Præsidentvalg
Læsetid: 4 min.

Colombia er et skridt tættere på at vælge landets første venstreorienterede præsident

Der skal endnu en valgrunde til, før der kan sættes navn på den nye præsident i Colombia. Valget står mellem en venstreorienteret tidligere guerillakriger og en relativt ukendt populistisk anti-establishmentkandidat
Gustavo Petro (til venstre), der kan blive Colombias første venstreorienterede præsident, stiller op sammen med vicepræsidentkandidaten Francia Márquez (til højre), der er den første sorte kvindelige vicepræsidentkandidat i landets historie.

Gustavo Petro (til venstre), der kan blive Colombias første venstreorienterede præsident, stiller op sammen med vicepræsidentkandidaten Francia Márquez (til højre), der er den første sorte kvindelige vicepræsidentkandidat i landets historie.

YURI CORTEZ

Udland
31. maj 2022

Det er endnu usikkert, hvem der bliver Colombias næste præsident, men sikkert er det, at det bliver en anti-establishmentkandidat.

Det står klart efter første valgrunde søndag, hvor ingen af de opstillede kandidater fik over de 50 procent af stemmerne, det kræver at vinde i første valgrunde.

Derfor skal colombianerne til stemmeurnerne igen den 19. juni, og her er det kun de to kandidater, der fik flest stemmer i første runde, der står på stemmesedlen.

Her står valget mellem den venstreorienterede Gustavo Petro, der kan blive landets første venstreorienterede præsident, og forretningsmanden Rodolfo Hernández. De to fik henholdsvis omkring 40 og 28 procent af stemmerne.

Valgresultatet i første runde var et stort nederlag til landets konservative elite: Den konservative kandidat Federico Gutierrez, der har tætte forbindelser til den nuværende præsident, Iván Duque, måtte nøjes med 23 procent af stemmerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Santos

Rodolfo Hernández er lidt mere end bare en "højreorienteret populist", selv for colombianske standarder. På CV'et bærer han bl.a. et overfald på en politisk modstander, telefoniske dødstrusler, og det berømte interview i 2016, hvor han sagde: "Jeg er følger af en stor tænker ved navn Adolf Hitler". Han måtte efterfølgende undskylde for 'lapsussen', 6 år senere

https://elpais.com/america-colombia/elecciones-presidenciales/2022-05-29...

John Andersen, Rasmus Kristiansen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, David Zennaro, erik pedersen, Jan S. Jensen, Torben Skov, Alvin Jensen og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Jeppe Lyngsø Bundgaard

Mon ikke USA, der ikke skyr nogle midler for at kontrollere, hvad der sker i "deres egen baghave", hellere ser en højrepopulist end en venstrefløjs socialist ved magten. De går ikke af vejen for et lille kup for at få det, som de vil have det.

Daniel Santos, Erik Karlsen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar