bahrain
Læsetid: 3 min.

Datter til menneskerettighedsaktivist i opråb: Min fars helbred er styrtdykket

Det er 11 år siden, at menneskerettighedsaktivisten Abdulhadi al-Khawaja blev fængslet i Bahrain. Hans datter, som stadig bor i København, fortæller, at hans helbred er styrtdykket det seneste halve år
Aktivister demonstrerer for Abdulhadi al-Khawaja under hans 112 lange sultestrejke i 2014.

Aktivister demonstrerer for Abdulhadi al-Khawaja under hans 112 lange sultestrejke i 2014.

Hamad I Mohammed/Ritzau Scanpix

Udland
1. juni 2022

Abdulhadi al-Khawaja, som har siddet fængslet i Bahrain siden 2011, har flere helbredsproblemer. Han er blevet udsat for tortur og har selv udført flere sultestrejker, som har svækket hans fysiske helbred betydeligt.

»Vi er meget bekymrede for, hvad der kan ske. Jeg er bange for, at vi mister ham,« siger hans datter Maryam al-Khawaja til Information.

I januar i år fik Abdulhadi al-Khawaja frataget retten til at blive tilset af en læge. Ifølge familien skyldes det, at han under en telefonsamtale med familien har fortalt, at forholdene under fængslingen havde forværret hans helbred.

Abdulhadi al-Khawaja er født i Bahrain, men han er dansk statsborger, og derfor mener hans datter, at den danske stat bør gøre mere for at få ham løsladt:

»Hvem ville havde troet, at en dansk statsborger kunne tilbringe ti år i fængsel for at forsvare menneskerettighederne? Jeg har været i dialog med den danske regering i 11 år, og det er jeg fortsat i dag.«

Maryam al-Khawaja fortæller, at familien ikke længere må besøge ham, og derfor taler de kun med ham i via videosamtaler:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Annette Chronstedt

En beskæmmende mangel på ansvarstagning for en dansk statsborger, som dette blad selvfølgelig burde afdække nærmere.

Ete Forchhammer , Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Hvis man gennem mange år har fulgt med i Maryam al-Khawajas og hendes fars skæbne, ved man, at der er flere aspekter i den sag, som i langt de fleste tilfælde ikke bliver nævnt. Det vigtigste er, at Maryam al-Khawaja, hendes søster, Maryam al-Khawaja og deres far, Abdulhadi al-Khawaja, som regel beskrives som menneskerettighedsforkæmpere. I beskrivelsen af dem mangler næsten altid den vigtige oplysning, at de betragter sig selv som troende shiamuslimer. at de taler med én tunge til vestlige medier og med en anden til muslimer.

Hvor mange i et sekulært, vestligt forum vil betragte en beundrer af Ruhollah Khomeini som en ægte menneskerettighedsforkæmper?

Og Abdulhadi al-Khawaja har altså både statsborgerskab i Danmark og Bahrain. Danmark har gennem årene forsøgt at protestere mod behandlingen af Abdulhadi al-Khawaja, så er det ikke på tide, man retter anklagerne mod Bahrain i stedet?

Ete Forchhammer

Svend Jespersen, jeg mangler viden om hvem du beundrer og hvilken religion du dyrker for at kunne læse din kommentar som relevant?

Svend Jespersen

Ete Forchhammer.

Jeg ”beundrer” ikke nogen bestemt person, men jeg gennemlæser regelmæssigt Hal Kochs "Ordet eller Sværdet" fra 1945 og demokratidebatten i årene lige efter 2. Verdenskrig. Jeg er areligiøs, men jeg er blevet meget præget af mit møde med religioner gennem 11 års ophold på Bahrain og et meget tæt forhold til Irland og præster og nonner derovre siden 1988.

Den danske regering har i flere år gennem stille diplomati ført forhandlinger med Bahrain om Abdulhadi al-Khawajas overførsel til Danmark, og jeg har fulgt debatten om Khawaji-familien gennem mange år.