Klima
Læsetid: 5 min.

Magtkampe forsinkede FN’s nye klimarapport. »På en måde er det et godt tegn«

Efter politiske magtkampe og seks timers forsinkelse fremlagde FN’s Klimapanel mandag en ny rapport om mulige løsninger på klimakrisen. Rapportens indhold er betændt, da den kræver begrænsninger af fossil infrastruktur og anfægter politikernes tiltro til teknologiske fix
Den nye IPCC-rapport opfordrer i skarpe vendinger til straks at reducere forbruget af fossile brændsler »væsentligt« samt stoppe ny infrastruktur i kul, olie og gas. På billedet ses Australiens største kulkraftværk, som ligger i delstaten New South Wales.

Den nye IPCC-rapport opfordrer i skarpe vendinger til straks at reducere forbruget af fossile brændsler »væsentligt« samt stoppe ny infrastruktur i kul, olie og gas. På billedet ses Australiens største kulkraftværk, som ligger i delstaten New South Wales.

Saeed Khan/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
5. april 2022

Rapporterne fra FN’s Klimapanel, IPCC, handler ikke kun om videnskab. De handler også om politik. Stod det ikke før helt klart, blev det tydeligt, da forskerne skulle offentliggøre tredje og sidste delrapport i deres nye status over klimaudfordringen.

Rapporten skulle være blevet præsenteret mandag formiddag, men pressemødet måtte udskydes i seks timer som følge af politiske magtkampe om de formuleringer, der udgør FN-forskernes officielle budskab til landenes regeringer.

Selv om den omfattende rapport er skrevet af 600 FN-forskere på baggrund af otte års arbejde og mere end 18.000 videnskabelige studier, er IPCC et mellemstatsligt organ. Det endelige budskab skal derfor godkendes af alle landenes regeringer, før det præsenteres for offentligheden.

Det var i denne proces med at gennemgå rapporten linje for linje, at der søndag opstod politiske armlægninger om tolkningen af FN-rapportens konklusioner. Højst usædvanligt måtte klimapanelet gå langt over deadline, mens flere landes regeringsrepræsentanter blev beskyldt for at ville udvande forskernes sprog.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steen Ole Rasmussen

Hvad med at man fandt ind til de rent videnskabelige anbefalinger!

Den findes. Og budskabet fra videnskaben går stik imod den herskende orden, dens religion, forklaringerne på, hvorfor der ikke sker en hujende fis, hvilket en hvis redaktør her på stedet har skreget ud for enhver vind, men som ingen har goderne til at nævne længere:https://www.google.com/search?q=der+er+gr%C3%A6nser+for+%C3%B8konomisk+v...

Jeg købte aktier i avisen på et tidspunkt hvor de fleste ledere var underskrevet el - le (r)

Nu er avisens leder, at man ikke må udskamme nogen, at forbruget, overforbruget og svineriet er løsningen på alle problemerne.

Resultatet er et EU der end ikke tør sanktionere stop for import af fossiler og som fortsætter med at finansiere Putin arbejde med at bombe Ukraine tilbage til stenalderen.

De to tusind kroner, som jeg forærede sprøjten i 1989, burde sgu have haft nogle andre ben at gå på, end dem den gode Rune har.

erik pedersen, Alvin Jensen, Hans Larsen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Enhver artikel om forsvarsudgifter og -omkostninger o.l. burde ha’ en overskrift om hvad det følgende betyder/vil betyde for afstanden til Parisaftalen og til FN’s 17 Verdensmål.

Ser man på overskriftens ord, så rammer den til dels ganske godt, men er ikke tilstrækkelig omfattende for virkeligheden: "Rapportens indhold anfægter politikernes tiltro til teknologiske fix"(forkortet version).

Grundlæggende er det kræmmermentaliteten samt vores tro på at have overtaget "guds skaberkraft" via vor teknologiske udviklings stadie, - uden vi når gud til mere end lige til midt på skosålerne, og det rækker ikke særlig langt.

Vores politikeres kræmmermentalitet for at beholde deres politiske position som samfundets ledere for en demokratisk opfattelse, er kun en fordelingsopgave som vi skal leve med som et retfærdig socialt mål for den samfundsstruktur, der vil være evigt bestående, - selv om vi inderst inde godt ved det ikke er sandheden, og som fortidens historie har vist er en illusion.

Denne politiske forvaltning har medført en kræmmerkultur, der ganske rigtigt har givet en udvikling vi kan være stolte af, men desværre også har udviklet sig til "rettigheder" for og som kaldes markedsmekanismer, der igen kan oversættes til grænseløs udnyttelse af ressourcer til personlig forøgelse rigdom, via de naturlige ressourcer som vores klode er i besiddelse af.

"Glæden ved det teknologiske fix" finder vi daglig i hverdagens mange muligheder, og der er da mange gode ting ved det, - men politiske styring og ramme er ikke noget steds at finde, - for vores "køb og smid væk" kultur blev blot udvidet, der skulle blot findes plads til det vi smed ud.

Det har sat sig som et naturligt pivilegie for kræmmerne af produkter, som politikerne ikke tør gøre op med, - selv om det er åbenlyst at kloden ikke er i stand til at absorbere vores hensynsløse forbrug, i stedet for en politisk styring der anerkendte behovet for og sikrede en sammenhæng med de tilgængelige ressourcers varighed i fremtiden og ligeledes tilgodeså den biologiske udvikling og dens diversitet for fremtiden.

Vi må derfor konstatere at vore politikere ikke har været og nok stadig ikke er voksne nok til at indse og tage opgøret med kræmmerne om hvorledes vi skal sikre menneskehedens fremtid og biodiversitet her på kloden.

Hvad hjælper det politiske slagsmål om rigtigheden og ikke mindst nødvendigheden af erkendelsen af vi allerede nu nærmest står ved afgrunden af vor egen udryddelse fordi vi tillod uhæmmet kræmmermentalitet - i form af fri markedsøkonomi, konkurrence "køb og smid væk" kultur som ingen har ansvaret for.

Det sker på næsten alle områder dagligt, og det fortsætter med små løsrevne fix her og der, for kræmmerkapitalen vil ikke undvære den rigdom den endnu ikke har opnået, og som stadig er opnåeligt.

Elon Musk, - eller Amerika, eller for den sags skyld en anden rigmand med flagrende planer om rejsende i tid og rum for alle deres penge, vil alligevel kun konsumere endnu flere ressourcer til deres fantasiers drømme, - men det løser jo fortsat ikke vores overlevelses chancer som art her på kloden i fremtiden.

Rejserne i "tid og rum" ender med kun at blive en illusion af en drøm, så heller ikke her findes løsningen på vores arts overlevelse, - uendelighederne i rummet er fortsat uendeligheder med lysets hastighed, og selv med Warp-fart - hvis det findes.

Så længe vores politiske kræmmere og kapitalens kræmmere ikke rigtigt har forstået hvor galt det står til, og så længe de vil platte sig frem uden at indse virkeligheden, vil vi som art i naturen ikke overleve.

- Måske er det derfor der ikke findes liv i rummet vi kan komme i kontakt med.