Krig i Ukraine
Læsetid: 7 min.

Førende flygtningeekspert: Danmark bør holde sig klar til at modtage 100.000 ukrainske flygtninge

Den største flygtningekatastrofe siden Anden Verdenskrig kræver en luftbro med tusindvis af passagerfly væk fra de ukrainske grænser – og en hidtil uset europæisk solidaritet, mener den indflydelsesrige flygtningeekspert, Gerald Knaus. Han bakkes op af Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, der regner med op mod otte millioner ukrainske flygtninge i EU i løbet af de kommende uger
Flygtninge i kø ved grænsen mellem Polen og Ukraine for at komme længere væk fra krigen og ind i EU. Det er ikke nu, EU skal tage retsstatskonfrontationen med Polen – Polen skal tværtimod have hjælp, siger Gerald Knaus.

Flygtninge i kø ved grænsen mellem Polen og Ukraine for at komme længere væk fra krigen og ind i EU. Det er ikke nu, EU skal tage retsstatskonfrontationen med Polen – Polen skal tværtimod have hjælp, siger Gerald Knaus.

Anders Rye Skjoldjensen

Udland
23. marts 2022

I takt med den brutale ødelæggelse af byer som Mariupol har Ruslands krig mod Ukraine skabt den suverænt største flygtningekrise og den største humanitære krise i Europa siden Anden Verdenskrig. Og det ser ud til at blive markant værre.

Under mandagens krisemøde mellem de europæiske forsvars- og udenrigsministre i Bruxelles udtalte Tysklands udenrigsminister Annalena Baerbock fra De Grønne, at der »inden for de næste uger« efter alt at dømme vil være kommet op mod otte millioner flygtninge fra Ukraine til EU. Og at EU derfor er både praktisk og moralsk forpligtet til akut at skabe en »luftbro« for ukrainerne ud i hele Europa, så de østeuropæiske lande aflastes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Sjovt regnestykke: 8 mill. anslås at flygte ud af en befolkning i EU på 447 mill. Det udgør 2 %. Derfor (?) skal Danmark tage 2%.
??
Kunne man ikke forestille sig en mere gennemskuelig og retfærdig fordeling der eksempelvis står i forhold til modtagerlandets størrelse, velstand mm?

Poul Erik Petersen

Der er mange ubesvarede spørgsmål, og det er ikke let at finde svarene, når der på så kort tid opstår en så alvorlig situation.

Alene problemet med fremskaffelse af boliger forekommer at være kolossalt. Hvordan kan vi i DK indenfor få uger eller måneder fremskaffe 10, 20 eller 30.000 boliger, der er til at betale, når vi i forvejen mangler billige boliger?

Dertil kommer utallige andre problemer, der skal løses, alene de sproglige barrierer, der skal overvindes, bliver i sig selv en stor udfordring. Vore nye medborgeres slaviske modersmål ligger ganske fjernt fra de fremherskende sprog i Vesteuropa og har stort set ingen lighedspunkter med dansk.

At vi skal hjælpe, bør der ikke være mindste tvivl om. Men kan vi yde ordentlig hjælp og vil vi betale det, det kommer til at koste? Det kunne måske være fornuftigt at overveje generelle skatteforhøjelser, genindførelse af formueskatten m. v. for at styrke landets finanser.

Eva Schwanenflügel, Vibeke Olsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Poul Erik Petersen, mon ikke vi kan lære en masse af Polen (38 mill. indbyggere), som jo har givet husly til 1.5 mill. ukrainere (mindst, da tallet stiger hele tiden). I den kontekst virker det som billigt for os at skulle tage imod 100.000 flygtninge.

Willy Johannsen

Når det bliver lidt for ubehageligt for Putins medløbere at forholde sig til hans brutale og grusomme angreb på Ukraine, kan man altid give et æselspark til de flygtninge, som krigen har medført. De har ikke meget mere at miste.
Man kan jo også lægge mærke til hvem, der anbefaler. Vi kender dem fra utallige forstående sympatikendelser i tidens løb - vist ingen overdrivelse - til Putin og hans forbryderregime.
Gammel kærlighed ruster ikke!
En dansk oversættelse af en tysk talemåde:
Man mærker hensigten, og bliver forstemt...
Medmenneskelighed?
Det var måske et forsøg værd?
Man har et et standpunkt, til man taget et nyt, sagde en fornuftig statsminister engang.
Men det er måske for meget at forlange, hvis hjernen er blevet til størknet beton.
Jeg er 78, og var engang VS`er og stemte i mange år på Enhedslisten. Men jeg blev klogere med alderen og den indsigt, jeg fik. Det er også noget med empati. Som mange åbenbart mangler her.
Det her er - trods alt- et forsøg på en venlig smiley til jer :)

Inger Pedersen

Poul Erik Petersen

"Hvordan kan vi i DK indenfor få uger eller måneder fremskaffe 10, 20 eller 30.000 boliger, der er til at betale, når vi i forvejen mangler billige boliger?"

Der er god plads på bl.a. Falster og Mors...
Den øgede konkurrence er så bare ærgerlig for de kontanthjælpsmodtagere, der ellers har fået gode råd om at flytte fra københavn...

Landbrug og Fødevarer samt det såkaldte Bæredygtigt Landbrug må juble over et massivt ekstra arbejdsudbud - bare ærgerligt for minkavlerne, at de ikke nåede at være med i festen.
Men det kan de vel blive ekstra kompenseret for???

Ironi kan forekomme - og dog?

jens christian jacobsen

Alle kommende offentlige udgifter til grøn omstilling, integration af flygtninge, kampen mod fattigdom osv kan sagtens finansieres uden at den almindelige dansker mærker det.
Det mener professor Jesper Jespersen i dagens kronik i Pol. Det kan bl.a. ske en differentieret CO2-afgift så den, der forurener mest med CO2, også kommer til at betale mest. Og så kan staten låne penge af sig selv ved at bruge af den skat som pensionsformuerne indeholder. Dejlig optimistisk læsning.