Interview
Læsetid: 5 min.

Især de øverst ansvarlige for massakren i Butja bliver svære at retsforfølge

Efter massakren i den ukrainske by Butja, hvor hundredvis af civile er blevet dræbt, er efterforskningen af mulige krigsforbrydelser nu i gang i flere lande. Men selv om billederne fra byen taler sit tydelige sprog, kan det blive svært at få dømt de ansvarlige højere oppe i hierarkiet, vurderer eksperter
I de russiske medier har der været flere beretninger om, hvilke konkrete enheder der har ryddet specifikke ukrainske områder, og den viden kan bruges, når FN eller Ukraine vil retsforfølge russerne for krigsforbrydelserne i Butja. På billedet undersøger ukrainske soldater ødelagte russiske militærkøretøjer i Butja.

I de russiske medier har der været flere beretninger om, hvilke konkrete enheder der har ryddet specifikke ukrainske områder, og den viden kan bruges, når FN eller Ukraine vil retsforfølge russerne for krigsforbrydelserne i Butja. På billedet undersøger ukrainske soldater ødelagte russiske militærkøretøjer i Butja.

Atef Safadi/Ritzau Scanpix

Udland
5. april 2022

På få dage er billederne af massegrave og dræbte civile i Kyiv-forstaden Butja efterhånden nået verden rundt, og det gør nu spørgsmålet om, hvordan man kan stille Rusland til ansvar for krigsforbrydelser begået i Ukraine, endnu mere presserende.

410 personer er ifølge den ukrainske anklagemyndighed blevet fundet dræbte i Butja og andre forstæder til Kyiv. Mens verdens ledere har været ude at fordømme massakren, fralægger Rusland sig ansvaret og fastholder en anden forklaring. Mandag indkaldte Rusland således til møde om »Ukraines provokationer« i FN’s Sikkerhedsråd og påstår altså, at billederne fra Butja er orkestreret af Ukraine selv for at provokere. FN har imidlertid afvist Ruslands anmodning om et møde mandag og henviser i stedet til et planlagt møde vedrørende Ukraine tirsdag.

Allerede søndag blev det meldt ud af FN, at man vil efterforske hændelser i Butja. Men selv om der altså er massevis af billeder fra byen, kan det vise sig at blive en langvarig og kompliceret proces at stille nogen til ansvar. Det vurderer Sergej Vasiliev, der er lektor ved Amsterdam Universitet og forsker i international strafferet:

»Det virker umiddelbart åbenlyst, at Putin er ansvarlig. Men hvis man skal bevise sådan en sag i retten, er det mere kompliceret end som så,« udtaler Sergej Vasiliev.

Han fortæller, at efterforskningen af russiske krigsforbrydelser på nuværende tidspunkt både finder sted i Ukraine og i mange andre europæiske lande, hvor der er blevet nedsat krigsforbrydelsesenheder, der arbejder sammen.

Dokumentation for krigsforbrydelser

Lige nu er det formentlig de ukrainske myndigheder, der arbejder på at samle dokumentation for krigsforbrydelser. Det fortæller Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet og har speciale inden for krigens love.

Han peger på, at efterforskningen først og fremmest skal dokumentere, at der ikke er tale om civile, der tilfældigvis befandt sig midt i en skudveksling mellem tropper eller selv tog del i krigshandlingerne, men at de dræbte blev skudt direkte af russerne og eventuelt blev taget til fange forinden:

»Og det kræver jo, at man kan bevise, at det er sket. Her er der nogle vidner, som skal afhøres, og der vil være nogle retsmedicinske beviser fra ofrene, hvor man ville kunne se, om de for eksempel er blevet ramt på nært hold i nakken. Dette ville klart være noget, der pegede i retning af krigsforbrydelser,« siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Han peger på, at det næste og mere udfordrende skridt i efterforskningen vil være at finde frem til dem, der kan stilles til ansvar.

»Det med at finde ud af, hvem der konkret har trykket på aftrækkeren, kan godt være svært, men det er ikke umuligt. Erfaringer fra Balkankrigene viser, at det rent faktisk kan lade sig gøre at finde frem til de skyldige,« siger han.

Den vurdering bakkes op af Sergej Vasiliev, der peger på, at informationer om, hvilke bataljoner og enheder der kontrollerede specifikke områder på det pågældende tidspunkt, blandt andet er   tilgængelige gennem de russiske statskontrollerede medier:

»I de russiske medier har der været flere beretninger om, hvordan konkrete enheder har ryddet specifikke områder for de såkaldte nazielementer,« siger han.

På den måde kan efterforskerne komme tættere på, hvilke anførere der er ansvarlige for specifikke hændelser som dem i Butja. Samtidig har også ukrainerne selv været gode til at holde overblikket over slagmarken, påpeger Kenneth Øhlenschlæger Buhl:

»De har en efterretningstjeneste, der har været i stand til at monitorere signaltrafik, og de vil derfor have en chance for at finde ud af, hvem der har været hvor og hvornår,« siger han.

Der, hvor det bliver vanskeligere at stille nogen til ansvar, er, når man bevæger sig længere op i hierarkiet til den militære og politiske topledelse.

»Her skal man selvfølgelig konstatere, hvilke ordrer der er blevet udstedt. Var de ordrer åbenlyst kriminelle? Eller kunne de blive fortolket på en måde, der ville gøre dem kriminelle?« siger Sergej Vasiliev.

Rusland vil forvirre

En væsentlig opgave ligger altså i at sammenkæde højtstående individer med de hændelser, der er sket på landjorden. Når det er vanskeligt, skyldes det, at det er svært at skaffe skriftlige beviser på de ordrer, der er givet, og at det kriminelle i disse ordrer ofte skal læses mellem linjerne. Det kan derfor blive nødvendigt med læk eller oplysninger fra insidere, hvis man skal placere et ansvar længere oppe i hierarkiet, vurderer Sergej Vasiliev.

Han vurderer, at der er en rimelig chance for at få retsforfulgt nogle af de ansvarlige:

»Men når det kommer til ansvaret hos dem, der er mest ansvarlige, må vi vente og se. Det kommer an på den politiske situation, og det er ikke særligt sandsynligt, at for eksempel Putins ministre af sig selv vil rejse til lande, hvor de kan blive tilbageholdt.«

Og der kan gå længe, før efterforskerne dels finder frem til de skyldige og endnu længere, før de kan stilles for en domstol, påpeger Kenneth Øhlenschlæger Buhl. Det kan også ske, at der vil være mistænkte krigsforbrydere blandt de russiske soldater, som Ukraine fremover tager til fange på slagmarken. På den måde vil Ukraine selv have mulighed for at retsforfølge dem eller udlevere dem til Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Når Rusland gør en stor indsats ud af at afvise anklagerne om krigsforbrydelser, er det et forsøg på allerede tidligt i processen at skabe forvirring omkring hændelsesforløbet. Det vurderer Sergej Vasiliev, der peger på, at det er en strategi, russerne oftest har gjort brug af, når de har været udsat for international kritik. For eksempel da et Malaysia Airlines-fly i 2014 blev skudt ned over Donetsk, og Putin forsøgte at fjerne beskyldningerne om, at prorussiske separatister skulle stå bag nedskydningen.

»Det er for at vise, at sandheden er svær eller endda umulig at fastslå. Jo flere versioner af hændelsen, der bliver kastet op i luften, jo mere forvirrede vil folk blive, og jo mindre vil de tro på, at det er muligt at klarlægge, præcis hvad der er sket,« siger Sergej Vasiliev.

Han forudser samtidig, at muligheden for at nå frem til en forhandlet løsning mellem Ukraine og Rusland er forværret efter massakren.

»Det efterlader et indtryk af, at man ikke engang anser ukrainerne som nogen, der har ret til at eksistere. Så under de omstændigheder er det virkelig vanskeligt at forestille sig, at man kan sætte sig ned og forhandle om fred.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er uhyggeligt, at et fascistisk land kan manipulere så meget, at det lyver andre lande sin egen nihilistiske ideologi på.
Men hvor havde Europa dog været forskånet for meget, hvis Napoleon havde vundet.

Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Nels Friis Christensen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Det er altså tankevækkende at hverken USA, Rusland eller Kina er medlemmer af Den internationale Straffedomstol.

https://da.wikipedia.org/wiki/Den_Internationale_Straffedomstol

OK; Præsident Clinton underskrev aftalen, men den blev forkastet af Kongressen.

uffe hellum, Peter Beck-Lauritzen, Jens Thaarup Nyberg, Holger Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Og .. nåeh ja: Ukraine er heller ikke medlem ...

Peter Beck-Lauritzen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Læs endelige denne bog, der kan være med til at ryste dit verdensbillede.
Bogen, Rusland på tværs, af Jens Jørgen Nielsen

Billedet af Rusland i medier, hos politikere, i bøger osv. er næsten entydigt. Rusland er en fjende, som vi skal bekæmpe, spænde ben for, chikanere, fordi landet under præsident Putins ledelse angiveligt truer ikke bare sine naboer militært, men også vores demokratiske livsform. Derfor har vesten indført sanktioner og lagt stort set al kontakt mellem Rusland og vestlige lande på is. Rusland har angiveligt sat sig på tværs af ’vores’ noble bestræbelser på at etablere et demokratisk, frit og åbent globalt system. Rusland bærer alene ansvaret for den nye kolde krig med tilsvarende oprustning. Det er et forsimplede billede, som vi i vesten og især USA står for og som vi andre har let ved at falde i.

Torben Siersbæk

@Rolf Andersen - 05. april, 2022 - 09:26.

Det mest tragiske er at de tre lande samtidig - hver for sig - kan handlingslamme FN!

Peter Beck-Lauritzen, Bent Nørgaard, Carsten Munk og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Steen K Petersen - 05. april, 2022 - 10:09.

Jeg kender ikke bogen men har lige ledt efter anmeldelser.

Den første er desværre bag en betalingsmur, men overskriften er stærkt advarende (synlig tekst bløder en lille smule op):
https://jyllands-posten.dk/kultur/anmeldelser/litteratur/ECE13400952/anm...

En anden er - om ikke fuld af lovord så dog - stærkt rosende:
https://arbejderen.dk/kultur/ny-bog-om-rusland-er-god-at-faa-forstand-af/

En tredje - af Søren Rishøj - er meget grundig, og på den positive fløj, med stedvise alvorlige indvendinger:
https://solidaritet.dk/anmeldelse-jens-joergen-nielsen-er-ruslandsforsta...

Det ser ud til at alle anmeldelserne vurderer forfatteren som Putinvenlig, hvilket man skal holde sig for øje ved læsning.

Kan nogen finde andre anmeldelser?

Lasse Schmidt

Rusland har invaderet et nabo-land, og beskyder civile mål.

Invasionen er Ruslands skyld og Ruslands skyld alene. Kan vi ikke slippe for whataboutism i den her tragiske situation?

Frederik Schwane, Jørgen Larsen, Svend-Erik Runberg, Nels Friis Christensen, Peter Beck-Lauritzen, Bent Nørgaard, Joen Elmbak, Holger Nielsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Lasse Schmidt - 05. april, 2022 - 11:24.

Jeg er helt enig!

Jeg beklager, hvis min kommentar om den bog, der henvises til ovenfor, kan opfattes som et forsøg på at tale udenom. Det var absolut ikke min hensigt.

Mit ærinde var at påpege, at traditionelle ruslandsvenlige medier giver positive anmeldelser af bogen, mens den eneste anmeldelse i et mainstreammedie, jeg kan finde, er stærkt kritisk.

Med andre ord ser det ud som om bogen er et partsindlæg, der vil blive brugt af Putinapologeterne til at fortsætte hvidvasken af det russiske overfald på Ukraine, og de uhyrlige påstande om at de russiske troppers krigsforbrydelser, som de senest brutalt er afdækket i Butja, i virkeligheden skulle være udført af ukrainske tropper.

Det er nu utvetydigt dokumenteret med satellitfotos, at myrderierne er udført mens Butja var under fuld russisk kontrol!

Til stadighed under jeg mig over de billeder der vises i medier af kampvogne, mandskabsvogne osv., osv., - der alle sammen lader til at være nogle rustbunker, ja noget der nærmest ikke burde have været i stand til at flytte sig ud fra russisk territorium.

Nogle er det ganske tydeligt at de er blevet ramt af noget voldsomt, som har forvredet dem til næsten uigenkendelighed, men andre lader til kun at være lettere beskadiget.

Krigen har varet lidt over en måned, og alligevel er det nogle værre rustbunker man ser, - så hvis det er standarden i den russiske hær, står det sløjt til.

Torben Siersbæk

@Espen Bøgh - 05. april, 2022 - 12:59.

Hvis erindringen ikke snyder mig er rustbunkerne rustne på grund af den voldsomme varmeudvikling, der har smadret køretøjet.

Det er altså ikke nødvendigvis udtryk for at de russiske militærkøretøjer har været noget bras - kun at de har mødt en virkeligt voldsom eksplosion med efterfølgende brand.

Peter Beck-Lauritzen

Har Russiske ledere på noget tidspunkt sagt sandheden? Nej, derfor luk for alt, til Rusland. FN fik læst og påskrevet af Zelensky idag, som han anbefalede at reorganisere eller lukke!

Jens Thaarup Nyberg

Såvidt jeg har forstået militærkyndige, ser massakren i Butja ud til at være begået af udisciplinerede enheder - som bestemt ikke bliver set venligt på i Kreml.

En analog hændelse fandt sted i My Lai, Vietnam, 1968, hvor et mindre samfund blev massekreret. Den ansvarlige Sgt. Cally blev idømt livsvarigt fængsel, og afsonede 3 1/2 år.

Jens Thaarup Nyberg

@Torben Siersbæk

“ Kan nogen finde andre anmeldelser?”

Jeg finder denne velafvejet

https://mreast.dk/boganmeldelse-rusland-pa-tvaers/

PS.: til ovenfor; den militærkyndige udtalte sig i dr P1, sandsynligvis Orienterng, i dag.

Jeg har i nu slette kommentarer hintet til et bredere perspektiv for Ukrainekrisen:

https://www.creighton.edu/fileadmin/user/CCAS/departments/PoliticalScien...

Lasse Schmidt

Det er ikke "Ukraine-krisen". Det er "Ruslands invasion af Ukraine".

"Ukraine-krisen" er efterplapring af Ruslands propaganda. "Ukraine-krisen" er som at kalde en voldtægt for hed elskov.

Anders Thornvig Sørensen

Steen K Petersen, 05. april, 2022 - 10:09

Mange tak, men har ikke brug for at læse Putin-venlige bøger for at få rystet mit verdensbillede. Det er allerede sket, forstår du.

Torben Siersbæk

@Lasse Schmidt - 05. april, 2022 - 21:56.

TAK for din reprimande!

Du har fuldstændig ret, og jeg lægger mig fladt ned.

Som du vil kunne se på massevis af mine øvrige kommentarer, er det netop din beskrivelse - eller kraftigere - jeg plejer at anvende.

I min opfattelse er Rusland præsteret et helt uprovokeret fuldskala militært overfald på sit suveræne naboland, hvilket både er i strid med alle de sikkerheds- og suverænitetsgarantier, det har givet Ukraine, og med alle internationale traktater og andre aftaler, herunder FN's charter.

Så: vi er helt enige om fakta her!