Feature
Læsetid: 10 min.

I Moldova frygter de Putin: »Hvis ukrainerne taber, bliver vi det næste land, som Rusland angriber«

Information er taget til det lille land Moldova, hvor der er stor frygt for, at Putins næste angrebskrig vil være rettet mod den tidligere sovjetrepublik. Konflikten polariserer et allerede skrøbeligt land, for mens regeringen og en del af befolkningen søger beskyttelse hos Europa, er et stort antal mere loyale over for Kreml og står klar til at ønske russerne velkommen
Over 360.000 ukrainske flygtninge er ankommet til Moldova, og selv om størstedelen af dem er rejst videre mod EU, så lægger det et pres på landet. På billedet er ukrainske flygtninge indkvarteret i en sportshal i Moldovas hovedstad, Chisinau.

Over 360.000 ukrainske flygtninge er ankommet til Moldova, og selv om størstedelen af dem er rejst videre mod EU, så lægger det et pres på landet. På billedet er ukrainske flygtninge indkvarteret i en sportshal i Moldovas hovedstad, Chisinau.

Menahem Kahana

Udland
28. marts 2022

CHISINAU, MOLDOVA – Med sin lille datter i den ene hånd, en rulletaske i den anden og sin seksårige søn traskende ved siden af krydser Eva Paleshev grænseovergangen. Det er kun få dage siden, det lykkedes hende at forlade området nær den ukrainske by Kherson, som russerne har sønderbombet. Nu står hun i Moldova, og Ukraine ligger bag hende. Men for hende er flugten ikke slut endnu. Hun vil videre, så hurtigt som muligt, til et sted, hvor hun virkelig kan føle sig i sikkerhed med sine børn.

»Moldova er heller ikke sikkert. Vi skal så langt væk fra krigen som muligt. Russerne kan også komme hertil,« siger den 33-årige mor. »Jeg vil ikke risikere, at vi igen kommer afsted for sent og bliver fanget af kampe uden mulighed for at flygte.«

Kort efter går den lille familie op i en bus. Endemålet er Italien, hvor de har familie.

Her i den moldoviske grænseby Palanca er krigen tæt på – den ukrainske havneby Odessa ligger blot 50 kilometer mod øst – og frygten stopper ikke ved grænsebommen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Forhåbentlig tager vi i EU - dvs Rådet af Stats- & Regeringsledere -
godt imod ansøgningerne fra både Moldova, Ukraine og Georgien.

Der er selvfølgelig ikke noget direkte sikkerhedsperspektiv i et
EU medlemsskab; men hidtil har der været gode økonomiske
udviklingsmuligheder for et medlemsland i, at få adgang til dels
udviklingsfondene og dels EU's købedygtige marked.

Der er selvfølgelig et hav af problemer at overvinde, før et EU
medlemsskab kan blive realiseret; men vi må jo starte med kapitel 1
og så ellers arbejde os igennem kapitlerne.

Landene bør dog ikke have adgang til EU's udviklingsfonde, før korruptionen
er nedbragt ganske betydeligt -
vi gider trods alt ikke være til grin for vores egne penge !!

Inge Lehmann, Jacob Nielsen, Torben Siersbæk, Rolf Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Lidt vag formulering. "Regeringen og en del af befolkningen... ønsker EU"... og .. "Et stort antal ønsker Moskva...". Kunne være interessant at vide hvor stor en del af befolkningen i Moldova der rent faktisk ønsker EU og hvor mange der rent faktisk er loyale mod Kreml.

Inge Lehmann, Jacob Nielsen og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
Inge ambrosius

Ib Jensen, der står i teksten at 60 - 70 % af befokningen ønsker et medlemsskab af EU, men kun ca 20 % af NATO. Der står også, at ca 25 % er loyale overfor Kreml, men at det tidligere var en større andel af befolkningen. Hvor nøjagtige disse tal er, fremgår dog ikke

Inge Lehmann, Torben Siersbæk og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg tror ikke Moldova har noget at frygte. Russerne har hele tiden (efter murens fald) sagt, at de ikke er glade for at være mere eller mindre omringet af NATO-lande. Hvilket også er forklaringen (alt andet lige) på invasionen af et Ukraine der var begyndt at orientere sig mod vest (for nu bare at sige det på den måde). Hvis Rusland "annekterer" Moldova så får de NATO lige i fjæset og det vil harmonere dårligt med deres proklamerede interesser.

Det multi-kulturelle/nationale ragnarok udvikler sig mere og mere.
Dejligt hvis "alle Menschen werden Brüder" , men fakta det modsatte.

Store menneskegrupper af forskellig kulturelle, nationale observans har svært ved sammen at udgøre en nation, et land med sammenhængskraft.
I særlig grad også når det såkaldte "moderland" fisker i oprørt vande.

Rusland for eks. med russerne i Donbas, Moldova og Baltikum.
Tyrkiets og Erdogans indblanding i forhold til tyrkere i Europa.
"Solide" nationer som Canada, USA og Australien og deres forhold til nationale mindretal.

Henrik Ilskov-Jensen, Jacob Nielsen, arne tørsleff og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar