Analyse
Læsetid: 5 min.

Le Pen og Mélenchon tabte til Macron. De planlægger allerede deres hævn

Venstrefløjen og den hårde højrefløj tabte det franske præsidentvalg til Emmanuel Macron. Nu satser de på at gøre livet surt for den genvalgte præsident ved parlamentsvalget til juni. Interne splittelser står dog i vejen for, at de kan spænde ben for præsidenten
Partistifter Jean-Luc Mélenchons var som kandidat for venstrefløjspartiet, La France Insoumise (LFI), tæt på at kvalificere sig til anden valgrunde i det franske valg. Han fik 22 procent af stemmerne mod Marine Le Pens 23,4.

Partistifter Jean-Luc Mélenchons var som kandidat for venstrefløjspartiet, La France Insoumise (LFI), tæt på at kvalificere sig til anden valgrunde i det franske valg. Han fik 22 procent af stemmerne mod Marine Le Pens 23,4.

Laurent Coust

Udland
26. april 2022

Valgets tale var klar. For den unge kvinde i cowboyjakke og rød, blomstret bluse, som journalisten fra avisen Voix du Nord filmede i Marine Le Pens nordfranske højborg Hénin-Beaumont, da valgresultatet tikkede ind klokken 20 søndag aften, var skuffelsen til at tage og føle på. »Ludersøn. Ludersøn,« råbte hun gentagne gange, mens hun slyngede sin midterste finger mod skærmen, da Emmanuel Macron tonede frem som vinder. Hendes nabo, en kvinde med lyst hår og cowboyjakke, var tydeligvis mindst lige så skuffet. »Lort. Det er snyd. Det er ikke muligt. Jeg væmmes,« siger hun på videoen.

Marine Le Pen var selv hurtigt efter afgørelsen på direkte tv, hvor hun anerkendte nederlaget til den siddende præsident. Den hårde højrefløj måtte indkassere sit andet valgnederlag i træk, selv om valgresultatet var partiets hidtil bedste. Og Emmanuel Macron genvandt den franske præsidentpost for de kommende fem år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her