Krig i Ukraine
Læsetid: 3 min.

USA: Kina er villig til at støtte Rusland med droner og missiler

Ifølge avisen Financial Times har USA fortalt sine allierede, at Kina på russisk opfordring har signaleret villighed til at yde militær assistance til Ruslands invasion af Ukraine. Både Kina og Rusland afviser
Rusland og præsident Vladimir Putin har angiveligt bedt Kina og den kinesiske leder, Xi Jinping, om militærassistance til Krigen i Ukraine, og ifølge USA skulle Kina være villig til at imødekomme forespørgslen.

Rusland og præsident Vladimir Putin har angiveligt bedt Kina og den kinesiske leder, Xi Jinping, om militærassistance til Krigen i Ukraine, og ifølge USA skulle Kina være villig til at imødekomme forespørgslen.

Alexei Druzhinin

Udland
16. marts 2022

Jord til luft-missiler, droner og pansrede køretøjer kan være på vej til den russiske hær i Ukraine. Med Kina som afsender. Sådan lyder den foruroligende melding sendt til amerikanske allierede via  såkaldte diplomatiske kabler (diplomatiske telegrammer), skriver den britiske avis Financial Times.

Samme avis var blandt en række internationale medier, der søndag blev briefet af amerikanske regeringskilder om en russisk våbenanmodning sendt til Beijing.

Hidtil har det været uvist, hvilke typer af militær assistance de amerikanske efterretninger har beskrevet. Tidligere har det været fremme, at der muligvis ville være tale om feltrationer, men ifølge de nyeste afsløringer er det krigsudstyr, der vil kunne gøre en reel forskel i de hårde kampe mellem russiske og ukrainske styrker.

Af de diplomatiske kabler fremgår det, at Rusland har bedt Kina om fem typer udstyr, inklusive jord til luft-missiler. De andre kategorier er droner, efterretningsrelateret udstyr, pansrede køretøjer og transportkøretøjer.

Kablerne, der blev sendt af det amerikanske udenrigsministerium til allierede i Europa og Asien, uddyber ikke, hvornår den russiske anmodning blev sendt. De underbygger heller ikke, hvor informationerne stammer fra, eller hvordan Kina har signaleret villighed til at leve op til den russiske anmodning.

Tætte forbindelser

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og den kinesiske leder, Xi Jinping, har i årevis oparbejdet et tæt bilateralt partnerskab. Men i forbindelse med den russiske invasion har Kina udadtil fremstillet sig selv som en neutral aktør. Kinesisk militærassistance til Rusland vil ikke bare være et brud på den linje. Det vil markant ændre styrkeforholdet i Ukraine og potentielt føre til en stedfortræderkrig på europæisk jord med stormagterne Kina og USA på hver sin side.

Timingen for de opsigtsvækkende amerikanske udmeldinger var næppe tilfældig. USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, mødtes mandag aften med den kinesiske topdiplomat Yang Jiechi i Rom. Forud for mødet advarede han Kina om ikke at forsøge at hjælpe Moskva med at omgå de hårde sanktioner, som Vesten har indført mod Rusland. Mødet stod på i syv timer. Talsperson for det amerikanske Udenrigsministerium Ned Price beskrev efterfølgende atmosfæren på mødet som »intens«.

»Den nationale sikkerhedsrådgiver og vores delegation rejste direkte og meget klart vores bekymringer om Kinas støtte til Rusland i kølvandet på invasionen samt implikationerne af en sådan støtte for Kinas forhold ikke kun til os, men for dets relationer rundt om i verden,« udtalte han til nyhedsbureauet Reuters.

Afviser påstande

Både Kina og Rusland afviser, at den amerikanske afsløring har noget på sig. I Beijing kaldte udenrigsministeriets talsperson, Zhao Lijian, mandag påstanden for disinformation. Også den russiske regerings talsmand, Dmitry Peskov, benægtede mandag, at en sådan anmodning har fundet sted. Rusland er i stand til at fortsætte på egen hånd uden assistance, forsikrede han.

En mulig forklaring kan ifølge Alexander Gabuev, seniorforsker ved tænketanken Carnegie Center i Moskva, være, at forhandlinger om våbenleverancer mellem Kina og Rusland har stået på i et stykke tid, og at der derfor ikke er tale om akut mangel ved den russiske front.

»Vi mangler mange vigtige fakta på dette tidspunkt, men i betragtning af den bemærkelsesværdige nøjagtighed af amerikanske efterretninger gennem denne krise, er det sandsynligt, at rapporter om forhandlinger om kinesisk militærsalg til Rusland er sande. Djævelen ligger dog i detaljen,« skriver han på Twitter.

»Nøglespørgsmålet er: Var den afslørede udveksling Moskvas første forespørgsel til Beijing og relateret til umiddelbare krigsbehov i Ukraine? Eller er det snarere en episode i en igangværende russisk-kinesisk våbenforhandling? Den anden mulighed forekommer mig meget mere plausibelt på dette tidspunkt.«

Serie

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anders Thomsen

Så er det vist på tide, at vi henter vores produktionsapparat hjem til Vesten igen. Der er helt sikker også en hær af mennesker i andre udviklingslande end Kina, som, har demokrati og brænder efter noget at rive i. Det er da sjovere at støtte dem istedet. Jeg får, men jeg skriver, faktisk den ide, at vi skal lave et mærke som sættes på produkter produceret i demokratiske lande. Det kunne fint være et D, vendt på den rigtige måde, symbolisere det fint en folketingssal. Så kunne der være en ring omkring af mennesker der holder hinanden i hånden i bedste Kumbaya-stil. Så ved vi hvad vi støtter med vore hårdt tjente penge.
Udviklingen af mærkningen, kunne fint varetages af Amnesty International og lign. NGO'er. Så kunne vi knyttet et lille administrationsgebyr, fx. en øre til hver mærkat og overskuddet kunne så gå til NGO'erne der arbejder for demokratiske værdier, såsom menneskerettigheder etc. Varer fra Nordkorea og Kina kunne fint få et SS for SlaveStat, på engelsk Slave State, tysk SklaveStat, men måske var det slet ikke nødvendigt at markere dem.... selvom jeg nu godt nok ville være lidt ked af hvis der stod SS på min MacBook.
Hvis der er andre, som har fået ideen før mig, så er det nok fordi det er en god ide. Hvis ikke så er den free of charge. Et eller andet sted, giver det jo heller ikke mening, at vi, forbrugerne, som jo i virkeligheden har magten, skal støtte et diktatur som Kina. Vi finansierer pengestrømmen, der holder hånden under de R*huller. Forestil jer bare, hvis vi lukkede for hanerne... der er kun 91.914.000 medlemmer af kommunistpartiet i Kina. De er 1.400.000.000 mennesker. Det er 6,5% af befolkningen, tror I virkelig de kunne fortsætte med at undertrykker resten af befolkningen, hvis ikke vi betalte dem for at gøre det?

Peter Beck-Lauritzen, Preben Kristensen, Niels Jacobs, Niels K. Nielsen, Lillian Larsen, Kim Houmøller, Bjørn Pedersen, Ulrik Bjørn Jeppesen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Steen Ole Rasmussen

Mangler Rusland militært isenkram?

Har Vest interesse i at presse Kina til at tage afstand fra krigen i Europa?

Har Kina og Rusland fælles realøkonomiske interesser?

Er Vest afhængig af Russisk fossil energi og ressourcer?

Er Vest afhængig af Asiens gigantiske mængder af realøkonomisk human kapital?

Er Asean, Kina, Rusland afhængig af det sidste absolutte aktiv, som Vest har tilbage: "det monetære overherredømme/pengeskabelsen/SWIFT"?

Alt tyder på, at krigen var clearet mellem Kina og Rusland.

Sanktionerne rammer ikke russisk realøkonomi på samme måde som nedlukningen af russisk gas ville ramme Europa.

Vest rammer sig selv lige så hårdt med den finansielle a-bombe, som Vest rammer Rusland.

Kina står på spring med indførelsen af en elektronisk Renminbi.

De realøkonomiske bilaterale aftaler mellem Rusland, Kina, Asean m.fl. Afrika, Latinamerika kan fortsætte. Udveksling af realøkonomiske aktiver og betaling i egne former for valuta kan tage over hvor bomben under SWIFT har fjernet de vestlige valutaers magt.

Rusland har masser af militært isenkram, men det virker mod hensigten. Vi må håbe, at Putin taber sin opbakning i sin befolkning, og at der kommer et regimeskift.

Men det ser ud til, at regimet kalkulerer geopolitisk ganske rationelt.

Surt men sandt.

Vest har spildt 30 års total overmagt.

Krige i Mellemøsten for olie.

Fortsat afhængighed af klimadræbende energi.

Systematisk undergravning af egne liberale principper med krige, ført under løgnagtige påstande om at ville indføre demokrati.

Lad venligst vær med at tale om en vestlig orden af frihed og retfærdighed.

Vest ligger som redt.

Da jeg var ca. 7 år gammel, fik jeg en almindelig bajersk øl ved en fejl. Samtidigt var jeg lige blevet ramt af feber og blev lagt i seng. Da jeg lå i min seng, og prøvede på at slippe ud af min tilstand, skreg jeg efter min far, at nu måtte han fanenedme se og få skruet de hjul af sengen! For jeg ville ikke være med mere.

Det er præcis den følelse, som jeg har nu på grund af den udvikling, som vore magtliderlige og fossilvækstfanatikere har ført os ud i.

Se dog og få alle disse idioter på porten.

Det er vore lede ledere på begge sider af det gamle jerntæpp, vore stinkende medier, fossiljunkier med alle deres falske markedsværdier, der har kørt planeten i sænk.

De bruger krigen som argument for oprustning. Men også denne krig bliver endnu et eksempel på, at dens midler er kontraproduktive og bør ende op som det ultimative argument mod oprustning.

Tyskerne pisser ud af deres motorvej uden fartbegrænsning. Og den nye åh... så grønne regering kommer disse fossiler i møde, og tilbyder statshjælp til benzinslugerne, for ellers har de ikke råd til at køre 300 kilometer i timen!

Samtidigt fortsætter importen af gas fra Rusland ind i EU for 800 millioner Euro om dagen!

Jeg vil simpelt hen ikke være med i det selskab længere! Skru dog hjulene af!

Anders Graae, Finn Holmager, ingemaje lange, Mogens Holme, Jes Thomsen, Benn Høy og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

UPS, sanktioner mod Kina?
Der må være mange firmaer der ryster lidt i bukserne over at muligheden for at Kina kommer på sanktionslisten er til stede nu.
Så skal produktionen flyttes/bygges og ingen kan få varer i lang tid.
Det går da helt galt hvis Kina bliver indblandet i det her, jeg frygtede det og nu kan det ske.
Håber det er en avis"and" som Financial Times skriver om Kina.

Torben Siersbæk

En fodnote til den glimrende artikel: det engelske ord "cable" harflere betyninger på dansk. En af dem har været gældende siden telegrafen kom til Danmark: telegram!
Den fik navnet fordi telegrafiske beskeder blev sendt elektriske signaler i ledninger (en af de oprindelige betydninger for "cable").
Disse bemærkninger fordi det er meningsforstyrrende at få noget at vide for eks. om "Kablerne, der blev sendt af....".

Liselotte Paulsen, ingemaje lange, jens christian jacobsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Foruroligende at både Rusland og Kina afviser meldingerne fra USA som "disinformation".
Som alle ved var det også disinformation, st de massive russiske troppekoncentrationer skulle i krig i Ukraine - lige indtil 24. februar!

Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen, Kim Houmøller, Bent Nørgaard og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Stærk hypotese: Sålænge der er tre stormagter eller bare stormagter, ja så vil der være 'evig' kamp og konflikt. Selvfølgelig vil Kina da støtte Rusland, især nu hvor det økonomiske og militære tryk på USA og EU positions er nået et tippingpoint, hvor der er ved at opnås et lige magt forhold. Og Kina har brug for energi, og nu kan de få den billigt. 'Klogt af Kina' at forstærke sammenholdet med Rusland hvad skulle de ellers gøre ? Stormagtspolitik handler om at bestemme, hvad ellers. Der findes ingen gode stormagter, de er alene styret af stormagtlogikken. De små vælger side eller bliver'valgt' . Bare et hurtigt eksempel. Saudi Arabien 'ejes' af USA, og Saudi Arabien føre krig imod Yemen, med super avancerede våben fra USA. Hvad er forskellen fra Rusland og Ukraine og USA? Det gælder alle nationer, de styres af den mærkværdige 'systemeffekt' et fællessubjekt der meget nemt handler umodent og irrationelt, oftets fordi nationer ledes med grund i det patriarkalske, som desværre afledt danner mænd og kvinder der sætter kamp og konkurrence foran omsorg og rationel tænkning. I konkurrencen indgår magten over ressuocer og økonomi som hovedmotiv , men der er også plads til personlighedsforstyrrelser. Ja det er den aktulle og historiske traditionelt dannede mand(få kvinder) der er grunden til krig. Ikke den biologiske grund som hovedårsag, men de kulturelt dannede mænd. Løsning, lav mere materiakalsk baserede styreformer. Og så kunne vi starte med at nedlægge stormagterne, lige nu er det dem der forhindre et reelt demokratisk virkende FN i at kunne handle og have indflydelse. FN burde været opstillet inde i Ukraine allerede første gang Rusland forsøgte at annektere Krim og deres 'støttende ' krigeriske indsats i Donbass regionen. FN burde have en kæmpe fredstyrke af blå baretter, ligesom NATO, en altid havde stående styrke der altid rejste rundt. Lad os bare sige 200000 kvinder og mænd, bevæbnet som et moderne politi, og dertil et super moderne hyper kommunikationsystem der kunne overtage eller konkurrere med de lokale medier. Krige vindes ved den rette 'viden', forstås. Kort og godt, og et spørgsmål til alle; er det ikke rigtigt at denne sikkert historisk nødvendige nationalstat og de afledte stormagter har nået deres formål og er modne til nedlæggelse. PS muligt at en tredjeverdenskrig løser problemet, så bliver der kun naturstammer tilbage, de eneste der kan leve uden et moderne samfund og så kan vi starte forfra.

Arne Albatros Olsen

Bare fordi at Rusland i den grad har skudt sig selv i foden med den vanvittige primitive invasion, behøver resten af verden jo ikke at gøre tilsvarende tåbeligheder i form af helt ekstreme sanktioner, som efter al sandsynlighed ikke vil virke efter hensigten.

Men som tværtimod kan vise sig at blive kontraproduktiv og hvis utilsigtede bivirkninger kan skabe kaos andre steder på kloden, og kan ende med at fastfryse konflikten i uendelig lang tid.

Bare de kommende stigninger i hvedepriserne kan udløse hungersnød , kaos i Mellemøsten, og afsted komme civile opstande og nye flygtningestrømme ti Europa.

Stop nu den krig og alle de sanktioner inden det løber helt løbst.

nanna Brendstrup, Mogens Holme og Anne Højholt anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Stop nu den krig....

Hvem er den opfordring adresseret til?

Niels K. Nielsen, Kim Houmøller, Bent Nørgaard og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar