Ungarn
Læsetid: 12 min.

Ungarns valg er »alle mod Orbán«

Søndag er der valg i Ungarn. Hele oppositionen er gået sammen mod Viktor Orbáns parti, der siden 2010 har undergravet retsstaten og nu risikerer at isolere Ungarn internationalt
Støtter af partiet Fidesz, der har Victor Orbáni spidsen, ved en march i Budapest sidste efterår. Ved valget på søndag har stort set hele den ungarnske opposition samlet sig imod Orban og hans parti.

Støtter af partiet Fidesz, der har Victor Orbáni spidsen, ved en march i Budapest sidste efterår. Ved valget på søndag har stort set hele den ungarnske opposition samlet sig imod Orban og hans parti.

Getty Images

Udland
1. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Viktor Orbán er en forræder. Han er en forræder mod NATO. En forræder mod EU. Og en forræder mod det ungarske folk.«

Péter Márki-Zay holder en kunstpause i sit formfuldendte engelske, før han fortsætter.

»Vi står derfor foran en enorm opgave: at genoprette retsstaten, pressefriheden, den korruptionsfri markedsøkonomi og hele det politiske miljø i Ungarn. Alt det har Orbáns regime smadret med fake news, korruption og vilkårlige syndebukke som LGBT+, flygtninge, romaer, jøder – lutter imaginære fjender mod det ungarske folk.«

Det er februar. Putin er på nippet til at marchere ind i Ukraine. Og alligevel smiler den ungarske Péter Márki-Zay venligt til mig, mens han taler, selv om hans ord er hårde som stål. Bag ham vajer EU-flaget over Forbundsdagen, og han lægger ikke skjul på, hvorfor han er et smut i Berlin: Søndag den 3. april er der valg i Ungarn, og de mange hundredtusinder af udvandrede ungareres stemmer kan afgøre udfaldet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

De indiske medicalstudents, som blev evakueret fra Ukraine, blev straks tilbudt studiepladser i Ungarn (mod at Rusland betaler varmeregningen). Håber selvfølgelig de kommer igang igen - bare de ikke kommer for godt igang. Som man siger.