu,« siger Gerald Knaus, der leder tænketanken Europæisk Stabilitetsinitiativ (ESI).

Efter Knaus i 2015 lagde fundamentet for flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet, er han blevet en af Europas mest indflydelsesrige flygtningeeksperter. Det bekræftes i disse dage af, at den tyske regering i skikkelse af Annalena Baerbock har taget hans forslag til sig: At skabe en pendant til luftbroen i 1948-49, hvor Sovjetunionen afskar Vestberlin fra Vesteuropa og dermed tvang vestmagterne til i minuttakt at flyve nødhjælp ind til vestberlinerne.

»Det var Vestens første store moralske sejr i den første kolde krig. Nu står vi i en ny kold krig med Rusland og må skabe en ny luftbro, denne gang med mennesker,« siger Knaus til Information over telefonen fra Paris, hvor han befinder sig i anledning af det franske EU-formandskab.

»Putin regnede med, at den enorme flygtningestrøm ville udløse kaos i EU. Men indtil videre har vi oplevet overstrømmende solidaritet. Det rækker bare ikke. Med den omfattende terror i Ukraine virker det realistisk, at op mod en fjerdedel af ukrainerne vil flygte ud af landet i de kommende uger. Det skal vi agere på nu og ikke vente på et sammenbrud, hvor vi kun kan reagere.«

Indtrængende appel

Frankrig, Tyskland og Rumænien arbejder allerede på at oprette en hjælpeplatform i det lille ukrainske naboland Moldova, som kan agere som mønster for en større luftbro. Men i absolutte tal står Polen med den suverænt største udfordring og yder med Knaus’ ord en »fantastisk indsats«. I krigens første måned har Polen modtaget over to millioner flygtninge, og alene i Warszawa er befolkningstallet vokset med en femtedel.

De ukrainske flygtninge i Polen får adgang til arbejdsmarkedet og til sundhedssystemet, de tildeles omkring 500 kroner i velkomstpenge, og børn får cirka 800 kroner i børnepenge om måneden. Derudover må de indtil videre selv sørge for livets ophold. Internationale medier beretter om, at de fleste flygtninge er på desperat udkig efter et job, men at mange fra den første bølge af flygtninge opholder sig hos ukrainske venner og bekendte, der har slået sig ned som gæstearbejdere i Polen.

I den kommende strøm af flygtninge vurderer Gerald Knaus, at der vil komme flere fattige ukrainere med ringe netværk i EU-landene. De vil altså få stærkere brug for at blive samlet op. Og de vil forstærke tendensen i Østeuropa og efterhånden også Tyskland: At der appelleres indtrængende til civilsamfundet om at optage flygtninge, i takt med at flygtningecentre, tomme hoteller og andre større lokaliteter fyldes op.

I nødens stund

Med ideen om en solidarisk luftbro følger ikke et nyt slagsmål om fordeling af flygtninge eller om asylsystemet i EU, for det skal ske på frivillig basis, betoner Gerald Knaus. Den store forskel i forhold til den seneste flygtningekrise er nemlig, at EU har aktiveret den såkaldte »midlertidige beskyttelsesmekanisme«, som giver de ukrainske flygtninge ret til at opholde sig og arbejde i alle EU-medlemslande. De kan altså flytte derhen, hvor de har bekendte eller job- og boligmuligheder.

»Det er stærkt opmuntrende, at EU her i nødens stund har truffet den historiske beslutning om at bruge den midlertidige beskyttelsesmekanisme,« siger han.

»Det danner grundlaget for de to vigtigste ting, vi nu skal sikre: Vi skal sørge for, at der er tilstrækkeligt med nationale, regionale og lokale tilsagn til at optage flygtninge – om det så er fra byer som Madrid, regioner som Wallonien eller lande som Holland. Dernæst må vi så sørge for transporten, også med hjælp fra private flyselskaber.«

– Men hvem kan garantere, at flygtningene vil stige om bord på et fly mod København eller Lissabon?

»Vi kan altså ikke tvinge nogen. Men vi kan sige, at alle, der stiger om bord i et af omfordelingsflyene er garanteret tag over hovedet og skolegang til deres børn, der hvor de ankommer. Vi er i EU tvunget til solidarisk at give dem tilbuddet.«

To procent ukrainere

I denne ånd appellerer Gerald Knaus til en ’Macron-Scholz-pagt’, altså til den franske og tyske statsleder, som netop nu sidder med henholdsvis EU- og G7-formandskabet. Og han betoner, at målet op til krisetopmøderne i EU, G7 og NATO torsdag og fredag i Bruxelles bør være, at også G7-lande som Storbritannien, USA og Canada er med til at løfte flygtningebyrden.

I dette solidariske løft udtalte Annalena Baerbock mandag, at selv mindre EU-lande må tage »flere hundredtusinder«. Hvis man regner procentuelt på det, vil otte millioner ukrainere udgøre knap to procent af EU-27’s samlede befolkning på 447 millioner. Hvis Danmark procentuelt skulle tage knap to procent, ville det betyde, at op mod 120.000 ukrainere skulle finde ophold i Danmark.

Men så snævert kan regnestykket ikke sættes op, mener Gerald Knaus. For det første vil et naboland som Polen fortsat have langt flere flygtninge. For det andet kan de ukrainske flygtninge frit søge til regioner i EU, hvor det er til at få bolig og arbejde. Alligevel kan Danmark ikke undslå sig sin solidariske pligt i den europæiske konfrontation med Putins forsøg på at destabilisere EU med flygtninge, mener Gerald Knaus.

»Sverige har med en god portion realisme talt om 200.000 ukrainske flygtninge,« siger han.

»Hvis jeg var dansk politiker, ville jeg holde mig klar til at modtage mindst 100.000 ukrainere.«

Kampen om pengene

For de enkelte ukrainske flygtninge er et akut problem, at de har tømt bankbogen og taget ukrainske hryvnia i kontanter med sig på flugten. Men som regel kan de ikke få dem vekslet i de europæiske banker, fordi den ukrainske nationalbank ikke længere tilbyder de europæiske banker at veksle hryvnia tilbage til dollar eller euro. EU-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank arbejder her på en løsning, hvor ukrainerne kan veksle hryvnia i et begrænset omfang – og EU-institutionerne tage tabet på deres kappe.

På det større plan vil penge i Gerald Knaus’ øjne også blive et af de store slagsmål.

EU-Kommissionsforkvinde Ursula von der Leyen har godt nok lovet at »mobilisere milliarder af euro« til at forsyne flygtninge i EU. Og Financial Times citerer flere økonomer for, at den økonomiske udfordring ved at optage flygtninge er »kontrollerbar« – ikke mindst fordi mange flygtninge vil lande i europæiske lande og områder med mangel på arbejdskraft. Selv i Polen vurderes det, at landet »kun« vil bløde mellem 0,7 og 1,4 procent af det polske BNP ved at huse 2,5 millioner flygtninge mellem et halvt og et helt år.

Desuden er det stadig uklart, hvor megen hjælp landet overhovedet vil kræve fra Bruxelles. Polen befinder sig nemlig i en bitter strid med EU om den betrængte polske retsstat – og om store milliardbeløb, som EU-Kommissionen truer med ikke at udbetale til landet.

Her må vi i Gerald Knaus’ øjne for alt i verden skille de to ting ad.

»Polen skal støttes rundhåndet i denne utrolige krise. Men midlerne skal gives uafhængigt af retsstatsstriden, så den polske regering ved, at vi ikke ofrer EU’s retsstatsprincipper. Det ville glæde Putin – og være fatalt for Europa,« siger Knaus.

»EU skal stå sammen om de økonomiske konsekvenser af denne flygtningekatastrofe. Fra Irland til Slovakiet, fra Portugal til Finland ser jeg det sammenhold lige nu. Blandingen af empati og organisation kan flytte bjerge. Det får vi brug for, for vi er tvunget til at svare på Putins kynisme og terror mod Ukraine med humanitet. Selv om det vil koste en del af vores velstand.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Sjovt regnestykke: 8 mill. anslås at flygte ud af en befolkning i EU på 447 mill. Det udgør 2 %. Derfor (?) skal Danmark tage 2%.
??
Kunne man ikke forestille sig en mere gennemskuelig og retfærdig fordeling der eksempelvis står i forhold til modtagerlandets størrelse, velstand mm?

Poul Erik Petersen

Der er mange ubesvarede spørgsmål, og det er ikke let at finde svarene, når der på så kort tid opstår en så alvorlig situation.

Alene problemet med fremskaffelse af boliger forekommer at være kolossalt. Hvordan kan vi i DK indenfor få uger eller måneder fremskaffe 10, 20 eller 30.000 boliger, der er til at betale, når vi i forvejen mangler billige boliger?

Dertil kommer utallige andre problemer, der skal løses, alene de sproglige barrierer, der skal overvindes, bliver i sig selv en stor udfordring. Vore nye medborgeres slaviske modersmål ligger ganske fjernt fra de fremherskende sprog i Vesteuropa og har stort set ingen lighedspunkter med dansk.

At vi skal hjælpe, bør der ikke være mindste tvivl om. Men kan vi yde ordentlig hjælp og vil vi betale det, det kommer til at koste? Det kunne måske være fornuftigt at overveje generelle skatteforhøjelser, genindførelse af formueskatten m. v. for at styrke landets finanser.

Eva Schwanenflügel, Vibeke Olsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Poul Erik Petersen, mon ikke vi kan lære en masse af Polen (38 mill. indbyggere), som jo har givet husly til 1.5 mill. ukrainere (mindst, da tallet stiger hele tiden). I den kontekst virker det som billigt for os at skulle tage imod 100.000 flygtninge.

Willy Johannsen

Når det bliver lidt for ubehageligt for Putins medløbere at forholde sig til hans brutale og grusomme angreb på Ukraine, kan man altid give et æselspark til de flygtninge, som krigen har medført. De har ikke meget mere at miste.
Man kan jo også lægge mærke til hvem, der anbefaler. Vi kender dem fra utallige forstående sympatikendelser i tidens løb - vist ingen overdrivelse - til Putin og hans forbryderregime.
Gammel kærlighed ruster ikke!
En dansk oversættelse af en tysk talemåde:
Man mærker hensigten, og bliver forstemt...
Medmenneskelighed?
Det var måske et forsøg værd?
Man har et et standpunkt, til man taget et nyt, sagde en fornuftig statsminister engang.
Men det er måske for meget at forlange, hvis hjernen er blevet til størknet beton.
Jeg er 78, og var engang VS`er og stemte i mange år på Enhedslisten. Men jeg blev klogere med alderen og den indsigt, jeg fik. Det er også noget med empati. Som mange åbenbart mangler her.
Det her er - trods alt- et forsøg på en venlig smiley til jer :)

Inger Pedersen

Poul Erik Petersen

"Hvordan kan vi i DK indenfor få uger eller måneder fremskaffe 10, 20 eller 30.000 boliger, der er til at betale, når vi i forvejen mangler billige boliger?"

Der er god plads på bl.a. Falster og Mors...
Den øgede konkurrence er så bare ærgerlig for de kontanthjælpsmodtagere, der ellers har fået gode råd om at flytte fra københavn...

Landbrug og Fødevarer samt det såkaldte Bæredygtigt Landbrug må juble over et massivt ekstra arbejdsudbud - bare ærgerligt for minkavlerne, at de ikke nåede at være med i festen.
Men det kan de vel blive ekstra kompenseret for???

Ironi kan forekomme - og dog?

jens christian jacobsen

Alle kommende offentlige udgifter til grøn omstilling, integration af flygtninge, kampen mod fattigdom osv kan sagtens finansieres uden at den almindelige dansker mærker det.
Det mener professor Jesper Jespersen i dagens kronik i Pol. Det kan bl.a. ske en differentieret CO2-afgift så den, der forurener mest med CO2, også kommer til at betale mest. Og så kan staten låne penge af sig selv ved at bruge af den skat som pensionsformuerne indeholder. Dejlig optimistisk læsning.