Energiembargo
Læsetid: 5 min.

Europæisk farvel til Putins ’blodolie’: Nu presser selv Tyskland på for en embargo

EU-landene vil udfase russisk olie i løbet af 2022. Tyskland træder på speederen, mens Slovakiet og Ungarn formentlig får undtagelser. Men en embargo kan i værste fald øge de russiske indtægter, koste Europa dyrt og hjælpe Donald Trump
Olieraffinaderi i Omsk i Rusland.

Olieraffinaderi i Omsk i Rusland.

Alexey Malgavko

Udland
4. maj 2022

Det var svært at overse tilfredsheden i ansigtet på den tyske klima-, energi- og økonomiminister Robert Habeck fra De Grønne, da han i Bruxelles i mandags gav en kort vurdering af, om Europa kan sige farvel til olien fra vores suverænt største leverandør: Putins Rusland.

»Tyskland har gjort store fremskridt,« udtalte Habeck.

Nu skal »andre EU-lande gøre deres arbejde« – og »ikke kun afvente situationen«.

Den syrlige udtalelse faldt i forbindelse med et krisemøde mandag blandt EU’s energiministre – og den afslørede et skifte i EU-sanktionerne mod Rusland.

For det første står Tyskland ikke længere på bremsen, men træder nu på gaspedalen – i hvert fald i forhold til olien, hvor Tyskland har brugt de seneste uger på at reducere sin afhængighed af russisk olie fra 35 procent af olieimporten til 12 procent. Dermed kan øvrige bremserlande som Østrig, Italien, Spanien og Grækenland ikke længere gemme sig bag den tyske tøven.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Tysklands nye energipolitik, der afløste den gamle ruslandspolitik, har været glasklar hele vejen igennem. Den er bare ikke blevet fremstillet sådan her i disse spalter.

Jørgen Larsen

For det første står Tyskland ikke længere på bremsen, men træder nu på GASPEDALEN ;-).

Axel Hammerschmidt

Diplomatisk skal man passe på med at bruge ordet "embargo". Det var USA's indførsel af et embargo mod Japan i 1941 der fik Japan til at angribe.

Et embargo er faktisk en krigserklæring!

Cheers

Axel

Jørgen Mathiasen

@Jørgen Larsen
Økonomiminister Robert Habeck sørger som eksekutiv magt med den ene hånd for tysk erhvervsliv og godkendelse af tyske våbeneksporter til Ukraine, mens han med den anden organiserer den grønne omstilling i Tyskland og afvikler energieksporten fra Rusland til Tyskland og resten af Europa. - Det sidste indebærer bl.a. at Tyskland hjælper Polen med gas. Der er få ministre i hele Europa, der har sådan et ansvar, og hverken avisredaktioner eller deres læsere når ham i den henseende til sokkeholderne.

Informations fordel som avis er læsernes egenviden. Det gør det bl.a. muligt for avisen at undlade at fremstille verden på en overfladisk og forenklet måde og overflødigt at støtte nogen i deres fordomme. Alligevel har avisen valgt at skrive i overskriften: »Nu presser selv Tyskland på...«

Avisen forstår åbenbart kun en brøkdel af den proces, i kategorierne kontinental energiforsyning, sanktionspolitik og økonomi & beskæftigelse, som er berørte af afviklingen af russisk energi til Europa. Og af grunde, jeg ikke kan gætte, tager avisen heller ikke den grønne ministers hensigtserklæringer for pålydende. Økonomiminister Robert Habeck forstår til gengæld hver eneste deltalje i hver af disse kategorier. Han er simpelthen én af de mest centrale politikere i hele Europa.

Rolf Andersen, Ulla Hansen og Steen Voigt anbefalede denne kommentar
Rudy Jensen

Lasst uns einen neuen Eisernen Vorhang bauen und die Russen dafür bezahlen!
https://www.nachdenkseiten.de/?p=83507

Rolf Andersen

"Værdier" er somme tider moralske, og andre gange er de pekuniære.

Nogle gange kan de to betydninger trække samme vej, men andre gange må moralske værdier stå over de pekuniære værdier.

Måske er det forskellen på "på langt sigt" og "kortsigtet" ?

Jørgen Mathiasen

Om det er alment bekendt i Danmark ved jeg ikke, men i hvert fald er følgende blevet opdaget i Tyskland:

De tyske gaslagre er i en periode før krigsudbruddet blevet tømt, og det er sket som russisk forberedelse til en krig, dvs. længe før krigsudbruddet den 24.02.2022

Tømningen kunne foregå på russisk ordre, fordi de tyske gaslagre blev ejet og drevet af statslige russiske gasvirksomheder. De er nu blevet eksproprieret.