Analyse
Læsetid: 7 min.

Slutspillet om Mariupol er brutalt. Men krigens tåge har lagt sig over den belejrede by

I realtid kan vi følge meldingerne om, hvordan Rusland optrapper sin krig i Østukraine med grufulde midler og tusindvis af civile ofre. Men forvirringen om mulige giftgasangreb viser, at det er svært at sortere i taktiske udmeldinger og mulig målrettet misinformation
Borgere bærer på deres andele mellem ødelagte bygninger i den sydlige del af Mariupol i Ukraine den 10. april 2022.

Borgere bærer på deres andele mellem ødelagte bygninger i den sydlige del af Mariupol i Ukraine den 10. april 2022.

Alexander Ermochenko

Udland
13. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Russiske tropper har ifølge medieforlydender brugt saringas i Mariupol, efter de i ugevis ikke har formået at besætte byen på trods af den militære indkredsning. Det ville være den første brug af kemiske våben i denne krig, men det var også forventet

Sådan lød meldingen mandag på Twitter fra »Ukraine Reporter«, der »leverer og oversætter nyheder fra Ukraine og Rusland uden propaganda«. Også mediet Kyiv Independent berettede mandag om, at mindst tre personer i den stærkt belejrede havneby Mariupol havde tegn på en kemisk forgiftning efter spredning af en ukendt substans fra en drone. Dagen derpå blev meldingen omtalt i alverdens medier. Som kilde til oplysningerne om det mulige giftgasangreb står Andrij Biletski, der leder den omstridte Azov-bataljon, der begyndte som en privat højreradikal militsgruppe, men som siden er integreret i De Ukrainske Forsvarsstyrker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg tænker at det er tid til at vesten bør begynde at forberede sig på at rykke ind. Historien vil dømme dem der kan gøre en forskel hårdt, hvis de bare står og kigger på den ene krigsforbrydelse efter den anden og uden at gøre noget.

Start med at give ukraine fly, hvad er forskellen på fly og tankvogne?

Men vær beredt på at vi i Europa og vesten selv bliver nødt til at tage et ansvar.

Thomas Bindesbøll, Jesper Sano Højdal, Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Befrielse af Mariupol

Hvordan vil den russiske propaganda maskine forklare den undrende russiske offentlighed om befrielsen af Mariupol ?.

Det bliver nok uden billedtransmission fra befrielsen af Mariupol ! eller en løgnekulisse med billeder af en anden intakt russisk by.

eller mere realistisk intet nævnes i den russiske løgnepropaganda Mariupol forsvinder fra landkortet som en by, der aldrig har været der.

Den smukke by ved havet ligner nu en udgave af Dresden i Februar måned 1945 eller en by, hvor der er faldet en russisk Atombombe. Alt er pulveriseret og befolkningen reduceret til hule mennesker der kryber sammen i fugtige og mørke kældre uden mad og drikke og i kulde og angst, medens de # heldige ukrainere # er blevet deporteret til et frivilligt asyl i Sibirien - af os andre kaldet deportation til Gulag KZ lejre.

Således ser vi eksemplet på denne afnazificering, som den russiske diktator Vladimir Putin omtaler, som en nobel handling en nødvendighed der ikke kunne udsættes.

Spørgsmålet melder sig ? hvem er det egentligt der har behov for at blive afnazificeret Ukraine eller Rusland selv ?.

Se her hvorledes Mariupol så ud for mindre end et år siden før russerne og Den Røde Hær kom på besøg.

https://www.youtube.com/watch?v=WKQnounkt14

Det er næsten ikke til at bære at så meget liv kan ødelægges af en nation Ondskabens Imperium Rusland.

Sådan er det at have Jeres kommunist venner på besøg- FØJ.

VH
KFK

Bent Nørgaard, Torben Siersbæk, Ole Svendsen, Erik Karlsen, Jesper Sano Højdal, Herdis Weins, Willy Johannsen, Peter Hansen, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Søren Veje og Christian Mølhave anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Krumme tæer over Østrigs Præsident Karl Nehammer

Det var næsten ulideligt at se på, hvorledes den østrigske Præsident Karl Nehammer under østrigsk bekvemmelighedsflag lige skulle aflægge diktatoren Vladimir Putin et besøg for man kunne da lige få en sludder om fremtidens landkort medens Ukraine og dets stakkels befolkning tværes ud.

Måske skulle Karl Nehammer overveje, hvor mange gange Winston Churchill og Franklin Delano Roosevelt aflagde en anden diktator Adolf Hitler et forhandlingsvisit efter at den tyske diktator havde overfaldet Polen i September 1939. Det er den samme model for eliminering og udslettelse af en nation, der anvendes 1939 Polen-2022 Ukraine.

Hvordan skal vi kunne tage politikere der kalder sig demokrater og tilhængere af den frie Verden alvorligt ?, når de på den måde bringer Den russiske diktator og nu krigsforbryder til ære ved at aflægge ham et personligt besøg ?

Det må være den østrigske neutralitet og lænken til Rusland, som østrigerne aldrig har lagt fra sig ligesom det kneb med at lægge lænken til Det tyske Rige fra sig fra 1938-1945. Adolf Hitlers indtog i Wien 13 marts 1938 jubelscener og østrigsk hysteri over deres Førers ankomst til Hovedstaden.

Vi tager lige videoen fra Mariupol en gang til for Hr. Karl Nehammer.

https://www.youtube.com/watch?v=WKQnounkt14

For sådan kan Wien komme til at tage sig ud, når Den Røde Hær har været på besøg. Glem ikke hvorledes Wien Østrigs Hovedstad så ud i Maj 1945.

Det her servile besøg hos diktatoren er for meget at se på jeg væmmes.

Det står ikke bedre til blandt en stor del af de tyske politikere havnet i deres selvvalgte gasfælde lagt af Rusland og den snedige despot Vladimir Putin.

Vi må håbe der er håb forude og at indsigten indfinder sig: Bedraget og snydt i en grad som ingen troede muligt. Hvad er vigtigst opportunisme eller at sælge sit eget land, sit eget folk og sin egen nation for en sindssyg diktator som er Josef Stalin værdig i ondskab ?

VH
KFK

Ole Svendsen, Herdis Weins, Willy Johannsen, Peter Beck-Lauritzen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Hvis man ønsker et kort over frontlinjerne, såsom i Mariupol, ajourført løbende. Ukrainsk synsvinkel.

https://liveuamap.com/

Kan forstørres til 1,35 cm = 100 meter

Peter Beck-Lauritzen

Putins ædle krig=at slå ihjel og jævne byer med jorden! Hvor ædelt er det?
Politikkere udleverede Polen, Ungarn Rumænien, Bulgarien og Tjekkeslovakiet til Stalin, fordi de ikke tog højde for at de blev aflyttet af KGB. Hvor naivt! Og nu er de ved at udlevere Ukraine, fordi de er fodslæbende eller, mere korrekt, bange for den "ædle" soldat i Kreml! "Vor herre til hest"! Hvad bliver de næste, vestens polikkere vil "sælge" mod russisk gas & olie? Hjælp dog Ukraine, med alt vi har!
Putin er en kryster, så brug alt vi har, hvilket er langt mere end Putin nogensinde kommer til at råde over!

Bent Nørgaard, Thomas Bindesbøll, Peter Hansen, Steen Bahnsen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

godt indlæg af Sonne og Larsen, tak. Der er mange spørgsmål om hvad der sker i Ukraine, rigtige mange endda. Vi får kun information fra en kilde. Kommer aldrig til at ændre ved den kendsgerning at konflikten skal stoppe og her er det vigtigt at Ukraine også vælger de muligheder som går i denne retning, det har vi endnu ikke set. Nu får jeg nok meget skæld ud....

Jens Thaarup Nyberg

Pudsigt, meldingen om giftgas kommer fra lederen af Azov-gruppen - er den trængt ?

Jeg tror invasionen stopper i Donetsk, hvor Ukraines naturgasforekomster findes.

Jens Thaarup Nyberg

@Karsten Nielsen, 13. april, 2022 - 10:11
“ ”Mulig målrettet misinformation”, ”ifølge medieforlydender”, ”mulige giftgasangreb”, ”muligvis også har brugt hvid fosforammunition” (russerne), ”rapporteringer på sociale medier” osv. osv. “

Det er ok at være forbløffet og oprørt, over usikre meldinger med potentielt vidtrækkende politiske konsekvenser.

