Interview
Læsetid: 7 min.

Krigen i Ukraine blev afgjort efter tre dage. Putin har nu kun råd til én større offensiv mere

Den russiske hær er i knæ. Forsøget på at erobre Kyiv har nedslidt det russiske militær i sådan en grad, at Kreml nu de facto kun har ét skud i bøssen tilbage. »Det forbavsende er, at Kreml alligevel er ved at forberede russerne på, at triumfen er inden for rækkevidde,« siger britisk militærekspert
Ukrainske soldater inspicerer ødelagt russisk militært maskineri i Butja den 3. april, efter ukrainerne generobrede magten i byen.

Ukrainske soldater inspicerer ødelagt russisk militært maskineri i Butja den 3. april, efter ukrainerne generobrede magten i byen.

Atef Safadi/Ritzau Scanpix

Udland
6. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da de russiske kampvogne rullede ind over den ukrainske grænse den 24. februar 2022, troede mange i Moskva, at Kyiv ville blive erobret i løbet af tre dage. Planen var, at de russiske styrker skulle etablere den fulde kontrol over Ukraine på Ruslands sejrsdag den 9. maj.

I stedet blev det russiske militær sendt på retræte med massive tab. De ukrainske tropper var skånselsløse over for russerne. Selv da de russiske tropper var i færd med at trække sig tilbage fra Kyivs periferi, sendte ukrainerne en vedvarende, intens og ydmygende bølge artilleriangreb efter russerne. En farvelhilsen, som mange russiske soldater muligvis aldrig glemmer.

»Når militærhistorikere en dag kigger tilbage på denne krig, vil de muligvis sige, at krigen de facto blev afgjort til Ukraines fordel efter tre dages kamp,« siger Nick Reynolds.

Reynolds er militærekspert ved Royal United Service Institute, verdens ældste og måske mest respekterede forsvars- og sikkerhedstænketank med base i London, etableret i 1831 af Duke of Wellington.

»Russerne mistede så meget udstyr, så mange styrker og en del kampmoral. Det russiske militær forsøger nu at lappe nogle fragmenterede enheder sammen til offensiven i øst. Alt i alt er den russiske hær i en ikke særlig god forfatning. Den nyder ikke længere den fordel at svinge taktstokken.«

For at forstå den russiske hærs elendige tilstand er det vigtigt at forstå Ruslands fejlslagne forsøg på at erobre Kyiv. For mens forbrydelserne ved Butja og andre steder i Ukraine hurtigt blev belyst, fordi journalister og øjenvidner straks var til stede efter russernes tilbagetrækning, har ingen journalister hidtil haft adgang til fronten i den nuværende konflikt. Derfor har kun få mennesker i offentligheden haft fuldt overblik over, hvad der er sket militært på slagmarken siden den 24. februar 2022.

Før nu.

Nick Reynolds har i ugevis været i kontakt med ukrainske kommandanter, europæiske efterretningstjenester, embedsmænd fra NATO- og ikke-NATO-lande, tidligere russiske strateger og har ydermere selv udført feltarbejde i Ukraine under krigen. På baggrund af disse interview har Reynolds nu tegnet et grundigt billede af, hvor russerne står militært.

»Den korte historie er, at det fejlslagne erobringsforsøg af Kyiv har lagt kimen til hærens nuværende forfatning. De får ualmindeligt svært ved at dominere slagmarken, men det betyder ikke nødvendigvis, at krigen snart er ovre« siger han.

Katastrofen ved Kyiv

Den britiske forsvarsminister, Tony Radakin, udtalte onsdag, at Putins oprindelige mål for Ruslands militære invasion af Ukraine slog fejl grundet »chokerende efterretningsfejl og en utrolig arrogance«. Uanset hvad russernes slutspil er nu, er det et drastisk anderledes slutspil end det, der var i startspillet, sagde han.

Og den vurdering er Nick Reynolds slet ikke uenig i. Sammen med Reynolds forsøger vi at rekonstruere offensiven mod Kyiv for at forstå omfanget af den katastrofe, som hidtil har kostet 15.000 russiske soldaters liv, hvis man tror på NATO’s estimater.

Hele slaget om Kyiv begyndte med en massiv bommert, da de russiske luftbårne styrker blev sendt som spydspids for invasionen. De luftbårne styrker, som regnes blandt eliteenhederne i Rusland, og som er nogle af de dyreste i uddannelse og drift, blev dybest set sendt ind som kanonføde. De luftbårne styrkers strategiske mål var at indtage lufthavnen i Hostomel for at sikre en konstant strøm af soldater og forsyninger til slaget om Kyiv.

