Flygtninge
Læsetid: 11 min.

Krigen i Ukraine har ændret frontlandet Polen fundamentalt: »Det her land er blevet én stor hjælpeorganisation«

I Polen er der allerede ankommet flere flygtninge, end hele Europa modtog under flygtningekrisen i 2015-16. Det udmattede civilsamfund løfter en ufatteligt stor opgave, mens Putins krig rykker Polens politiske koordinater i EU og NATO op med rode
I Tyskland laver de regler, før de handler. I Polen er det nærmere omvendt. Det ser ud til at være en fordel i den improviserede flygtningestrøm. I dette midlertidige modtagecenter i en sportshal i Warszawa kører alting dog på skinner: Da der kun er plads til 500 mennesker, skal alle som regel sendes videre efter senest 72 timer. Med et system med festivalarmbånd kan både frivillige og statsligt betalte medarbejdere holde styr på, hvem der er hvem, og hvor længe de har været her.

I Tyskland laver de regler, før de handler. I Polen er det nærmere omvendt. Det ser ud til at være en fordel i den improviserede flygtningestrøm. I dette midlertidige modtagecenter i en sportshal i Warszawa kører alting dog på skinner: Da der kun er plads til 500 mennesker, skal alle som regel sendes videre efter senest 72 timer. Med et system med festivalarmbånd kan både frivillige og statsligt betalte medarbejdere holde styr på, hvem der er hvem, og hvor længe de har været her.

Michal Siarek

Udland
9. april 2022

Ved første blik kunne menneskemasserne på perronen lige så godt være almindelige turister på gennemrejse. Og denne kolde aprilmorgen kunne lige så godt være en travl rejsedag på Warszawas hovedbanegård.

Men de fleste slæber på enorme kufferter og Ikea-tasker med personlige ejendele. Mange har hunde i snor eller katte og kaniner i små bure, som de har stablet oven på deres bagage. Og der er påfaldende få mænd.

I menneskemængden deler frivillige polakker med neonfarvede veste gratis madpakker og simkort ud til dem, der ankommer fra øst. Og under et blå-gult banner med teksten ’Stand With Ukraine«’ vinker frivillige farvel til dem, som kører videre mod vest.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Det er ikke så tit, vi siger det, men:
Tak til Polen.

Birgitte Fisker, Jan Damskier, Søren Kristensen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Det er mere end flot gjort af Polen. De har jo efterhånden taget imod det, der svarer til Danmarks befolkning omkring 1950.
Caritas, den katolske hjælpeorganisation, er en af de mest aktive i Polen.
Jeg har på tv set folk med Caritas veste helt fremme i kampområderne.
Det har imponeret mig.
Så jeg har sendt hele min folkepension til dem. Jeg klarer mig nok uden.
https://www.caritas.org/

Torben Siersbæk

Samtidig med at vi nok er mange, der kritiserer Polen for dets reaktionære politik på mange områder, skal vi også huske at rose polakkerne for deres flotte, flotte modtagelse af flygtningene fra Ukraine!

Det er vildt imponerende, hvad de præsterer - og det sætter godt nok også Danmarks reaktion på flygtningestrømmen i 2015 i perspektiv!

Svend-Erik Runberg, Frederik Schwane, Jacob Johansen, Lillian Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Polen hader russerne og efter denne russiske angrebskrig er forholdet til Rusland ikke eksisterende og vil være nedfrosset i mindst 50 år.