Analyse
Læsetid: 3 min.

Kan Serbien blive ved med at balancere mellem Putin og EU?

Serbiens præsident Aleksandar Vučić, der har pralet af sit nære forhold til Putin, vandt søndag genvalg med en jordskredssejr. Nu vil presset vokse for, at han skal vælge side mellem Rusland og EU
Serbien er næsten fuldstændig afhængig af russisk gas, mens et flertal af det serbiske vælgerkorps bakker om Ruslands præsident,Vladimir Putin. Derfor har Serbiens præsident Alexander Vucic svært ved at kappe båndene til Rusland og Putin. 

Serbien er næsten fuldstændig afhængig af russisk gas, mens et flertal af det serbiske vælgerkorps bakker om Ruslands præsident,Vladimir Putin. Derfor har Serbiens præsident Alexander Vucic svært ved at kappe båndene til Rusland og Putin. 

Oliver Bunic/Ritzau Scanpix

Udland
5. april 2022

Allerede søndag aften erklærede præsident Aleksandar Vučić sig jublende for vinder af præsidentvalget i Serbien. Og mandag bekræftede landets valgkommission resultatet: Den tidligere flammende ultranationalist, som anklages for at have ført sit land i autokratisk retning, har vundet en knusende sejr.

52-årige Vučić fik lige under 60 procent af stemmerne, mens nummer to på ranglisten med blot 17 procent ikke kom i nærheden af at kunne true den siddende præsident.

Samtidig trak præsidentens højrefløjsparti, Serbiens Progressive Parti (SNS), sig med 43 procent af stemmerne også sejrrigt ud af det samtidige parlamentsvalg.

Som Vučić selv udtrykte det om valgresultatet: »Der var på intet tidspunkt tvivl om udfaldet.«

Siden Vučić kom til magten i 2017, har han forsøgt at balancere mellem øst og vest. Han har dyrket et stadigt tættere forhold til Rusland, og han har pralet af sit venskab med den russiske præsident, Vladimir Putin. Men samtidig har han også satset på gode relationer til EU, som Serbien siden 2012 har ansøgt om at blive medlem af.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Håbet er lysegrønt for, at Alexander Vučić & Serbien vælger at trække
ansøgningen om EU medlemsskab.

Hvad de derefter finder på, er selvfølgelig helt op til dem selv.