Danielle Allen: Det amerikanske demokrati er ikke fortabt, det står bare midt i en brændende idékamp

Flytter man blikket fra Washington og ud i de amerikanske delstater, vil man opdage, at amerikanerne faktisk er i stand til at regere i fællesskab. Det fortæller den politiske tænker Danielle Allen, der stadig elsker USA’s demokrati og tror på, at det kan genrejses. Men det kræver blandt andet, at de liberale sætter sig ind i Trump-revolutionens ideer

Jesse Jacob

Udland
27. august 2022

Det amerikanske demokrati, som engang var landets stolthed og blev set som den frie verdens lysende politiske forbillede, er forfaldet til et tarveligt og pinligt slagsmål mellem to partier, der er forvandlet til stammer i en kulturkrig. Den ene stamme mener, at den anden har stjålet magten, mens den anden stamme mener, at den første er modstander af virkeligheden og sandheden. De kan ikke føre en offentlig samtale, og de kan ikke regere sammen.

»Det er en gåde ...«, siger den amerikanske politiske tænker Danielle Allen fra Boston, Massachusetts, hvor hun er professor ved Harvard University:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

fin egenfeldt

Dejligt at læse om et optimistisk syn på mulighederne for at reformerer USA ´s politiske system. Gid hun havde ret!

Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Inge Lehmann og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

I USA kan man altid finde en 'professor', der mener noget andet end en anden professor som udtalte sig om samme emne går eller for 1 time siden. Det kan man så kalde for et udtryk for frihed og for demokrati. Jeg vælger at kalde det for et af mange amerikanske forfaldssymptomer. Et land fuld af meninger (og af tavshed) og uden retning.
Pew Research Center er en af få neutrale policytænketanke. Her undersøger man jævnligt, hvad amerikanere mener om demokrati.et i deres land
Nogle ting går igen:
Borgere i USA fortsætter med at give deres land negative vurderinger i at leve op til flere vigtige demokratiske idealer og principper:
De mener, at skismaer mellem republikanere og demokrater er skadelige for det amerikanske demokrati, men på den anden side er det kun få der mener, at et andet og mere retfærdigt system kan indføres i stedet.
De mener også at fredelige protester bliver stadig mere vanskelig at gennemføre, men hvad værre er: Kraftig stigning i andelen af ​​borgere, der mener at selv fredelige protester ikke skal kritisere USA.
To trediedele mener at det er ok at penge er vejen til indflydelse i politik og i samfundet.
osv osv.
Eneste lyspunkt er at flertallet siger, at der er behov for grundlæggende ændringer i den måde de demokratiske institutioner fungerer på. Men når de ikke ved hvordan elkler kan forestille sig ændringerne, viser engagementet sig som passivitet og mangel på deltagelse i de demokratiske institutioner - bortset fra deltagelse i interessebestemte organisationer (børne- og ungdomsarrangementer, skole, kirke)
Et forbillede for Danmark ? For Europa?

Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Christian Bruun og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Hvorfor hele 2 professorer, det er vel nok med en præsidentiel erklæring fra
D. Trumps om corona overfor Anthony Faucis mening.

Det er hele samfundet den er komplet gal med.

Friheden land - men ikke for kvinder ret til abort, alene grundet køn, og graviditet kun er noget ægte for de rige, som selv tager udi det fremmede og får en abort - undskyld beskyldningen, - de er selvfølgelig på rekreatiron

Frederik Schwane

Med en politisk funderet og livstidsvalgt højesteret, så har jeg godt nok mine betænkeligheder ift. niveauet af demokrati i USA. Det er ganske enkelt en skævvridning.

Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Torben Arendal og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar