Krigen i Ukraine
Læsetid: 3 min.

Russiske angreb fortsætter i Mariupol trods appel om påskefred

Stålværket, som er den sidste ukrainske bastion i Mariupol, er fortsat under russisk angreb trods flere appeller om våbenhvile i forbindelse med den ortodokse påske. Mange kvinder, børn og ældre er stadig i fare i byen, og hverken lørdag eller søndag lykkedes det at få civile ud via de humanitære korridorer
Civile forlader en ceremoni i forbindelse med den ortodokse påske i den belejrede ukrainske havneby Mariupol.

Civile forlader en ceremoni i forbindelse med den ortodokse påske i den belejrede ukrainske havneby Mariupol.

Alexander Ermochenko

Udland
25. april 2022

I den ukrainske havneby Mariupol er angrebene fra de russiske styrker fortsat weekenden igennem. Det skete trods fejringen af den ortodokse påske og trods en klar appel fra FN om at stoppe kampene i byen, som især udspiller sig ved det ti kvadratkilometer store stålværk, Azovstal, hvor hundredvis af civile opholder sig i kældre og underjordiske gange.

FN’s krisekoordinator, Amin Awad, sagde søndag i en erklæring, at »titusinders liv, inklusive kvinder, børn og ældre, er på spil i Mariupol« og tilføjede: »Vi har brug for en pause i kampen lige nu for at redde liv. Jo længere tid vi venter, jo flere liv vil være i fare.« Også pave Frans benyttede den ortodokse påske til at fremme sit budskab om en våbenhvile »for at lette udmattede menneskers lidelser«, sagde han ifølge AFP og Berlingske. »Det er trist, at vi på disse mest hellige og højtidelige dage for kristne hører mere om den morderiske støj fra våben end fra klokkerne, der annoncerer opstandelsen,« sagde han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Når civile ikke kan komme ud af Maripul ad de korridorer, russerne har etableret, skyldes det udelukkende, at især Azov-brigadens folk, som har haft magten over byen, har brugt civilbefolkningen som skjold og nu holder, jeg ved ikke, hvor mange, børn og bedstemødre som gidsler og skyder de der søger at undslippe.
De narrativer som europæisk presse generelt holder sig til er helt ude af trit med, hvad der sker. Gudskelov ser det ud til, at Azov-nazi-folkenes kontrol med byen nærmer sig enden.

leif olsen, Torben Arendal, Anders Graae, Tina Petersen, Hans Aagaard, Palle Yndal-Olsen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Steen Piper

Det må være dejligt at være så klog og vidende.
I modsætning til os andre dødelige...

Jeg kunne dæleme godt tænke mig at vide noget mere i det kaos af diverse "nyheder", der fyger os om ørerne lige nu.

Har du mulighed for at give et hint om baggrunden for din viden?
- eller er det bare noget, du mener?

Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, René Arestrup, Willy Johannsen, Kim Houmøller, Morten Wieth, Lasse Schmidt, Per Langholz, Holger Nielsen, Herdis Weins og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Hold da op!!!!

Ja! Azov-brigaden beskyder sig selv med missiler og alt muligt andet ... bare for at kunne skyde (undskyld!) skylden på de uskyldsrene Wagner-gruppe-lejetropper og tjetjenske morderbander (er det her et sprog, du forstår, Steen Piper?)!

Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, René Arestrup, Inge ambrosius, Willy Johannsen, Kim Houmøller, Lasse Schmidt, Holger Nielsen, Erik Karlsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

Steen Piper forstår vist ikke så meget andet end russisk propaganda. Og han forstår ikke, at det er propaganda.

Eva Schwanenflügel, René Arestrup, Willy Johannsen, Ib Gram-Jensen, Kim Houmøller, Torben Siersbæk, Per Langholz, Holger Nielsen, Erik Karlsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Tina Petersen

Problemet er, at der er lukket for onlinekommunikationen med det meste af (om)verden, så dèt, de fleste vesterlændinger læser er, hvad deres og EU-politikere tillader. Jeg selv sidder med en VPN-forbindelse (på tredje år) og kan derfor 'bevæge' mig frit på Nettet.

Mine foretrukne kilder er ikke pressen, men et par veteranboards i USA, hvor professionelle soldater og officerer deler med hinanden deres tanker om konflikten.

Hvad disse amerikanske soldater mener om bataljonerne Azov, Aidar, Right Sector samt banderne af frigivne fra fængsler (efter præsidentielt dekret sidst i februar), til tænderne bevæbnede af os, grovvoldskriminelle, inkluderede i U's væbnede styrker, egner sig ikke til at gentage på skrift.

Inger Pedersen, 24. april, 2022 - 20:08

Det er IKKE SPOR 'dejligt', at være vidende! :(

Flemming Berger, Jens Thaarup Nyberg, Torben Arendal og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Det er elvfølgeligt ganske forfærdeligt at de civile ikke kan / må komme ud af Mariupol, men måske er der en indre logik heri som måske skal ses i lyset af der seneste oplysninger, - såfremt de er troværdige, men noget kunne tyde på det.

Seneste har yderligere tre generaler mistet livet i en angreb fra ukrainske styrker, og samtidig er Putin ved at "støve den militære ledelse af", med fyringer som en følge af hvor sløjt det i virkeligheden går for den "mægtige frygtede" russiske hær, - som tilsyneladende ikke er der mere.

Når Putin således fjerner flere lag i den militære ledelse, - så er ledelse lidt af en mangelvare i den militære ledelse, - for hvem tør tage noget som helst militært initiativ, - noget mange slet ikke har prøvet, og er bange for evt. konsekvenser hvis det slår fejl, - for sådan er militæret opbygget og opbygget i sin struktur.

- Så er der også alt for mange "gamle og unødvendige høvdinge", mere politiske en militært uddannet, så hvad er de værd.

Når militæret er opbygget på den måde er mmeget unødvendig lang og tung, og ingen føler for eller ønsker at træffe den beslutning om at lede en korridor være åben for civile, - for man tror ikke på det bliver godt modtaget.

Summasummarum militært er, - nu ser så endnu mere håbløst ud for de russiske militæret kampagne - invasionen af Ukraine, for ledelsen og ingen tør tage beslutningerne, det er den lære de er opdraget med, og som gennemsyrer systemet overalt i Rusland.

Lasse Schmidt

Ordet "vidende" er et lidt misbrugt begreb. Fx mener anti-vaxxere også, at de er mere "vidende" end alle os, der hellere vil lytte til videnskabsmænd end til nogle tilfældige mennesker på nettet.

Jeg går ud fra, at følelsen af at være vidende - som Tina beskriver ovenfor - giver en følelse af, at have mere åbne øjne end alle os andre. Sammenligningen med anti-vaxxere ligger igen lige for.

Det helt absurde fokus på Azov-brigaden er et godt eksempel. Hvis man vil læse en lidt mere nuanceret gennemgang af Azov-brigadens historie, kan man finde den her:
https://euromaidanpress.com/2022/04/02/how-the-west-enabled-genocide-in-...

Rusland har arbejdet hårdt på at sælge historien om nazier på ukrainsk side, fordi de skal bruge den til at begrunde deres invasionskrig. De mennesker, der er faldet for den historie, er medskyldige i, at titusinder er slået ihjel i Ukraine i en ulovlig invasionskrig - på samme måde som anti-vaxxere er medskyldige i titusindvis af unødvendige Covid-dødsfald.

Herdis Weins, René Arestrup, Søren Veje og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Det her kan vist koges ned til, at Putins støtter ikke holder sig tilbage for at sparke til de døde børn og voksne i Mariupol...
Blindt had, giver total blindhed. også for menneskelige lidelser, ser det ud til...
Hvor kan Putin dog være glad og stolt over sine danske støtter - de fungerer helt i hans ånd..

Torben Siersbæk

@Tina Petersen - 24. april, 2022 - 23:33

"Problemet er, at der er lukket for onlinekommunikationen med det meste af (om)verden, så dèt, de fleste vesterlændinger læser er, hvad deres og EU-politikere tillader."

Det er et problem for personer, der befinder dig I Rusland, som systematisk lukker for anden information end den regeringen tillader.

En VPN-forbindelse KAN hjælpe dem, men det betyder ikke at den russiske Maren i kæret for bedre info.

