Flygtningekrise
Læsetid: 8 min.

Ukrainske flygtninge i et af Europas fattigste lande: »I Ukraine er alt mørkt, her er der lys«

Målt på indbyggertal har intet andet land taget imod så mange ukrainske flygtninge som lille fattige Moldova. Men mens ukrainerne roser Moldova for at være den bedste nabo, man kunne ønske sig, så lyder der advarsler om, at flygtningepresset er ved at nå sit bristepunkt
Hver dag strømmer flygtninge ind over grænsen i grænsebyen Palanca. 370.000 ukrainere har siden starten af denne måned søgt ly i Moldova, et af Europas fattigste lande.

Hver dag strømmer flygtninge ind over grænsen i grænsebyen Palanca. 370.000 ukrainere har siden starten af denne måned søgt ly i Moldova, et af Europas fattigste lande.

Nikolay Doychinov

Udland
31. marts 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

PALANCA, MOLDOVA – Egentlig havde den 45-årige ukrainer Anghela besluttet sig for, at hun ikke ville flygte fra sin hjemby Mykolajiv. Men et russisk raketangreb tvang hende alligevel afsted.

»Alt blev smadret,« siger hun. »Der er intet tilbage af det liv, jeg havde.«

Hun fortæller, at en raket ramte den 20 etager høje bygning, hvor hun boede. Fire etager »forsvandt fuldstændigt«. Halvdelen af hendes egen lejlighed blev pulveriseret. »Mit køkken eksisterer ikke længere,« fortsætter hun.

Hele ydervæggen var væk, så hun havde en panoramaudsigt over Mykolajiv by i den sydlige del af Ukraine.

»Det var et forfærdeligt chok,« siger hun. »Så mange af mine naboer blev hårdt såret. Jeg var heldig og slap uskadt, men det var umuligt for mig at blive der.«

Blot tre dage efter raketangrebet er hun nu ankommet til nabolandet Moldova og er ved at blive indregistreret i et midlertidigt flygtningecenter i hovedstaden Chisinau.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Moldova har søgt om medlemsskab af EU.

Las os få dem med - jo før, jo bedre -
men selvfølgelig skal også Moldova opfylde Københavnerkriterierne.