Interview
Læsetid: 6 min.

Polen og Tyrkiet vinder øget magt, Putin taber den, siger geopolitisk ekspert

En af verdens førende geopolitiske fremtidsforskere, George Friedman, mener, at Putins krig i Ukraine er dømt til fiasko, og at Polen nu fremstår som ny leder i Europa, bakket op af stor amerikansk troppetilstedeværelse i landet
Polens nye rolle i Europa og dets spirende forhold til Amerika vil gøre landet til en ny europæisk leder. Foto viser den polske præsident Andrzej Duda, der besøger Borodianka i Ukraine, mens Ruslands angreb på landet fortsætter.

Polens nye rolle i Europa og dets spirende forhold til Amerika vil gøre landet til en ny europæisk leder. Foto viser den polske præsident Andrzej Duda, der besøger Borodianka i Ukraine, mens Ruslands angreb på landet fortsætter.

Ritzau/Scanpix

Udland
26. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvis der er én ting, der kan løfte sløret for nye realiteter, skabe uventede eftersmæk og føre til helt nye samfundsordener, er det krig. Putins krig i Ukraine har allerede demonstreret, at Kyiv ikke ville falde i løbet af to dage, at USA stadig har en enorm råstyrke, og at sammenhold i NATO ikke bare er en drøm.

Men dét, som Putins krig også har afsløret, er, at Rusland ikke er nogen stormagt. Rusland er på vej til at blive et tredjeverdensland, og den kendsgerning er allerede ved at få massive geopolitiske konsekvenser i Europa og Asien.

Sådan siger ungarskfødte George Friedman, en af verdens førende geopolitiske fremtidsforskere og formand for Geopolitical Futures, en publikation dedikeret udelukkende til at forudsige geopolitiske begivenheder på verdensplan.

I sin internationale bestseller The Next 100 Years fra 2009 forudså George Friedman, at Rusland ville invadere Ukraine omkring året 2020. Han fik ret. I dag taler vi med ham om, hvad der venter os forude efter Putins krig i Ukraine.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Polen og Tyrkiet vinder øget magt, Putin taber den, siger geopolitisk ekspert

Og gud ske lov for det....

Holger Nielsen, Kim Folke Knudsen, Michael Hullevad, Alvin Jensen, Torben Siersbæk og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Så er det sagt:

“ Der har aldrig været så mange amerikanske tropper i Polen som nu, og netop denne nye rolle og det spirende forhold til Amerika vil gøre Polen til en ny europæisk leder. “

EU er proxyland

Holger Nielsen, Anders Graae, Alvin Jensen, Steen K Petersen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Stedfortræder for hvad eller hvem, Jens?

Holger Nielsen, Kim Folke Knudsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Jamen så er det jo godt, at både Polen og Tyrkiet er super konservative, det passer vist godt sammen med et EU, der holdes i kort snor af USA. Jeg tænker, at vi i fremtiden kommer til at kæmpe i Asien mod Kina. Så er Georg Orwells 1984 sci-fi da gået i opfyldelse! Personligt var jeg glad for at USA endelig havde fået lidt modspil, men sådan skulle det åbenbart ikke være!

Holger Nielsen, John Liebach, Carsten Munk, erik jensen, Anders Graae og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

EU er da en proxy med stort p for USA, kan man se det anderledes? Hvorfor fanden tror I, at USA var så meget imod Nordstroem 2. Det var da fordi, at det ville løsne de snærende bånd.

Holger Nielsen, Flemming Berger, Carsten Munk, erik jensen, Anders Graae og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Tyrkiet er da for øvrigt militært gået ind i Kurdistan og bruger masser af vold, så må vi jo også sende våben til Kurderne, men de kommer nok til at sejle i deres egen sø! Det er simpelthen naivt at se det som noget godt, at Polen er lederen af EU!

Holger Nielsen, jens christian jacobsen, John Liebach, Carsten Munk og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

»Det er simpelthen naivt at se det som noget godt, at Polen er lederen af EU!«
Ja, det er også en kende bælgøjet, bl.a. vi lige skal se om Polen kommer uden om kravet om retsstatslighed i EU.

Timothy Garton Ash har i dag en artikel i The Guardian, der ser på Manuel Macron ambitioner som europæisk leder: Han står i forhold til Olaf Scholz til at overtage førertrøjen, men Ash kan derudover få øje på en håndfuld ledere fra alle hjørner i Europa, som vil støtte Macron i at gøre EU til et større geopolitisk subjekt end det allerede er.
For danskernes vedkommende afventer vi lige folkeafstemningen.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/apr/25/emmanuel-macron-eu...

Holger Nielsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Mads Kjærgård - 26. april, 2022 - 12:22

"EU er da en proxy med stort p for USA, kan man se det anderledes?"

Skulle det ikke have været "Mads Kjærgård
26. april, 2022 - 12:22
EU er da en proxy med stort P for USA, kan man se det anderledes?"

Uanset hvad er svaret: JA. Det kan man absolut!

Lars Bo Jensen

Denne krig er startet fordi at våbenindustrien tjener penge, hvordan de har fået den nyttige idiot Putin med på den, ved jeg ikke.
D en herskende ide om evig eksponentiel vækst, er stadig umulig.

René Arestrup

@Lars Bo Jensen
Der er ingen tvivl om at våbenindustrien har kronede dage - og formentlig vil have det et pænt stykke ud i fremtiden. Men jeg tvivler nu på, at det er våbenlobbyen, der har overbevist Putin om at invasionen af Ukraine var en god idé. Det er en idé, der er undfanget af Putins helt egen forskruede tankegang.

Holger Nielsen, John Hansen, Kim Folke Knudsen og Michael Andresen anbefalede denne kommentar
Kim Abildskov

USA advarede os mod at gøre os afhængige af russisk energi. Det gjorde de ret i, Tyskland med flere lyttede ikke. Så lige nu sender EU milliarder til det et land, Rusland ( nok det tætteste vi i Europa er på er fuldt ud facistisk styre) , der har indledt et erobringtogt mod et andet land, med ufattelige lidelser til følge.
Heldigvis har innovative våben fra vesten ,kombineret med ukrainernes sunde patriotisme , befriet den nordlige del af Ukraine. Håber det lykkedes at få banket russerne helt ud. Og at de med tiden kan blive medlem af NATO og hermed nyde samme sikkerhed og fremgang , som den tidligere østblok og de baltiske lande har fået . Hvis Rusland bliver et demokrati må de også gerne være med

Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Niels K. Nielsen, Kim Folke Knudsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Kim Abildskov

Rettelse : der skulle have stået de tidligere østbloklande , som nu er medlem af EU., i stedet for tidlligere østblok

Kim Folke Knudsen

@Rusland-Tyrkiet

Men vi kan godt stramme skruen yderligere. Luk helt for den russiske flådes sejlads ind og ud af Dardaneller Strædet.

For så er den russiske flåde delt i to stykker. Et stykke i Syrien hos deres gode ven Assad og et stykke som så kan ture rundt i Sortehavet og indtil videre bombardere Ukraine med langdistance missiler.

En interessant udvidelse af søblokaden kunne være at blokere for alle fartøjer med retning ind og ud af Dardaneller Strædet for at muliggøre kontrol af skibsfartøjer med sanktionsbelagt last til de russiske Sortehavs havne. Russerne må vi forstå har god tid. De skal først genopbygge Mariupol med havn fra bunden af efter deres hæmningsløse beskydning af byen.

Hvis Russerne forsøger at tage nye havne i Ukraine så sørg for at der er udlagt miner i havnen, at kajerne ødelægges at skibe sænkes i havneindløbet så det bliver mest muligt besværligt for en russisk besættelsesmagt at genetablere havnen til russiske krigsformål. Det er vigtigt at Ukrainerne sørger for at have en sådan strategi på plads.

Vi skal også til at holde øje med om vi kan lægge pres på evt. sejlads med kontrabande skibe, som sejler med mistænkelige varer til russiske havne i Østersøen og i Ishavet nord for Norge og i Gibraltar Strædet mellem Spanien og Marokko. Blokaden kan overvejes udvidet for at maksimere handelssanktionerne.

Jeg mener principielt at tiden er inde til at true med at indføre en total handelsembargo det vil sige import og eksport forbud mod de fleste varer til og fra Rusland.

Hviderusland bør ikke omfattes af en total handelsembargo, da landet tilsyneladende ikke har været så aktivt som ventet i krigsdeltagelsen og overfaldet på Ukraine. Vi erindrer den hviderussiske befolknings opstand mod deres diktator og Putin ven: Aleksandr Lukasjenko. Den modige hviderussiske befolkning som viste diktaturet trods skal huskes og skånes. De gjorde det som russerne hjemme i Rusland mangler at gøre nu- Det nødvendige oprør mod deres brutale regime.

De strategiske mål er fortsat:

At reducere Den Røde Hærs kampevne og kapacitet mest muligt, så den ikke fremover er i stand til at plage nabo lande med overfald og militære angreb

At destruere grundlaget for Det Russiske militærindustrielle kompleks ved at indføre en så striks handelsblokade som muligt, der ødelægger russisk økonomi.

At tildele Ukraine flest mulige våben og våbensystemer efter en militær nødvendig prioritering, så Ukraine kan matche den russiske overlegenhed i artilleri, raketkastere, luftvåben og langtrækkende missiler.

Krigen er ikke slut. Russerne kan vinde på en brutal udmattelseskrig, hvor de lægger alt territorium øde i Ukraine, så det ligner det nordlige Frankrig under den 1. Verdenskrig og der på besætter det komplet mennesketomme og ødelagte land. Russerne har forsøgt sig med den samme strategi utallige gange under Vinterkrigen 1939-1940 og Fortsættelseskrigen 1941-1944 mod Finland.

Prisen for Den Røde Hærs krigsgale ødelæggelseskrig skal være så høj som overhovedet muligt for Rusland og for deres totalitære regime.

VH
KFK

Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Mariupol

Mariupol før Russerne fik fat i byen med deres #specialoperation#

https://www.youtube.com/watch?v=WKQnounkt14&t=16s

Til minde om den heltemodige ukrainske befolkning og de heltemodige ukrainske soldater i Azov Stålværket.

Der nu kæmper for deres lands eksistens.

og for vores eksistens

KONGENS NEI - bliver mit motto for år 2022

https://www.youtube.com/watch?v=ByMLGti4wB0

At vi må ikke komme på feil side i denne krigen.

Ære være Kong Haakon den 7. Minde. (1872-1957).

https://www.youtube.com/watch?v=ByMLGti4wB0

VH
KFK

Jens Thaarup Nyberg

@Torben Siersbæk, 26. april, 2022 - 12:18

De er omhyggelige, skal man tro:

“Fighting a “hot war on Ukrainian territory” has been a central goal of US imperialist planning since at least the 2014 Ukrainian coup, and likely as far back as the 2004 “Orange Revolution.” So vital were the US military preparations for this conflict that they led to what was then only the third impeachment of a president in US history, over allegations that then-President Donald Trump had withheld weapons from Ukraine.

On February 24, the years-long buildup of Ukraine as a US/NATO fortress against Russia prompted Washington’s desired outcome—Russia’s invasion of the country—in what US strategists hoped would become “Russia’s Afghanistan,” which would “bleed” the country “white.”

https://www.wsws.org/en/articles/2022/04/25/iwez-a25.html

Peter Beck-Lauritzen

En fodnote KFK: Erdogan har stoppet al russisk gennemsejling af Bosporosstrædet, med henvisning til en Geneve-aftale af 1934.
Der skulle derfor ikke sejle krigsskibe ind i Sortehavet, gældende alle lande.