Langsomme Samtaler
Læsetid: 12 min.

Helen Thompson: Krigen i Ukraine bliver et gennembrud for vores forståelse af energi

Den globale kamp om magt har i hundrede år været drevet af kampen om energi, forklarer den britiske historiker Helen Thompson, som netop har udgivet bogen Disorder: ’Hard Times in the 21st Century’ om energipolitik og geopolitik. Vi må ifølge Thompson forstå, at den grønne omstilling ikke handler om bare at erstatte beskidt energi med grøn energi, men om at bruge mindre energi

Jesse Jacob

Udland
13. april 2022

Det, der i de her dage sker i de vestlige hovedstæder som reaktion på Ruslands invasion af Ukraine, er kulminationen på et drama, som har præget de seneste 100 års magtpolitik: kampen om energi, uafhængighed og alliancer. For europæerne er det en sikkerhedspolitisk beslutning at planlægge frigørelsen fra russisk energi, for amerikanerne er det en geopolitisk triumf:

»Allerede i begyndelsen af det tyvende århundrede konkurrerede Rusland og USA om, hvem der skulle sælge den olie, som europæerne havde brug for,« forklarer den økonomiske historiker Helen Thompson.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Sørensen

i hele den vestlige verden har vi siden 1990ne set den samme tendens.

En kraftig urbanisering der gik hånd i hånd, med globaliseringen.

JA som højhusene rejste sig i storbyerne og produktionen flyttede væk fra provinsen, kunne vi se ppm af co2 og ækvilanter i atmosfæren vokse eksplosivt vores civilisation kan ikke forsætte på denne her måde. vi kan ikke forsætte med at tro at vi alle kan bo i en gigantisk evigt voksende storby og få alt produceret i langbortistan, uden at det har konsekvenser. ja man kan DIREKTE måle konvekvensen i atmosfærens ppm af co2. hele ideen i den økonomi vi har er totalitært fuldkomment
ikke bæredygtigt og kan man ikke se at det handler om at bremse storbyernes vækst, og gennemføre en global genlokalisering af økonomien. ud fra logikken omkring at small is beutifull ( en ret god bog fra 1973 aff E.F. Schumacher som der påpejer at storbyer faktisk ikke er så effektive som man påstår de er,) ja den gode statikiker gled i olien i sin bog. men det ændre ikke, at konklusionen fra dengang stadig holder.

ja kikker vi samtidigt på demografien i den vestlige verden, så er billed entydigt bortset fra USA der så stadig vil opleve lidt vækst i sit befolkningstal, hele tanken om at alle skal bo i en evigt voksende storby og lade alt producere langt væk fra hvor man bor er problemet defineret og ja i sin essens, hele tanken om en økonomi der er drevet af en jordrente der evigt vokser,. og at denne profit skabt ud af det blå skulle man tro, er drivkraften der lader storbyen vokse.

Det er planeten eller storbyerne så enkelt er det faktisk enten bremser vi storbyernes vækst eller også begår vi kollektivt selvmord. da der ikke eksistere en metode vi kan gøre denne økonomi bæredygtig på. det er en ultimative utopi. at tro at man kan gøre beton bæredygtigt. at tro at fordi at man pakker hinanden oven på hinanden at besparelserne i energi nu vil gøre denne måde og leve på bæredygtigt. og det er stuptiet på steroider når man samtidigt kikker ud i provinsen hvor man så river ja udmærkede boliger ned, fordi vi har valgt en vækst form. der aldrig kan og aldrig vil blive bæredygtig. det er faktisk langt nemmere og gøre privat bilismen bæredygtig, end at tro at vi alle kan bo i en gigantisk storby der er gjort bæredygtig. langt nemmere og gøre eksisternde byggeri bæredygtig i sin energi forsyning, end at tage nye resurser og bygge nyt i projekt gigantisk storby mens man stakker co2 elementer i form af beton oven på hinanden i bæredygtigehedens falske navn

produktionen er heldigvis på vej tilbage vi ser globaliseringen som en film der nu løber baglæns, men der er stadig inde i eliten denne tyrker tro på at den logik der var i richard floridas psykopatiske bog den kreative klasse udgjorde en sandhed, for fremtiden, mens man så ja tror at denne vision har en bæredygtig side, hvilket er den største utopi af dem alle. at bo i en mindre by er ikke mindre urbant men det vil bremse byggeriet mens jeg så godt ved at hele pyramidespillet superstorbyen vil kolapse når strømmen til byen stopper, men der er ikke en pæn måde og punktere en superboble på det er en krise der er opstået fordi man hade en helt forkert måde og se verden på og forsatte den vej selv da man opdagede den var forkert. da man nu var bange for at boligmarked ville kolapse. men boligmarked SKAL kolapse for at vi kan få gennemført denne økonomiske rensnings process, storbyen SKAL i krise for at vi kan få genlokaliseret produktionen, og ja bankerne må afskrive gæld. for at vi kan få denne renselse af økonomien

gør vi ikke det så har vi ikke hænderne til at gennemføre den grønne omstilling. så simpelt er det faktisk,

Det er storbyernes vækst og globaliseringen eller planeten vælg selv

Niels-Simon Larsen

“Klimapolitik er geopolitik.

Det er en livsstil, vi skal lave om.

Så længe vi forestiller os, at den store omstilling handler om at skifte nogle energikilder ud med andre, kommer vi aldrig langt med den.”

Så er det sagt. Det er egentlig ret enkelt.

Vibeke Olsen, Hanne Utoft, Steen Ole Rasmussen, Jacob O, Arne Albatros Olsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Anders Bentsen

Martin, jeg tror altså ikke det er den ultimative utopi at tro at beton kan blive langt mere bæredygtigt end i dag. Prøv f.eks at se vedhæftede link til youtube hvor de viser hvordan man kan omdanne CO2 til andre carbonstoffer i betonen, der samtidig gør den stærkere.
https://www.youtube.com/watch?v=6uFo_AKAJJA
I øvrigt kan man lave beton af hamp, men jeg ved faktisk ikke om det er CO2 besparende...