»Men da de landede, blev de straks mødt med ukrainsk artilleri og et koordineret modangreb. De blev hurtigt smadret og drevet ud af lufthavnen. De russiske hærchefer havde indledt invasionen med en dårlig plan, som tropperne udførte elendigt,« siger Reynolds.

De russiske landtropper var heller ikke meget bedre. Ruslands efterretningstjeneste, FSB, som havde ansvaret for at nærstudere forholdene i Ukraine, havde fejlvurderet den ukrainske kampvilje og derfor misinformeret Kreml om realiteterne i Ukraine. Da de russiske landsstyrker invaderede den 24. februar, blev de derfor ikke rykket frem metodisk efter militære doktriner for at sikre sig mod fjenden. De russiske landstropperne kørte gennem Ukraine, som var det et roadtrip.

»For eksempel endte den russiske nationalgarde – hvis primære opgave jo var at yde sikkerhed for den bageste del af invasionsstyrkerne – nogle gange med at rykke frem foran de russiske kampenheder. De endte med at blive isoleret og smadret. De var slet ikke parate til kamp,« siger Reynolds.

Et af de mest kuriøse aspekter ved den russiske ’specialoperation’ har været, hvor lille en indsats Kreml havde gjort for at forberede hæren mentalt på invasionen, forklarer Reynolds. Nogle af de russiske hærenheder fik angiveligt besked 24 timer inden invasionen. Soldaterne var simpelthen ikke psykologisk forberedt på kamp.

»Uden muligheden for at forberede sig psykologisk eller praktisk brød mange russiske enheder dybest set sammen, da de mødte alvorlig modstand i udkanten af Kyiv,« siger forskeren.

En skydeskive

Da det blev tydeligt, at de russiske lufttroppers angreb på Hostomel havde fejlet, og at landstyrkerne blev bremset uden for Kyiv, beordrede de russiske generaler – muligvis efter pres fra Kreml – flere styrker frem. Dette tvang ukrainerne til at trække sig tilbage mod Kyiv; en by som skulle forsvares for enhver pris, modsat Mariupol, der blev overladt til sig selv.

Men efterhånden som russerne rykkede frem, stod de uforberedte russere pludselig over for en myriade af udfordringer. Deres insisteren på fremrykning udløste en kædereaktion af kriser, der forstærkede hinanden, og som betød, at hæren ikke opererede sammenhængende.

Først var det det nordlige Ukraines moser og skove, som tvang russerne til at holde sig på vejene. Selv om den russiske styrke var massiv og havde tungere artilleri, manglede de russiske kommandanter et klart billede af, hvor de ukrainske stillinger var positioneret.

»Ukrainerne udmattede russerne. Panserværnsmissilerne bremsede de russiske kampvogne, og ukrainsk artilleri slog de russiske soldater ihjel,« siger Nick Reynolds.

Trods massive ukrainske sabotageangreb blev russerne ved med at skubbe fremad, forklarer han. Men i takt med at ammunitionen blev udtømt ved de forreste rækker, stod russerne over for endnu en udfordring, som man aldrig må komme ud for i en krig: forsyningsproblemer.

»Trafikproppen på vejen til Kyiv gjorde, at forsyningerne ikke kunne bringes helt frem til fronten. Der var kaos og vrede foran,« siger Reynolds.

De russiske landstyrker endte med andre ord med at blive skydeskive. Den dedikerede ukrainske modstandskamp betød ovenikøbet, at russiske kommandanter ikke turde rykke deres sofistikerede våbensystemer frem i slagmarken. Kommandanterne frygtede, at udstyret ville blive tabt til ukrainerne.

»Der skete det, at disse systemer forblev på den russiske side af grænsen. Og så længe de forblev bagest, kunne russerne hverken blokere eller hindre fjendens radiokommunikation uden også at blokere radiokommunikation mellem egne styrker forrest og de højtstående hærchefer bagved.«

På et tidspunkt vurderede den russiske hærledelse, at de alligevel måtte undertrykke de ukrainske radarsystemer. Derfor rykkede man nogle af de russiske jammingsystemer længere frem. Konsekvensen blev, at kommunikation mellem soldaterne forrest og den russiske bagtrop, hvor kommandanter sad, ophørte fuldstændigt.

Dette førte til, at de højtrangerende russiske officerer selv rykkede helt frem for at undersøge anarkiet forrest, og det endte naturligvis dødeligt. Ligesom alt andet helt fremme i skudlinjen blev den russiske hærelite mål for ukrainernes snigskytter, sabotage og artilleri. Mere end 24 russiske topofficerer er hidtil blevet dræbt, mange af dem omkring Kyiv.

»Trods disse tab tvinger russerne alligevel deres landtropper frem, indtil de på et tidspunkt indser, at det ikke er bæredygtigt. Men på det tidspunkt er det for sent. Det har virkelig været en dyr omgang,« siger Reynolds.

Forbereder sig på langvarig krig

Ruslands sejrsdag den 9. maj er dagen, hvor Kreml havde håbet på at kunne annoncere mission accomplished. I stedet regner Nick Reynolds og hans kolleger fra Royal United Service Institute med, at Putin vil mobilisere hele Rusland på krig.

»Der er en række beslutninger i Moskva, som peger på, at Rusland nu diplomatisk, militært og økonomisk forbereder sig på en langvarig konflikt. Putin har brug for flere mænd, hvis han skal sikre sig Donetsk og Luhansk. Den 9. maj bliver dagen, hvor vi formentlig vil se en bredere mobilisering,« siger Reynolds.

En anden beslutning, som peger på, at Kreml forbereder sig på langvarig konflikt, er genopfyldningen af våbenarsenalet. Amerikanerne vurderer, at russerne er ved at løbe tør for præcisionsvåben. Ruslands præcisions- og prestigevåben er stærkt afhængige af kritiske komponenter fremstillet i udlandet. Komponenter som de såkaldte rad-hard-chips, der kan tåle høje temperaturer og særligt anvendes i ballistiske missiler, er noget, russerne traditionelt har importeret udefra. Uden disse vil Ruslands evne til at ramme mål i Ukraine blive stærkt forringet inden for en overskuelig fremtid.

»Allerede i midten af marts nedsatte man i Moskva en komité, der skulle undersøge, hvilket forsvarsudstyr der kunne fremstilles indenrigs, og hvilket der skulle hentes hjem via ’venlige’ lande. En af komiteens opgaver bliver at skaffe komponenter gennem hemmelige operationer. Komiteen administreres af den russiske viceforsvarsminister, Aleksei Krivoruchko,« siger Nick Reynolds.

Men Kremls forberedelse på langvarig krig er en kamp mod tiden. Krigshistorien har vist, at tiden oftest favoriserer forsvareren. Jo længere tid der går, desto mere tid har ukrainerne til at forberede sig militært, politisk, psykologisk.

»Jo flere vestlige våbenforsyninger der ankommer til Ukraine, og jo længere tid den russiske offensiv udsættes, desto sværere bliver kampen for russerne,« siger Reynolds.

»Det mest forbavsende er, at Kreml alligevel er ved at forberede russerne på, at triumfen er inden for rækkevidde. Men hvad sker der, når man ikke kan levere? Det bliver spændende at se, hvad der sker til sommer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

@erik jensen

Ukraine 'ville' - tydeligvis - demokrati, et medlemskab af EU og NATO og gerne bekæmpelse af korruption. Og de var godt på den vej, da Putin 'ville' noget andet.

Putins annektion af Krim og indblanding i Donbass-regionen var ikke noget Ukraine 'ville' ... det var noget, Putin 'ville'.

Og Putin prøver nu - med en forfærdelig brug af vold - at gennemtrumfe sin 'vilje', men ukrainerne har tydeligvis en helt anden 'vilje'. I hvert fald er ukrainernes vilje til selvforsvar mod Putins bøller særdeles iøjnefaldende.

John Hansen, Alvin Jensen, Peter Krogh, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Jens Christensen, Steffen Gliese, Carsten Troelsgaard, Lillian Larsen, Jan Guldager, Herdis Weins, Torben Bruhn Andersen, Fie Ankjer Nielsen, Lars Hansen, Peter Junø, Martin Sørensen, Torben Siersbæk, Jan Kauffmann, Nille Torsen, Ole Olesen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Carsten Dyreborg

@erik
Du spørger, hvad Ukraine ville; hvad mon Rusland ville?

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Rolf Andersen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

"Rusland gik forsigtigt og skånsomt til værks"
"hvis russerne pakker og tager tilbage kommer der til at være voldsomme spændinger i regionen"
"var det hvad Ukraine ville?"

Det kræver godt nok en flat earth tilgang til fakta at skyde skylden på Ukraine og at forsøge at male Rusland som en forfulgt uskyldighed, der i virkeligheden forsøgte alt det bedste.

Anti-vaxx under Covid og putinister under Ruslands invasion af Ukraine sætter alvorlige spørgsmålstegn ved kvaliteten af den danske folkeskole.

Jørgen Mathiasen, Alvin Jensen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Jens Christensen, Steffen Gliese, P.G. Olsen, Herdis Weins, Rolf Andersen, Martin Kristensen, Torben Bruhn Andersen, Troels Ken Pedersen, Jane Nielsen, Fie Ankjer Nielsen, Lars Hansen, Peter Junø, Erik Jensen, René Arestrup, Martin Sørensen, Torben Siersbæk, Jan Kauffmann, Magnus Fischer, Kim Houmøller og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Den militær strategiske indsigt er overbevisende. Glem ikke at den højst giver den halve sandhed. Og husk at militære manøvrer ikke fører til fred. Det gør kun et overbevisende arbejde for at mødes, samtale og stille garantier. Andre end de involverede må tvinge banderne/oligarkerne i "vesten" og "østen" til samtale. Vi må håbe på, at de nye stormagter - Kina, Indien, Brasilien - kommer de gamle, trætte og udkørte - især Rusland, USA - til hjælp - og at disse vil tage imod den. En dagsorden med magtkampe, krig og vold er i den grad ude af trit med menneskers reelle problemer. De knytter sig til natur ødelæggelser, klima og nogens ekstreme overforbrug.

Marianne Jespersen, Jane Nielsen og Fie Ankjer Nielsen anbefalede denne kommentar
christen thomsen

Information bringer lang gengivelse af militæreksperter. ‘ Spændende’ at se, hvordan krigen går, siger den sidste ekspert. Som Erik Jensen skriver, er der kun et spørgsmål der er ‘spændende’, det er hvor meget det russiske luftvåben vil ødelægge af Ukraine.

René Arestrup

Det er pudsigt at læse, hvordan den russiske hærs forkludrede inkompetence nu bliver udlagt som en bevidst forsigtig og skånsom invasion....

Uagtet, vi kan vel i det mindste blive enige om at russerne siden har lært at smide fløjlshandskerne?

Men det er formentlig ene og alene ukrainernes skyld, ikke sandt?

Lars Hansen, Jørgen Mathiasen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Herdis Weins, Rolf Andersen og Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@erik jensen - 06. maj, 2022 - 08:09

"Rusland gik forsigtigt og skånsomt til værks"

Wow!

Det var da heldigt at de ikke gik voldsomt til værks....

Hvilken sten ligger du under???

Lars Hansen, Jørgen Mathiasen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Inger Pedersen, Herdis Weins og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Hvis den her krig afspejler det ypperste, hvad det russiske militær kan præstere, både på det rent militære område og som påståede ”befriere”, som tager hensyn til civilbefolkning mm, så er der kun at sige, at virkeligheden har vist os lige præcis det modsatte: Totalt meningsløse ødelæggelser, plyndringer, massakrer, tortur, voldtægter og vi kan blive ved. Det er, hvad Ruslands militær helt klart er bedst til.
Det er ikke en hær, hvis den nogensinde har været det, men en horde af brutale forbrydere.
Nu får vi 9. maj en pejling på, om det her skal fortsætte, eller hvad Putin måtte have fundet på i stedet for.
Verden venter i spænding.

Jørgen Mathiasen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Steffen Gliese, Lillian Larsen, Jan Guldager, Torben Siersbæk, Kim Houmøller, Herdis Weins, Rolf Andersen, René Arestrup, Lars Hansen, Torben Bruhn Andersen, Bo Jensen, Jane Nielsen og Fie Ankjer Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Troelsgaard

Det afklarer da en undren over den stillestående militære kolonne.
Jeg er lidt utidigt faldet over en artikel der osse overbevisende afdækker sløret over dét som mange indsigtsfulde folk har kaldt en 'dum' beslutning. tal og analyse:

https://theins.ru/en/opinion/maria-snegovaya/250988

Anne Hansen, Morten Pedersen, Alvin Jensen, René Arestrup, Erik Karlsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Carsten Troelsgaard - 06. maj, 2022 - 13:08.

TAK for linket! En vildt interessant artikel, der virkelig giver svar på mange spørgsmål!

Anne Hansen, Morten Pedersen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Veje

Der bliver afholdt møde hver dag mellem Rusland og Ukraine....

Denne Ukrainske webside, har løbende rapporter fra møderne...

Oversæt siden til dansk, og gå ind under "FORHANDLINGER MELLEM UKRAINE OG RUSLAND"

https://korrespondent.net/ukraine/4452457-perehovory-ukrayny-y-rossyy-on...

Arne Albatros Olsen

Håber snart at freden får en chance i denne tåbelige krig.

Jørgen Tryggestad

Her er en anden meget erfaren og professionel militærmands tanker omkring krigen mellem Ukraine og Rusland,
betragtninger fra den pensionerede amerikanske generalmajor Mike Repass, som var amerikansk militærrådgiver for Ukraine (på kontrakt i 6 år) indtil krigen startede.

Han tror selv at krigen vil vare mindst 2 år, og at USA og Europa bliver nødt til at hjælpe med meget mere militær- og våbenstøtte hvis Ukraine skal blive i stand til at smide Rusland ud af landet igen.

Retired US major general: What it will take for the Ukrainians to win

By Peter Bergen, CNN National Security Analyst

Updated 1400 GMT (2200 HKT) May 5

...The former commander of the US Special Operations Command in Europe, retired US Army Maj. Gen. Mike Repass, says the international community has to greatly increase its support for Ukraine if the embattled nation is ever going to be able to drive the Russians out.

Repass has advised the Ukrainian military for the past six years on a US government contract.

REPASS:...This will be a grinding, agonizing war if it lasts more than a year, and I think it's going to last at least two years. But we can't let it get into a stalemate. If it gets into a stalemate, Putin's going to claim success followed by a brutal occupation of the Ukrainian territory that he controls.

Meget mere her:

https://edition.cnn.com/2022/05/04/opinions/bergen-repass-ukraine-interv...

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Selv paven kan se, at krigen i Ukraine ikke er så simpel, som de fleste analyser herinde påstår. Ukraine og Zelensky = de gode. Rusland og Putin= de onde. NATO er uskyldsren og våbenindustrien har intet at vinde på en årelang konflikt...

"ROME⁠—Pope Francis said that the “barking of NATO at the door of Russia” might have led to the invasion of Ukraine and that he didn't know whether other countries should supply Ukraine with more arms".

"Pope Francis made his remarks in an interview with Italian daily Corriere Della Sera. He described Russia’s attitude to Ukraine as “an anger that I don’t know whether it was provoked but was perhaps facilitated” by the presence in nearby countries of the North Atlantic Treaty Organization".

“In Ukraine, it was other states that created the conflict,” Pope Francis said in the interview, without identifying which states. He likened the war to other conflicts that he said were fomented by international interests: “Syria, Yemen, Iraq, one war after another in Africa.”

“I don’t know how to answer—I am too far away—whether it is right to supply the Ukrainians” with weapons, the pope said. “What’s clear is that in this land arms are being tested… Wars are fought for this: to test the arms we have made.”

-Wall Street Journal

Mogens Holme, Tina Petersen, Flemming Berger og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Jeppe Lyngsø Bundgaard
Ja, nu er paven jo Guds repræsentant på jord, så han må være i besiddelse af et helt særligt klarsyn....

Men både du og paven har ret, våbenindustrien har kronede dage.

Mon det er dem - våbenlobbyen - der har overtalt Putin til en rask lille invasion?

Hvad tror du?

Lars Hansen, Jørgen Mathiasen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@René Arestrup - 06. maj, 2022 - 21:39

"et helt særligt klarsyn"

Eller måske ... overblik?

;-)

Jørgen Mathiasen

Med anledning i Carsten Troelsgaards link:
Rusland har en ledelse, som tænker i kategorier fra tidligere århundreder. Det gælder den imperiale krig i Ukraine og angrebet på den kontinentale sikkerhedsstruktur, som er en gentagelse af gammel russisk magtpolitik i Europa. Men den russiske krig er også komplet utidssvarende i forhold til de presserende problemer af økologisk og klimamæssig art, verden står med.

Russernes indmarch i Ukraine har fået den tyske kansler til at sige, at en verden forsvandt den 24 februar. (Man sidder med en Stefan Zweig fornemmelse.) Mens Putin og hans kumpaner satte dette i værk i et forsøg på at genskabe russisk hegemoni i Østeuropa, har krigen sat en ændringsproces i gang. Hvem kunne den 1. september 1939 gætte, at krigen ville skabe et jerntæppe i Europa? Ingen, naturligvis, og bortset fra at russerne har sat tryk på den grønne omstilling, kender vi heller ikke resultatet denne gang. Vi ved bare at vi lever i en ny verden. Jeg regner med, at den tyske kansler i sin tale søndag aften vil sige noget om, hvad han forventer af den.

René Arestrup, Torben Siersbæk, Alvin Jensen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar