kommentar
Læsetid: 4 min.

Måske skulle tyskerne lukke gashanen, før de beder Gerhard Schröder knytte sylten

Det er tåkrummende pinligt at høre på Gerhard Schröder, Vestens sidste loyale lobbyist i Putins energiimperium. Men det er også lidt for let at pege fingre ad en gammel stivnakket ekskansler og fortsat bruge løs af den russiske energi
Kort efter Gerhard Schröder i 2005 mistede posten som tysk kansler, ringede Vladimir Putin med et godt tilbud. Her ses de samen i 2002.

Kort efter Gerhard Schröder i 2005 mistede posten som tysk kansler, ringede Vladimir Putin med et godt tilbud. Her ses de samen i 2002.

Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Udland
3. maj 2022

Fremdscham’.

Dette glimrende tyske ord mangler kort og godt på dansk: Når man skammer sig over andres handlinger eller holdninger, som man egentlig ikke har nogen andel i.

Det er en skam. For når man lytter til den tidligere kansler Gerhard Schröder – senest i et stort interview med The New York Times – så overfaldes man af ’fremmedskam’.

Som øverste boss i Tyskland fra 1998-2005 satte Schröder dengang Nord Stream 1 i gang. Fair nok, kan man sige: Gode intentioner trods lidt østeuropæisk kritik. Men bare to uger efter, han i 2005 røg ud af kanslerkontoret, fik Gerhard et opkald fra en vis Vladimir, der tilbød tyskeren en ledende stilling i Nord Stream, som den russiske statskoncern Gazprom sidder på. Siden da har Schröder såmænd også fået chefstillinger i både forvaltningsrådet i Nord Stream 2 og i opsynsrådet i den statslige oliekoncern Rosneft. I februar blev han tilmed nomineret til en post i Gazprom – et tilbud, som han stadig overvejer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Jamen, så stopper Schröder, når Tyskland ikke vil betale gas i rubler!? Tyskerne er godt nok "forslæbende"! Det er vigtigere for tyskerne at bygge biler, i Rusland, såvel som i Tyskland, på bekostning af ukrainske liv og russiske krigsforbrydelser. De er "lumpne"!

erik jensen

god artikel og man kunne sige :grib lige i egen barm ! Der er lavet store penge på køb og salg med Rusland også under sanktionerne, lige fra dansk jet fuel til rejer fra Grønland . Her kunne man igen nævne en dansk bank i Estland, prøv at forstå størrelserne på disse transaktioner og hvidvaskning - hvem gider at høre om dette når der findes en tidligere tysk kansler ... . Tyskland har altid gjort alt for at beskytte deres store industrier (som glæder sig over store mængder arbejdskraft fra Ukraine) og det gør de stadig men alligevel må man erkende at de også på andre måder nærmest desperat forsøgte at undgå eskalering via forsigtig og respektfuld omgang med det store land mod øst. Kritikere vil straks sige at det eneste de opnåede var at forsinke våbenleverancer mv til Ukraine, her mener jeg så at vores venner fra USA mv bare tromlede hen over Europa i årevis ved hjælp af en velplejet og direkte "forbindelse" mellem Ukraine og store politiske lobbyister i USA.Man var faktisk langsomt kommet på rette spor, gående i retning af deeskalering men så kørte det helt af sporet fra omkring 2016/17 og fremad. Nu skal der samtale og forhandlinger til, der skal findes en ny vej .

Torben Nielsen, Rudy Jensen, Inger Pedersen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Steen Voigt

Kilde DA: Tyskland er Danmarks absolut største samhandelspartner. Vi handler varer og tjenester for 340 milliarder kroner over grænsen hvert år. Fokuseres alene på eksporten så mistede tyskerne sidste år deres placering som vores største eksportmarked. I 2020 eksporterede vi for 154 milliarder kroner til Tyskland, og dermed måtte de overlade førstepladsen til USA – en plads tyskerne ellers har siddet på siden 1977. Ja, selvfølgelig skal tyskerne lukke for gassen og sende Schröder til Pskov. Og så er det ud på multlokummet.

Kim Folke Knudsen

@SPD eksklusion af partiet ?

Ubegribeligt at det her kan lade sig gøre ?

Gerhard Schröder må vælge at trække sig fra SPD eller også så må partiet ekskludere den gamle kansler desværre.

Det er nødvendigt at gøre rent bord ellers ender partiet som nyttig idiot for Vladimir Putin og hans diktatur.

Dem har vi rigeligt af i forvejen - der er ikke brug for flere i demokratiets navn.

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

@Rusland det militære mål er fortsat.

at svække Den Røde Hærs krigskapacitet mest muligt ved at slide denne pestbyld af en arme ned til sokkeholderne i Ukraine. Jo flere tab jo bedre.

at fortsætte sanktionsvejen hen imod en total handelsblokade af Rusland så længe diktaturet holder sig selv flydende med undertrykkelse og krigsgale planer.

Hvad kan DE gøre.

Udstationere tyske tropper i Slovakiet i form af Leopard Kampvognsregimenter, så slovakkerne kan tilbyde deres assistance af kampvogne direkte til Ukraine.

Levere Pontonbroer og ekspertise til Ukraine til at sende militær og udstyr over floder i takt med at russerne ødelægger den ene bro forbindelse efter den anden i Ukraine.

Levere og begynde at producere artilleri i store mængder af alskens kaliber, så russerne kan få igen med samme mønt, hver gang de møder op med deres oldnordiske taktik med at bombe hele området ned til jordhuler og granathuller.

Levere udstyr der kan spore russiske artilleriregimenter, så de kan lokaliseres og elimineres.

Levere længere rækkende raketsystemer, som kan skyde Det Røde luftvåben ned fra himlen.

Levere sprængstof til sabotage af broer og sprængninger af broer, så russernes fremrykning besværliggøres og tilføjer dem nye tab. Broen skal helst springes i luften når russerne ruller over den med materiel på broen. Ligeså jernbaner olie depoter gasledninger osv. giv den hele armen så forsyningerne for Den Røde Hær ryger af helvede til.

Der er et særdeles godt grundlag for, at Polen bør iværksætte et Kernevåben program. Landet er med naboen mod øst truet i lige så høj grad som Israel er i Mellemøsten. Jeg vil hilse et polsk Kernevåben program velkommen.

Der er ingen grund til at sidde og nørde rundt i fortidens synder - det handler om at handle resolut nu, så russerne ikke er et sekund i tvivl om at vi vil svare igen med alle tilrådighed stående midler - hvis fristelsen til endnu et overfald på en nation skulle melde sig.

VH
KFK

Torben Nielsen

@ Kim Folke Knudsen. Er du helt klar over hvad krig er?? De lidelser den skaber på alle fronter? Hvilke problemer den løser, eller rettere ikke løser? Det er lettere at true og bruge flere og flere bestialske våben, end at skabe fred og forsoning!

Måske skulle vi hellere konsultere en flok fredsforskere, end den Amerikanske våbenindustri. Våben løser ingen problemer.