Analyse
Læsetid: 4 min.

Våbenhvilen i Yemen er det tætteste vi kommer på fred i syv år

Der er gode nyheder i Yemen. FN har netop forhandlet den mest seriøse våbenhvile, siden krigen begyndte i 2015, og det sker på et tidspunkt, hvor samtlige aktører i krigen fremstår mere krigstrætte end nogensinde
For mange krigsherrer er krigen i Yemen blevet lukrativ, og derfor bliver det en massiv udfordring at omstille våbenhvilen til en politisk proces. På billedet fra marts 2022 ses pro-houthi-styrker til en militærparade.

For mange krigsherrer er krigen i Yemen blevet lukrativ, og derfor bliver det en massiv udfordring at omstille våbenhvilen til en politisk proces. På billedet fra marts 2022 ses pro-houthi-styrker til en militærparade.

Yahya Arhab/EPA/Ritzau Scanpix

Udland
16. april 2022

Den yemenitiske houthi-bevægelse og Saudi-Arabien har ikke skudt på hinanden i snart to uger. Parterne blev enige om en våbenhvile i begyndelsen af april og har stik mod forventning indstillet fjendtlighederne i længere tid end på noget tidspunkt under den langvarige krig.

Det er gode nyheder for yemenitterne.

Den saudiske blokade af brændstofimport er nu ophævet, og det første skib har allerede losset sin fragt i Hodeidahs havn ved Rødehavet. Den trængte befolkning, som normalt importerer en god del af hveden fra Ukraine og Rusland, kan nu modtage fødevarer, medicin og anden nødhjælp gennem FN.

Blokaden af lufthavnen i hovedstaden Sanaa er også ophævet. En håndfuld kommercielle flyvninger til Egypten og Jordan betyder, at flere yemenitter nu kan flyves ud af landet for behandling på velfungerende hospitaler i regionen.

Våbenhvilen er uden tvivl skrøbelig, men det er den første seriøse våbenhvile, siden krigen begyndte for syv år siden. Præsident Joe Biden har applauderet aktørerne, særligt saudierne, FN og sultanen af Oman, som har overtalt de iranskstøttede houthier til at nedlægge våbnene for en stund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Waleed Safi

Det er netop vigtigt, som du fremhæver det, at bagrunden
for våbenhvilen er den ballistiske teknik, som houthierne
har fået adgang til igennem Iran.

Så længe Saudi-Arabien havde fornemmelsen af, at de uden
risiko for aktiver og mennesker i selve Saudi-Arabien kunne
føre krigen videre i Yemen, var fred uden houthiernes direkte
overgivelse umulig.

Ved at fyre et par dronestyrede raketter den anden vej ind i
Saudi-Arabien, har houthierne muliggjort en våbentilstand i alles interesse.

Danny Hedegaard

Hvorfor taler man aldrig om fredsbevarende FN styrker længere, som med et FN mandat kan træde i stedet for de indbyrdes stridende parter.

Om så det vil stå på i årti efter årti, som det stadig er tilfældet på Cypern, så er det nok det billigste og mest humane i længden.
Hvis bare det kan sætte en stopper for alt denne uendelige lidelse, som denne stedfortræder krig påfører befolkningen.

Jeg er godt klar over at FN styrker ikke bare er FN styrker, og at man har dårlige erfaringer med FN finansierede styrker fra tredjeverdens lande.
Som jo bare er de billigste til formålet.

Nu hvor USA ikke længere er afhængig af olieimport fra Saudiarabien, men det i dag er både Indien og Kina der er stor importører af olie fra både Saudiarabien og Iran.
Desværre er Kina og Indien i deres egen indbyrdes konflikt, men måske de kunne stille med en kompetent brugbar FN styrke.
Som kan lægge pres på de oli eksporterende lande, om at holde sig ude af konflikten, mod at en FN styrke sørger for at Saudiarabien og Iran ikke bliver truet på hver deres interesser.

Selvfølgelig med accept af, og i samarbejde med USA og vesten.

Desværre er USA's eksport af våben til golf staterne så omfattende, at det nærmest har karakter af bestikkelse til at opnå fortsat beskyttelse af USA:-(

Saudiarabien er jo overhovedet ikke i stand til, hverken at omsætte potentialet i dets våbenimport, endsige lede og anvende dets styrker på kompetent vis
Uden USA i ryggen ville de kollapse i en krig mod et langt mere kompetent, og langt ringere bevæbnet Iran.

Men Kina og Rusland er jo vilde efter at erstatte amerikansk våben eksport, hvis de kan komme til det.
Og på den måde fortsætter blodbadet, fordi stormagterne ikke kan blive enige om at afstemme deres interesser i regionen, og ikke kan samarbejde i stedet for at støtte hver deres regionale partnere.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Michael Andresen

Der skal jo være en fred, at bevare...