På gaden i Rusland
Læsetid: 4 min.

Moskva: Paniske russere forsøger at veksle til dollar, mens virksomheder med ét har mistet deres kunder

Stormløb på pengeautomater, jagt på hård valuta og fortvivlelse om fremtiden er den nye virkelighed, som de russiske forbrugere og virksomheder er kastet ud i efter indførelsen af historiske sanktioner mod landets økonomi
Efter de økonomiske sanktioner mod Rusland har der været lange køer til bankerne i Moskva.

Efter de økonomiske sanktioner mod Rusland har der været lange køer til bankerne i Moskva.

Victor Berzkin

Udland
2. marts 2022

MOSKVA – Da markederne åbnede mandag morgen, indtrådte panikken: I store flokke skyndte russerne sig til de lokale pengeautomater i Moskva for at hæve sparepenge og redde, hvad reddes kunne. Før skaden blev endnu værre.

»Jeg fik en notifikation om, at de lå inde med dollar, og så tog jeg straks herhen,« siger 32-årige Aleksej Presnjakov og fremviser en besked fra den russiske Tinkoff Bank, som oplyser, at han godt kan hæve hård valuta. Omkring 20 personer står i kø foran ham.

»I går var kursen 80 i forhold til dollar. I dag er den på 100 – ja, nogle steder på 150. Så jeg traf en spontan beslutning om at melde mig syg fra arbejdet og så bare gå rundt mellem bankerne, indtil jeg har fået alle mine penge udbetalt – før de bliver totalt værdiløse,« siger han.

Inden for få minutter må de, som har stillet sig i kø, imidlertid sande, at alle dollar er revet væk af bankdagens første kunder. Næsten halvdelen af de ventende forlader straks køen. »Hvem har brug for rubler?« siger en kvinde sarkastisk, som hun forlader køen.

Fra butikscentre til bestyrelseslokaler forsøger russerne nu at finde et fodfæste i, hvad Kreml mandag betegnede som »den forandrede økonomiske virkelighed«, landet nu står over for efter indførelsen af internationale sanktioner mod Ruslands centralbank og andre vigtige finansielle institutioner.

Hvor ekstraordinær situationen er, viser sig ved, at Moskva-børsen, Ruslands største aktiemarked, har stoppet al handel frem til den 5. marts i et forsøg på at afværge et egentligt krak.

Med store dele af sine reserver indefrosset har Ruslands centralbank fordoblet sine primære renter til 20 procent, den højeste sats i dette århundrede, og pålagt store eksportvirksomheder, herunder de store energiproducenter Gazprom og Rosneft, at sælge 80 procent af deres udenlandske valuta for at bidrage til det opkøb af rubler, der skal stabilisere valutakursen.

Flossede nerver

Tiltagene kan mandag formiddag ikke berolige de flossede nerver i indkøbscentret Metropolis Mall i Moskva, hvor russere febrilsk forsøger at omsætte kontanter til forbrugsvarer, før priserne stiger yderligere. Hos M. Video, der er en populær elektronikbutik, forklarer en medarbejder, at rubelpriserne for iPhones »indtil videre er de samme, men det kan ændre sig minut for minut – jeg ville nok købe nu«.

Hvor de civile russere er chokerede, er stemningen i erhvervslivet endnu mere dyster. Flere ejere af mellemstore virksomheder siger, at invasionen af Ukraine – og den isolation af Rusland, den har udløst – har gjort deres virksomheder urentable fra den ene dag til den anden.

En ejer af et reklamefirma med 100 ansatte siger, at han nu vil meddele sine medarbejdere, at han rejser til Armenien med sin kone og to sønner. »Jeg vil fortælle dem, at vi går ind i en krise, vi aldrig før har kendt mage til,« siger han.

»Det er som at flyve i et fly uden motorer eller med motorerne i brand.«

Hans virksomhed, der håndterer kontrakter for internationale mærkevarevirksomheder såsom Pepsi og Volkswagen, havde fuld tryk på så sent som i januar 2022, hvor omsætningen satte rekord. På nærmest ingen tid har de fleste af virksomhederne siden trukket sig helt ud af det russiske marked, og hans forretning er skrumpet »helt enormt«.

En anden virksomhedsejer med hundredvis af ansatte i fødevare- og drikkevare- og turismeindustrien udtaler, at fremtiden under Vladimir Putin henligger i et totalt mørke.

»Vi har ingen anelse om, hvad han finder på næste gang,« siger han. »Ingen i det russiske erhvervsliv ved det. Alle er bare deprimerede. Jeg har oplevet flere økonomiske kriser med pandemien som den seneste. Men før havde man altid en grund til at blive ved med at kæmpe for sin virksomhed. Nu kan jeg ikke få øje på lyset for enden af tunnelen. Selv om det skulle lykkes at skabe fred, er skaden sket. Hvordan skal vi kunne vende den her udvikling?«

Begravelsesstemning

Som mandagen skrider frem, og russiske fly begynder at flyve på bombetogter over Ukraine, og raketartilleri beskyder tæt befolkede bydele i Kharkiv, en by med mere end en million mennesker, breder der sig en fornemmelse af, at krisen nu har passeret et punkt, hvorfra der ikke er nogen vej tilbage.

Selv ledende russiske erhvervsfolk, inklusive de magtfulde oligarker, ser ud til at være foruroligede over den ustabilitet, invasionen har indledt, såvel som over de ekstraordinære foranstaltninger, der har skullet til for at afværge det totale kollaps for rublen.

Oleg Deripaska, milliardær og aluminiumsmagnat, opfordrede søndag til fred »så hurtigt som muligt« i et opslag på de sociale medier. Mandag kritiserer han også centralbankens beslutning om at hæve renten.

»En forhøjet rentesats, et påbudt frasalg af udenlandsk valuta … dette er den første test af, hvem der kommer til at sidde med det endelige ansvar,« skriver Deripaska. »Jeg efterlyser en reel afklaring og en ordentlig redegørelse for, hvad der er planlagt for den økonomiske politik for de næste tre måneder.«

Mandag aften kom et svar i form af endnu mere drakoniske foranstaltninger, herunder strenge restriktioner for pengeoverførsler til udlandet. Disse blev annonceret efter et møde i ren begravelsesstemning mellem økonomiske embedsmænd og Vladimir Putin, som erklærede, at sanktionerne var blevet Rusland påtvunget af det vestlige »løgnenes imperium«.

For mange russere, der følter sig som europæere i deres livsstil, har krigens realiteter kastet dem ud i en helt anden verden med helt andre perspektiver.

»Jeg tror, at folk vil føle sig bange for at bruge penge,« siger en iværksætter, der ejer restauranter og turistvirksomheder. »Vi forlod kommunismen for 30 år siden og havde for længst vænnet os til at have en masse af de bekvemmeligheder, som er almindelige i Vesten. Nu er alle disse fremskridt måske gået tabt. Vi er ikke længere medlem af det internationale samfund.«

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Serie

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Putin gør skade på alt og alle: Ukrainere og russere. Den menige russer ønskede jo ikke at angribe deres broderfolk i Ukraine. Men alm. russere betaler nu en meget høj pris for Putins vanvid.

I Vesten betyder hans magtsyge, at vi også kommer til at lide afsavn. Det er sørgeligt at én mand støttet af en snæver kreds af rige oligarker, forårsager så megen skade og ulykke.

Det er meget vigtigt, at krigen ikke udvikler sig til en 3. verdenskrig.
Så vi må fast holde presset, men samtidig holde hovedet koldt.

Man må virkelig håbe, at Putin mister sin magt, inden det går helt galt.
Den løsning, der formentlig vil koste færrest menneskeliv er, hvis nogle af de folk han omgiver sig med, beslutter sig for at aflive ham - og får held med det.

Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar

Hvis Putin mister sin magt og bliver smidt i fængsel ville det være bedre, men hvem skulle - realistisk set - kunne gøre det?

Peter Beck-Lauritzen, Inger Pedersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Nu skal vi lukke for russiske skibe i europæiske farvande, ja bare en lukning af de danskefarvande ville have stor betydning. Så skal vi trumfe igennem med helt at afskære Rusland fra SWIFT og selv stoppe med at købe olie og gas i Rusland. Vi kan give et varsel på 2 dage, enten stop krigshandlinger i Ukranie eller mærk næste skridt.
Putin er et morderisk svin, som i årevis har drevet statsterrorisme mod sine naboer, eget folk og mod vesten. Det er på tide at Russerne rejser sig op og vipper ham af pinden. Det gør de måske, når omkostningerne ved at have ham og hans gangster venner bliver for høje. Lad os hæve prisen

Peter Beck-Lauritzen

Gode ideer, ovenfor. Håber Putin bytter plads med Navalny.
Glædede mig over Biden idag: sanktion af oligarker og deres værdier, skal ændres til beslaglæggelse. Russerne kender det, bl.a. ved etableringen af Sovjetunionen, afskaffelsen af privat ejendomsret, efter 1945 i DDR, hvor flygtede tyskere mistede ejendomsretten over jord og ejendomme i DDR, ja, tyskere i DK mistede ligeledes gods og jord efter 1945, bl.a. Kalø og Fussingø.
Ukraine skal bygges op igen og til det formål kan de beslaglagte russiske oligarkers stjålne værdier, finde anvendelse. Intet nyt under solen!