Krig i Ukraine
Læsetid: 4 min.

Ekspert: For de civile i Mariupol stopper rædslerne næppe, hvis Rusland overtager byen

De ukrainske styrker er omringet i Mariupol, men nægter stadig at overgive sig. Alligevel tyder alt på, at Rusland snart vil tage kontrollen over byen. Det kan få alvorlige konsekvenser for civile og krigsfanger, ikke mindst fordi Putin allerede er beskyldt for krigsforbrydelser. Det virker, »som om han ikke længere har en stopklods,« siger ekspert
En mand går gennem ruinerne i Mariupol, som russerne nu er tæt på at have fuld kontrol over.

En mand går gennem ruinerne i Mariupol, som russerne nu er tæt på at have fuld kontrol over.

Alexander Ermochenko

Udland
19. april 2022

Den strategisk vigtige havneby Mariupol i det østlige Ukraine »eksisterer ikke længere«. Sådan lød det fra den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, i et interview med CBS News søndag. Han kaldte situationen i byen »hjerteskærende og alvorlig militært set« og forklarede, at »resterne af den ukrainske hær og en stor gruppe civile er praktisk talt omringet af russiske tropper. De fortsætter kampen, men det ser ud til, med den måde den russiske hær opfører sig på i Mariupol, at de for enhver pris har besluttet sig for at jævne byen med jorden«.

Ukraines premierminister, Denys Sjmyhal, sagde samme dag i et interview med den amerikanske tv-station ABC, at de tilbageværende ukrainske styrker vil »kæmpe til det sidste«. Rusland havde givet de ukrainske soldater fra søndag klokken fem til 12 dansk tid til at overgive sig og markerede våbenhvilen med et rødt flag. Men der kom intet hvidt flag fra de ukrainske styrker, der har forskanset sig på det 11 kvadratkilometer store stålvalseværk Azovstal.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Overgive sig til russerne=uendelig vinterferien i Sibirien, hvorfra færre end 10% kommer tilbage! Spørg tyskerne, folkene fra Baltikum, tartarerne, Uzbekerne osv. Giv ukrainerne alt den hjælp vi kan, også gerne hjælp til "special missioner"=uindskrænket hjælp!

Søren Knudsen, Bent Nørgaard, Peter Hansen, Willy Johannsen, Christian de Thurah, Rolf Andersen, Ole Svendsen, Torben Siersbæk, Steffen Gliese, Kim Houmøller og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

PB-L : Jeg tror du skader din sag mere end du gavner den. I al fald blandt læsere af Information, som jo generelt er ret oplyste.

Steen K Petersen, Per Dørup og Tina Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Jan August.- 18. april, 2022 - 22:33.

Kunne du evt. argumentere for din "tro"?

(En mangeårig, formørket - måske uoplyst - Informationslæser.)

Bent Nørgaard, Kim Houmøller, Peter Hansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Gud fader bevares...

Putin myrder, torterer, voldtager, plyndrer, begår den ene forfærdelige grusomhed efter den anden og smadrer alt...

Og så skal vi alligevel holde med og forstå russerne, er der dem, som synes.

Hvem i alverden har sluppet dem ud?

Hvad med de uskyldige ofre?

Hjernevask er vist ikke bare et russisk fænomen....

Søren Knudsen, Torben Siersbæk, Bent Nørgaard, Kim Houmøller, Peter Hansen, Herdis Weins og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Det er som om man er uvidende om hvad krig er og tror man kan have sådan noget som orden, ret og rimelighed i den. I krig voldtager, myrder. ødelægger man hvem-og hvadsomhelst og det gør hvemsomhelst. Også dig/mig hvis vi ramtes af krigens kraft. At nægte eller blive desertør - hurtigt - er eneste redning. Måske kan du så blive til nytte for krigens ofre. Altså de der overlever, som måske er de, der er værst ramte ved at skulle leve med krigens virkelighed i sig - og næsten sikkert ramme børn, kærester og venner med deres traume. Freden og øget sikkerhed kan søges ad mange veje, men næppe gennem krig eller med militære midler og slet ikke af handlinger udsprunget af dumhed, hybris og grandiositet i fuldt flor i et autokrati - mest hos lederne - og i et demokrati, hvor/hvis det findes, hos alle. Jeg føler mig ansvarlig og dybt skamfuld over min blåøjet hed gennem årene. Og nu min magtesløshed!

Marie-Christine Poncelet

Jeg personligt ikke kan forstå at den ukrainske regering kræver af soldater at de skal kæmpe til det sidste i Mariupol og ikke overgive sig når nu slaget er tabt og kun døden venter. Det er mig ubegribeligt at en regering tillader sig det, jeg synes det er umenneskeligt og meningsløst

Tina Petersen, Per Dørup, jesper christensen, Steen K Petersen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Marie-Christine Poncelet
Ved du med sikkerhed, at den ukrainske regering har krævet, at de tilbageværende soldater i Mariupol skal kæmpe til sidste mand?

Peter Beck-Lauritzen, Torben Siersbæk, Per Klüver, Peter Hansen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

@Marie-Christine Poncelet
Du har ret. Det er den ukrainske regerings skyld. Ikke russerne, som har invaderet ukrainsk territorium og terroriseret befolkningen.

Søren Knudsen, Willy Johannsen, René Arestrup, Torben Lindegaard, Nels Friis Christensen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Siersbæk, Per Klüver, Kim Houmøller, Peter Hansen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

@Marie-Christine Poncelet

Det er ikke den Ukrainske regering der har bedt soldaterne i Mariupol om at kæmpe til det sidste, det er soldaternes eget valg.

Soldater der har overgivet sig til russerne er flere gange blevet tortureret og så efterfølgende alligevel slået ihjel, måske endda tusinder er blevet henrettet, men det vil kun eftertiden vise. Så hvem ville dog frivilligt overgiver sig til sådan en skæbne, det er vel forståeligt, at man så hellere vil gå i døden for det man har så kært.

Willy Johannsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Siersbæk og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Peter Hansen, Michael Andresen, René Arestrup
Det er utroligt at den mindste kritik af den Ukrainske regerings ageren skal føre til at blive brandt på bålet!
Den ukrainske udenrigsminister har sagt tydelig, at soldater vil kæmpe til den sidste i Mariupol ,det betyder til hvert eneste soldat s døden.
Den russiske udenrigsminister har bedt den Ukrainske regering om at beordre sine tropper at stoppe en meningsløs kamp.
Ja, i denne situation kan den ukrainske regering vælge at redde sine soldaters livet.
Jeg synes at det er umenneskeligt at kræve af nogle at slås til døden, det synes jeg faktisk, ingen har ret til det.
Det forhindrer selvfølgelig ikke at det er russerne der har invadere Ukraine og fører krigen og at det er forkasteligt.

Tina Petersen, Anders Graae, leif olsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

@Marie-Christine Poncelet

2 ting, russerne kan ikke bede om at den ukrainske regering skal beordre noget som helst!?

Den anden ting er, at det stadig er soldaterne selv der har valgt at kæmpe til det sidste, den ukrainske regering har ikke beordret dem til dette, de bestemmer selv ude på slagmarken, og den ukrainske udenrigsminister fortæller bare at det er sådan.

Grunden til at de ukrainske soldater har valgt det, er som beskrevet, fordi de alligevel, ved en overgivelse, regner med først at blive tortureret og sidenhen henrettet af den russiske besættelsemagt, de stoler ikke en dyt på russerne, hvilket vel egentligt er forståeligt nok, så hvad er det lige du ikke forstår ved den beslutning, jeg ville have valgt det samme!

Willy Johannsen, René Arestrup, Peter Beck-Lauritzen, Torben Siersbæk, Herdis Weins og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Marie-Christine Poncelet
Det er "umenneskeligt" at der er mennesker, der bevidst gør det nødvendigt at kæmpe til døden. Den russiske hær kan sgu da bare marchere deres vej tilbage til deres eget land.
Enhver soldat, inklusive de russiske kæmper jo dagligt til døden. Når en russisk kampvognsfører pludselig er blevet omringet og bliver dræbt af anti-kampvognsgranater, så har også han og hans kammerater kæmpet til døden. Det er hele formålet med at være soldat - at man slås også selvom man har en høj risiko for at blive dræbt - mens man selv prøver at dræbe fjenden.

At det skulle være ukrainerne der er "umenneskelige" når de - ifølge din udokumenterede påstand - "kræver" at de ukrainske tropper i Mariupol kæmper til sidste mand, er med andre ord fuldstændig virkelighedsfjern og uforstående overfor hvad krig overhovedet er for en størrelse. Russerne er en imperialistisk, invaderende hær. Ukrainerne forsvarer deres territorie, land og folk mod en invasion. Jo flere russiske soldater ukrainerne kan dræbe og såre så slemt at de ikke kan slås mere, jo bedre for både Ukraine, Europe og verdensfreden.

Umenneskeligheden lever i den tidligere KGB bureaukrat, Putin, der kaster russiske unge mænd mod imaginære "nazister" (for det er "nazistisk" at være imod russisk imperialisme) i Ukraine. Ethvert ukrainsk civilt og militær og russisk militært dødsfald er hans ansvar. "Meningsløsheden" hviler alene på russisk side, og på INGEN måde på ukrainsk side. Der er intet "meningsløst" i at forsvare sig mod åbenlys imperialisme og militarisme.

Søren Knudsen, Peter Hansen, Willy Johannsen, René Arestrup, Peter Beck-Lauritzen, Torben Siersbæk og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Marie-Christine Poncelet - 19. april, 2022 - 11:35

"Jeg personligt ikke kan forstå at den ukrainske regering kræver af soldater at de skal kæmpe til det sidste i Mariupol og ikke overgive sig når nu slaget er tabt og kun døden venter. Det er mig ubegribeligt at en regering tillader sig det, jeg synes det er umenneskeligt og meningsløst"

Det er godt nok et af de mest forbærmelige indlæg, jeg længe har læst!

Jeg er enig med et synspunkt ovenfor, at der er indlæg, der stinker så voldsomt, at de burde ties til døde.

Når jeg alligevel reagerer er det fordi forfatteren her når rt nyt højdepunkt i sin foragt for Ukraine og den ukrainske befolkning.
Jeg UNDRER mig over hvordan nogen overhovedet kan vælte det ... af sig.

FØJ!

Danny Hedegaard, Peter Hansen, Willy Johannsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Marie-Christine Poncelet
'Den ukrainske udenrigsminister har sagt tydelig, at soldater vil kæmpe til den sidste i Mariupol ,det betyder til hvert eneste soldat s døden.'

Ja, det er meget muligt, men derfra og så til at postulere, at den ukrainske regering KRÆVER at soldaterne kæmper til sidste mand er der dog et spring.

Dermed synes dit postulat grebet ud af den blå luft.

Nels Friis Christensen, Danny Hedegaard, Willy Johannsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Faktum er at der var lande i øst, der i begyndelsen troede sig befriet af Tyskerne da de invaderede Sovjetunionen.
Indtil det gik op for dem at den nye besætter blot havde afløst den forrige.

Tilsvarende blev de selvsamme lande ikke befriet, da tyskerne blev besejrede.
De fik blot den gamle besætter tilbage, og forblev under sovjetisk besættelse i mere end 40 år.

Historisk har Polen, de baltiske lande og Ukraine kun den erfaring med Rusland, at de har været undertrykt, mishandlet, udsultet, tvangs deporteret, og har oplevet folkedrab under russisk styre.

Putins paranoide tirader om at Rusland med de nye medlemmer af Nato, var omringet af en en alliance, som han måtte komme i forkøbet med sit skændige angreb på Ukraine.
Er lige så meget hul falsk propaganda, som tyskernes animerede film før angrebet på Polen.
Hvor der var tegne film med bombefly, og de mellem 5 og 20 minutter det ville tage dem at nå Berlin, hvis ikke Tyskland handlede forebyggende i selvforsvar.

