Fransk valg
Læsetid: 3 min.

»Mere Europa, mindre Rusland, vive la France«: Europa ånder lettet op efter Macrons sejr

En valgsejr til den højreekstreme Marine Le Pen ville have givet EU enorme problemer og melet Putins kage. De fleste europæiske ledere og toppolitikere er derfor lettede efter Emmanuel Macrons sejr – men ikke alle.
Præsident Emmanuel Macron fejrer søndagens valgsejr sammen med den franske førstedame, Brigitte Macron. Det var på forhånd ikke just en hemmelighed, at langt de fleste af EU’s statsledere håbede, at Macron ville vinde valget.

Præsident Emmanuel Macron fejrer søndagens valgsejr sammen med den franske førstedame, Brigitte Macron. Det var på forhånd ikke just en hemmelighed, at langt de fleste af EU’s statsledere håbede, at Macron ville vinde valget.

Benoit Tessier

Udland
26. april 2022

De fleste kan huske, hvor de var, da de fik nyheden om Donald Trumps valgsejr i 2016. Men en valgsejr til Marine Le Pen ved søndagens franske valg havde været langt mere skæbnesvanger for udviklingen i Europa, hvor partier som Viktor Orbáns ungarske Fidesz og det tyske Alternative für Deutschland hører til Le Pens tætteste allierede.

Hun sværger til nationalstaten og siger nej til et tæt europæisk samarbejde, nej til en tysk-fransk tandem og nej til EU-rettens forrang. Hvis franskmændene havde valgt Le Pen, havde det med andre ord kastet EU ud i en eksistentiel krise og skabt en uløselig blokade af de europæiske institutioner.

Det var derfor ikke just en hemmelighed, hvad langt de fleste af EU’s statsledere håbede på søndag. Tysklands Olaf Scholz, Spaniens Pedro Sanchez og Portugals Antonio Costa havde i avisen »Le Monde« endda indtrængende advaret mod den højreekstreme og europafjendtlige Le Pen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nye 5 års politisk tomgang med Macron for Frankrig. - TIL LYKKE FRANKRIG!

Steen Ole Rasmussen

MODSÆTNINGSFORHOLD (og identitet)

Nu er spillet jo ikke ude. Historien er ikke slut.

De problemer, der forklarer højrefløjens udbredelse her som der, kan henføres til globaliseringen, markedsintegrationen, den grænseløse tro på evig økonomisk vækst, den vestlige verdens monetære hegemoni/pengesystem, hvor pengene skabes i låneprocessen via liberale banker og nationalbankers udlån.

Den ekstremt selvdestruktive dyrkelse af de pengeøkonomisk højtflyvendes fortsatte overforbrug af livets forudsætninger og falske fortælling om udvikling, vækst som løsning på de problemer som væksten fører med sig, er denne globalisering, forklædt som "oplysningens projekt", sammenholdet mod de onde (Putin, Trump, Orban, Le Pen osv.) faktaresistente typer, det er fundamentalt set, hvad EUs elite står for sammen med deres åh.. så faktakonsistente, statsfinansierede/demokratistøttede medier.

Det er primært disse kaster, denne elite, der patetisk og ekstremt belastende for fortællingen om egen identitet og stolthed fortsætter med at importere den russiske gas, der dækker 40 % af regionens forbrug, for på den måde at finansiere Putins taberkrig mod Ukraine. Man er selv i bukserne på Putin. Man finansierer Putin, ondskaben!

Tyskerne vil ikke stoppe sit overforbrug af fossil energi, import af russisk gas, fordi det ikke passer ind denne ekstremt overforbrugende nations fortælling om vækst og udvikling som meningen i tilværelsen. Væksten må fortsætte, koste hvad det vil i Ukraine nu og her og for klimaet og livets betingelser i det hele taget. Alt andet er umoderne, tilbagestræberisk osv.

Under henvisning til markedets love, så fortsætter man med at importere og eksportere til Kina, et andet totalitært regime, der stolt holder sig neutral i Ruslands krig med Nato.

Alle de tabere, der findes inden for EUs grænser, og som er stået af i konkurrencen med billig arbejdskraft fra netop Kina og andre lavtlønsområder, får ikke serveret de mere videnskabeligt funderede og traditionelt vensteorienterede beskrivelser af, hvordan de er sat af i den kamp, som Ove Kaj Pedersen beskriver som en naturlov, dvs. globaliseringen, konkurrencestatens jungleverden. Det passer ikke ind i den herskende fortælling, ideologien og kunne forvirre fjendebilledet, det som man for alt i verden må holde fast i. De onde er højreorienterede, de venstreorienterede skal ikke fodres med deres egne argumenter mod magteliten. Det er ikke det, vi har de demokratistøttede medier til.

De egentlige udfordringer, dem som Emanuel Macron er selve inkarnationen af, hans projekt, finanselitens, magtelitens projekt, den selvnegerende vækst i vestlig pengemagt på globalt plan, vil man ikke skrive om i de "frie" demokratistøttede medier. I stedet taler man om det teknologiske fix, new green deal, som om løsningen på vækstens, elitens ekstravagante overforbrug, lå i forlængelse af sygdommens fortsatte udbredelse.

Det gigantiske hykleri, som man ser inden for magtelitens selvpromovering, flyder over her på siderne. Som om der var noget at ånde lettet op over! Det er der ikke, kun hvis man ser bort fra sig selv, og det man er del af.

Man er skyld i de fjender, de problemer, som på ingen måde er overvundet med Macrons næste 5 år.

De sejrende er problemet. Deres overforbrug, deres pengemagt, deres totale mangel på respekt for sandt demokrati, falske fjendebilleder, disrespekt for sandheden om sig selv som det egentlige problem.

Jan Henrik Wegener

Krigen er nok med til at afgøre hvad "Europa" betyder i disse tider. Altså ud over at "Europa" er et landområde. Det sidste er dog ikke overbevisende som grundlag for et fællesskab, men det kan modstand mod "Putinien"/"Moskvaland"vise sig at være.
Måske ikke mindst hvis man før nærede tvivl om meningen med "Vesten" og om en eventuel definition af sidstnævnte er positiv.

Freddie Vindberg

Macron har taget de fleste franskmænd i enden.

Macron har magten... han tager fra de fattige, og giver til de rige.