Krise på Cuba
Læsetid: 7 min.

Corona har ført Cuba ud i økonomisk katastrofe og nærmere et opgør med revolutionen

På Cuba har coronapandemien udløst en økonomisk katastrofe, der har ført til historisk store protester og et opgør mellem de unge, der ikke tror på revolutionen, og den ældre generation, der stadig gør
En forværret mangel på mad og medicin, kraftige prisstigninger og langvarige strømafbrydelser udløste i sommeren 2021 demonstrationer, hvor tusindvis af cubanere gik på gaderne og råbte slogans som »ned med diktaturet« og »vi er ikke længere bange«. Billedet er fra Cubas hovedstad Havana den 11. juli 2021.

En forværret mangel på mad og medicin, kraftige prisstigninger og langvarige strømafbrydelser udløste i sommeren 2021 demonstrationer, hvor tusindvis af cubanere gik på gaderne og råbte slogans som »ned med diktaturet« og »vi er ikke længere bange«. Billedet er fra Cubas hovedstad Havana den 11. juli 2021.

Alexandre Meneghini/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
23. maj 2022

For ti måneder siden gik tusindvis af cubanere på gaden i hovedstaden Havana i protest mod det kommunistiske styre. Nogle rakte en knyttet næve i vejret, andre råbte slagord som »ned med diktaturet«, »frihed« eller »vi er ikke længere bange«.

Det var en forværret mangel på mad og medicin, kraftige prisstigninger og langvarige strømafbrydelser, der udløste de voldsomme demonstrationer i mere end 40 byer fra San Antonio de los Baños få kilometer sydvest for Havana til Palma Soriano 800 kilometer sydøst for hovedstaden. Ikke siden begyndelsen på Fidel Castros revolution i 1959 har man set folkelige protester så store.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gitte Holmen

FRIHEDENS PRIS

Hvilken frihed taler vi om? Hvis´frihed taler vi om? Taler vi om "det bedre" ved friheden til at være del af et neo-liberalt, ureguleret, globalt rovdyrssamfund, hvor du er i evig frygt for ikke at have til dagen og vejen? I evig konkurrence med alle andre om job og eksistensgrundlag - og hvor løn- og arbejdsvilkår er uregulerede og dermed skaber "alles ræs mod bunden" og nogle få oligarkers større og større formuer?

Jeg tænker, at USA, IMF og Verdensbanken står på spring til at hjælpe - så snart Cubas ledere bliver HELT parate til økonomisk hjælp og bistand, dvs. også "køber" den medfølgende og påtvungne neo-liberalisering af det cubanske samfund og økonomi. Artiklen antyder godt nok, at man går efter en blandingsøkonomi, men lur mig - blandingsøkonomi er ikke på listen over den medicin", som længe er tvangsdoseret af verdensøkonomiens "lægeteam" fra IMF og Verdensbanken. Men, men det tyder i hvert fald på, at landet er så presset, at i hvert fald den unge generation er "plukkemoden" og drømmer om den frihed, de ser på nettet. Men igen: Hvordan frihed? Hvis´frihed? Frihed til hvad?

Mon de også kigger med, når de ser, hvordan "friheden" på meget forskellig vis folder sig ud i USA, ja store dele af verden og har skabt et samfund med ekstrem ulighed - og dermed reel frihed for de få. Mon de på nettet også har læst om, hvordan så mange andre lande har oplevet markant øget ulighed i kraft af, at "Frihedens, dvs. frihandlens og globaliseringens økonomer" fra IMF og Verdensbanken har "været på besøg" og har påtvunget "omkalfatring" af landene i neo-liberalismens billede?

Har de læst om, at USA og BIG BUSINESS reelt - ser det ud til - til alle tider har ført korporativistisk politik omkring deres fælles interesser og fællesøkonomi og hvor "den almindelige amerikaner" ikke er "Indbudt til denne fest"? Igen: Frihed til hvad? Hvis´frihed? Har de læst om, hvordan USA ikke er den mindst aktive ift. at øge implementeringen af overvågningssamfundet - og hvor fx "Social Credit-systemer" pt testes i Italien? Mon de har de læst om, at USA statsligt og helt åbenlyst vil regulere, hvad der er mis- og disinformation (seneste initiativ godt nok lige nu sat på pause)? Find selv på flere - der er nok at tage af, der kan sætte diskussionen og dette ønske om "frihed" i perspektiv. Måske et "systemskifte" på Cuba "bare" er skifte fra det ene bur til det andet?

Cuba har - som jeg forstår det - været holdt i økonomisk jerngreb af USA siden starten af 1960erne og har gjort, at landet ikke har kunnet føre den også økonomiske politik og handelspolitik, som de har måttet ønske. Dette har været en "udpinings-strategi", en "isolations-strategi", et langvarigt "kvælnings-tiltag", som måske er "ved at virke"!?

Korrigér mig, hvis jeg tager fejl her eller belær mig, hvis ikke ved nok her. Men umiddelbart så skulle Verdensbanken og IMF ift. oprindelige aftaler fra lige efter 2. verdenskrig prompte gå ind og hjælpe økonomisk, hvis et land fik økonomiske problemer. IKKE - som del af pakken - "omkalfatre" lande fuldstændigt i en bestemt politisk retning. Hvorfor har verdenssamfundet tilladt, at Cuba er blevet så økonomisk nødlidende?

Rasmus Kristiansen, Anne Bruun, Thomas Tanghus, Per Selmer, jens christian jacobsen, Carsten Munk og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Jørgen Munksgaard

Endnu et socialistisk eksperiment, der ender på historiens kirkegård.
Forståeligt at unge cubanere ønsker et liv med mere frihed og velstand.

jens christian jacobsen

@Jørgen Munksgaard
Endnu et eksempel på beskidt, tøjlesløs imperialisme, der knuser systemer der kunne blive et alernativ til det amerikanske anaki, hvor over 500,000 forløbig er døde af OD fra illegale morfika, hvor mordraterne igen er begyndt at eksplodere i amerikanske storbyer, hvor forskelle på fattige der lever under et eksitensminimum og en lille ufattelig rig overklasse bliver stadig større, hvor racisme og etnofobier er i vækst, hvor kvinders rettigheder tvinges tilbage til 50'erne, hvor forgiftningen af miljøet fortegår helt ukontrolleret, og hvor uvidenhed stortrives.
Disse US-knytnæver af gift og frygt der har eksisteret siden Svinebugtsaffæren i 1962, kan et lille land som Cuba ikke stå imod. Vi andre må hjælpe landet, hvor vi kan.

Hanne Andreasen, Daniel Santos, Rasmus Kristiansen, Anne Bruun, Thomas Tanghus, Irene Clausens og Per Selmer anbefalede denne kommentar
Kim Abildskov

Jens Christian Jacobsen :du har ret , så hellere et system som det danske. Hvor man får det bedste fra kapitalismen med innovation og initiativ . Samt et socialt sikkerhedsnet

jens christian jacobsen

@Kim Abildskov
Tja, jeg ved snart ikke: vores sundhedsvæsen har store mangler, socialsektoren mangler arbejdskraft (og retfærdighed), infrastrukturen trænger til fornyelser og forskellene på rige og fattige landsdele er mere markante nu end tilbage i 1960erne osv.
Velfærdsstaten blev bygget på solidaritet og anstændighed. Nu sander velfærden til, fordi rettighedstyranni og selvtilstrækkelighed har overtaget.
De bredeste skuldre giver ikke mest. De kræver nemt.

Hanne Andreasen, Rolf Andersen, Kim Houmøller, Rasmus Kristiansen og Anne Bruun anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

mest...

Den politiske bevidsthed er truet i USA - og har altid været det...
- hvis det står til den republikanske magt at bestemme, skal intellektuelle /socialister med deres sociale reformer og politiske lighed, begrænses.

- der er ikke plads til retfærdig selvbestemmelse, hverken indenfor eller udenfor den amerikanske grænse -
- den konservative model bestemmer hvor når "de andre" er en trussel, som skal bringes til ophør.

Cuba er det typiske eksempel - det kommunistiske naboland fik handelsblokaden at mærke for flere årtier siden.
Præsident Obama forsøgte at ophæve restriktionerne, senere nedlagde Trump veto og den massive blokade er fortsat - efterhånden er det cubanske folk udsultet, trods deres kampgejst og fantasier - men modet er på retur.
- og verdenssamfundet ser bare på !!!!!

Willy Johannsen

Jeg har været på Cuba.
Og Gud, hvor de længes!!!
Jeg taler spansk!
Som alle kommunistiske regimer er Cuba et brutalt forbryder regime.
Jeg har oplevet det.
Desværre har aftalerne i forbindelse med Cuba-krisen reddet/fredet regimet.
Og USA står ved, hvad der dengang blev aftalt.
Det er der andre, der ikke gør...

Igen hører vi en masse ævl og vrøvl fra de gamle "trofaste" ....
Fred være med dem.
De har de hårdt nok, med deres forkrøblede samvittighed - men selvfølgelig er det ikke sikkert, de nogensinde har haft en sådan.
Jeg har i tidens løb kendt rigtig mange af dem. Og det gør det jo noget lettere for dem .
Sagt i venlighed og medfølelse...:)

Jes Balle Hansen , Jørgen Munksgaard, Rolf Andersen og Josephine Kaldan anbefalede denne kommentar

Willy Johansen,
mit 2 måneders ophold i Cuba, det er ikke lang tid, men længe nok til at få et indblik i den sædvanlige uenighed mellem socialisterne og de amerikanske neo-liberalister, som præger det cubanske samfund - de gensidige beskyldninger for den destabilisering som på alle områder har forværret folkes mulighed for anskaffelse af det absolut nødvendige - og mangel på det mest elementære for et samfunds overlevelse.

se Gitte Holmens klare skrift - : "Cuba har - som jeg forstår det - været holdt i økonomisk jerngreb af USA siden starten af 1960erne og har gjort, at landet ikke har kunnet føre den også økonomiske politik og handelspolitik, som de har måttet ønske. Dette har været en "udpinings-strategi", en "isolations-strategi", et langvarigt "kvælnings-tiltag", som måske er "ved at virke"!? )

- denne beskrivelse af amerikanernes handels-blokade og tilsidesættelse af menneskerettigheder mod Cuba - er den "skinbarlige" sandhed om et land - alene i verden.

Og dog er Cubanerne bedre stillet end mange befolkninger på andre øer i Caribbean, hvor en socialistiske tanke er totalt undertrykt - gennem mine flere års ophold på andre øer i Caribbean har jeg ikke kunnet undgå at se forskellene mellem dem og Cuba - fex. undervisnings-form og befolkningens stædighed for overlevelse som er blevet støttet af de mest bassale menneskelige behov, medicin, adgang til hospital og læge, undervisning til alle uden betaling, højere uddannelser, bl.a.medicinske (som har har medført at mange læger har praksis i flere caribiske øer ) - har skabt et mere solidarisk folk.
Børnene lærer sammenhold, solidaritet, omsorg.....
(jeg siger ikke det er optimalt og det er barskt ) - men sammenlignet med de mere eller mindre lovløse samfund i andre ø-stater i Caribbean, hvor kriminalitet, våben og narko styrer hele manegen, så er den cubanske model at foretrække.

Men det er amerikanernes værste fremtids scenarier hvis socialismen vokser, tænk hvis det kunne smadre den "enestående" republikanske ideologi - og true privatisme og kapitalistiske udfoldelse, er den amerikanske angst.....
- det er den amerikanske regeringers mål at forhindre solidariteten at vinde, derfor skal den seje cubanske befolkning udsættes for handels-blokade og " tvinges i knæ" - om de så skal bombes til at opgive socialismen.
- Grenada, Nicaragua er bare nogle eksempler på amerikanernes krav !!!!

- og dem som er mere til AMERIKANERismen kan selvfølgelig ikke se det platte glamour - overalt i de såkaldte udviklings lande vil der være mennesker med romantiserede forestillinger om rigdom, luksus og lykke... men de kender ikke bagsiden.....

Willy Johannsen

Cuba er eksempel på den sædvanlige socialistiske undertrykkelse og misregimente.
Cuba har diplomatiske forbindelser med USA, og landet kan handle med hvem de vil.
Det "amerikanske jerngreb" er en af de myter, venstrefløjen elsker at pleje... :)

Egentlig burde jeg stoppe har, da kendsgerningerne preller af dem, som heller vil nøjes med en forsimplet udlægning ud fra egen hjemmestrikket lommefilosofi.
Desværre står det politiske ståsted og egen interesser ofte i vejen for fakta.

- derfor sender jeg uddrag af dette link,
SOM BEDST KAN FORSTÅS HVIS DET BLIVER LÆST !!!!!!

https://da.frwiki.wiki/wiki/Embargo_des_%C3%89tats-Unis_contre_Cuba

"Den USA embargo mod Cuba beskrevet i Cuba af den spanske term el bloqueo som betyder "den blokade " er en økonomiske, handelsmæssige og finansielle embargo mod Cuba, som USA implementeret på3. februar 1962efter nationaliseringer, der eksproprierer amerikanske virksomheder. Indtil 2021, embargoen er officielt stadig på plads, hvilket gør det den længste handel embargo af moderne tider. Under Barack Obamas formandskab blev eksporten af mad og medicin imidlertid lovlig igen, selvom det stadig var stærkt begrænset. USA er således igen blevet Cubas førende fødevareleverandører og tegner sig for mellem 35 og 45% af øens fødevareimport. Under Donald Trumps formandskab er der tværtimod indført mere end 190 sanktioner, og 9 dage inden mandatfri afslutning klassificerer han øen i terrorgruppen"