Analyse
Læsetid: 6 min.

Kina skal træffe et valg, der kommer til at definere den nye verden

Rusland har ifølge amerikanske medier anmodet Kina om militær støtte, og det vækker frygt for en stedfortræderkrig. Men Vesten har ikke opgivet at få Kina til at lægge bånd på Putin. Målet er at overbevise Kina om, at landet er bedst tjent med det internationale og lovbaserede system, kineserne mere end nogen andre har profiteret af
Medlemmer af den kinesiske delegation udenfor det hotel i Rom, hvor kinesiske og amerikanske repræsentanter mandag mødtes for at diskutere Ruslands invasion af Ukraine.

Medlemmer af den kinesiske delegation udenfor det hotel i Rom, hvor kinesiske og amerikanske repræsentanter mandag mødtes for at diskutere Ruslands invasion af Ukraine.

Fabio Frustaci

Udland
15. marts 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Kina står over for et valg, der kan blive definerende for det 21. århundrede. For eller imod Putins invasion i Ukraine.

Krigen har givet den kinesiske ledelse meget at tænke over. Kommunistpartiet forsøger at balancere sit venskab med Rusland og modstand mod USA uden at sætte egne økonomiske interesser over styr. Og uden at underminere fortællingen om Kina som en fredselskende nation, der går ind for suverænitet for alle lande.

Det er en umulig opgave.

Balanceakten fremstår allerede nu væsentligt mere slingrende end elegant. Og jo længere og mere brutal den russiske invasion bliver, desto sværere bliver det for Kina at opretholde sin påståede neutralitet.

Søndag kunne en række internationale medier baseret på amerikanske regeringskilder berette, at Rusland har bedt Kina om militært udstyr til kampene i Ukraine. Oplysningen er hverken bekræftet fra kinesisk eller russisk side. Og er endnu et eksempel på en offensiv strategi fra USA’s side, hvor militære informationer bliver annonceret med megafon for at tage luften ud af modpartens handlinger og lægge pres på alle involverede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Plaschke

Som supplement til ovenstående tekst kan det måske være interessant at læse en tekst af en højtstående kinesisk forsker, der for et par dage siden fremkom på engelsk.

Artiklen er skrevet af Hu Wei fra Shanghai, og det fremgår af artiklens præsentation, at han er en forholdsvis højt placeret person i det kinesiske hierarki – uden dog at indtage en egentlig politisk post.

Det er i sig selv interessant, at en sådan artikel offentliggøres netop nu i en engelsk oversættelse. Det er næppe en tilfældighed. Samtidig er artiklen ganske åbenmundet og udtrykker vist ikke just officielle synspunkter. Det gør den dog ikke mindre interessant!

Artiklen beskæftiger sig – meget kort fortalt – med, hvordan Kina skal forholde til Rusland og den øvrige verden, i en situation, hvor det tilsyneladende ikke går så godt for Rusland. Det er ikke nødvendigvis godt for Kina at bakke for meget op om en taber… Og Kina bør meget snart beslutte sig ifølge forfatteren…

https://uscnpm.org/2022/03/12/hu-wei-russia-ukraine-war-china-choice/

Gunnar Gjelstrup, Søren Dahl, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Niels Jacobs anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Hu Wei har indlysende ret
Håber de læser det i Beijing

/O

uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Magtliderligheden er en central del af primaternes natur. Det vil derfor aldrig kunne lykkes menneskeheden at afskaffe den (medmindre klimakrisen gør kål på alt levende).

Indtil videre virker det som om demokratiet er det bedste system til at neddæmpe magtmisbruget, men demokratiet er langt fra et sikkert system endnu.

Holger Nielsen, Alvin Jensen og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Interessant tekst fra Hu Wei. Mindst lige så interessant er det, at artiklen er udgivet af Perception Monitor der ugives af Carter Center, hvis formål er at 'normalisere' relationerne mellem Kina og USA. Sympatisk formål, men det forklarer måske hvorfor der er én vinder i Hu Weis tekst: USA, som kun behøver afvente begivenhedernes gang i verden, som iflg. Hu Wei går mod vestens værdier, fremme af demokrati og markedsdominans. Alt sammen pga Ruslands uværgerlige nederlag i Ukraine. Og Kinas opbakning bag vesten.
Måske...

uffe hellum, Søren Dahl, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Per Dørup og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Skal kina vælge vesten ja så vil kina være nødtil at opgive drømmen om taiwan, og med tiden reformere sig selv mod mere demokrati,

mit logiske spørgsmål EVNER det beton autokratiske CCP sådanne reformer ? og her er mit enkle og logiske svar på det retoriske spørgsmål jeg selv stillede KLART NEJ,,,,, ikke med fætter XI ved ror pinden, oven på at vi boycuttede, de olympiske lege i bejing, kommer vesten nu og spørger os kineserne om loyalitet med os mens jeg drak risvin med min gode fætter putin i bejing, precist sådan vil fætter Xi tænke....

og valget er chokerende enkelt. og dette valg betyder at vi er midt i tredje verdenskrig,
CCP og fætter Xi har lovet verden at de ville knuses mod, kinas 1.4 milliarder store befolkning hvis vi ikke lader kina tage taiwan, hvis ikke det er en krigs erklæring så ved jeg ikke hvordan en sådant ser ud, ja retorisk ligner den en hel del hvad fætter putin sagte for kort tid siden om sin potens forlænger ( de russiske atomvåben) .

Mens fætter kim i pyongyang lystigt råber sådan en har jeg også........ og vil hjertens gerne "lege med," ro på siger fætter Xi fra Beijing, vi må banke dem på gammedags maner, jeg har nok kampvogne og soldater og nok til at du må låne et par til dit projekt korea og nok til dig, og dit projekt ukraine mm. i europa. hvis i hjælper mig med mit projekt taiwan, og sydøst asien .

ærligt tror jeg faktisk mere på trejde verdens krig som en konventionel krig, mellem rusland kina og nordkorea på den ene side mod nato og usa stillehavs aliance på den anden side som der så bliver slået sammen til en kamp styrke, krigen bliver primært udkæmpet på neutralt område ( undskyld finland og sverige og som set nu ukraine men sådan er det når man ikke er medlem af nato dette er biden doktrien)

Derfor er EUś forsvars del en ren narresut, et sådan rigtigt "EU projekt". en masse burokrati og flotte skåltaler uden ret meget indhold.

i morgen går rusland statsbankerot, og kina og rusland er hinandens naturlige handespartnere, da rusland har råstoffer og i sær energi og kina har vare,.... derfor vil usa få en prut og pille i af "kina". som vi reelt beder om at der skal fralægge hele sin eksistens berettigelse ( "kina" er i dette tilfælde lig med CCP). og kina vil vende ansiget mod rusland, og ikke vesten, mens fætter kim i pyongyang hopper lystigt i en hoppe stemning. .....

Bent Nørgaard, Holger Nielsen og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

@Henrik Plaschke

Tak for linket. Jeg hæfter mig ved dette udrag:

"In any case, this military action constitutes an irreversible mistake."

Søren Dahl, Torben K L Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Hu Wei's artikel er i sandhed en positiv overraskelse af de store. Faktisk er det en af de mest dybtgående og nøgterne analyser af situationen i Europa efter Ukrainekrigen, som man desværre ikke kunne læse i denne avis, men kun via avisen. Forbavsende så velorienteret forfatteren er om Vestens politik og så godt han forstår den.
Fornøjeligt og opløftende er det at være vidne til, at læserne nu overtager redigeringen af Information på en så kompetent måde. Henrik Plaschkes link er jo meget mere interessant end artiklen over denne tråd.
Som jeg gjorde opmærksom på i en anden tråd i går (https://www.information.dk/moti/2022/03/siden-kolde-krig-set-atomtrusler...), så er det så uendeligt trist, at Information igen og igen udelukkende spørger selekterede eksperter fra vestlige tænketanke og folk med vestlig militær baggrund. Der findes andre eksperter med anden baggrund blandt andet fredsforskere, historikere og politologer som Hu Wei. Den anden side kan også have noget væsentligt at sige og som vi kan blive kloge af at høre.

jørgen djørup og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Man skulle ikke tro det, men Kommunistpartiet går mere op i penge end noget som helst andet. Det handler bare om hvad der bedste kan betale sig for Kineserne. Selvfølgeligt tænker de både kort og langsigtet, så man må jo tænke sig lidt om, men det de kommer frem til bedst kan betale sig for dem, bliver det de gør.