Krigen i Ukraine
Læsetid: 5 min.

Krigen har været hård ved Kharkivs arkitekturperler

Ukraines næststørste by er berømt for sine monumentale bygninger og arbejderboliger i sovjetisk modernistisk stil, men selv om ødelæggelse af kulturarv er en krigsforbrydelse, har russiske styrker systematisk bombet løs, siger lokale arkitekter
Kharkiv er kendt for sin arkitektoniske kulturarv, men flere af de arkitektoniske perler er nu blevet bombet af russerne. På billedet ses ruinerne af et universitet i det centrale Kharkiv.

Kharkiv er kendt for sin arkitektoniske kulturarv, men flere af de arkitektoniske perler er nu blevet bombet af russerne. På billedet ses ruinerne af et universitet i det centrale Kharkiv.

Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/Ritzau Scanpix

Udland
7. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da invasionen gik ind i sin tredje uge, havde det russiske militær allerede smadret dusinvis af historiske bygninger i Kharkiv i det østlige Ukraine, landets næststørste by, der nationalt som internationalt nyder anerkendelse for sin rige arkitektoniske kulturarv, herunder ikke mindst de mange monumentale bygninger i sovjetisk modernistisk stil.

Beskydninger og luftangreb mod byen, mange af dem fra russiske kampfly, sendte chokbølger gennem hele Ukraine og drev hundredtusinder af den oprindeligt 1,4 millioner store befolkning på flugt. I de tidlige martsdage var byens hovedbanegård – selv en arkitektonisk perle – et tætpakket virvar af borgere, der forsøgte at komme med de vestgående tog.

Nogle af dem, der blev, har forsøgt at katalogisere ødelæggelserne og har nu udarbejdet en liste på 68 bygninger af arkitektonisk betydning, hvoraf UNESCO foreløbig har bekræftet, at 27 er enten helt eller delvis ødelagt. The Guardian har besøgt mere end et dusin af disse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her