Og nu er vi så forberedte, hvad der skulle vise sig at kunne bekræftes, om nogensinde.

Sad i går og fulgte en fremlæggelse af diskussionerne om antallet civile ofre, i bombningerne af Dresden.
Man er ikke enige, og tallene svinger mellem 25.000 og en kvart million eller flere.

Jens Thaarup Nyberg

PS.: fremlæggelsen og diskussion, jeg nævner ovenfor, ender med at anse det laveste antal for mest sandsynligt.

Anders Thornvig Sørensen

@Jens Thaarup Nyberg, 13. april, 2022 - 11:59

Efter eget udsagn har den ikke mere ammunition tilbage og kan ikke få kontakt med resten af Ukraine. Mariupol er tæt på at falde.

Hvilket må være en trøstpræmie til Putin, men desværre for ham kun til låns.

Willy Johannsen

Der er efterhånden så mange aflyttede mobiltelefonsamtaler, at det kan se ud til, at Kadyrovs brutale afskum, eller hvad der nu er den mest passende betegnelse for hans soldater, faktisk har det rigtig ”sjovt” i Mariopul. Det kan man høre ud fra aflyttede samtaler, hvor russiske soldater også fortæller om tetjenerne, deres adfærd gør åbenbart indtryk på russerne, hvordan de jagter de helt unge piger. Og hvis de løber for stærkt, skyder tetjenerne dem i benene.
Mange af de russiske soldater holder sig heller ikke tilbage, når det gælder plyndringer og det der er værre, kan man forstå på snakken. Og det er ikke bare bekymring, man hører fra dem hjemme i Rusland, om deres sønner nu også har det godt, men også nysgerrighed: Hvad soldaterne mon kommer hjem med af gode sager. Biler blandt andet.
Når man lægger Putins seneste ytringer til billedet, hvor han nærmest fryder sig over krigen, som går helt efter planen, så tegner der sig et billede af den russiske krigsførelse, hvor man må spørge: Hvor dybt kan Rusland og russerne egentlig synke? Den nærmeste fremtid i Østukraine vil uden tvivl vise, at den grænse slet, slet ikke er nået endnu.
Forstå russernes adfærd, hvem der kan. Jeg kan ikke.
Men nogen tager det afslappet, kan jeg se.

Thomas Bindesbøll, Torben Siersbæk og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Tina Petersen

@Karsten Nielsen, 13. april, 2022 - 10:11

Karsten Nielsen. Jeg vil henlede opmærksomheden på L 95 Forslag til lov om ændring af straffeloven. (Ulovlig påvirkningsvirksomhed), fremsat af justitsminister Søren Pape Poulsen (KF), og vedtaget d. 19. marts 2019, gældende fra d. 26. marts 2019 - Lov nr. 269 af 26-03-2019.

Formålet med loven er "at præcisere, at det er strafbart at hjælpe eller sætte en fremmed efterretningstjeneste i stand til at virke inden for den danske stats område ved at samarbejde om at udøve påvirkningsvirksomhed med henblik på at påvirke beslutningstagning eller den almene meningsdannelse.

Samtidig foreslås der en strafskærpelsesregel, således at strafferammen er fængsel indtil 12 år, hvis den ulovlige påvirkningsvirksomhed udøves i forbindelse med f.eks. et folketingsvalg eller et valg til Europa-Parlamentet." https://www.ft.dk/samling/20181/lovforslag/l95/index.htm

Jeg forestiller mig, at siden d. 26. marts 2019 balancerer danske medier på en knivsæg i en grad varierende mellem stigende eller faldende, afhængig af mediets (kortere eller længere) afstand til statens gældende politiske linje.

Jeg forestiller mig også, at mens f.eks. Berlingske og JP ikke kan ha' synnerligt besvær med at agere indenfor 'påvirkningslovens' rammer, vil forventningerne som dine (og mine) sprænge dem = 'påvirkningsloven' bliver overtrådt. Afvigende (politisk) medier må enten leve med det, eller risikere et retsligt efterspil.

