Energigiganter
Læsetid: 4 min.

Ekspert, som brød med Shell, til oliedirektører: »Se jer selv i spejlet«

Energigigantens visioner for grøn omstilling er i modstrid med dens praksis, afslører en tidligere sikkerhedsanalytiker i en afskedsvideo. Ingen medarbejdere taler om nuludledninger, det er ikke del af virksomhedskulturen, siger hun
Klimaaktivister fra Extinction Rebellion limede i april deres hænder til gulvet i Shells hovedkvarter i London i protest mod energigigantens fortsatte forbrug af fossile brændstoffer.

Klimaaktivister fra Extinction Rebellion limede i april deres hænder til gulvet i Shells hovedkvarter i London i protest mod energigigantens fortsatte forbrug af fossile brændstoffer.

Hesther Ng/SOPA Images/ZUMA Press/Ritzau Scanpix

Udland
31. maj 2022

Caroline Dennetts blik blev fanget af et opslag med to opsigtsvækkende ord: »insidere søges«. Sikkerhedskonsulenten så en videooptagelse af Extinction Rebellion-klimademonstranter, der havde limet sig fast til gulvet inde i Shells hovedkvarter i april og opfordrede medarbejdere til at hoppe af for at hjælpe deres sag.

I sidste uge stod Dennett, der er direktør for det uafhængige konsulentbureau Clout, frem i en opsigtsvækkende video, hvori hun fortæller om sit brud med Shell efter et 11 år langt forretningsforhold.

Bruddet markerede hun desuden ved at sende en e-mail til 1.400 Shell-ansatte og anklage energigiganten – der netop har præsteret sit største kvartalsoverskud siden 2008 (64 milliarder kroner) – for at forårsage »ekstreme skader« på miljøet og »ignorere klimarisici«. Hun hævder, at Shell er ude af stand til at afvikle sine forurenende fossile brændstofaktiviteter og opfordrer selskabets ansatte til at »droppe jobbet, mens der stadig er tid«.

Hun erkender selv at være »privilegeret«, fordi hun havde tilstrækkelig økonomisk rygdækning til at træffe valget om at bryde alle bånd til Shell. Men i et interview med The Guardian fortæller hun, at hun nu modtager en strøm af støttetilkendegivelser fra kunder og sympatisører over hele verden. Og identifikationen med hendes sag er ikke blevet mindre af, at Shell opnår store overskud på energikrisen, der belaster dets offentlige ry og har resulteret i krav om en ekstra særbeskatning, som den britiske regering nu har indført.

Klimaaktivisme

Offentliggørelsen af Dennetts afskedsvideo kom som kulminationen på et ubehag over samarbejdet med det 115 år gamle multinationale firma, fortæller hun. Hendes forhold til Shell begyndte i tiden efter BP’s Deepwater Horizon-katastrofe, da oliebranchen kæmpede for at stramme op på sikkerhedsprocedurerne. Hun granskede erfaringerne fra Den Mexicanske Golf og andre miljøødelæggelser, men også tvivlsomme virksomhedsoverdragelser og pres for at finde smutveje til at omgå lovgivning, og hun udarbejdede på baggrund heraf en undersøgelsesrapport med specielle anbefalinger til frontlinjemedarbejdere, ledere og entreprenører.

Siden har hendes arbejde blandt andet ført hende til et gammelt gasanlæg ved Jumping Pound i Alberta, Canada, og til Qatar og Trinidad. Hendes dybdegående undersøgelser bygger på spørgeundersøgelser blandt medarbejdere om sikkerhedsprocesser, deres uddannelse, ressourcer, og hvorvidt deres ledere stoler nok på dem til at uddelegere ansvar. Hun har gennemført adskillige sådanne store undersøgelser for Shell såvel som for andre kunder inden for olie- og gasbranchen og andre industrier.

Samtidig engagerede Dennett sig i stigende grad i klimaaktivisme. Hun brugte blandt andet sin tid på at henvende sig til byråd og skoler omkring Dorset, hvor hun bor, på at lede debatter og anspore til lokal handling såsom installation af solpaneler på landsbyhuse.

»Jeg agiterede for, at kommunerne skulle trække deres investeringer fra fossile brændstoffer, men måtte så indrømme, at jeg jo arbejdede i samme branche og derfor også selv burde trække mig. Til en vis grad er vi vel alle hyklere, men det her blev efterhånden for pinligt.«

»Når man omgås frontlinjemedarbejderne hos Shell, bliver det hurtigt tydeligt, at der internt ikke tales om netto nuludledninger. Målet nævnes ganske enkelt ikke, selv ikke når spørgsmål som sikkerhed og spændinger i forhold til lokalsamfund diskuteres,« siger hun.

– Men er det rimeligt at forvente af borearbejdere, at de skal engagere sig i deres arbejdsgivers overordnede virksomhedsstrategi?

»Ja. Hvis målet var indlejret i virksomhedens kultur, ville man jo konstant høre det omtalt. Vi taler om professionelle, der er eksperter i at håndtere risici – klimarisikoen håndterer de bare ikke,« siger hun.

Protestsange

Den stærke forargelse over Shells klimapåvirkninger blev udstillet dagen efter publiceringen af Dennetts video. Ved selskabets årlige aktionærgeneralforsamling i Methodist Central Hall i London slog Extinction Rebellion-demonstranter på trommer og råbte: »Shell must fall!« mens aktionærerne blev lukket ind.

Og indenfor forsinkede demonstranter mødet med næsten tre timer ved at råbe og synge »We will stop you« til tonerne af Queens hit fra 1977 »We Will Rock You«. Direktionen sad stille med forstenede ansigter og så på, mens bestyrelsesformand sir Andrew Mackenzie forsøgte at berolige demonstranterne.

»Det var fantastisk: At synge mod bestyrelsen med fuld hals – man får nok ikke en mere direkte ikkevoldelig aktion end det,« siger Dennett.

Caroline Dennetts vej forud for, at hun opbyggede sin virksomhed, var broget. Hun blev født i Merthyr Tydfil i det sydlige Wales, hendes far monterede industrirør, og hendes mor arbejdede i et fritidscenter. Efter at have studeret strafferet og siden markedsføring arbejdede hun i socialforvaltningen, herunder på et psykiatrisk hospital. Så fulgte seks år i Holland, hvor hun først arbejdede for en iværksættervirksomhed, der udviklede satelitnavigationsudstyr, og derpå for kamerafirmaet Canon. Hun arbejdede derefter for diverse researchbureauer, før hun stiftede Clout.

Hendes beslutning om at slå hånden af Shell har ikke været uden omkostninger. »Det har kostet mig omkring 60-70 procent af min omsætning,« siger hun. Hertil skal lægges en potentiel fare for retlige skridt fra Shells side.

Hvad mener hun så vil være den optimale reaktion på hendes meget offentlige modstand?

»At Shell vågner op og bruger alle sine kapaciteter, kapital og menneskelige magt til at virkeliggøre grøn omstilling. Det var engang et banebrydende firma, der havde en vision. De har ikke en vision nu. Der findes jo en vision, som er lige til at række ud efter. Men de har ikke fantasi til andet end at fortsætte som hidtil. Til Shells ledere vil jeg sige: Tag at se jer selv i spejlet!«

Shell oplyser, at over 75 procent af de 20-25 milliarder pund, som virksomheden påtænker at bruge i Storbritannien i løbet af det næste årti, vil gå til produkter og tjenester med lavt eller intet kulstofindhold.

»Vi forventer, at vores udgifter til energiomstilling  i 2025 vil udgøre 50 procent af vores samlede udgifter,« erklærer en Shell-talsmand.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Sejt.