Baggrund
Læsetid: 6 min.

Explainer: Er Shanghai enden på Kinas nultolerancepolitik?

Titusindvis af sundhedsarbejdere er sendt til Shanghai, hvor 26 millioner indbyggere er under streng nedlukning. Indgrebene er de største i Kina siden pandemiens første måneder og en test af den kinesiske regerings nultolerancepolitik
Dette billede fra den 4. april i år viser folk, der iført beskyttelsestøj bringer mad og andre nødvendigheder ud til beboere i Shanghai under den omfattende coronanedlukning.

Dette billede fra den 4. april i år viser folk, der iført beskyttelsestøj bringer mad og andre nødvendigheder ud til beboere i Shanghai under den omfattende coronanedlukning.

Ritzau/Scanpix

Udland
11. april 2022

I to år har Kina stort set formået at holde smittetallet nede og de økonomiske tandhjul i gang. Det billede bliver nu for alvor udfordret. Den ultrasmitsomme omikronvariant har lagt gaderne øde i Kinas største metropol. Nedlukning af den hårde slags har ramt Shanghai. Alligevel insisterer den kinesiske ledelse på at videreføre en nultolerancepolitik, der i dag handler om mere end bare sundhed. Hvorfor, vil det virke, og hvad kan det få af betydning globalt? Information giver svarene.

 

1. Hvad sker der i Shanghai?

Lørdag registrerede Shanghai 23.600 coronasmittede borgere. Ikke et chokerende antal i en by med 26 millioner indbyggere, men i en kinesisk kontekst er det helt usædvanligt. Den seneste uge har Shanghai sat daglige rekorder for smittetal siden pandemiens begyndelse. For at kontrollere udbruddet, der startede for en måneds tid siden, indførte lokalregeringen en nedlukning den 28. marts og beordrede virustestning af samtlige borgere. Da de ønskede resultater udeblev, blev nedlukningen udvidet. Den er nu på ubestemt tid og gælder stort set alle byens mange millioner indbyggere, der har fået besked på at blive hjemme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tove Overgaard

5000 coronodødsfald i Kina ?
Hvorfor viderebringes dette officielle tal ... og bruges til sammenligning med USA.

jens christian jacobsen

@ToveOvergaard
Det lyder som om du ved noget vi andre ikke ved?
Fortæl, fortæl..