Putins alibier for sit angreb, er lige så falske som de myrdede koncentrationslejr fanger i polske uniformer SS efterlod under et fingeret polsk angreb på en tysk radio station.
Og som blev brugt som påskud til at Hitler angreb Polen.

Fakta er at Nato er en forsvars alliance, som alene yder sine nye medlemmer beskyttelse mod russisk aggression.
Og som ingen som helst trussel udgør mod Rusland.
Ikke andet end at udgøre den forhindring, som Nato udgør for at Putin kan genskabe et post sovjetisk imperium.

I den proces svigtede vi for længe Georgien og Ukraine, og de betaler nu prisen herfor.
Samt at de lider under en krig som Tyskland og andre lande skabte forudsætningerne for.
Ved at gøre sig så afhængig af russisk gas, olie og andre råstoffer, at det end ikke har været muligt for dem at afbryde importen efter Ruslands angreb på Ukraine.

Nu bliver nok Finland og måske også Sverige nye medlemmer af Nato.

I modsætning til Tyskland og Japan der tabte anden verdenskrig, og efter anden verdenskrig ingen revanchistiske ambitioner har haft.
Der har den politiske elite i Rusland aldrig opgivet at tage revanche og hævn for tabt russiske storhed.

Når Rusland i sidste ende taber denne krig, bliver opgaven at genopbygge Ukraine, og at omdanne Rusland til en ny rolle efter samme drejebog som de første efterkrigsår i Tyskland og Japan.

Sådan at vi kun har Kina tilbage at bekymre os om, som en trussel mod den frie verden.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Bent Nørgaard, Torben Siersbæk, Peter Hansen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Jeg ved snart ikke om såvel Mariupol eller de sydlige egne af Ukraine er så vigtige for Rusland i forbindelse med krigen, - eller russere der skal tilbage til "hjemlandet", for det er ikke ligefrem det strategien / taktikken peger i retning af.

Det begynder mere og mere at pege i retning af; "kan vi ikke få det , så kan vi lægge det totalt øde i årtier frem eller mere", og det er billederne fra Mariupol der får mine tanker i den retning.

I det tankesæt opstår der helt naturligt en stødpudezone som den Putin taler om mellem vesten og Rusland, som muligvis også rammer Ukraines økonomi på flere områder fordi disse områder producerede flere forskelige varer til landets økonomi, som de fremover vil savne.

Det er svært at finde en gevinst for Rusland ved dette, - Sortehavet er og forbliver lukket for russisk skibstransport, og krigsflåden er ligeledes udelukket fra sejlads ud af Sortehavet, - så det virker ret meningsløst, udover selvfølgelig "stødpudezonen"!

Torben Siersbæk, Danny Hedegaard og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Kunne vi i vesten, inklusiv Tyskland vælge at trække stikket til alt råvare import fra Rusland på stedet.
Olie, gas og metaller!

For at satse på en strategi på 3 ben?

1.
Bruge af eksisterende lagre til at holde gang i produktion og økonomi.

2.
Rationere i prioriteret rækkefølge forbrug af lagre, og få dem til at strække længst muligt.

3.
Importere mest muligt fra andre kilder af de samme råvarer, til at supplere beredskabs lagre.

Tese?

Tesen kunne på en og samme tid være, at vinde tid til egen omstilling og at gøre os uafhængig af import fra Rusland.
Og at fremskynde et kollaps i Rusland, og et nederlag for Rusland i Ukraine.

Præmissen er så også at vores samfund få gå i sort, i værste fald hvis strategien fejler.
Og vi må tage konsekvenserne heraf, med massearbejdsløshed, nød og elendighed i vesten selv, hvis vi fejler.

Men hvis strategien lykkes, kan krigen i Ukraine slutte tidligere med et nederlag til Rusland.

Vi skal bare være villige til at løbe risikoen selv, for vores eget vedkommende.

Det var måske i sådan en situation, at Norge kunne til tilbyde at bruge deres Oliefond, til at understøtte resten af vest Europa, i et par år efter et kollaps.

Der vil selvfølgelig blive tale om en gæld, vi vil skulle betale tilbage over mange år mens vi kommer på fode igen.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard