Analyse
Læsetid: 6 min.

Storfavoritten Macrons valgprogram er klassisk Macron med reformer og strammere udlændingepolitik

Macron har lanceret sin politiske platform forud for et præsidentvalg, som han er storfavorit til at vinde. Forhøjet pensionsalder, reformer af uddannelser og sundhedssystemet, strammere kontanthjælpsregler, milliarder til forsvaret, hård udlændingepolitik og større statslig styring af økonomien er på menuen
Torsdag præsenterede den franske præsident, Emmanuel Macron, sit valgprogram på et fire timer langt pressemøde i den sydlige by Pau. Det var klassisk Macron og uden de store overraskelser.

Torsdag præsenterede den franske præsident, Emmanuel Macron, sit valgprogram på et fire timer langt pressemøde i den sydlige by Pau. Det var klassisk Macron og uden de store overraskelser.

Vincent West

Udland
21. marts 2022

Præsident Emmanuel Macron har endnu ikke afholdt et eneste rigtigt valgmøde, alligevel er han gigantisk favorit til at vinde det franske præsidentvalg til april.

Torsdag præsenterede han sit valgprogram på et fire timer langt pressemøde i den sydlige by Pau, hvor hans tætte politiske allierede François Bayrou er borgmester. Det var klassisk Macron. Et program, som tager luften ud af modstanderne ved at kopiere deres ideer. Men også et program uden store overraskelser.

Den borgerlige lejr har således kaldt Macron for en ’menneskelig kopimaskine’, fordi han vil lave den samme reform af pensionssystemet og kontanthjælpen, som deres kandidat Valérie Pécresse har lagt op til. 

Macrons plan for en præsidentperiode nummer to er kort sagt endnu flere reformer af det franske velfærdssamfund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

God analyse fra Tore Keller, tak for det.

Det lyder unægteligt, som om Macron har fået 'gode' idéer på sit visit i Danmark, blandt andet om Jobcenterets potentielle neddæmpende rolle overfor protesterende arbejdsløse, da han konverserede med daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen på en nonchalant cykeltur i København..

Det lyder ikke videre opløftende med flere gendarmer i gaderne, men følger atter opskriften på repressive tendenser.

Frankrig synes at afvikle velfærdssystemet og sikkerhedsnettet, som vi har gjort i Danmark. Lave ydelser med pålagt tvangsarbejde og højere pensionsalder.

Macron får kun opbakning 30% af stemmerne, - og stemmerne ca. ⅔ af de stemmeberettigede, dvs. reelt har Macron kun opbakning fra 20% af vælgerne.

10 mia. euro, svarende til 75 mia. kr. vil Macron investere til mere militær. Om året! Gad vide hvor meget ydelser kunne øges for de penge.

I Frankrig er fattigdommens steget fra 17,9% til 18,9% under Macron. S80/S20 er steget fra 4,31 til 4,48, dvs. forskellen på indkomsterne mellem de 20% højeste og og de 20% laveste.
I 2007 var forskellen 3,88.

Til gengæld kan Frankrig ikke prale af fremdrift i økonomien. I 1992 var dansk på BNP pr. indbygger 24% højere end den franske. Efter Nyrup-regeringen steg forskellen til 37% i 2001. I 2017 var forskellen vokset til 49%, og ultimo 2021 var forskellen 56%.

Uanset Macrons salgstaler, så er det ikke lykkedes ham at forbedre situationen.

Neoliberal politik gavner ikke samfundsøkonomien og øger ulighed og fattigdom.

Spørgsmålet er, hvornår befolkningen reagerer. Foreløbig sker det desværre via øget fremmedhad og flere sofa-stemmer.

Når forsvarsudgifterne øges, vil det næppe hjælpe Ukraine. Spørgsmålet er, om militæret skal vendes mod egen befolkning. Som man bl.a. har set med de gule veste.

Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar