Krig i Ukraine
Læsetid: 7 min.

Politolog i Moskva: Russerne er mod krig. Men de er endnu ikke for alvor mod Putin

De fleste russere er rystede, ængstelige og misinformerede. Men trods protester fra uventede kanter er der ikke umiddelbart tegn på et opgør med den selvisolerede Putin, mener en tysk politolog bosat i Moskva
Mand bliver ført væk under demonstration i Sankt Petersborg. Der er hver dag demonstrationer med mange hundrede anholdte, fortæller den tyske politolog Jens Siegert, der har boet i Moskva siden 1993 – men indtil videre er det ikke nok til at være en trussel mod Putin, vurderer han også.

Mand bliver ført væk under demonstration i Sankt Petersborg. Der er hver dag demonstrationer med mange hundrede anholdte, fortæller den tyske politolog Jens Siegert, der har boet i Moskva siden 1993 – men indtil videre er det ikke nok til at være en trussel mod Putin, vurderer han også.

Anatoly Maltsev

Udland
7. marts 2022

Den republikanske senator Lindsey Graham lagde ikke fingrene imellem, da han på Twitter opfordrede russerne til at få Putin fjernet fra jordens overflade. Han håber på en russisk Brutus eller Stauffenberg – de historiske figurer, som udførte et henholdsvis vellykket og mislykket attentat på Julius Cæsar og Adolf Hitler.

»De eneste, der kan fikse situationen, er russerne,« mener Graham.

Hvor vulgær senatorens tone end er i den dybt bekymrende situation, afspejler hans udtalelser en udbredt forestilling i Europa: Putin har malet sig op i et desperat hjørne, og krigen kan først slutte, når Putin er væk. Men hvordan er presset på Putin i Rusland?

»Der er stigende protester mod krigen fra uventede kanter, men det er svært få øje et større opgør,« mener den tyske politolog Jens Siegert, som Information fredag fangede i hans lejlighed i Moskva et par kilometer fra Kreml. Her har han boet siden 1993, og gennem 16 år har han ledet den tyske Heinrich-Böll-Stiftelses kontor samt EU-projektet Public Diplomacy – EU and Russia.

»Hver aften oplever vi demonstrationer med mange hundrede anholdte, og der har været et hidtil uset antal af aktivister, kritikere, videnskabelige organisationer og virksomhedsledere, der har protesteret mod krigen i Ukraine,« siger han.

Alene søndag blev omkring 3.500 ifølge Ruslands indenrigsministerium anholdt under protester, og den uafhængige gruppe OVD-Info oplyser, at det russiske politi er begyndt at slå hårdere ned på protesterne.

»Det er nogle af de mest omfattende protester, vi har set i de 22 år under Putin, og det er ikke kun the usual suspects. Men omvendt må man sige, at det indtil videre ikke er nok til at være en trussel mod Putin.«

Ekstrem kontrol med offentligheden

Fredag blev både Facebook og Twitter samt udenlandske medier som DW og BBC spærret i Rusland. Med en VPN-forbindelse kan man ifølge Jens Siegert stadig komme næsten ubesværet rundt på internettet. Men det er langt fra alle, der bruger denne løsning, og af russisksprogede aviser er det efterhånden kun Novaya Gazeta, der rapporterer kritisk.

Det vil også snart være slut. Lørdag blev det per lov forbudt i både redaktionelle og sociale medier at omtale Ukraine krigen kritisk og benytte udtryk som »angreb«, »invasion« og »krigserklæring«. Kun Kremls version af begivenhederne tåles – ellers vanker der lange fængselsstraffe. På grund af denne militærcensur har en lang række vestlige medier valgt at forlade Rusland.

»Den her repression hører selvfølgelig med til billedet, når man fastslår, at de fleste russere holder  sig tilbage og vælger at være upolitiske,« siger han.

»Langt de fleste er overraskede og chokerede over krigen, men selv om de er imod, tør de ikke ytre det offentligt.«

Jens Siegert giver et eksempel med den russiske centralbankchef Elvira Nabiullina, der for nylig optrådte på en pressekonference i sort og uden de brocher, hun plejer at bære.

»Hun sendte et signal om, at hun ikke var enig. Det er altså helt derude, vi er: Man skal kunne sin Kreml-astrologi for at forstå de spæde og ængstelige protester. Ingen siger det åbent.«

Effektiv propaganda

I medierne får russerne groft sagt at vide, at den russiske hær kun udfører specialoperationer mod regimet i Kyiv. At de ikke angriber civile mål, men kun militære mål. Og at det ukrainske folk i det store og hele er godt tilfredse med »befrielsen«.

»Den russiske propagandamaskine hidtil har været mere effektiv, end jeg havde frygtet,« siger Jens Siegert.

»Rigtig mange russere ser ud til at købe fortællingen om afnazificeringen af Ukraine og det nødvendige regimeskifte i den amerikansk styrede marionetregering i Kyiv. Putin blev så at sige tvunget til at gå i krig af Vesten, han havde ingen anden mulighed.«

Den tyske politolog har i den seneste uge talt med flere højtstående diplomater og analytikere i Moskva – og de slår fast, at de heller ikke vidste mere om Putins konkrete planer end den intetanende offentlighed.

Ifølge det russiske medie Agentstvo er det kun meget få i den inderste kreds omkring Putin, som var indviet i angrebsplanerne på forhånd. Også højtstående erhvervsfolk, ministre og topledere i statskoncerner blev taget på sengen og tør ikke protestere, mener Siegert.

Uanset prisen

Når meldingerne om det stigende antal døde russiske soldater breder sig i Rusland, kan det blive et problem for Putin, vurderer Siegert. Men lige nu leder mange russere stadig efter bagvedliggende forklaringer og tror på, at Putin må sidde inde med en viden eller en højere erkendelse, som de endnu ikke har.

»Formentlig har mange også svært ved at acceptere, hvis deres leder pludselig udstilles som en gemen krigsforbryder,« siger Siegert.

»Også økonomisk trodser krigen al logik – Putin ville krigen uanset prisen.«

Siegert henviser til den russiske journalist Farida Rustamova, der blandt andet arbejder for BBC og regnes for at være en af de få journalister med kilder i Kreml. Hun skriver, at alle de politikere og embedsmænd, hun har talt med siden krigsudbruddet, er dybt overraskede og forargede – og at de ser krigen som en katastrofe for Rusland. Alligevel lander også Farima Rustamova på den nedslående formodning: Ingen i de inderste magtcirkler omkring Putin er villige eller i stand til at stoppe Putin.

Det fik vi en opvisning i, da Putin op til invasionen lod alle i Sikkerhedsrådet udtale deres støtte og anerkendelse, som var han en sadistisk overlærer fra det 19. århundrede, der irettesatte sine overrumplede og ængstelige elever.

Desillusionerede soldater

Offentligheden ved altså ikke, hvordan Putin havde forestillet sig krigens forløb og Vestens reaktion. Alligevel er han ifølge Jens Siegert efter alt at dømme overrasket over både den ukrainske modstand og Vestens hårde modreaktion og sanktioner. Blandt mange andre har den britiske avis The Guardian desuden rapporteret om desillusionerede russiske soldater, der angiveligt blev lokket med i erobringskrigen uden at vide det på forhånd.

»Det kan jeg ikke kommentere på her fra Moskva,« siger Jens Siegert.

»Det kommunikeres selvsagt ikke ud i den russiske offentlighed, og vi har kun ukrainske kilder på det. Men udviklingen i krigen virker … bemærkelsesværdig.«

En russisk Brutus

På spørgsmålet om en russisk Brutus er utænkelig, sukker Jens Siegert kort.

»Målt på succesraten for den slags i den russiske historie, er der ikke meget, der tyder på det. Og internt i Kreml virker Putin bedre forberedt på det her, end mange i Vesten håber.«

Det åbne og helt afgørende spørgsmål er derfor, om sanktionerne vil vende stemningen mod Putin. Det er stadig svært at vurdere, for de seneste dage har Moskva virket relativt normal, mener Jens Siegert. Men der er en anspændt stemning, hvor folk venter på, hvordan og hvor hurtigt sanktionerne vil virke – og hvor hurtigt rublen vil falde. Anerkendte økonomiske institutter som IW Köln forudser en snarlig hyperinflation, altså mindst 50 procents inflation, hvis sanktionerne opretholdes.

»Vestlige butikker som IKEA og H&M er lukket, og koncerner som Volkswagen leverer ikke længere til Rusland. De nyheder spreder sig selvfølgelig også her,« siger Jens Siegert.

I weekenden blev det ifølge AFP og Moscow Times ligeledes besluttet at rationere visse basale dagligvarer for at undgå hamstring og et sort marked.

»I supermarkederne er hylderne stadig fyldte. Men på apotekerne hamstres der især vestlig medicin, og der er lange køer ved alle hæveautomater. Russerne dækker sig altså ind, så godt de kan. De er nok bange for sanktionerne, men omvendt har især de ældre russere været vant til at klare perioder, hvor man skulle være mere eller mindre selvforsynende med grøntsager fra datschaen og byttehandler i naturalier. Det vil næppe vække samme ramaskrig, som det ville gøre i Danmark eller Tyskland.«

Dunkel sovjettid

Magasinet Politico har rejst spørgsmålet om, hvorvidt den forestående nedsmeltning i den russiske økonomi vil øge presset på Putin nedefra – eller om det er et incitament til at undertrykke russerne endnu mere. Blandt de adspurgte eksperter er der overvejende enighed om, at det er en klar fare: Rusland kan vende tilbage til tilstande som i den dunkleste tid i Sovjetunionen.

Jens Siegert holder den lidt mere åben: Sanktionerne kan udløse vrede mod Putin og oligarkerne omkring ham.

»Men de kan også hurtigt skabe sammenhold og solidaritet med Putin mod Vesten. Man må konstatere, at vi med sanktionerne siden 2014 ikke har skabt vrede mod toppen. Men det ærlige svar er, at ingen ved det, for det er et historisk eksperiment med så mange ubekendte faktorer på vejen.«

Bare væk

På spørgsmålet om, hvor brandfarligt det er ikke at give Putin og atommagten Rusland en vej ud af den umiddelbart håbløse situation, tøver Jens Siegert kort, før han svarer:

»Man må desværre frygte det værste, når en leder er så langt ude som Putin. Med det helt forvredne historiebillede virker Putins mission irrationel,« siger han.

»Vi tror, at han måske bare vil sætte skabet på plads i Ukraine, og så kan han vende tilbage til den gamle normalitet. Men jeg frygter, at hvis Vesten viser svaghed nu, så bliver det Georgiens og Moldaviens tur næste gang.«

Mange af Jens Siegerts bekendte – både expats og russere – er allerede ved at forlade landet. Selv er Jens Siegert også i gang med at pakke bilen. Om få dage forlader han sin lejlighed i Moskva og rejser ud af Rusland. Indtil videre i nogle uger. Men uden at vide, om han kommer tilbage.

Serie

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Georgiens og Moldaviens tur næste gang.«
Listen kan indeholde navne som Estland , Estland, Litauen, Finland, Sverige ( Gotland) og Bornholm.

Helt usandsynligt, måske?

Chancen/muligheden skal han ikke have!

Kurt Nielsen, Torben Siersbæk, Svend Erik Sokkelund, Bent Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen, anders krag, Holger Nielsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er heldigvis også begyndt at opstå en vis offentlig krigsmodstand i Danmark, så det kan håbes at de mellemfolkelige interesser på tværs af de politiske eliters demokratiforladte, interessekorrupte og aldeles stupide magtkampe.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-03-05-hundredevis-af-danskere-demons...

Demonstrationerne retter sig mod militær krig - og hvis også protester mod den i specielt Europa ødelæggende økonomiske krig, som også obstruerer omstilling til bæredygtig energi og fordrer øget pres for økonomisk vækst, afstedkommer ulighed osv., kunne komme med, forbedres mulighederne for med fredelige midler at tvinge parterne til forhandlinger af genuin karakter.

Ete Forchhammer , Steen K Petersen, Birgitte Nielsen, Bent Larsen, Espen Bøgh, Birthe Drews og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

For hundrede år siden havde russerne den samme situation med Zaren.
Problemet ser ud til, at den almindelige Russer ikke kender til den krig, der foregår. Russiske mødre ved ikke, hvor deres sønner er. De ved ikke, at de er i Ukraine og måske ikke kommer hjem i live.

Carsten Troelsgaard

Hanne Utoft skriver
"Der er heldigvis også begyndt at opstå en vis offentlig krigsmodstand .."

Du mener .. hvis vi alle stopper med at møde over-ivan's krig med krig, så

"..forbedres mulighederne for med fredelige midler at tvinge parterne til forhandlinger.."

Du har en kort hukommelse.
Jeg kunne sværge på, at det var der vi kom fra.

Andreas Lykke Jensen, Søren Nørgaard, Torben Siersbæk, Ulrik Bjørn Jeppesen, Jacob Nielsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

...af genuin karakter, Carsten Troelsgaard. Som har til formål at afslutte konflikten og krigshandlingerne med de nødvendige, diplomatiske og politiske midler/kompromisser, der skal til. Ikke forhandlinger på skrømt.

Steen K Petersen, Birgitte Nielsen, Birthe Drews og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Giv 1 grad af din rumtemperatur for Ukraine. Vi må frigøre os fra russisk kul, olie og gas. Her er noget vi hver især kan gøre her og nu: rejse os op og skrue ned for varmen: giv 1 grad for Ukraine. Når vi er mange der gør noget samtidigt vil det lykkes for os.

Denne konflikt kan ganske enkelt kun løses med nødvendige, diplomatiske og politiske midler/kompromisser. Og uanset hvad vi mener om styret i Rusland så er der ingen vej udenom dette med minder vi ønsker krigen fortsætter eller i værste
fald eskalerer.
Men som professor John J. Mearsheimer nævner så kræver det direkte forhandlinger mellem russerne og amerikanerne Vi husker alle billedet af mødet mellem Putin og Macron. Der hvor de sidder i hver sin ende af verdens længste bord indenfor diplomatiet. Putin har ganske enkelt ingen respekt for de europæiske ledere og det er måske ikke så mærkeligt. Europæerne gør hvad USA beder dem om. Det er USA der bestemmer.

Der skal findes en løsning der tilgodeser begge parter i konflikten og her bliver vi altså nød til at anerkende at styret i Rusland mener at det er truet hvis Ukraine skulle blive medlem af Nato - eller Nato på andre områder spiller en aktiv rolle i Ukraines militære opbygning - hvilket de allerede gør. Ukraine skal til gengæld sikres mod indblanding fra Rusland. Hvordan det kan gøres - ja det må man finde en diplomatisk løsning på. Her kunne FN måske få en rolle.

Putin har ingen interesse i at blive i Ukraine og kalder det en operation. Det vælger vi at overhøre - og det kan desværre betyde at der bliver længere til de fredsforhandlinger der kunne skabe fred i Ukraine. Det ville klæde de europæiske ledere at træde mere i karakter og press på fredsforhandlingerne mellem USA og Rusland. Vi ser desværre det modsatte.
Og det bliver desværre stadig vanskeligere at komme ned fra det træ man er kravlet op i uden at tabe ansigt.

https://www.information.dk/udland/2022/03/politolog-moskva-russerne-krig...

Ete Forchhammer , Steen K Petersen, Peter Mikkelsen, Birgitte Nielsen, Hans Christian Jørgensen, Bent Larsen, Viggo Okholm, Morten Larsen, Birthe Drews og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nu er det ikke for at være plat, men jeg kunne godt tænke mig at vide hvor mange russere der følger med i Eurovision - og international fodbold, for den sags skyld? For når nettet er lukket for info udefra og den frie presse kvalt, så er sport og en årlige paneurpæiske kulturbegivenhed som Eurovision nogle af de få vinduer den frie verden stadig har, hvor der kan foridles sindelagsstemninger, for ikkke at sige oplysning, ind i russernes formørkede stuer. Med mindre, selvfølgelig, Putin ikke også afskærer sin befolkning f uldstændigt fra vestlig kultur, sådan som vi fx ser det hos hans kollega i Nordkorea.

Svend Erik Sokkelund og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Med hensyn til sanktioner. Nu ser jeg at pensionskasserne sælger ud af deres aktiver i Rusland. Og hvem monstro opkøber disse for en slik.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-03/wall-street-is-alread...

Birgitte Nielsen, Bent Larsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Birthe Drews og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Alle nævnt, ingen glemt. Der er nogen, der mener man kan tale Putin til fred, med diplomati og så videre, det er gode forslag, men desværre forstår Putin kun våbensprog. Man kan aftale noget med ham - ja men har han ikke før brudt et ord?
Kim Houmøller jeg er enig med dig, for jeg har selv nævnt risikoen for angreb på Finland og Sverige, da de ikke er med i Nato, jeg glemte Bornholm, som jeg mener jeg har hørt Putin udtale noget om, at han mener tilhører Rusland i forbindelse med krigen. Hvis man tror, at han sagde det for sjov, så tro om, hvad det angår har han ingen humor. Krigsmodstand i vesten hjælper ikke mod ham, hvis han hører om det hopper han i luften, skriger af grin, og falder ned igen. Hvad han vil i Ukraine, der blev skrevet en artikel her i bladet, hvor en person, der kender Putin, han udtalte at Putin hader Ukraine. Jeg kan ikke huske baggrunden, og ej heller, hvornår artiklen blev bragt her i avisen. Hvis man vil forhandle med Putin, så får man lige så meget ud af det som ved, at forhandle med en dør. Jeg håber, at EU og Nato hjælper Ukraine så meget, at UA vinder krigen, for hvis Nato kommer over grænsen, så har vi verdenskrig nr. 3. "Kvæl" Putin ved, at stramme endnu mere op for sanktioner, der rammer mere økonomi og import/eksport, for det er det næste eneste sprog han forstår, det andet er krudt og kugler. Søren Kristensen du nævner Nordkorea, og i mine øjne ser det ud til, at Putin er på den vej. Arme "små" russere, der bare prøver at passe deres arbejde, om der er som landmand, eller hvad det nu kan være, er i denne situation lige meget. "Kvæl" Putin med endnu flere og strammere sanktioner, så han og hans rige venner står uden en mønt på lommen, og deres udlandsværdier bliver indefrosset. Verden er godt i gang med det, men der mangler mange værdier endnu. Jeg tror, der er mange, der vil juble, hvis Putin og hans venner kommer mere fattig ud af denne krig end en kirkerotte.

Søren Nørgaard, Torben Siersbæk, Jacob Nielsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Jeg tror, der er rigtig mange russere, der har udenlandske venner, har rejst i Europa, og kan finde ud af at bruge en VPN-internetforbindelse.

Hvis vi med "russerne" kun tænker på uvidende bønder ude på den russikske slette, så tager vi altså fejl. Der er - forhåbenligt - mange ganske vidende og internationalt orienterede russere, der ikke falder for Putins forældede sovjet-politik.

Torben Siersbæk og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Hanne Utoft.

Du må undskylde mig min ”bessermachen”- tendens, men af og til er det altså nødvendigt. Min forstand ligger forhåbentligt tæt på gennemsnittet, og alligevel skal jeg dechifrer dit første indlæg for at forstå, hvad du mener. I første sætning er det helt umuligt. Her glemmer du vist at skrive, hvad det er, vi i Danmark kan håbe på.

I anden sætning blander du så mange ting sammen, at sætningen bliver temmelig svær at forstå. Du skriver:

”Demonstrationerne retter sig mod militær krig - og hvis også protester mod den i specielt Europa ødelæggende økonomiske krig, som også obstruerer omstilling til bæredygtig energi og fordrer øget pres for økonomisk vækst, afstedkommer ulighed osv., kunne komme med, forbedres mulighederne for med fredelige midler at tvinge parterne til forhandlinger af genuin karakter”.

I klar tekst betyder det, så vidt jeg kan se følgende: Demonstrationerne I
Europa retter sig mod militær krig. Hvis vi også demonstrerede mod vores ødelæggende økonomiske system, ville vi forbedre mulighederne for, at vi med fredelige midler kunne bringe parterne til ægte forhandlinger. Grunden er, at vores økonomiske system obstruerer omstilling til bæredygtig energi, driver os mod vedvarende økonomisk vækst og ulighed osv.

Hvis min omskrivning er korrekt forstået, så har jeg altså svært ved at se, hvordan demonstrationer mod vores økonomiske system i Europa, kan bringe Putin og Ukraines regering sammen til at ægte forhandlinger.

Forklaring ønskes af Hanne Utoft eller af dem, der anbefaler indlægget og derfor må have forstået det.

Søren Nørgaard, Torben Siersbæk, René Arestrup, Ulrik Bjørn Jeppesen, Jacob Nielsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

...vores økonomiske krig, skrev jeg, Mogens Kjær. Dén sanktionsbølge og boykot, som skal ramme Rusland, vil give rebound i Europa - ligesom stærkt øgede forsvarsudgifter, import af amerikansk frackinggas vil blive omkostningstungt for europæisk økonomi ... og tvinge regeringerne ind i flere besparelser, end man allerede havde nedlagt i sigtelinjerne.

Birgitte Nielsen, Espen Bøgh og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Og jeg supplerer kl. 19.34 med hvad vi/der kan håbes på hvilket undrer mig at du ikke fik med. Men tjek gerne. Og husk at læse hvad jeg skriver - det fremmer en saglig debat.

"Alle nævnt, ingen glemt. Der er nogen, der mener man kan tale Putin til fred, med diplomati og så videre, det er gode forslag, men desværre forstår Putin kun våbensprog. Man kan aftale noget med ham - ja men har han ikke før brudt et ord?"

Et relevant spørgsmål, som kan besvares med at tillid ikke er godt, men med (gensidig) kontrol kan vi komme langt. Især hvis Putins opfyldelse af evt. aftaleforpligtelser indløser genuine indrømmelser fra vestlig side - og en anerkendelse af at der er andre problemer i Ukraine-krigen end blot narcissistisk, russisk pleje af stormagtsinteresser - problemer som der skal findes løsninger på. Det er mig f.eks. komplet ubegribeligt at d'herrer og damer fuldstændigt kan ignorere at knap 6,5 mio borgeres afstemning i Donbass i 2014 resulterede i klart flertal for uafhængighed af den ukrainske revolution (som transformationen jævnligt kaldes) - men den nye regering i Kiev ville ikke anerkendt dette.

Hvilken stormagt(s)leder har ikke brudt sit ord? Hvilken elitepolitiker kan der stoles på? Nogen er da vist alligevel 'glemt' i den store, vestlige ligning.

Vesten råber og skriger op om hvad vi skal gøre mod Rusland og hjælpe Ukraine med militær, sanktioner mod russerne ect., selv "hjælpe organisationer har travlt i disse dage og mail boksen er fyldt med mail fra dem om at give nogle penge mens udgifterne stiger med en vanvittig fart.

Er der noget vi er blevet klar over med denne konflikt er, at EU/Vesten ikke har noget militær tilbage, andet end gammelt skrammel som vi nu sender til Ukraine, det må Putin tage til sig med kyshånd og der er mere eller mindre åbnet op for at Putin kan fortsætte med Balkan landene, Vesten har ikke noget militær og Nato tør ikke blande sig.

Det er næsten som at sige til Putin "fortsæt du bare, for vi kan ikke gøre noget, for vi har sovet i lang tid og håbet på at vågne op til en verden uden krig", mens Nato/USA angriber bl.a Mellemøsten (Iran/Irak/Syrien o.s.v.), Afghanistan og ikke at forglemme Vietnam ect.
Hvor mange år vil det tage at bygge Vestens/EUs militær op til en skræmmende styrke, jeg vil tro årevis.

Så ikke nok med at "Vesten" taber krigen i Ukraine, men vi mister også den lille del af militær vi har som er sendt til Ukraine og Vesten kommer til at stå med en masse flygtninge og får fuldstændig egne regler på det område.
Taber Ukraine krigen (som de måske snart gør) står Vesten med en masse flygtninge og de er ikke alle sammen "gode" mennesker, der er mange kriminelle i Ukraine som bla. den Ukrainske mafia, de kan nu uden problemer flytte rundt i Europa og udvide deres aktiviteter.
De fleste har vel hørt om "trafficking" af unge kvinder, det står bla, de for en del af, det er bla. også dem vi hjælper til Vesten.
De operere på et plan vi ikke er vant til i Vesten og det kan ødelægge et samfund, Ukrainerne er vant til de forhold, det er vi ikke i Vesten.

Et lidt anden billede af flygtninge fra Ukraine, hvor vi KUN hører om de "gode" Ukrainere i medierne.

Hanne Utoft

Tak for forklaringen og undskyld fejltagelen med ”system” i stedet for ”krig”. Det var ren vanetænkning fra min side, fordi du jo plejer at kritisere vores økonomiske system – nemlig kapitalismen. Jeg må vist vænne mig til, at alle nu er begyndt at kalde ”økonomiske sanktioner” for ”økonomisk krig”. Men det er jo rent faktisk hvad det er.

Jeg vil nu stadig mene, at min omskrivning vil gøre livet lettere for os alle, blot jeg udskifter ”system” med ”krig”. Min forlagsredaktør sagde altid, at ”almindelige mennesker skal kunne forstå, hvad I skriver første gang, de læser det”. Og jeg regner mig som bekendt for et almindeligt menneske, der havde svært ved at læse din lange sætning med flere indskudte sætninger indflettet.

Og så en lille bøn. Når du skriver en længere rettelse, kunne du ikke vænne dig til at skrive ”rettelse” som overskrift, når du korrigeret et eller andet, som du har skrevet. Det ville gøre det hele lidt lettere for os, der ikke læser hele tråden på en gang.

Hanne Utoft.

Jeg fik ikke skrevet, at Putin vist for nærværende er ligeglad med, at vestens økonomiske krig "obstruerer omstilling til bæredygtig energi, driver os mod vedvarende økonomisk vækst og ulighed osv." Det gælder vist både, hvis det alene sker i Europa, eller det sker i hele verden.

Torben Siersbæk

Det er simpelthen surrealistisk at se alle de bortforklaringer, der bringes til torvs for at undskylde de massive russiske militære overfald på et naboland!
Hensigten med de kilometerlange ordguirlander er ganske klar: tal om noget andet end at hundredetusinder af MENNESKER bliver smadret af russiske bomber nu!
Det er skændigt, ganske enkelt!

Thomas Bindesbøll, Erik Fuglsang, Søren Nørgaard, Bent Nørgaard og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

Krig er forfærdelig - ingen tvivl om det, og krigen i Ukraine er naturligvis forfærdelig for de mange mennesker der nu er drevet på flugt, og muligvis har mistet alt.

Krig er som det er sagt; "ingen skønhedskonkurrence"! - Så der er ikke noget at være i tvivl om.

Vores medier her i "den frie verden", der ikke er indskrænket af politisk censur af nogen art. fortæller os dagligt om udviklingen i krigen og dens uretfærdigheder som begås i krigens navn, - ikke mindst af dem vi anser - eller skal anse, som vores fjender/modstandere.

Modpartens medier fortæller naturligvis deres version om krigen og dens gang, men heldigvis fortæller vore egne medier sandheden i modsætning til den anden part.

- Jo russerne(Putins medier) fortæller naturligvis de løgne som Rusland vil have deres befolkning skal tro på som sandheden, - men vores medier fortæller den sandhed som vi skal ser, hvad enten det sker i skrift eller videooptagelser.

- Sådan noget gør vi jo ikke i det demokratiske vesten, lyver om grunden til vi invaderer andre lande og påfører civilbefolkningen død og ødelæggelse på grund af en løgn om "masseødelæggelsesvåben".

I modsætning til russerne er vores sag retfærdigt, og vore medier fortæller altid sandheden om vore krige og deres årsag og udvikling, - eller ville vi jo ikke leve i et åbent og frit demokrati, - men i et undertrykt diktatur.

Vores selvretfærdighed og -godhed er vist lidt rigeligt overvurderet, og vi mangler da også at stille vore egne krigsforbrydere for en domstol, for alle de ukontrollerede drab der sket i bl.a. Irak.

- Nej, for vi stiller kun de andres krigsforbrydelser for en domstol for deres krigsforbrydelser, som oprigtige retsindige demokratier nu engang gør.

- Man kunne måske få den tanke på ovenstående baggrund, at den "hvide mands" retsforståelse er blevet sammenblandet med et social syn mennesker livstil og påklædning, som nedsætter deres værdier og livsværdier længere nede af værdieskalaen, derfor ikke giver dem samme rettigheder til ligeværdig behandling som "den hvide mand"!?

- De Amerikanske indianere fik jo heller aldrig noget valg, overfor den "hvide mand"!

Pia Nielsen, 06. marts, 2022 - 08:23

De har gjort næsten det samme i svømmehallen herpå Amager, de lukker bane 7 og 8 kl. 14.00 så man kun kan benytte banerne 1 - 6.

Putin er en tidligere manipulator, der siden invasionen i Gorrgien, har lagt det manipulatoriske af sig og trådt frem som det han er og altid har været: En diktator med imperialistiske drømme om et russisk stor rige.
Han kommer ikke tilbage til forhandlingsbordet from fredens skyld.

Claus Voltelen

Pia Nielsen
Du skriver, at Putin ingen interesse har i at blive i Ukraine (hvis jeg har forstået dig rigtigt). Han har dog givet udtryk for, at Ukraine ikke er en "rigtig nation", men historisk en del af Rusland og det skal det vedblive at være. Andre er af den opfattelse, at Ukraine har været besat af Rusland igennem flere hundrede år. Putin har også givet udtryk for, at Sovjetunionens sammenbrud var en geopolitisk katastrofe. Det er påfaldende, at alle de områder, der tidligere har været med i Warszawa-pagten, ønsker medlemskab af NATO (bortset fra Rusland selvfølgelig). Det kan måske skyldes, at de efter århundredes besættelser har en begrundet eller ubegrundet frygt for, hvad de til enhver tid værende magthavere i Kreml kan finde på. Politikens Historiske Atlas fra 1962, kort 72 , viser Ruslands udvikling fra 1300 til 1825. Det kan man godt tænke lidt over.