Mordet på Boris Nemtsov
Læsetid: 5 min.

Nye afsløringer skaber fornyet tvivl om, hvem der slog Boris Nemtsov ihjel

Siden den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov blev skudt i 2015, har der været tvivl om, hvem der egentlig stod bag. Dengang blev fem tjetjenere dømt for mordet, men nu viser nye afsløringer, at den russiske sikkerhedstjeneste FSB skyggede Nemtsov i et år inden mordet
De russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov blev skudt i 2015. Fem tjetjenere blev dømt for mordet, men nye oplysninger afslører, at den russiske sikkerhedstjeneste FSB skyggede Nemtsov i et år inden mordet.

De russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov blev skudt i 2015. Fem tjetjenere blev dømt for mordet, men nye oplysninger afslører, at den russiske sikkerhedstjeneste FSB skyggede Nemtsov i et år inden mordet.

Alexander Zemlianichenko

Udland
20. april 2022

Den 27. februar 2015 klokken halv tolv om aftenen krydsede Boris Nemtsov Bolshoy Moskvoretsky-broen i det centrale Moskva, bare et stenkast fra Kreml.

Men Boris Nemtsov nåede aldrig over broen. Han blev ramt af skud i hovedet, hjertet, leveren og maven og døde på stedet.

Nemtsov var i 2015 lederen af den russiske oppositionsbevægelse og en af præsident Putins skarpeste og mest prominente kritikere. I slutningen af 1990’erne var han vicepremierminister under Boris Jeltsin, og mange troede dengang, at det var Nemtsov, der skulle overtage ledelsen af landet. Det blev i stedet Vladimir Putin, der i 1999 blev udnævnt som premierminister og efterfølgende præsident.

Dermed tog landet en væsentlig anden retning, end Nemtsov havde tænkt sig, og han kritiserede frem til sin død Putin for at blive tiltagende mere autoritær og for at skabe et udemokratisk regime. Han advokerede mange gange for internationale sanktioner mod Ruslands politiske lederskab og udtrykte kritik af den russiske annektering af Krim-halvøen.

I 2015 forstummede kritikken brat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Dette må være en af de mindst overraskende overraskelser.

John Hansen, Bjarne Tingkær, Tommy Clausen, Jørgen Larsen, René Arestrup, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Helle Lodberg Christensen, Kasper Pedersen, Morten Bo Johansen, Torben Lindegaard, David Zennaro, Arne Albatros Olsen, Steffen Gliese og Niels Christensen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Selvfølgelig har der aldrig været tvivl.

Men det kan selvfølgelig være lidt tyngende for samvittigheden - hvis man ellers er udstyret med sådan en - at indse, at den man elsker, kan finde på sådan noget grimt....

Men nu ser vi det dagligt - gange jeg ved ikke, hvor mange hundrede gange.
Og det ser ud til, at samvittigheden klarer det meget fint for rigtig mange her.
Den skulle nok bare øves....
Og den kan sikkert klare meget. meget mere, får vi sikkert at se.

Er det ikke et herligt forår?

Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen og Kasper Pedersen anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Ifølge Putins franske juhu-pige, Jean-Luc Mélenchon, er det slet ikke Boris Nemtsov, der er offer i den sag, men stakkels, forfulgte Vladimir Putin.

Efter Putin fik myrdet oppositionslederen Boris Nemtsov i 2015 i Moskva, dagen før denne skulle lede en demonstration med titlen "Russisk forår", udtalte Jean-Luc Mélenchon:

- Det største politiske offer i denne sag er Vladimir Putin.
og betegnede hele sagen som - Anti-russisk propaganda.

Kasper Pedersen

Ja, Willy, tidens omfattende Putin-apologi giver et uhyggeligt indblik i, hvordan mennesker kan vælge at leve med Cambodia, Rwanda, Holocaust, Ukraine, ...

Kasper Pedersen

Efter det danske "nej" til Maarstricht-traktaten og lige før EM-finalen mellem Danmark og Tyskland sagde Elleman:

If you can't join them - beat them

Mvh.

Tommy Clausen, Peter Beck-Lauritzen og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar