Macron klart foran Le Pen efter første runde af det franske valg – men intet er afgjort endnu

Præsident Macron og udfordreren fra den hårde højrefløj Marine Le Pen fra Rassemblement National kvalificerede sig som ventet til anden valgrunde ved det franske præsidentvalg. Macron sluttede klart foran Le Pen i første runde. Venstrefløjen med Mélenchon måtte se sig slået
Emmanuel Macron kan blive den første præsident siden Jacques Chirac til at blive genvalgt, når han sammen med Marine Le Pen er videre til anden runde i det franske præsidentvalg.

Emmanuel Macron kan blive den første præsident siden Jacques Chirac til at blive genvalgt, når han sammen med Marine Le Pen er videre til anden runde i det franske præsidentvalg.

Ahmed Gomaa Xinhua / eyevine

Udland
11. april 2022

Der lød et jubelbrøl præcist klokken 20 søndag aften i kongresbygningen i Porte de Versailles i Paris, hvor den siddende præsident Emmanuel Macrons tilhængere holdt valgmøde. Resultatet var bedre end forventet. Macron skal med 27,6 procent af stemmerne igen op mod Marine Le Pen fra den hårde højrefløj med 23,4 procent ved anden runde af det franske præsidentvalg den 24. april.

Det står klart med 97 procent af stemmesedlerne talt op mandag morgen, efter første runde af valget fandt sted søndag. Både Macron og Le Pen fik en højere andel af stemmerne end ved valget for fem år siden.

Man kan se resultaterne, i takt med at de bliver talt op, på det franske indenrigsministeriums hjemmeside.

Der tegner sig med gårsdagens valg en tæt duel mellem de to kandidater, som også mødte hinanden ved valget i 2017, hvor Macron vandt duellen med 66,1 procent af stemmerne mod 33,9 procent til Le Pen. Denne gang peger meningsmålingsinstitutterne på, at det kan blive langt tættere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dennis Baggers Laursen

"Venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon fik et stærkt resultat med flere procent af stemmerne end i 2017".
Mélenchon får 21,7 % af stemmerne, blot 1,5 %-point fra Le-Pen.
Står det ikke i skærende kontrast til mediernes hidtidige påstande om at venstrefløjen i Frankrig stod historisk svagt?

Mogens Holme, Jens Voldby Crumlin, Jørgen Mathiasen, Anne-Marie Esmann, Alvin Jensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Den eneste svaghed i fransk venstrefløj er at den er splittet, Dennis. Der vil en danske venstrefløj forhåbentlig kunde hjælpe.

Anne-Marie Esmann

Tænk at nogen ville ønske at Marine Le Pen ville vinde valget i Frankrig og udgøre et frisk pust. Det giver mig kvalme blot at tænke det. Vi er alle homo sapiens også de flygtede mennesker fra Mellemøsten og Afrika m.fl. og vi har alle ret til at være her. Vores religioner er i familie med hinanden. Hvorfor er det nødvendigt med alt dette had. Jeg fatter det ikke.

Gitte Loeyche, Frederik Schwane, Alvin Jensen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Det der venter Frankrig er frygtelig og meget trist.
På det grønne område er det en katastrofe begge kandidater promoverer atomkraft , værre er det med Le Pen som vil ikke en gang beskæftige sig med alternative energier. Venstrefløjens kandidat Jean Luc Mélenchon havde det bedste grønne program som overgik de grønnes.
Det der venter Frankrig er en demontering af den offentlig sektor, en større ulighed, en stramning af udlænding politik, begge kandidater er tæt knyttet til de store formuer og værste vil det blive med Marine Le Pen vedrørende demokratiet som er allerede godt amputeret i Frankrig.
Den special politi enhed som hedder BAC må være rigtig glade , 70% af sine ansatte stemmer Le Pen.
Det værste kan ske i Frankrig men hvem har ansvar for det ?
Det nu direkte ansvar for alt det elendighed er de centrum venstre partier som har i årtier lovet sociale reformer, mere lighed men har haft en neo liberal politik som har ført til det modsat.
Det store skyldig er socialist parti som har i årevis undergravet venstrefløjen i stedfor at samarbejde med den, og har på denne måde åben døren til den yderst højrefløj , den har været i stand til at kanalisere folk s frustrationer.
Og selvfølgelig E. Macron som har på Machiavelliske måde benytter sig af splittelser i socialistpartiet for at komme til magten, har lovet noget og gjort det modsat.
Alt kan ske i Frankrig om to uge for venstrefløjen s vælger er det meget en bitter pille at sluge, det kan føre til at mange vil afholdt sig fra at stemme og lade Le Pen kommer til.
Og de store skyldige, huske det for det kan ske i Danmark er centrum venstre!

erik jensen, Freddie Vindberg, Ole Henriksen og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Kære Marie-Christine Poncelet. Du har ret i dine betragtninger. Men hellere Machron eller en Marine Le Pen. Vi har her i Danmark også en situation hvor vi er splittet. De borgerlige her må støtte sig til den yderste højrefløj for at få flertal. Eller bevæge mod midten og venstre. Lige nu har vi en regering der regerer fremmedfjensk med en følgagtig venstrefløj. Det er også en sørgelig situation. Og det vi har til fælles med Frankrig. Vi er ikke særligt grønne. Og jeg er også bekymret for at skrue op for atomkraft. Jeg mener ikke det er den rigtige vej. Men det skræmmer mig mere, at verden går i en fascistisk retning. Nu afdøde Madeleine Albright advarede i sin nyligt udkomne bog "Facisme en advarsel" fra 2018. Burde være pligtlæsning.

Marie-Christine Poncelet og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Dennis Baggers Laursen

@Alvin Jensen: Ja, det er jo det. Men har man ikke netop forsøgt at forene sig på venstrefløjen i Frankrig, med delvis held? Så hvis de resterende venstrefløjskandidater bakkede op om Melechon, i stedet for at stille op selv, kunne Melechon måske nemt få 30 % af stemmerne?

Martin Sørensen

Le Pens forkærlighed for Putin har vel også spillet en rolle. Hun har bl.a. talt for at Krim skal tilhøre Rusland. Så hvis Macron kan få udstillet hende som en slags landsforræder de næste par uger og samtidig få sig selv til at fremstå som en garant for Frankrigs sikkerhed, skulle han da vist have en god chance for fem år til.

Freddie Vindberg

Og jeg som troede at franskmændene var fornuftige mennesker.

Per Christiansen

Med Le Pens som præsident i Frankrig vil Frankrig være uhyggelig tæt på at være en versal stat under Putin.
Le Pens er i den grad i lommen på Putin som har lånt hende og hendes parti mange penge.