Baggrund
Læsetid: 4 min.

To unge aktivister i New York besejrer Amazon og danner første fagforening

I et mesterstykke af en kampagne har Christian Smalls og Derrick Palmer udrettet, hvad der ikke er lykkedes den amerikanske fagbevægelse gennem 24 år – at overbevise ansatte i et gigantisk pakhus på Staten Island om at danne en fagforening. Den første i Amazons historie og næppe den sidste
For første gang nogensinde har ansatte i et af Amazons pakhuse stemt ja til en fagforening. Her fejrer Christian Smalls (med rød kasket), som er en af hovedkræfterne bag sejren, sammen med Amazon-ansatte i Brooklyn, New York.

For første gang nogensinde har ansatte i et af Amazons pakhuse stemt ja til en fagforening. Her fejrer Christian Smalls (med rød kasket), som er en af hovedkræfterne bag sejren, sammen med Amazon-ansatte i Brooklyn, New York.

Andrea Renault

Udland
7. april 2022

I 28 år har forskellige amerikanske fagforbund forgæves prøvet at organisere arbejdere ansat i den gigantiske internethandelskoncern Amazon.

Fredag i sidste uge løb to afroamerikanske arbejdere af med trofæet, da et flertal af de ansatte i et pakhus på Staten Island i New York stemte ja til at danne en fagforening under navnet Amazon Labor Union.

Det er første gang, at ansatte i Amazon stemmer ja til en fagforening – en mulig banebrydende sejr for mangeårige bestræbelser i USA på at organisere lavtlønsarbejdere i servicesektoren og i onlineselskaber som Uber, Lyft og Doordash.

Den skelsættende begivenhed på Amazon, der beskæftiger 1,1 million mennesker i USA og 500.000 i andre lande, kommer på et tidspunkt, hvor arbejdere i kaffehuskæden Starbucks ligeledes har haft succes med at organisere sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Et sådant initiativ kunne vi også bruge i Danmark. Som erstatning for de dino-pampere der intet gør for deres smedlemmer, jf. inflationen der udhuler løn og pensioner for ansatte.

erik jensen, erik pedersen, Svend Erik Sokkelund, Tommy Clausen, Egon Stich og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Ja, og pamperne i ældresagen borde også skiftes ud!

ingemaje lange og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Gå i gang!

Lise Lotte Rahbek

TILLYKKE.
Det var en god nyhed.

Hans Ditlev Nissen, erik jensen, erik pedersen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Ja det er kæmpestort og vil forhåbentligt sprede sig . Congratulations !