Personligt kan jeg ikke gennemskue, hvordan den ellers grundlovssikrede ret til ytringsfrihed kan kombineres med 'påvirknngsloven', men jeg må gå ud fra, at en hær af jurister har tilvejebragt et grundlag, og siden vi ikke har en dansk forvaltningsdomstol til at udrede lovenes berettigelse/ånd, skal vi acceptere (og adlyde) alle love vedtaget i Folketingssalen.

leif olsen, Per Dørup, Steen K Petersen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

“Here’s the awful truth: even if every person, every automobile, and every factory suddenly emitted zero emissions, the earth would still be headed—head first and at full speed—toward total disaster for one major reason: the US military.”

Prof. Barry Sanders
author The Green Zone: The Environmental Costs of Militarism

Anders Graae, leif olsen, Steen K Petersen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Jens Thaarup Nyberg skrev 13. april, 2022 - 11:59
»Jeg tror invasionen stopper i Donetsk, hvor Ukraines naturgasforekomster findes.«

Der er kommet en ny forklaring på Ruslands overfald på Ukraine: Det drejer sig om »det store togrøveri«.

Anders Thornvig Sørensen

Jørgen Rink, 13. april, 2022 - 14:17

Du gør miljøsagen en meget dårlig tjeneste ved at bringe den ind i billedet på dette sted og på den måde.

Morten Larsen

USA anklagede russerne for at bruge kemiske våben i Syrien, sandheden har vist sig at være, at det var anti Assad, og Rusland grupperinger som havde anvendt små mængder gas. Et "Russisk" fingeret gas/kemisk angreb, vil være lige det USA mangler, for at holde gang i krigen (Der er penge i lortet, og våben er vel snart det eneste USA producerer ?), få solgt noget af deres fracking olie, samt styrke det fjendebillede af Rusland, som USA ønsker, for at holde gang i NATO, som sikrer dem indkomster i form af våben bla. Slutteligt vil jeg understrege, at jeg afskyr Ruslands invasion, navnligt de bevidst dræbte civile.

Ib Gram-Jensen

Morten Larsen, 13. april, 2022 - 22:34:

"sandheden har vist sig at være, atdet var anti Assad, og Rusland grupperinger som havde anvendt små mængder gas."

Denne påstand, som der ikke gives noget belæg for, må stå helt for Morten Larsens egen regning. FN kom i 2017 til et andet resultat, som man kunne læse i Information 7. september 2017 (information.dk/udland/2017/09/fn-assad-staar-bag-kemiske-angreb) En senere rapport fra The Global Public Policy Institute i Berlin havde samme konklusion vedrørende 336 ifølge rapporten verificerbare angreb med kemiske våben:

"Ifølge rapporten er præsident Assads styre ansvarlig for 98 procent af de 336 angreb. Islamisk Stat står bag resten." (berlingske.dk/internationalt/rapport-syrien-har-brugt-kemiske-vaaben-i-over-300-angreb) (gppt.net/2019/02/17/the-logic-of-chemical-weapons-use-in-syria)

Så en fastslået sandhed er påstanden om Assad-styrets (eller dets russiske allieredes) uskyldighed ikke, selv om den er fremført mange gange. Assads og det russiske regime har også ført også informationskrig om borgerkrigen i Syrien.

Thomas Bindesbøll, Jens Christensen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

@ Ib Gram-Jensen, 14. april, 2022 - 00:07

Det havde været bedre at holde Syrien ude af debatten, for klarhedens skyld. Men dit nødvendige modsvar til et andet indlæg giver undertegnede anledning til at sige et par ting.

Kemiske våben er et kompliceret emne, og jeg har længe holdt mig ude af debatter herom, da jeg ikke er faguddannet i det.

Men officielle russiske teorier om oprøreres angivelige produktion, import og opbevaring af kemiske våben i Syrien har i årevis slået mig ved deres, skal man sige, præmisser.

Der var tale om oprørskontrollerede områder inden i omringede byer. Det rejser nærliggende spørgsmål.
1) Hvordan skulle oprørerne få de kemiske våbenkomponenter fragtet ubemærket gennem områder kontrolleret af den syriske regeringshær.
2) Kemiske våben er ustabile og kræver særlige opbevaringsforhold, ofte nedkølet. Oprørernes forhold i de belejrede syriske byer var således:
a) Konstante bombardementer fra luftvåben og artilleri, som fik bygninger til at ryste. I flere år, vel at mærke. Kemiske våben skal opbevares i ro.
b) Ustabil strømforsyning, hyppigt afhængig af oprørernes egne generatorer. Apparater til nedkølet opbevaring af kemiske våben kræver strøm.

Eller tror folk måske, at nervegas og lignende er noget, man sidder og laver ved et køkkenbord og bagefter lægger i køleskabet eller fryseren, ligesom en andesteg?

Rusland lavede en komplet genopførelse af et kemisk våbenlaboratorium, som efter sigende blev opdaget i en erobret oprørsbase. Genopførelsen så renskuret, for ikke at sige splinterny ud. Den lignede ikke noget, oprørere i årevis havde haft i en beskidt, håndudgravet kælder neden under ruinerne i en sønderbombet og belejret by.

Den internationale organisation til bekæmpelse af kemiske våben kom til andre konklusioner end Rusland. Derefter begyndte Rusland støttet af en amerikansk hjemmehær af konspirationsteoretikere at arbejde på at undergrave den internationale organisation til bekæmpelse af kemiske våben.

Men dem om det.

Thomas Bindesbøll, Torben Siersbæk og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg er virkelig skuffet over at EU har ladet sig afpresse af Diktator Putin til at købe russisk gas i rubler. Det har styrket den russiske rubel helt vildt. EU skulle i stedet sige til Putin. Vi vil ikke betale i rubler - så annullerer vi gas importen fra Rusland promte. Ja, EU skulle annullere gas importen fra Rusland under alle omstændigheder.

Det vil koste på kort sigt. Men det vil ramme Putin hvor det gør allermest ondt.

Men i stedet EU giver Putin masser af rubler til at føre krig for i Ukraine, og han stopper næppe dér. De penge EU betaler for gas bliver brugt til at smadre Ukraine nu og EU landene står for tur næst Eller også gør Finland eller Sverige.

Frihed koster penge, men det er LANGT bedre end alternativet!!!

Skal man ramme Putin på penge pungen så er det NU!!!

Ikke om et halvt år eller et år, for så har han da færdig bygget rigeligt med gas ledninger til Kina, og de vil elske at købe gas fra Putin samt levere højteknologi i form af chips til Ruslands våben produktion. De komponenter som Vesten pt. ikke vil levere til Rusland.

Det er nu eller aldrig! Men vesten og EU nøler og smøler mens timeglasset er ved at rinde ud!!! Det er til at rive sig i håret over!!!

Peter Beck-Lauritzen

OS: helt enig, støt op om Ukraine nu, luk for al energi fra Rusland nu.
Ukraine har en masse energi i Donetsk, ligeså mineraler af betydning. Så EU kan få al den energi fra Ukraine, når russerne er ude. Så, hvad venter vesten på? De fodslæbende tyskere? Topmål af dårskab, udviser tyskerne! De burde kende Putins drejebog: den er en gentagelse af Adolfs! Ud med russerne, send al materiel muligt nu, ikke om 6 uger, som Rheinmetals CEO fortæller, at tyskerne kan!
Uret tikker og Putin satser på at være færdig den 9.maj=sammenfald med afslutningen af WW2! Send droner ind i Mariupol, der kan registrere brug af kemiske våben. Brug alle midler, nu.

Torben Siersbæk

Dejligt at se, at sandhedens og redelighedens stærke forkæmpere nu bliver citeret i kommentarer.

Hvis nogen havde relevante indvendinger mod opsætning og indhold arbejderen.dk og mronline.org så var de jo nok for længst blevet fjernet fra kommentarsporet.

Nå....

Jeg hører netop, at de har en troværdighed på linje med Morten Messerschmidts beretninger fra DF's "EU-arrangementer" i forbindelse med partiets fætrer-kusinefest....

Altså NUL.

Arne Albatros Olsen

Krig er ikke en gentleman's sport med en dommer og sidedommere ude ved frontlinjerne.

Never has been.

Krig er i sig selv forbrydelsen.

Torben Siersbæk

Og så må det deraf logisk følge, at Putin er forbryder!
Eller ..... Er det mon Zelinskyj, fordi han er præsident for et ulovligt angrebet land, det forsvarer sig?

Ja - hvad MENER du nu lige her?
Det sædvanlige?