Udenfor Rusland er situationen anderledes, og jeg er helt sikker på at din usande påstand om censur i Vesteuropa er godkendt af dukkeførerneni Kreml.

Resten af os kan blot smile lidt skævt over dit forsøg på at afspore debatten.

Din lovprisning af en VPN-forbindelse hjælper ikke på problemet med at vurdere de uendelige mængder af vrøvl og løgn, der spredes. Det eneste den gør er at maskere, hvor den enhed der søger (typisk med en webbrowser) fysisk befinder sig.
Og så giver i hvert fald min udbyder ikke nogen servere i Rusland (hvad jeg heller ikke har brug for - jeg forstår hverken russisk eller putinsk)!

PS.
Jeg har virkelig INGEN anelse om, hvad amerikanske veteraner skulle have af meninger kommer den her katastrofe ved! Det er ikke meninger men viden, der er brug for!

Jens Thaarup Nyberg

Tror Siersbæk ikke krigsveteraner ved hvad de taler om ?

Torben Siersbæk

@Jens Thaarup Nyberg - 25. april, 2022 - 11:26.

Tror Nyberg virkelig, at amerikanske veteraner aner en snus om det ukrainske militær og situationen i Ukraine???

Må jeg gentage den af Petersens bemærkninger, jeg reagerede på, og som giver Nyberg hikke: "Hvad disse amerikanske soldater mener"....

Jeg har ikke brug for meninger men viden!

Det har Nyberg måske ikke?

Karsten Nielsen

Enig med Torben Siersbæk om at der er brug for VIDEN omkring situationen i Ukraine. Dog mener jeg, at der er en fare ved den megen omtale og illustration af de direkte krigshandlinger. Jeg tror, at de leder opmærksomheden bort fra årsagsforståelser og skaber barriere for fred. Men VIDEN PÅ ET GEOPOLITISK niveau er der brug for. Den kommer her i form af en egentlig analyse af Ukraine i et geopolitisk perspektiv, der desværre også viser, hvilken umådelig fare vi alle befinder os i. Der er tale om en omfattende og lang analyse - men den bør læses af redaktører, journalister, politikere og interesserede borgere.
https://mronline.org/2022/04/24/what-is-propelling-the-u-s-into-increasi...

Ib Gram-Jensen

Måske skulle Kasten Nielsen, jf. hans kommentar 23. april, 2022 - 10:47, begynde udvidelsen af sin viden med at sætte sig ind i forskellen på demokrati og autokrati - og så udvide sit kildevalg ud over mronline, der tydeligvis kører russisk informationskrig.

Ib Gram-Jensen

Karsten Nielsen, sorry

Senest siger Putin, at Vesten vil ødelægge Rusland. For mig ser det ud til, at Rusland vil ødelægge Ukraine.

I øvrigt: tjek, hvad det vil sige, at være en veteran i us-sammenhæng.

Karsten Nielsen

Ib Gram Jensen! Nej! - mronline fører ikke russisk informationskrig! Det er et af de få steder, hvor intellektuelle kan hente mere tilfredsstillende forklaringer og informationer om Ukraine-situationen. Læs hellere artiklen! Og ja - jeg beklager, men det er ikke muligt at mene eller sige noget med andet indhold - end mainstream uden at blive beskyldt for noget dækningsløst. Hvad angår demokrati versus autokrati: Der er grader af begge dele - og min påstand er, at der kan være mere "frihed" og medbestemmelse i nogle former for autokrati end i demokrati. Derfor er denne skelnen mellem kategorierne ikke så betydningsfuld.

Det er fuldstændig fantastiske artikler dit mronline bringer, Karsten Nielsen. Uforlignelige.

Det er fuldstændig fantastiske artikler dit mronline bringer, Karsten Nielsen. Uforlignelige.

Torben Siersbæk

@Karsten Nielsen - 25. april, 2022 - 18:16.

Ja - der er næsten demokrati i Rusland!

Undersåtterne har ret til at stoppe en stemmeseddel i en valgurne, og selv om det er stærkt indskrænket, hvem de kan stemme på - og selv om der måske kommer for mange stemmesedler i urnen - så HAR de stemmeret!
Og så er det - hokus pokus - "demokrati"???

Det minder mig om den gamle formulering om at være bare en lille smule gravid!