Reportage
Læsetid: 5 min.

Russere i tusindvis rejser ud af deres land: »Putin har likvideret russisk kultur«

Det er ikke kun ukrainere, der er på flugt i disse dage. Titusinder af russiske krigsmodstandere rejser i øjeblikket ud af Rusland, og mange af dem ankommer til Tyrkiet. Storbyen Istanbul er på kort tid blevet tilflugtssted for russiske kunstnere. Information har mødt nogle af dem
Siden deres ankomst til Istanbul har russerne afholdt flere arrangementer og koncerter, hvor de har udtrykt deres modstand mod krigen. Den største af dem blev afholdt af den russiske rapper Oxxxymiron – her ses folk stå i kø til hans koncert den 15. marts.

Siden deres ankomst til Istanbul har russerne afholdt flere arrangementer og koncerter, hvor de har udtrykt deres modstand mod krigen. Den største af dem blev afholdt af den russiske rapper Oxxxymiron – her ses folk stå i kø til hans koncert den 15. marts.

Sergey Ponomarev

Udland
29. marts 2022

ISTANBUL – En af den osmanniske sultans mere grandiose titler gennem tiderne – Universets tilflugtssted – var ikke bare praleri. En overflod af flygtninge har søgt ly i sultanens hovedstad Istanbul siden 1400-tallet.

I 1490’erne var det sefardiske jøder på flugt fra inkvisitionen i Spanien. I 1709 var det svenske soldater, der efter det svenske nederlag til den russiske kejser Peter den Store i Ukraine bosatte sig lige uden for storbyen. I 1900-tallet var det tjerkessere, der flygtede fra tsar-Rusland.

Og siden det destruktive 20. århundrede – særligt efter kalifatets kollaps i kølvandet på Første Verdenskrig – er flygtningestrømmene kun blevet hyppigere, større og mere kaotiske.

I 1920’erne var det russerne – herunder forfatteren Vladimir Nabokov – der flygtede fra bolsjevikkerne. I 1990’erne var det tjetjenere. I 10’erne var det syrerne. Og senest i 20’erne, hvor afghanere tog flugten efter Talebans magtovertagelse i Kabul.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Fin beskrivelse af bagsiden af forhastede lemminge-og mediebårne sanktioner der rammer et helt lands befolkning og især dissidenter, som vesten netop burde støtte.
Hvornår tager emsige von der Leyen initiativ til noget her? Kultur er vist også under EU-fanerne.

Olaf Tehrani, Arne Albatros Olsen, Hans Aagaard, Marianne Jespersen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

vil nogen forklare mig, hvordan at blokke russiske kunstnere i udlandet skal bremse Putins fremmarch? Er det fordi man ikke kan skelne med Rusland-loyale og Putin-tro? Eller bare fordi det føles fedt at “bidrage” til Vestens indkapsling af Rusland?

Arne Albatros Olsen, Hans Aagaard, John Andersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Kenneth Krabat 29. marts, 2022 - 08:41

"vil nogen forklare mig, hvordan at blokke russiske kunstnere i udlandet skal bremse Putins fremmarch? Er det fordi man ikke kan skelne med Rusland-loyale og Putin-tro? Eller bare fordi det føles fedt at “bidrage” til Vestens indkapsling af Rusland?"
citat fra læserbrev

For mig er det begge dele.

Willy Johannsen

Kunstnere er som regel et lands følsomme seismografer.
De er klar over, hvad der er i vente, når og hvis Putin får tid til at beskæftige sig med dem.
Han har fortalt det meget tydeligt, hvad han mener om alle dem, der ikke er enige med.
De er i hans øjne landsforrædere.
Selv om det netop er nationen Rusland og dets mennesker, de forsvarer.
Putins metafor om insekter, der skal spyttes ud, siger det meste.
Hvem, har lyst til at vente på det? Så hellere i eksil.
Inden de "sorte ravne" begynder at samle dem ind til en uvis skæbne.....
Gulag igen?

Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Torben Bruhn Andersen, Steen Bahnsen, Eva Schwanenflügel, René Arestrup, Jens Christensen, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

De eneste, der reelt kan sætte Putin fra bestillingen, er den russiske befolkning. På alle andre måder giver det mere ballade.

Torben Bruhn Andersen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

Og millioner af Ukrainere er tvunget til at forlade ders land på grund af Rusland

Holger Nielsen, Kim Folke Knudsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Jeg har netop set en video på Youtube lavet af en ung historiestuderende, Natasha, som er både klog og hamrende sympatisk, hvis jeg må udtrykke det sådan, hun er fra det aller østligste Rusland.

Jeg har de seneste måneder set rigtig mange af hendes videoer, som altid har været seriøse og objektive, ofte med kærlige og positive omtaler af emner, som reelt var grimme og hæslige, men sådan ser det åbenbart ud mange steder i Putins Rusland, når man kommer uden for Moskva og Sankt Petersborg.

Den video, jeg netop har set, var en sørgmodig video, hvor hun forklarede, at på grund af Putins seneste lovgivning (undskyld udtrykket, men i Rusland i dag er det diktator Putin, som bestemmer, hvad man må og ikke må i Rusland, og hvis han får brug for det, gummistempler Dumaen, den lov, han så har brug for. Det ved vi alle. Også os her på Informations hjemmeside) kunne hun ikke sige det, hun egentlig gerne ville fortælle dem, der følger hende på Youtube.
”Jeg har underlagt mig selvcensur på grund af alt det, som I godt ved, der er sket, og hvad vi nu er blevet pålagt her i Rusland”.
Natashas budskab var både fortvivlende, hjerteskærende og hjertegribende, selv om hun sluttede med en optimistisk hilsen, at vi måske ses igen.
Jeg må tilstå, at selv om jeg kan konstatere – her på Informations hjemmeside – at der er danskere, som helhjertet støtter det, som I de fleste menneskers øjne, er et afskyeligt regimes afskyelige handlinger, et regime som tilmed har truet Danmark med atomangreb, så har disse mennesker ingen problemer med det. Jeg fatter det det ganske enkelt ikke. Jeg vil ønske, at de forklarede det for os andre.
Men det er nok et forgæves ønske…
Ruslands kultur er forsvundet med Putin, som det bliver sagt...

Holger Nielsen, Kim Folke Knudsen, Torben Bruhn Andersen, Rolf Andersen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Willy Johannsen, 29. marts, 2022 - 21:03

Dit sidste spørgsmål er klassisk. Noget af svaret skyldes en historisk arv fra den kolde krig og senere konflikter. Ukraine bliver gjort til syndebuk for usympatiske vestlige handlinger i fortiden.

En anden del af svaret ligger i magtens fascination. Totalitære regimer ledet af hensynsløse sociopater er altid på forhånd sikre på at opnå en vis mængde tilhængere, beundrere og apologeter. Det kommer dybest set ikke an på det politiske indhold. Det kan også gælde for religiøse sektledere med Jim Jones som eksempel. Dømte mordere i fængslet modtager kærestebreve, som de aldrig ville have fået ved at opføre sig som anstændige mennesker.

Holger Nielsen, Kim Folke Knudsen, Torben Lindegaard, Steen Bahnsen, Martin Kristensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Morten Bo Johansen

@Kenneth Krabat

vil nogen forklare mig, hvordan at blokke russiske kunstnere i udlandet skal bremse Putins fremmarch? Er det fordi man ikke kan skelne med Rusland-loyale og Putin-tro? Eller bare fordi det føles fedt at “bidrage” til Vestens indkapsling af Rusland?

Jeg er nu af den opfattelse, at det er Rusland, der indkapsler sig selv. Rusland ønsker ikke at være en konstruktiv medspiller i internationalt samarbejde, men hele tiden at være et land, som intimiderer andre lande.

Kim Folke Knudsen, Frederik Schwane og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Russere og Hviderussere

I bør få asyl her i landet på præcis samme vilkår som Ukrainerne. Tidsubegrænset ophold ret til uddannelse, ret til beskæftigelse, ret til sociale ydelser, lægehjælp osv. Det må være rædselsfuldt at indse, at du er nød til at forlade dit Fædreland, fordi styret er gået helt amok i undertrykkelse despoti og krigsvanvid. Der er slægtninge, venner veninder kolleger en hel tilværelse måske børn som forlades ved denne flugt ud af Rusland.

Min store forståelse for Jeres situation. Der har været kredse her i Danmark, som ønsker at tvinge den russiske ortodokse kirke her i landet til at tage aktivt stilling imod det russiske overfald på Ukraine. Jeg vil advare mod at politisere på dette felt. Uanset at jeg ikke har den mindste sympati for den russiske krigsførelse. Vi må under ingen omstændigheder gøde jorden for had og hetz mod den russiske diaspora her i Danmark og i hele Europa.

Deres situation er ekstra svær nu med de konstante nye beretninger om krigens gru i Ukraine. Russerne og Hviderusserne her i landet er velkommen og en integreret del af Den Frie Verden og af Demokratiernes Fællesskab. Det er forbundet med livsfare for mange russere og hviderussere at forsøge at rejse hjem nu, hvor undertrykkelsen når nye højder og FSB, KGB og GRU styrer terroren mod den russiske civilbefolkning fra alle samfundets hjørner.

Den russiske diaspora her i Vesten og den russiske civilbefolkning i Rusland har ikke ansvar for deres regimes grusomme gerninger.

Kun aktive kollaboratører, som hjælper regimet med at forfølge andre russere og hviderussere her i landet og i Rusland, dem skal der holdes skarpt øje med fra de vestlige efterretningstjenesters side. Der er altid brådne kar i blandt alle folkeslag også hos os selv.

Det skal ikke lykkes for Diktator Vladimir Putin at drive en kile ind mellem folkeslag, som alle har plads i vores del af den civiliseret Verden: Den Frie Verden, Demokratiernes fællesskab. Her er det ikke etnicitet men forankring og tilhørsforhold til vores nationer, som binder os sammen.

PS: Det gælder også de syriske flygtninge, som vi må stoppe nu med at sende hjem til Bashar Al Assads terrorregime.

VH
KFK

Russere i tusindvis rejser ud af deres land: »Putin har likvideret russisk kultur«

Putin er russisk kultur indtil der er russere der beviser det modsatte ved at gøre med ham som der blev gjort med Mussolini

Willy Johannsen

Kære Anders Thornvig Sørensen
Du skriver noget af det mest forstandige og indsigtsfulde, jeg har læst her på kommentarerne.
Jeg er ikke altid særlig god til at finde de ord på, som udtrykker lige præcis, hvad jeg gerne vil sige.

Jeg er ikke så lidt misundelig på alle jer - sandsynligvis meget yngre end mig - jeg er 78 - som har et helt andet vokabularium, end det jeg nogensinde er kommet til at beherske.
Nok lidt præget af det "mørke Jylland", hvor jeg er født og opvokset.
Man kan grine af den slags, hvad jeg også selv gør, men man slæber det med sig resten af livet, bliver man klar over...
Men i det mindste prøver jeg at være ærlig og oprigtig.
Så godt jeg nu kan...:)

De bedste hilsener
Willy Johannsen

Anders Thornvig Sørensen

Kære Willy Johannsen

Det, som jeg har læst af dine indlæg, går klart og tydeligt igennem. Jeg ville ønske, at jeg kunne gøre flere konkrete ting, end jeg gør.

Måske skal jeg nævne nogle af mine engelsksprogede kilder fra internettet. Siden december 2021 er Rob Lee (Twitter/Ukraine) og "The Lookout" (Twitter/Ukraine) kommet til.

Men jeg fandt dem via link fra en anden kilde, nemlig Nolan Peterson (Twitter/Ukraine). Jeg har læst mange af hans artikler om Ukraine siden februar 2014. Han var i flere år korrespondent i Ukraine for avisen Daily Signal. Han kom til Ukraine i 2014 og har vist nok boet der lige siden. Hans baggrund er i det amerikanske militær. Hans artikler og videoer om Ukraine er gratis, i hvert fald i alle de tilfælde jeg kender til. Jeg har citeret ham indirekte flere gange uden ved navns nævnelse, og det er på tide at få kilden angivet.

Med venlig hilsen, Anders Thornvig Sørensen

Klaus Ankerstjerne Eriksen

Mange russere er modstandere af krigen. Men deres informationer om, hvad der foregår, er filtreret gennem et Putin-kontrolleret net. Der er meget de ikke ved.

Hvis jeg var russer, så ville jeg meget gerne have informationer om, hvad der foregår, fra andre parter i krigen.

Derfor er jeg begyndt at lave små kommentarer, som jeg uploader på en Channel på mediet Telegram ca. en gang om dagen. Jeg kalder min Channel for "ukraine_information" .

Kender du nogen i Rusland, der gerne vil vide lidt mere om Putins krig i Ukraine, så må de gerne kigge ind på ukraine_information.

PS: bær over med mit ringe russisk sprog, jeg bruger google-translate til oversættelse ;-)